tisdag 29 mars 2016

Dåliga nyheter

Nyhetssändning från Rapport den 13 mars 2016

Ond bråd död nr 1 
Bilbomb som dödar minst 33 st i Turkiet

Ond bråd död nr 2
Flyktingar skjutna när de flydde till Turkiet

Ond bråd död nr 3
Terrorattack mot badgäster i Elfenbenskusten i Afrika. Minst 22 döda.

Politik
Tyskland om invandring och flyktingar.

Ond bråd död nr 4
Germanvings piloten som troligen genomförde utvidgat självmord och dödade 149 st.

Hemsk händelse
Kvinnor ofredade i Östersund.

Sport
Zlatan och bandy.

Väder


Alltså... det gäller att vara försiktig med vilken information man matar hjärnan med. Vi är ju trots allt mer eller mindre en produkt av våra tankar.

Personligen tycker jag det är svårt att värja mig från den enorma mängd dåliga nyheter som sköljer över oss likt en tsunami. Lätt att bli nedstämd och pessimistisk om man inte passar sig.

Hur gör ni för att inte drunkna i floden av dåliga nyheter? Förutom att stänga av dumburken förstås.

Kommer osökt att tänka på Douglas Adams episka berättelse "Liftarens guide till galaxen" där man fann att en sak faktiskt färdades snabbare än ljuset - nämligen dåliga nyheter. En ras utomjordingar slog mynt av detta faktum och byggde ett rymdskepp som drevs av just dåliga nyheter. Problemet var bara att de blev så dåligt mottagna vart de än åkte, så de kunde lika gärna stanna hemma.

24 kommentarer :

  1. Intressant reflektion.. Rent spontant så är det inget nytt att man blir smått deprimerad av att följa våra vanligaste nyhetsmedier men trots det fortsätter vi att göra det.

    Det är också lite sorgligt att många av oss lägger 1 eller flera timmar framför dumburken varje dag, ursäkten att "jag har inte tid" håller inte riktigt om man tänker på att vi skulle kunna frigöra 300+ timmar varje år till något mer meningsfullt.

    Personligen så försöker jag undvika dumburken och lära mig nya saker på egen hand (typ blogga om privatekonomi) även om jag också faller i den fällan ibland.

    /Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, enklast är nog att hålla sig sysselsatt med andra saker så att man inte har tid. TV borde komma ganska långt ner på priolistan. Men säkert bra att kolla serier och döda tid när man är sjuk, reser osv.

      Radera
  2. Jag håller helt och hållet med dig och har sedan länge bojkottat all form av nyhetsmedia. Läser aldrig aftonbladet och kollar aldrig på nyhetssändningarna på tvn.

    Menar som du att vi är en produkt av våra tankar och fyller vi hjärnar med enbart tråkigheter så är det klart vi blir deprimerade och ser världens som helt förjäklig. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bli rätt roliga situationer när man inte har en aning vad kollegor eller vänner pratar om (senaste skvallret, vad Zalan gjort för mål, mellon osv). Indirekt indikator att man är på rätt väg :P

      Har personligen ingen bojkott men tycker det är skönt att slippa större delen av bruset.

      Radera
  3. För att referera till The Walking Dead så kom jag och tänka på just detta ämne. För att inte spoila något så säger jag inte vem som sagt detta eller när de sa det, men vad som sades var:

    "...it was our duty as citizens of the world to keep up with the news. When I was little and in his car, there were always those stories on the radio. Something happens 1,000 miles away or down the block. Some kind of horror I couldn't even wrap my head around. But he didn't change the channel. He didn't turn it off. He just kept listening. To face it. Keeping your eyes open. My dad always called that paying the high cost of living. "

    Jag håller därmed inte riktigt med ovanstående om att bojkotta nyheterna. Men jag är också kritisk till det faktum att de försöker mata folk med 90% negativa nyheter. Man får på något sätt ta eget ansvar för hur mycket och av vad man personligen klarar av/vill läsa om på dagarna. Risken är att man antingen blir uppväxt i en drömvärld där allt är bra, eller åt andra hållet att man blir avtrubbad mot världens hemskheter. En balans där emellan söker jag...

    //U

    SvaraRadera
    Svar
    1. Osäker om jag förstår ditt citat - förklara gärna.

      Risken med för mycket information är att de stora skeendena och trenderna kan bli svåra att se då man har fullt upp med att förhålla sig till allt oväsentligt som rapporteras.

      Radera
    2. Citatet menar jag handlar om att kunna "Facea" nyheterna. Självklart handlar det inte om att du ska suga in all världens hemskhet dag ut och dag in, men "the high cost of living" och att det är ens skyldighet som människa att hålla sig uppdaterad med omvärlden till viss grad. Alltså att man inte ska välja att gömma sig under en sten, genom att stänga av kommunikationen när något som stör din drömvärld visar sig.

      I detta ämne tror jag dock att rätt och fel är svåra att säga, varje människa är annorlunda.. Men generellt kan jag tycka att det är rätt att man håller sig uppdaterad.

      Precis som du säger får man lära sig "filtrera" bort oväsentlig information som vi dagligen matas med. Men om du aldrig "facear" nyheternas hemskheter, så kommer du aldrig lära dig att filtrera ditt nyhetsintag. Och den dagen du slås av en hemskhet i din närhet, istället för en 1000 mil bort, så kommer du få en "verklighetschock" i värsta fall! :)

      Hoppas du hängde med i mina tankar nu, annars får du säga till igen :)

      Radera
    3. Tack för klargörandet. Håller med om att det är ens skyldighet att hålla sig informerad om viktiga händelser och skeenden. Problemet är att jag tycker att en ganska stor del av det som rapporteras om i massmedia är ointressant. Men om man tycker att Zlatan senaste kontrakt Mellon eller liknande är viktigt så är ju rapporteringen perfekt som den är idag :)

      Radera
    4. Håller med, man behöver ta på sig skitrensar-glasögonen så man inte lägger sin tid på blask. Tid är avkastning ;)

      Radera
  4. Håller med dig - det är väldigt svårt att se och tänka klart i allt brus.

    Jag såg en graf som visade att antalet döda i terroristattacker bara har sjunkit sedan 70-talet. Det är dessa, stora, viktiga trender som man helt går miste om genom att följa nyheterna dagligen.

    Det finns några sajter som bara publicerar "positiva" nyheter. Fin tanke, men det blir ju också snett. Å andra sidan säger det en del om hur nyhetsrapporteringen ser ut idag. Här är ett exempel: http://godanyheter.aftonbladet.se. Sen hur viktigt journalistik det är är en annan fråga.

    /Börjarom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med din blogg och välkommen till i klubben till oss långsiktiga investerare :)

      Tack för länk om goda nyheter kände inte till. Problemet är forfarande att någon väljer ut vad man ska läsa. Det är något jag uppskattar jag med bloggar, att man efter eget tycke och smak kan plocka ihop sin egna lilla bukett med informationskanaler.

      Har senaste tiden börjat roa mig med att själv kategorisera saker som nyheter eller inte nyheter. Så när jag kommer över en tidning, hör på ett radioprogram osv så blir det tyvärr fail på mycket av det som andra bedöms som "nyheter".

      Radera
    2. Lade till dig på blogglistan

      Radera
    3. Stort tack! Känns bra att komma in i värmen :)

      Japp, så är det. Sen kan jag inte låta bli att det är läskigt att det är medierna som styr vår världsbild. Exempel: det är typ på väg att bli fullskaligt inbördeskrig i Centralafrikanska Republiken, men det är inte direkt något som framgår i medierna. Och sen har världen lovat sig själv att Rwanda aldrig får hända igen...

      Jag skulle tycka det var skönt med en tidning med bara icke-nyheter, så att man vet att de inte är så viktiga. Typ med artiklar som dessa: http://blogg.amelia.se/webbkollen/files/2012/08/paperlapp.gif
      http://www.det-blev-ingen-cd.com/splash.jpg

      /BörjarOm

      Radera
    4. Ha ha, rolig nyhetsrapportering. Småstadsyndrom...

      Radera
  5. Jag tycker man ska fråga sig:

    1. Behöver jag veta allt som händer i hela världen?
    2. Vad gör jag med all information jag tar del av?

    Om de flesta av nyheterna är negativa och man ändå inte kan göra något åt det, vad är det då för vits att veta allt?

    Jag ser inte på nyheterna, läser inte nyheterna på nätet och jag läser inte någon morgon eller kvällstidning. Ändå så letar sig de flesta nyheter fram på något sätt. Det tycker jag är en lagom nivå =)

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng!

      För en stor del av de sk nyheterna som rapporteras så är det nog tyvärr så att det är någon annan som tycker det är viktigt, tjänar pengar på eller får mer inflytande om jag som konsument/läsare tar del av "nyheten".

      Radera
  6. Jag har tröttnat på censurerade nyheter/inslag i både SR/SVT så det blir numera klassiskt i P2 vilken jag både somnar och vaknar till, rekommenderas
    Mycket få nyhetssändningar, störande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte så mycket om censur inom SR SVT men däremot så tycker jag de har en skrämmande media/content strategi. VD eller förre VD hävdade att det var viktigt att SVT var brett och inkluderade alla vanligt förekommande serier/format så att folk vill fortsätta titta/betala.

      Om utvecklingen med mer fördummande tv-program eskalerar i de andra kanalerna måste alltså SR SVT (pga av sin strategi) visa ännu MER fördummande TV dem också.

      Radera
  7. Den stora skillnaden mellan nu och förr är att nyhetsmedia får leta allt längre bort i tid och geografi för att hitta katastrofer. För katastrofer behöver de om de vill ha läsare/tittare.

    ISIS är vidriga på massor av sätt och de som drabbas av deras påhitt (där de 2-300 som drabbats i Europa det senaste året är en liten bråkdel) finner nog ingen tröst i att vi nog så småningom kommer få kontroll över dem, men jag tror att de i det långa loppet bara blir en liten blipp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt i att världen krymper i en allt snabbare takt. Och rapporteringen speglar detta förstås.

      Vad det gäller ISIS hoppas jag att du får rätt i ett historiskt perspektiv. Reflekterar själv över varför denna organisation inte imploderar inifrån då den bygger på så helt abnorma principer som ingen människa rimligtvis vill leva under frivilligt.

      Radera
  8. Jag tror att alla får ta ansvar för att hålla skiten ifrån sig. Kan inte se att man har någon skyldighet att hålla sig informerad i någon viss mening. Kanske att man har en skyldighet att göra ett informerat val vart fjärde år. Vi lever ju en representativ demokrati som förutsätter det för att inte barka åt fanders. Men ett informerat val gör man nog bättre genom att undvika skitkällor för sitt informationsintag.

    Böcker knäcker allt annat. Det är väl de flesta kloka människor överens om. Envisas man ändå med att ta in "nyheter" är det väl bättre att gå till kvalitetskällorna och låta det intaget automatiskt knuffa undan skiten (=ingen tid kvar).

    Till skillnad från någon annan här ser jag public service som en av de absolut bästa källorna här i landet. De har pengarna och resurserna för att göra bra och oberoende journalistik. Tror man som vissa tidigare minstrar m.fl. på Strandvägen att Avpixlat etc. berättar sanningen och att SR/SVT mörkar så önskar jag bara lycka till.

    På svenska mark har vi vidare kvalitetstidskriften Fokus. Ladda ned gratis i plattan/telefonen på närmsta bibliotek.

    Vidare det internationella intaget. Varför nöja sig med mindre än det bästa även här? The Economist och Financial Times. Kostar visserligen för att få tillgång till allt. Men båda erbjuder gratisinnehåll så att det räcker och blir över. Både i textform och pod. Kan särskilt tipsa om FT:s alla poddar:

    http://podcast.ft.com/s/ft-alphachat/ (klicka vidare till höger under rubriken "ACTIVE PODCASTS")

    Poddarna lyssnar man lämpligen via Stitcher.

    Apropå pod så måste jag även tipsa om ekonomen Tyler Cowens eminenta serie samtal med olika forskare etc.:

    https://medium.com/conversations-with-tyler

    Finns som video, pod (även Stitcher) och text.

    Vi är ju alla trots allt ute efter att tjäna pengar. Då går det väl inte att mata sig med skit eller ha ogrundade åsikter och föreställningar om hur det ser ut där ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din matiga kommentar Storugglan.

      Låter som att du har klart för dig vilka informationskällor du föredrar.

      Är själv dåligt insatt i utländska medier (förutom vissa bloggar då) så tacksam för dina tips.

      Radera
  9. Jag gjorde ett experiment för ett tag sedan med att inte ta del av någon som helst nyhetsmedia under ett år. Varje gång jag hörde att nyheterna startade på radio så bytte jag kanal, såg jag att det satt löpsedlar utanför affären flyttade jag blicken snabbt någon annanstans, osv osv. Till en början var det lite jobb, men sedan gick det med automatik.
    Behöver jag säga att det var det bästa året i mitt liv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolt - det var en medveten satsning, minst sagt. Antar att du fick information om viktiga händelser genom bekanta, kollegor osv.

      Låter inte som du saknade några nyheter heller :)

      Radera