torsdag 3 mars 2016

Omöjligt att misslyckas?

När jag startade den här resan för 8 år uppskattar jag att jag sparande några tusenlappar varje månad. Med tiden har lönen sakta men säkert ökat och sparkvoten gått rätt genom taket. 

Hög lön parat med hög sparkvot ger en enorm effekt och det syns verkligen i kronor och ören.

Om jag skulle "tävla i sparande" jämfört med en person som startar från noll i dag så skulle det vara närmast helt omöjligt för den personen att vinna.

Bara det faktumet att jag har en pengamaskin som numera spottar ut pengar i en takt om 18.000 kr per månad utan att jag behöver spara ett enda öre från min lön gör det svårt att komma upp i samma spartakt. Lägger vi sedan till att jag sparar i runda slängar 30.000 kr till per månad av min lön så närmar vi oss 50.000 kr i månaden i sparande.


Så om jag ser till mitt mål: 

- att kunna sluta jobba om jag känner för det 

är det väl i princip bara överbelåning av portföljen som är ett hot i dagsläget. Möjligtvis skulle dåliga investeringsbeslut kunna fördröja processen något.


Famous last words: I'm invincible! :P

23 kommentarer :

 1. imponerande! Själv är jag i dagsläget väldigt glad om min månadslön kommer upp i 18. 000 kr netto haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du inne på något oerhört viktigt - att snabbt få upp basen från vilken avkastning/utdelningen kan komma. Är den tillräckligt stor och du har små kostnader så blir det ett självspelande piano :)

   Radera
  2. Jag brukar vanligen ha kostnader på 5000-6000 kr/månaden så de finns endel utrymme för sparande även om det inte riktigt blivit så de sista månaderna. Hoppas på att vara back on track med sparandet snart igen :)

   Radera
  3. Att ligga runt 5 6 tusen är riktigt bra jobbat. Sen gäller det ju att gilla livet man lever också. För mig verkar det ta stopp runt 6-7 tusen. Har inte kommit längre i min personliga utveckling :)

   Radera
 2. Sjukt imponerande! Sat*n så jag längtar efter att få den där känslan du talar om, att man är INVINCIBLE! Detta är ren motivation alltså, tack för inlägget!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod!

   Oövervinnerlig går jag definitivt inte omkring och känner mig även om det är lite kul att känna sig som hemliga miljonären ibland.

   Däremot känner jag mig oerhört stolt över att jag skapat mig ett hyffsat "badass" som gör att jag inte har ett så stort behov av materiella tingest.

   Radera
  2. Håller helt med; efter min sparmaskin satts i högvarv så är den bästa känslan inte pengarna utan känslan att stå över allt å alla som vill få dig att konsumera bort dom, det gör dig oövervinnlig på riktigt! Tack för en intressant blogg /Erik

   Radera
  3. För att förtydliga mig själv där så lyckades Erik ganska bra. Det jag menade var att man bli fri från trycket att behöva konsumera som "alla" andra människor gör. Det ger i alla fall mig en känslan av oövervinnlig, men självklart är det inte så bokstavligt som man kan tolka det. :)

   Jag förstår din stolthet, och jag känner en stolthet över mina beslut såhär långt även jag. Men jag kan bara drömma om den stolthet som jag förhoppningsvis kan känna om ett par år...

   Radera
  4. Förstår precis vad du menar och den där känslan är vi några som brukar kalla för "badass" vilket jag tycker är ett ganska passande ord.

   För att bli ekonomiskt fri behöver man egentligen bara fokusera på två områden (förutsatt att du har ett jobb förstås)

   - odla sitt "badass" samt
   - investera

   Tillsätt tid så är du hemma =D

   Radera
 3. @cykelpeter2016-03-03 19:00

  Snyggt jobbat!

  Min utdelningsmaskin spottar ut ett liknande belopp i månaden & sparar ungefär lika mycket också :-)

  Har jobbat väldigt intensivt med att strukturera upp min utdelningsportfölj senaste halvåret för att få in rätt bolag, mao stabila & högutdelande samt en hyfsat jämn fördelning över året. Har nu tot 29st i portföljen & en DA på 6,04% vilket känns väldigt bra, bara April & Maj som bokstavligen sticker ut i utdelningsgrafen ....

  Nu är det i princip "bara" att kontinuerligt fylla på med pengar och se snöbollen växa.

  Känner mig lite som en höna som värper på ett ägg nu... Ett som bara växer fortare & fortare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha @cykelpeter!

   Kul att vi har flera samtidigt pågående parallella utdelningsresor :) Men du kanske har gjort en helortodox utdelningsresa utan belåning t o m?

   Ja, det växer sjukt snabbt i slutet - så det finns alltid risken att bli drabbad av "one more year syndrome" för att vara på säkra sidan.

   Vad ska du göra med möjligheterna - sluta jobba?

   Radera
  2. @cykelpeter2016-03-03 22:36

   Jepp, varenda krona är min, inte ett öre i belåning :-)

   Kommer köra på några år till i nuvarande gig, dock max 3-4. Sen ska jag äga min tid och bara ägna mig åt sånt som är kul :-)

   Radera
  3. Låter underbart! Du får gärna hålla oss informerade om utvecklingen är på bloggen :)

   Radera
 4. Hej Utdelningsseglaren!

  Kul med ett motivationsinlägg för en som är precis i början av sin resa. Själv satsar man på att nå upp i 1000 kronor / månad i utdelning i år, men vem vet kanske kan jag också om 8 år och satsa på 5-siffriga belopp i månaden.

  Tack för att du delar med dig och lycka till!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej min stugnamne :)

   Ja, bäst att sysselsätta sig med roliga grejor och låta sakerna ha sin gång då det ändå tar en del tid. Men rätt var det är är du där!

   1.000 kr per månad är en riktigt bra och viktig milestone. Att nå nästa tusenlapp går ännu fortare - det är det som är det fina.

   Radera
 5. Hej seglarn

  Med tanke på att jag nu sällan är över 18k netto och sparar drygt hälften av vad jag får in tror jag inte jag hade jobbat så mycket om portföljen spottade ut den summan varje månad :-)

  Men om några månader är det dags att gå ut på arbetsmarknaden igen och då blir väl kanske löningen an annan (eller så väljer jag för att det är roligt). Oavsett kommer det bli bra om 10-15 år med rätt strategi.

  Sjukt kul att se att det går vägen för mina bloggrannar.

  /Att Välja Lycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite olika perspektiv.

   När det jobbas så är det som en "sprutande vulkan av rikedom" som en vissa Mr. Money Mustache en gång så kärnfullt uttryckte det.

   Väldigt frestande att köra omvända resan och minska inkomsterna genom att plugga, slappa, blogga eller andra kul grejor :P

   Radera
 6. Bra ingångsläge för 8 år sen. Skall man börja från 0 idag så har man nog en tuffare resa framför sig. Ge mig lite tid bara så skall jag snart komma ikapp dig seglarn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! :)

   Sen är det inte lika många som köper för allt tygen håller när det är århundradets nästa värsta finanskris.

   Ser fram emot att bli en låginkomsttagare av tjänst och normal inkomsttagare av kapital - då har du din chans att köra om mig :P

   Radera
  2. Var inne på din blogg - potent portfölj du har :)

   Radera
  3. Och nu ligger du på blogglistan också

   Radera
  4. En får tacke. Lätt att vara efterklok. Jag ångrar idag att jag inte vågade gå all in då men jag hade en mer osäker privatekonomisk situation då.

   Radera
 7. Vad härligt att läsa!

  Detta är ett av mina delmål. Att få igång en pengamaskin som bara växer av sig själv. Tar några år men jag ska komma dit.

  SvaraRadera