onsdag 16 mars 2016

Utdelningsseglaren goes ERE (1/3)

Del 1 - del 2 - del 3

- ERE, que?
Alltså.... det står för Early Retirement Extreme


- Va, ska du pensionera dig redan?
Nope. Däremot ska jag gå igenom Jacob Lund Fisker 21 dagars program för att se hur jag ligger till mot branschstandard så att säga.


- Vad yrar du om? Vem är denna Fisker och vaddå branschstandard?
Han är den person som på internet startade en rörelse med folk som insåg att det fanns andra saker här i livet än att just jobba 9-5. Han har skrivit en ganska känd bok på ämnet som tar avstamp i den blogg som gjorde honom berömd. I princip går det ut på att konsumera så lite som möjligt så att man kan använda sina pengar till att köpa sig fri från löneslaveriet. Du blir då en fri människa som kan lägga din tid på det du finner intressant utan att vara beroende av din lön.


- Han kan ha startat vad som helst, varför skulle jag lyssna på honom?
Han blev finansiellt oberoende av egen kraft redan som 30-åring efter bara 5 års sparande. Killen arbetade som kärnfysiker.


- Jamen vad väntar du på?
Ok alla matroser - nu kör vi!


Dag 1 - Hitta ett ställe att bo på
Bor redan mycket billigt. Månadskostnaderna är som följer:
- Brf avgift ca 2.000 kr
- Bolånelänta efter ränteavdrag ca 770 kr
- Hemförsäkring ca 55 kr

Det blir ingen flytt till billigare boende. Räknade på skoj vad det skulle kosta att bo i husvagn och det verkade inte bli billigare. Däremot skulle det vara kul att bli sambo vilket ju också skulle halvera avgiften för boendet. Alternativet till att bli sambo med min flickvän skulle kunna vara att ha en inneboende. Men eftersom jag redan bor billigt och inte jättestort prioriterar jag inte att spara mer pengar på boendet.

Ytterligare ett alternativ är att köpa större lägenhet eller hus som går smidigt att hyra ut delar av. Detta alternativ kan passa bra om jag blir sambo med min flickvän.

Bor på cykelavstånd till jobbet och kan även gå på ca 1,5 timme om jag vill. Har även en Willys på typ 15 min cykelavstånd samt en Lidl nära jobbet.


Dag 2 - Gör dig av med dina prylar
Har ägnat de senaste 4 åren åt att göra mig av med grejor och köper i princip inga nya. Det här har varit en ganska lång resa för att komma hit men kan berätta att resultatet är så skönt. I princip blir det aldrig riktigt stökigt då jag har så få saker. Och om det temporärt skulle bli lite stökigt går det supersnabbt att städa upp eftersom det är så få saker som kan stöka ner. Nu pratar vi inte bara att jag har få saker framme synliga. Har rensat skåp, vind och källare från typ 80% av allt jag hade där så det går som en dans om man ska leta efter nått.

Tro mig, det är så värt det!


Dag 3 - Handla mat
Äter väl inte sådär superbilligt men ok nyttigt. Försöker äta mer frukt. Kör ofta storkok som jag fryser in som jag kan ha som god och nyttig fastfood. Typiska rätter jag lagar är:
- Lins och grönsaksgryta
- Ungsbakade rotfrukter på rödbetor, morötter, sötpotatis, potatis och palsternacka
- Het fiskgryta med potatis, grönsaker, creme fraiche och vitt vin
- Gourmetköttfärssås med rödvin, lammfärs, salsiccia och halloumi
- Stekt ris med grönsaker
- Smoothies på frukt och grönt
- Rödbetsgryta
- Lasagne
- Risotto

Är ganska vass på att krydda så brukar bli riktigt gott :P

Standardfrukost är havregrynsgröt i olika variationer. Lunch är matlådor på ovan eller lunch på stan.

Just ja, det blir ganska mycket ost som nog inte är så nyttigt och definitivt inte billigt.


Dag 4 - Dumpa telefonen
Tänker inte dumpa min telefon. Har inget fast telefonabonnemang eller bredband hemma - kör endast med min mobiltelefon. Det jag "lyxar" med är i så fall att jag har gratistelefon via jobbet men har valt att ha en privat telefon också. Helt klart inte nödvändigt men känns bra att inte vara beroende av arbetsgivaren för telefoni och bredband. När jag uppdaterar bloggen tar jag helt enkelt min dator och kopplar upp mig genom telefonen. Har varit på meditationsretreat några gånger och då upptäckt att det varit ganska skönt att INTE ha mobilen till hands. Så visst ligger det något i att det kan vara bra att lära sig att leva utan mobilen.


Dag 5 - Hitta en gratishobby
Hey - ni läser just nu min hobby! Det är gratis att blogga och numera trillar det t o m in pengar när ni klickar på annonserna (ni ska förstås bara klicka om ni är ärligt intresserade). Förutom att blogga tycker jag om att dansa vilket också är billigt eller gratis. Ofta kan man jobba i kafét eller liknande mot att få gratis inträde på danskvällarna. Gillar att gå promenader, springa, cykla eller bada om det är sommar. De intressen som jag har som kostar pengar är segling, skidåkning, simning och tennis. Nu för tiden har det blivit lite av en sport och se om det går att göra dessa saker billigt eller gratis. Man behöver inte alltid hyra segelbåt utan kanske går att hänga på några kompisar som seglar. Det kanske finns en tennisplan där man kan spela gratis osv. Nästa steg är förstås att tjäna pengar på de andra intresserna också. Skulle kunna tänka mig att hålla danskur, köra båtuthyrning, anordna skidresor. Ja ni fattar.

Gillar att resa och inte jättelätt att göra det gratis. Men om man kan resa med kort varsel finns superbilliga sista-minutenresor. Förra året åkte jag t ex en vecka till Gran Canaria för 1.700 kr och då ingick hotell och flygresa. Sen har mina föräldrar ett landställe man kan hänga på också. Budgeterar ju för 24.000 kr om året för semestrar så det går en del pengar även om jag försöker vara kreativ.


Dag 6 - Kläder
Nästan helt slutat köpa mera kläder. Har varit lite som det här med prylarna - en stegvis process där insikten kommit successivt. Har kanske med åldern att göra också och insikten om hur idiotiskt det är med alla som vill att man ska shoppa modegrejer och byta garderob med jämna mellanrum. Nu för tiden har jag väldigt svårt att motivera mig att "åka in till stan och shoppa" eller handla kläder. När jag ser folk handla omotiverat mycket tycker jag mest synd om dem. Om jag själv åker och handlar något så är det i så fall med ett väldigt specifikt syfte och jag är in-and-out snabbare än vad du kan säga utdelningssegla. Har ju förstås en bra sits då jag redan köpt det mesta jag behöver. Utvecklingspotentialen här är väl mer åt hållet att köpa begagnat eller planera bättre och köpa vinterkläder på sommaren osv. Skovård kan jag bli bättre på. Har beslutat mig om att framöver köpa "classics" som Jacob uttrycker det. Om jag någon gång köper en ny vinterjacka kommer det definitivt bli en dyring med superkvalité.

Jobbar ju på kontor så där är det oftast skjorta och byxor och i undantagsfall drar jag på mig kavaj eller kostym. Men då får det vara styrelsebesök eller nått i den stilen.


Dag 7 - Gör dig av med bilen
Lättast punkten för mig eftersom jag inte ägt en bil på 12 år. Hade tjänstebil under ett antal år och bestämde mig att prova hur det var att sluta med bil i samband med att jag bytte jobb. Gick galant och har inte ångrat mig hittills. Hyr eller lånar bil när det behövs.


Det var 7 av de 21 dagarna. 14 dagar kvar som jag kommer gå igenom i de två nästkommande inläggen


Del 1 - del 2 - del 3

15 kommentarer :

 1. Bra inlägg, vi kör ju väldigt lika. Vi har flyttat, ingen bil, håller igen på mat, skippat försäkringar osv. Faktiskt lite av ett kokboksrecept han körde Jacob.

  Men jag tror han jobbar i finansbranschen numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha. Han skriver väldigt klarsynt måst jag säga - är ju lite akademiskt stuk på det hela. Inte så mycket prat om att klippa disktrasan i två för att tjäna pengar - utan helt rationellt gå på de dyraste först.

   Tycker att han gör helt rätt och "jobbar" med det han vill oavsett om han tjänar pengar eller inte.

   Radera
 2. Tack för inlägget!
  Jag har börjat att laga mycket hemma och fryser som du gör. Undviker att göra "onödiga" köp. Din blogg finns nu med i min bloglista.

  worldofdividends.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du la till mig på din blogg. Ambitiöst upplägg att samla hela världen bloggar om utdelningar.

   Förutom att det blir snorbilligt med maten så blir det ju så gott när man lagar själv - i alla fall när jag lagar :P

   Radera
 3. Hur gör du med frisören då? Det är ingen billig historia :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips är att gå till frisörskolan. Billigt och bra. Klippte med senast för 140 kr.

   Radera
  2. Ja frisörskola är säkert bra.

   Bäst sättet enligt mig är att skaffa sig en snygg och enkel frilla som man kan fixa själv med trimmer. Själv ställer jag in trimmern på typ 11 mm och tar hela huvudet och går sedan ner till 3-7 mm och tar sidorna och nacken. Blir cleant och snygg :)

   Radera
 4. Hej!
  Jag blir avundsjuk på dina bostadskostnader. Själv gör jag just nu tvärt om och bygger ett lite för stort hus på 220 kvm. Det kommer nog försena min pension lite grann men å andra sidan så har jag och familjen en pool att njuta av under sommarmånaderna under tiden!
  Det känns som att du har rättså bra koll på läget redan. Men förbättringar är alltid bra. Personligen förvånar det mig att du lättvindigt kastar 80 kr på en lunch medans du är hyfsat extrem sparare i övrigt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter grymt härligt med eget hus och pool, förmodligen en bra investering på lång sikt om ni bor i närheten av stad med jobb osv.

   Extrem sparare är upp till en var och en att bedöma. Budgeterar ju för 24.000 kr i resor/semester per år. Sparandet handlar ju om att spara in på saker man inte prioriterar och spendera på det som man prioriterar. I mitt fall spenderar jag nog mest pengar på investeringar och resor. Eventuella excesser inom sparandet ser jag mer som en kul grej för att hålla uppe motivationen.

   Radera
 5. Dag 1 - Bostad
  Bor i villa. Dock villa som är inköpt för 2,1 miljoner för ett par år sedan. Bra område. Hade ju kunnat köpa villa för 5 miljoner så här har jag ändå inte förköpt mig. Fast det är verkligen inte gratis att bo i hus.

  Dag 2 - Göra av med prylar
  Jag vägrar att ha saker i förråd som inte är där temporärt tex säsongsbetonad förvaring. Detta har resulterat i att vinden är helt tom. I ett varmförråd förvarar vi julsaker osv. Jag går regelbundet igenom mina saker och rensar ut. Gjorde mig nyligen av med minst en meter gammal kurslitteratur jag aldrig kommer öppna igen.

  Dag 3 - Mat
  Med en familj går det mycket mat. Vi storhandlar, har en frys där vi fryser in kött när det är billigt osv. Äter i princip aldrig ute. Matkostnad ca 4500 kr per månad (inklusive blöjor, hygienartiklar osv)

  Dag 4 - Dumpa telefonen
  Har en rätt dålig smartphone utan surf. Kopplar upp mig på wifi hemma och på jobbet vid behov. Mobilräkning ca 180-200 kr per månad

  Dag 5 - Gratishobby
  Betalar inte för någon hobby alls. Inga medlemsavgifter eller dylikt. Jag tränar hemma eller i gym på jobbet som är gratis. Jag har avslutat prenumeration på DI och medlemskap i aktiespararna brukar jag få i julklapp.

  Dag 6 - Kläder
  Kläder köpte jag tidigare endel av inte längre. Jag har två par jeans jag använder mycket. Ser till att ha ett par vettiga tröjor, pike-tröjor, skjortor osv som jag ersätter när de blir utslitna. Skor har jag av bra kvalite som jag har skoblock i och putsar regelbundet så de håller sig snygga.

  Dag 7 - Bil
  Bil har vi men vi använder den inte regelbundet. Modell från 2003 som gått 17000 mil. Kör mindre än 1000 mil om året då vi tar bussen till jobbet.

  Jag har svårt att se var jag skulle kunna förbättra mig. Jag har familj och jag får acceptera att det kostar pengar. Men av "nödvändiga" saker som hus och bil har jag ändå valt prisvärda lösningar tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och lättöverskådlig genomgång - ser ut som att det mesta är väl avvägt och genomtänkt :) Ser ut som att du sitter på en "lean-mean-moneysaving-machine"

   Så länge som man jobbar har de flesta fullt upp med att bara få dagarna att fungera vilket gör det svårare att göra stora hopp i utvecklingen eller ta ett alexanderhugg inom nått område.

   Radera
  2. Tack! Jag gör mitt bästa!

   Har du någon koll på vad det är Jabob gör nu förtiden? Han började väl jobba igen men gör han det fortfarande? Han skriver ju ibland på ERE forumet

   Radera
  3. Tjena, har inte följt Jacob efter han slutade skriva på bloggen. Nu för tiden är det väl mest gamla inläggs som läggs upp igen.

   Har verkade ju aldrig riktigt varit intresserad av att bli posterboy för ERE-rörelsen så han uppskattar säkert att få vara lite anonym :)

   Radera
 6. Jag läste din fråga häromdagen och skrev ett inlägg och sen svarade du på din egen fråga med det här kick ass inlägget innan jag han publicera mitt :-)

  Kanske måste ta och läsa lite Fisker...

  Om du är sugen hittar du mitt svar på sparande här: http://attvaljalycka.blogspot.se/2016/03/umgange-ar-en-underskattad-sparform.html

  Skall bli kul att se de 14 kommande dagarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länk till din blogg. Gillar din vad och hur du skriver. Kul! :)

   Fisker är obligatorisk läsning för alla som siktar mot ekonomisk frihet!

   Radera