måndag 14 mars 2016

Era sparknep

Skulle vara roligt att höra era knep för att spara pengar i vardagen!

Som bekant gäller det ju att skifta fokus

från 
snåltänkandet och att vara offer för omständigheterna

till att istället
använda sin kreativitet för att:
- allt du tar dig för ska föra dig närmare dina mål
- se till att hela det ekonomiska systemet jobbar för dig - istället för emot dig.

Eller rätt och slätt - det gäller att odla sitt badass!


Eftersom det är jag som har bloggen så har jag förmånen att vara först ut:

1. Experimenterar med hur lite tvättmedel jag behöver när jag tvättar. Tvättar allt på 60 grader samt med förtvätt. Ser ut som att en dryg 1 kaffeskopa (ca 25 ml) räcker gott. Fläckar bearbetas innan tvätt.

2. När jag inte pallade att cykla till jobbet provade jag att gå, perfekt långpromenad som tar ca 1,5 timme. Då har man gjort dagens motion samt sparat 25 kr i reskassa.

3. Har inte köpt ny rakhyvel på väldigt länge. Använder Gillette och det funkar riktigt bra trots att jag använt den varannan dag i flera år. Trimmar halva skägget med trimmer och rakar bort resten.

4. Det gäller att använda grejorna man har tills de tar slut ordentligt. Går de sönder lagar jag. Köper nytt bara när jag provat att vara utan och det bedöms som riktigt prioriterat. Exempel från mitt liv: trasig diskmaskin, trasig tv, svajig kyl, riktig gamla och slita badbyxor med hål i. Så om ni använder era prylar så mycket att de blir trasiga och slitna så vet ni alltså att ni är på rätt väg :P

Behöver ju inte vara de spartips som sparar mest pengar i kronor och ören. Det viktiga är att sätta igång tankeprocessen åt rätt håll.

Uppdatering: Här kommer lite galen inspiration från en av Sveriges mest fokuserade sparare.

64 kommentarer :

 1. När det gäller rakning har jag skippat all form av lödder. Dels sparar det pengar för man behöver inte köpa något och dels sparar man på rakhyveln. Så länge rakhyveln inte kommer i kontakt med fukt så håller den i åratal. För att få bort hårstrån så drar jag rakhyveln mot armen i motsatt hårriktning. Finns någon youtube video när någon äldre amerikan visar hur man gör. Kan dock inte hitta den nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt kreativt där med att köra utan lödder. Förmodligen svårare att komma på detta än att leta extrapriser på raklödder som säkert är den vanligaste angreppssättet.

   När jag rest ibland och glömt raklödder har jag kört utan med det har varit en ganska obehaglig upplevelse då skägget tenderar att "fastna" i hyveln. Men kan förstås bero på att jag har haft vatten på min :)

   Radera
  2. Nja snål vill inte jag vara ; )
   mer sparsamma typen.

   För rakning kör jag med grävlingsborste och raktvål i en rostfri kopp.
   raktvålen räcker några år, senast köpt på gent.se för 79 kr 119 om man vill inkludera reseförpackning. Borsten räcker livet ut om man tar hand om den och kostade 100-200kr för 10-15 år sedan. Rekommenderar dock ett ställ till borsten så den får torka ordentligt (69 kr)

   En budgetinvestering på 250-350 i inköp sen löpande tvål och blad. Sen göller det bara att inte köpa det som ser bäst ut för då drar priset som vanligt iväg.

   Har kört med detta i 20+år och jag tycker det går fortare och känns trevligare samt minimalt med spill jämfört med skum/gel. Går även åt lite vatten om man är på ställen det har betydelse då du inte behöver tvätta händerna.
   tar dock några rakningar för att jobba in en ny borste och tvål.

   Jag brukar dra av bladen mot handduken och blåsa genom bladen, dels blir man av med en del hår men framförallt torkar man bladen och minska korrosion. Och med tanke på priset på mach3 så vill jag inte köpa ofta eller mycket.

   Lite måste man väll få AV känna vardagslyx ;)

   /tofo

   Radera
  3. Detta började jag med för jag ansåg det var bättre. Sen märkte jag hur lite tvål det gick. Underbart när man lägre kostnad för något när man tycker att man bytt upp sig för ritualen :)
   Bonus är bra

   /tofo

   Radera
  4. Behöver man lödder och glömt och inte gillar att vara utan.

   Ta tvål eller schampo och lite vatten och gnugga i händerna.
   Mem gör inte blandningen med för mycket tvål/schampo, kan bli för svårt att rengöra hyveln. Funkar bäst på blött skägg. Som all rakning.

   /tofo

   Radera
  5. Har kört tvål-tricket några gånger när jag glömt lödder. Funkar som nödlösning men inte mer tycker jag.

   Radera
  6. Nä precis det är en kortare nödlösning nån rakning.
   De få gångerna jag gjort det sa har det varit 1 gång för att sedan gå och köpa en onödig produkt. Såvida man inte har nån med sig på resan eller att man lånar boende av nån man känner, då lånar man

   /tofo

   Radera
  7. Jag använder bara tvål vid rakning. Tycker det funkar bra. Hyvlar från boldking.

   Radera
  8. Tänkte rekommendera en 20:- rabattkod som man kan använda vid köp på www.boldking.com/se : MTMWNJK5MG
   Används i kassan.

   Radera
 2. Med familj är det svårt att vara så extrem som jag skulle vilja. Men det jag sparar pengar på är
  -Bussen till jobbet (2 mil)
  -Matlåda varje dag
  -Köper väldigt sällan kläder. Har ett fåtal klädesplagg som jag använder till de går sönder.
  -Köper inga böcker, använder biblioteket istället. Där kan man i princip få tag på allt man behöver.
  -Har en allmänt minimalistisk hållning och köper nästan inget alls. Jag är 31 år gammal och det finns i princip inget jag vill ha/behöver.
  -Storhandlar och fryser in. Hittar jag billiga varor köper jag på mig tills jag skäms (har en stor frys).
  -Tänker igenom och försöker skjuta på stora utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hallar!

   Tack för kommentaren. Verkar vara ganska genomtänkt i ditt hushåll gällande ekonomin. Matlådan är väl nästan det enklaste sättet att spara stora summor pengar. Är själv inte helt rationell där utan jag går ibland på med 140 kronors luncher på stan med vänner och kollegor. Men å andra sidan känns det väldigt bra när jag väl gör det.

   Underbart att storhandla och känna sig som en riktig affärsman/kvinna. Gäller att se det som en affärstransaktion där du går ut som vinnaren ;)

   Blir väldigt nyfiken på din sparkvot, är den över 50%?

   Radera
  2. Jag sparar ca 20 000 i månaden (inklusive amortering på huset). Jag och min fru har separat ekonomi och hon arbetar deltid. Dock kompenserar jag hennes nettoinkomstbortfall varje månad + kompenserar henne för utebliven pension (tjänste och allmän, min ppm för jag över till henne). Min sparkvot ligger runt 50%. Dock bör det nämnas att jag löneväxlar 10 000 per månad vilket innebär att min arbetsgivare ger mig 6% bonus och det sätts in 10600 kr varje månad till samma ställe där min tjänstepension betalas in (En indexfond med låg förvaltningsavgift). Jag har en portföljd där jag i dagsläget för 66000 om året i utdelning och ligger investerad till 60%. Hade jag varit fullinvesterad hade jag fått strax över 100 000 om året i utdelningar. Målet är att ha en medianinkomst efter skatt i utdelningar vid 40 års ålder.

   Radera
  3. Kom på ett par saker till.
   -Jag har inte köpt en dator på 10 år. Jag får de genom forskningsgruppen jag tillhör.
   -Frukt äter jag ca två om dagen på jobbet. Att ta hem frukt från jobbet på fredagarna är en bra idé. Dock brukar det mest vara de trötta äpplena kvar men de kanske man kan göra något roligt med som inte bara är äpplekaka. Kanske skiva och ha en i en sallad.
   -Skriver upp så mycket jag bara kan på jobbet. Parkerat för 20 kr någonstans i tjänsteärende? Då lämnar jag inte reseräkning

   Radera
  4. Snyggt knep för att turboladda sparandet med 600 kr extra varje månad. Er ekonomi verkar vara riktigt stabil. Också imponerad över de 10 åren utan ny dator. Rycker i köpknappen nu när jag har en 4 år gammal Macbook air.

   Gällande äpplena har brukar jag skala dem och lägga dem i kastrull med nån msk vatten och sen får det koka 20-30 minuter. Rör runt ordentligt så att alla äpplen går sönder. Vips har du en god äppelmos/kompott som går att frysa :)

   Radera
 3. Har du saker av värde som du inte haft nytta av på ett år så sälj det på tradera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt tips. Man tjänar pengar på saker som bara skulle ligga och skräpa annars. Under tiden håller man sig sysselsatt och hinner inte tänka på att köpa andra grejor.

   Radera
 4. Ett urval av mina vardagsknep för att minska utgifterna;

  återanvänder de plastpåsar jag plockar in frukt i vid inköp.

  klipper disktrasan i 2 bitar så räcker den längre

  tömmer dammsugarpåsen istället för att byta den

  i stället för thepåsar, lite citron i varmt vatten

  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin och tack för din kommentar.

   ah du är också en sån därn plastpåsesamlare - precis som jag :)

   Disktrasan har jag ännu inte provat att klippa i. Men nån gång har jag kokat den.

   Tack för dammsugarpåsetipset, det ska jag prova.

   Gillar the alldeles för mycket för att bara köra citron. Men min flickvän dricker varmt vatten ibland som ju är någon hardcore-variant av ditt citronte.

   På tal om citron kan jag tipsa om att göra egen lemonad. Görs enkelt med citron, socker, is och vatten. Skaka så att det blir kallt. Då har man naturlig och supersmarrig läsk utan kolsyra.

   Radera
  2. Perfekt, tack för lenmonadtipset! Ska provas :-) Försöker köra utan rent socker generellt, men anväder Stevia droppar för att "söta till det".

   Radera
  3. Fick en disktrasa i bambu för en del år sedan. Aldrig köpt en trasa efter det.
   kör den i tvättmaskinen 1 gång i veckan med 60 tvätt. Luktar inget sen. Brukar inte lukta så mycket annars heller då jag är noga att den ska vara helt torr mellan jag använder den (dag till dag) och inte bli blöt bara för att man öppnar kranen. Ser så många som har den liggandes i hon och blor blöt varje gång nån spolar eller häller ut.

   /tofo

   Radera
 5. Bra inlägg och bra tips!

  Ungefär såhär tänker jag. Plus att second hand funkar för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé att utmana sig själv över tid med en grej per månad. Lite gameification över det hela :)

   Radera
  2. Precis, gameification!

   Sen skulle jag vilja stryka under något som nämndes i en annan kommentar: datorer. Om man kan få ta över en avskriven dator på jobbet slipper man köpa själv. Hemma har vi två macar som vi fått överta från jobbet, de är i runda slängar 6 respektive 8 år och tuffar på fint (klarar sena versioner av Mac OS X utan problem).

   Radera
  3. Bra tips - bara att fråga på på jobbet!

   Radera
 6. Saker jag kommer på just nu.

  Har slutat använda diskmaskinen, även på ekonomiprogrammet drar den en del. Bor man i bostadsrätt är ju inte heller varmvatten en direkt kostnad.

  Damen som var bäst på att spara i England nämnde hon aldrig använde vattenkokare utan värmde te i mikron. Har inte mätt men litar på det:)

  Tar hem överbliven frukt på fredagar från jobbet.

  Äter en gång i veckan lever eller njure, mest näring per krona.

  Köper årskort på SL, ja använder kortet även under semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Seb!

   Ha, en till som handdiskar :) Tyvärr drar det ju mer vatten än diskmaskin så diskmaskin är inte så tokigt egentligen om man räknar in miljöpåverkan.

   Gäller att ta till vara frukten så att den inte blir dålig. Bra tips där är att frysa in eventuella bananer som man inte hinner äta upp. Skala dem och frys in dem styckvis i bakplåtspapper. Sen är det bara att mixa dem i smoothie.

   Vad det gäller SL-kort funderar jag själv på att gå över till el-cykel och verkligen cykla överallt året runt. Men förstås grym besparing att åka kommunalt istället för bil.

   Radera
  2. Jag har cyklat till jobbet, tycker dock många får det att låta som att det är gratis. Tror jag la 13k på inköp av cykel och utrustning. Skulle säga att jag la 2k om året i underhåll av cykel och utrustning. Visst du får motion, men tränar man regelbundet på gym så blir det lite väl mycket träning. Det drygaste var att vissa dagar då jag gymmade på lunchtid kunde jag duscha tre gånger. Men bor och jobbar man nära är det ju nice.

   Radera
  3. Har liknande erfarenhet av cykelköp och service. Dock är det faktiskt möjligt att köpa en cykel för några hundra kronor och göra all service själv. Så det kokar väl ner till tiden som man inte har eller vill ha mera av. Så gäller att veta hur man ska prioritera :)

   Radera
 7. I matbutiken:
  - Handla efter säsong och erbjudanden. Har man tid att handla ofta lönar det sig stort mot att storhandla. Använd appen Matpriskollen och utnyttja flera butiker om möjligt.
  - Ta med tygkasse eller ryggsäck hemifrån.
  - Skaffa medlemskort.
  - Titta på jämförspris och inte pris per förpackning. Kan lätt spara 50%+ på många varor.
  - Utnyttja kort datum-varor och frys in om det går.
  - Spara kryddburkar och köp nya kryddor i påse och fyll på när det tar slut hemma. Det kan vara 500% dyrare att köpa ny glasburk (utan att överdriva).
  - Köp affärens egna märke eller lågprisvarianter för åtminstone basvaror (vem smakar skillnad på Arlas och Lidls egna mjöl eller havregryn?)
  - Handla hygienprodukter och mat med lång hållbarhet när det är extra bra specialpris, oavsett om du redan har tillräckligt hemma. Dels riskerar du aldrig att få slut på toapapper eller tandkräm och dels blir det billigare än att handla vid behov (se till att förrådet inte växer alltför stort bara!)
  - Viktigast av allt - gå aldrig till affären hungrig!

  Övrigt:
  - Omförhandla avtal med jämna mellanrum. El- och försäkring är enklast. Kolla elskling.se och håll koll på företagens hemsidor, har de bra erbjudanden så ring och säg att du vill ta del av dem.
  - Ha endast ljuset tänt i det rum du befinner dig i. Stäng av elektronik helt och låt det inte bara stå på standby.
  - Cykeln är din bästa vän. Alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du har riktigt bra tips Linus!

   Några kommentarer:
   - Matpriskollen kan jag rekommendera.
   - Visst är kryddor helt omotiverat dyrt!?
   - Tandkräm gjorde jag ett mastodontinköp av för några år sedan. De kostade typ 10 kr st för magnumsizing Colgate. Har säkert 20 tuber kvar. Hoppas de håller bara :)

   Radera
 8. En sak jag börjat med på senare tid är att försöka ha 10 köpfria dagar i månaden. Innan var det vanligt att jag köpte något litet, exempelvis en choklad eller liknande på jobbet när man blev lite sugen. Inga summor egentligen men slänger man ihop det på ett år blir det nog någon/några tusenlappar iaf. Så nu när jag är sugen tänker jag bara att fan, idag kan ju bli en av de 10 och så skippar man det. Hjälper även om man som jag gärna blir sugen på någon speciell mat på kvällen, om jag då inte köpt något på dagen tar jag hellre mat som finns hemma och lagar än att "spräcka" den köpfria dagen. Funkat galant hittills!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Har tagit samma väg men tagit det med små steg istället. Till slut kommer man ju fram till en dag, vecka, månad eller t o m år då man inte köpt. Då är det kanske dags att börja handla igen. Inte som vanligt utan genom att man köper superkvalité som håller länge och saker som man verkligen kan njuta av. Alltså skippa 9 av 10 inhandlingstillfällen, men när man slår till så ser man till att det räknas ordentligt.

   Radera
  2. Bara i mataffären det kan dra iväg lite mer än beräknat 😡
   Och framförallt då man är trött/sliten/hungrig. ..

   All annan handling räknar jag som måsten och skiter i resten. Vet inte om det är snålhet/smart eller bara att jag hatar affärer om jag inte går in utan eget måste.

   Radera
 9. För mig handlar det mycket om att göra det på ett roligt och inspirerande sätt. Jag tjänar ca 30000 kr netto och kan utan minsta ansträngning spara 24.000 i månaden, med liten ansträngning spara 25.000 kr och med maximalt lidande spara 26.000 kr.

  Ser man på det så vore det ju självklart att spara 24.000 kr i månaden och istället jobba 2-3 månader till innan pensioneringen m några år. Men jag ligger ändå på ett sparande på 25.500 kr i månaden. För att det blir roligt att spara och jag har gjort det till en hobby. Sen är jag inte beredd att göra den där sista uppoffringen som skulle få mig att nå 26.000 kr.

  Byter tex rakhyvel var 3e månad, gör ont att raka mig sista 2-3 veckorna med den hyveln och är inte villig att lida mer. Men kan gå till tvättstugan för att gå på toa trots att toapapper är billigare än rakhyvlar. Min poäng är alltså att man får hitta sina egna grejer. Har man mindre skäggväxt eller bättre smärttålighet i skägget men inte gillar ofräscha toaletter kanske valet blir ett annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Miljonären!

   Håller med dig om det är viktigt att spara på ett kul sätt.

   Ser man till de många uppfinningsrika spartipsen bland kommentarerna så är det säkert många som tycker det är riktigt kul att spara :D

   Radera
  2. Glömde säga att jag är grymt imponerad av din målfokusering. Inga många som kan köra uppskjuten belöning på det sättet du gör :)

   Radera
 10. Christoffer2016-03-14 20:29

  Kul ämne! Älskar med att "snåla". Har som mål att få minst 25% rabatt på allt jag köper! Svårast är mat men har medlemskort på ica, willys och coop. Finns nästan alltid medlemsrabatter och kuponger på det man ska ha, behöver inte leta (orkar man inte) bara kolla reklamen i brevlådan. Byggde ett hus när jag var 25 (31 nu) till ett värde i arbete och butikspriser på 3.5 milj, slutade på 1.9 efter eget arbete och MYCKET prutande på material (inget snålande på kvalite, tvärtom) sen kör jag alltid matlådor. Kläder (gillar märkeskläder) köper jag på outlets och icke säsong. Sommarkläder köpes på vintern och vinterjackan inhandlas på sommaren, ofta 50-70%. Mobil och elektronik väljs efter rabatter och inte senaste modell eller specifikt märke osv osv:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, märks att du gillar ämnet när du skriver :)

   Helt rätt att ha mål och gå ut som vinnare från affären. I USA finns det något som heter extreme couponing där man kan få rabatt hela vägen ner till 0 kr. Men funkar inte här i sverige då rabatt på rabatt inte är så vanligt.

   Snyggt jobbat med huset, verkar vara stort projekt i mina ögon så imponerande att du fixade det redan när du var 25.

   Vinterkläder på sommaren och tvärt om är numera obligatorium för mig också :)

   Blir oerhört nyfiken på när du kan sluta jobba (om du har det som mål?) och vad din sparkvot är!?

   Radera
  2. Tittade faktiskt lite på det igår, länge sedan sist.
   men de som är med i det programmet felprioriterar enligt mig.
   de säger vissa lägger ner 40-50h/vecka. Skulle nog spara/tjäna betydligt mer om de tog ett arbete istället.

   Sen när man ser vad de handlar, skulle inte vilja leva på den kosten ; (

   /tofo

   Radera
  3. Dessutom behöver man en rejäl lagerlokal för att få plats med allt!

   Radera
  4. Japp "vi bor i en stor villa men använder bara kök och sovrum då resten är vårt förråd, men vad gör det det är ju "gratis"".....

   /tofo

   Radera
  5. För att inte glömma "vi behöver en mycket större bil så vi kan handla "gratis""

   /tofo

   Radera
 11. Har du räknat på det där med tvättandet? Själv kör jag allt på 40 grader utan förtvätt, men med "normal" mängd tvättmedel. Funderar mest på vad kostnaden kan vara för att värma vattnet ytterligare samt att man kör ett längre program?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har det väl förspänt som bor i bostadsrättsförening. Det är förstås orättvist att andra ska betala för att jag ska värma vattnet extra mycket + längre program men går nog på ett ut då jag är en ganska bra medlem att ha i föreningen i övrigt. Betalar man vattnet och elen själv är det som du säger nog mer tveksamt.

   Men för mig är det nog mer roligt experiment då jag lätt kan bränna av 140 kr på en lunch lite då och då. Blir mycket extra tvättmedel för 140 kr om man säger så :)

   Radera
 12. Christoffer2016-03-14 22:01

  Tack! Väldigt kul med likasinnade, ganska ensam i min umgängeskrets med intresse för ekonomi och börs.

  Ja huset var ett stort projekt, jobbade heltid och byggde huset på kvällar och helger. Tog 9 månader non stop. Men det var det värt när man flyttade in och mäklaren värderade upp det till 3.8 och stigit nästan 100k årligen sen dess (i en sjuk bostadsmarknad dock)

  Satte ett mål när jag va 20-21 att när jag fyller 45 ska jag kunna välja helt och hållet när,om, och hur mycket/lite jag vill jobba. Huset låste upp en del kapital och även barn har påverkat sparandet men med bättre avkastning än beräknat så ska jag nå mitt mål vid 43 men ALLT kan ju hända.

  Svårt att räkna på min sparkvot eftersom jag är timanställd 60-80% och egen företagare 20-40% så inkomsten varierar väldigt mycket månad för månad. Men jag lever på 11500 ink ALLT. Resten går det sparande, får ofta över 500-1500 som jag flyttar över till sparande dagen innan lön. Är tyvärr ingen höginkomstagare, hade ett snitt på 31500 brutto förra året och tror på 35000-36000 i år så med en vanlig skatt så kan jag spara ca 15-16k eller ca 55%.

  Oj blev ett långt inlägg när man skriver på mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår vad du menar. Inga många som går igång på sparande och investeringar som jag känner i vanliga livet heller. Bla en av anledningarna till att jag startade bloggen :P

   Starkt att ro iland huset med sådan värdeökning också, måste känts grymt!

   När jag var 21 sprang jag runt på krogen och brände pengar på inträden och drinkar. Så grattis till din mycket tidiga insikt!

   Ja precis allt kan hända, inkl att det kan gå snabbare än beräknat förstås :)

   Då ligger vi väl ganska lika i utgifter då, tror jag låg där någon stans under 2015 räknat på ett snitt. Snyggt jobbat med den lönen och barn!

   Radera
 13. Christoffer2016-03-15 13:51

  Nä samma här, helt ny värld när jag öppnade ett twitter konto och hittade alla bloggar, nästan för mycket information.

  Hur ligger dina utgifter fördelade och vad har du för strategi? Ögnat igenom din blogg några gr (som sagt för mycket att läsa allt!:)) förstår att du satsar på hög utdelning. Hur väljer du dina bolag? Många innehav? Sverige, norden eller hela världen? Såg att du kunde spara 25000 i månaden! Grymt!

  Jo jag var också ute mycket, festivaler och en hel del backpacking i asien men började ganska smått och hade fast jobb vid 19 års ålder så började spara 10% av lönen och sen ökat ju äldre jag blivit.
  Tyvärr sålt lite för fort i början. Vill inte se mina första gav i hm, ncc, swedbank o boliden som va min bas i början:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina utgifter hittar du i detta inlägg. Glömde dock välgörenhet och linser i detta inlägg så det blir väl ytterligare några tusenlappar per år.

   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/02/full-disclosure-utgifter.html

   Vad det gäller bolagen så är ju portföljen ett resultat av runt 7 års köpande så inte säkert att den skulle sett ut såhär om jag började idag. Funderar på att gå mer mot investmentbolag och minska råvaror och energitillverkning. Har dock inte bråttom - får ju betalt för att vänta vilket är det fina med utdelningsinvestering.

   Låter som du var väldigt förståndig i även i början med dina investeringar :)

   Har vant mig vid absolut minimum om 25.000 kr i månadssparande så blir ganska besviken om jag inte ligger närmare 30.000 kr. Allt är relativt och man vänjer sig snabbt.

   Radera
  2. Christoffer2016-03-15 21:02

   Intressant läsning! Du har verkligen en bra ekonomi! Gillar att ca 20% av din månadskostnad är resor. Även om jag gillar att spara måste man göra saker som man vill och tycker är kul annars är det inget värt!

   Jag förstår din investeringsstrategi, hade gjort likadant om jag haft en högre inkomst. Själv försöker jag lägga vikt på snabbväxande bolag som också har bra utdelning och vettig värdering för att öka farten på portföljen. Mycronic är ett bra exempel som jag ägt ett tag. Har växt snabbt, pe runt 15 och direktavkastning på 5%. Men man måste ju vara lite mer aktiv och går det åt fel håll brukar ja sälja av ganska fort. Hoppas väl kunna gå mer åt ditt håll ju äldre jag blir och om portföljen växt till sig. Var kul ämne, kommer kolla in din blogg med jämna mellanrum!

   Radera
 14. Med eluppvärmd villa kan en låg inomhustemperatur spara en hel del slantar, gäller att hitta den perfekta balansen där man inte riskerar äktenskapet men inte eldar för kråkorna.

  Utöver det är naturligtvis boränta och matlåda viktiga spelare.

  Snittar 40% sparkvot inkl amorteringar, så är inget riktigt badass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej James och tack för kommentar.

   Älskar att sova i kallt sovrum med varmt täcke så villa passar nog mig bra :)

   Med 40% sparande sparar du säkert många hundra % mer än genomsnittssvensken, så grymt det med!

   Radera
  2. Gick tillbaka och kollade, har budgeterat 49% sparkvot för 2016 inkl amortering så har en bit kvar... Vi får tillsammans in ca 60' så ska leva på 30'. Rena rama lyxlivet...

   Spenderar som vanligt åt helvete för mycket på restaurang & semester.

   Radera
  3. Det ska vara gött och leva, annars kan det kvitta.... :)

   Vore kul experiment att försöka spendera alla mina inkomster en månad, lön 40.000 och utdelningar säg 10.000. Fasiken vad man skulle få ligga i :P

   Radera
 15. Jag har ju skrivit hela inlägg, jag länkar till ett sådant: http://onkeltomsstuga.se/tips-spara-pengar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt många bra tips där - tack för det :)

   Radera
 16. Även om detta inlägg främst handlar om att spara pengar så tycker jag man ska se på spara i ett större sammanhang och inkludera tid. Tid är pengar och pengar är tid. Här pratar vi om att spara pengar för att i framtiden kunna växla detta till tid. Sen så är det många dumma ekonomiska beslut tas för att tid inte finns. Så tycker det är lika intressant idag hur folk sparar tid, då tiden kan användas till kanske jobba mera om man har övertid eller extrajobb. Eller att utbilda sig själv inom sitt yrke eller inom investering. Mina spartips vad gäller tid är att göra så mycket som möjligt på ditt arbete, bajsa, ät frukost, träna eller jobba in lunch. Jag lagar storkok två gånger i veckan och handlar en gång i veckan. Sen vad gäller tid har jag kommit underfund med att tid du behöver vara mentalt aktiv är mer värd. Jag har problem att jag försöker optimera allt jag gör, så försöker tänka att tiden jag funderar hur jag kan optimera något kostar ofta mer än tiden man tjänar på optimerandet. Så tid man använder på att resa hem, laga mat eller städa ser jag som ett skönt mentalt break.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra observation kring tiden. Men viktigaste är förstås nuet vilket är egentligen det enda vi har, både nu och i framtiden.

   Att hålla på med sparknep tycker jag egentligen är bäst för att träna upp förmågan att tänka annorlunda mot att det jämt ska konsumeras. Kan gå över styr och leda till fel fokus som du säger. Som jag ser det är det viktigast att lägga på pengarna medvetet på saker man prioriterar så att man lever det liv man vill - här och nu.

   Radera
 17. Kom på ytterligare ett spartips, håll dig frisk. Jag hade 8år mellan två förkylningar. Handlar om att äta näringsrik mat, träna och sova ordentligt. Sen att faktiskt säga åt folk eller undvika vistas nära folk som är sjuka. Ha rena händer när man äter och undvika äta saker som andra har rört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt imponerade med 8 år mellan förkylningarna. Där ligger jag i lä helt klart. Åker vanligen på 1-2 per år.

   Perfekt spartips som är av den mer implicita karaktären. Ungefär som att det bästa tipset för pensionssparande borde vara att se till vara frisk, träna, träffa vänner och familj osv - allt för att få en bra ålderdom som inte bara består av en hög pengar.

   Radera
 18. Nu har ju du som jag förstått det en oerhört bra lön men jag brukar generellt säga att många fokuserar på "de små sakerna" istället för det som verkligen gör skillnad. Att ta sig från 0-50% sparande kanske kräver en smart löneförhandling/höjning/byte av jobb, mindre bostad, göra sig av mig överflöd osv. Så min upplevelse är väl kort och gott att merparten bör lägga sitt krut där istället för "de små sakerna".

  Men.... För oss sparnördar så är det klart intressant att gå från 70% till 71% sparande och där har det som gör störst nytta för mig varit planerade inköp av mat och matlådor. Att hålla koll på appen "matpriskollen" gör det hela enklare att hitta bra klipp och sedan att köra ihop ett par fina standardrätter som är enkla att göra ett större antal matlådor på.

  Allt gott,
  Tobias
  http://riktliv.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobias och tack för din kommentar!

   Håller helt med dig om att det är mycket viktigt att se rationellt på sparandet. Görs lättast genom att titta på de största omkostnaderna först. Men nästan lika viktigt är att få igång "tänkandet" kring att spara och då är sådan här brainstorming befogad.

   Gör man båda - spara på de största utgifterna PLUS att man även sparar på smågrejor blir effekten av sparandet väldigt stor. Först då man kan komma över 50% enligt min erfarenhet.

   Radera
 19. Att bunkra stora mängder mat och hygienprodukter vid billiga priser.Just nu har jag 142 burkar makrill i tomatsås (5 kr/st), 136 burkar kikärtor (4,50 kr/st), 26 förpackningar oparfymerat raklödder (10 kr/st), 76 burkar inlagd sill (4,50 kr/st), 63 konservburkar tonfisk (5 kr/st) och 39 burkar fiskbullar. Färskprodukter köper jag ofta med kort datum till halva priset för infrysning. Förra julen blev det t.ex. 9 kg rökt lax för 40 kr/kilo.

  Mitt rakblad från Gilette använder jag var fjärde dag och det fungerar utmärkt så här efter 15 månader. Frukt plockar jag från vildvuxna träd under hösten. Ca 50 kg äpplen brukar räcka ett halvår. Bananer äter jag i en butik som bjuder kunderna på en var av de brunspräckliga.

  Bil har jag aldrig haft någon och jag åker i princip aldrig lokalbuss. Mina tågresor på SJ köper jag 90 dagar i förväg när de billiga biljetterna släpps.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elof!

   Tack för dina sparknep. Har man plats och gillar att äta mycket av samma mat så är det ju perfekt :) Du kanske bor i hus? Bor man i område med högt kvmpris så behöver man förstås även räkna med alternativkostnaden för att upplåta utrymme till att bunkra - vilket i tex Stockholms innerstad förmodligen är väldigt tveksamt ekonomiskt.

   Själv bunkrat typ 30 tandkrämstuber vilket gör att jag förmodligen inte kommer behöva köpa mer tandkräm de närmaste 5-10 åren.

   Radera
  2. Jag bor på 61 kvadrat. Konservburkar får det plats tusentals av i vindsförråd. Äpplen på balkongen. Att vara singel kan dock vara en fördel i sammanhanget... Idag köpte jag 700 Handelsbanken A för 98,50 så nu ska jag fira med en burk kikärtor med heta kryddor.

   Radera