onsdag 2 mars 2016

OKQ8 åker ut!

Som jag skrev i inläggen hacka banksystemet nr ett, två och tre använde jag kreditkort från OKQ8 för att få 1% cashback på det jag handlar.

Tyvärr chocksänkte OKQ8 bonusen med 70% (från 1% till 0,3%) och jag har därför gått över till att använd Mastercard hos Preem istället. Har använt det någon månad nu och kan bekräfta att det fungerar som jag trodde.


Kort sammanfattning av hur jag uppfattar Preem Mastercard:

 • 1 % cashback bonus
 • Ingen årsavgift
 • En gång per kvartal får man hem en bonuscheck
 • Vilken löses in på en Preemstation mot pengar i handen
 • Betalo fungerar tillsammans med Preem Mastercard men är inte bonusgrundande 
 • 1,45 % i ränta upp till 15.000 kr (2016-03-02)
 • Plus är att Preems internetbank har högre säkerhet då det mobilt bankid för inloggning
 • Minus är att transaktionerna inte går ladda ner som excelfil

Kom ihåg att kreditkort bara är en bra idé så länge du betalar räkningen i tid. Då får du i princip ett gratis buffertsparande som i detta fall blir turboladdat då du även tjänar pengar på själva bufferten genom cashback bonus.

Finns ju förstås inga som helst garantier att Preem har kvar sitt erbjudande men jag är nöjd so far :D

Bara att signa upp sig här om man är intresserad. Och som vanligt är det inte en sponsrad länk!

Uppdatering 2016-03-06: Enligt tips i kommentarsfältet finns jämförelser mellan olika kreditkort och villkor på www.kortio.se

26 kommentarer :

 1. Härligt bytte jag också för ett tag sedan. Tror dock att risken är stor att dom också sänker nu i sommar. Då får inte kortföretagen ta ut mer än 0.3% avgift så har svårt att se att Preem kan hålla kvar 1% återbäring. Men hoppas givetvis på detta :-) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas på att de blir lönsamt för dem med många nya kunder som är besvikna på OKQ8 och får på så vis upp lönsamheten. I så fall bra förutsättningar att behålla bonus och nya kunder.

   Vi ska komma ihåg att det är vi som är kunder som har makten! :P

   Radera
  2. En annan fördel är ju 1.65% ränta upp till 15000kr med insättningsgaranti. Svårt att få det riskfritt annars :-)

   Radera
  3. Bra glömde att skriva det - uppdaterar...

   Radera
  4. Jag tror också att det blir svårt för Preem att hålla kvar bonusen. Om jag förstod saken rätt så har EU sänkt taket på vilken avgift bankerna får ta ut från affärerna vid kortbetalningar från 1% till 0,3%. Medan storbanker sett dessa avgifter som klirr i kassan har nischbanker använt denna till bonus för kunderna, i OKQ8s fall ren cashback. Även andra kort som erbjuder bonus har börjat ändra villkoren, och ICA-banken kommer exempelvis att införa valutapåslagsavgift vid köp i utländsk valuta (vilket drabbar mig som shoppar mycket på nätet) för att kompensera för inkomstbortfallet.

   Jag började leta alternativ när OKQ8 sänkte bonusen, och Preem var det som låg närmast, men jag beslutade mig att vänta en stund och se om de också sänker. Behöver ju inte ha fler kort och krediter än nödvändigt.

   Radera
 2. Hej Utdelningsseglaren,

  Tack för tipset! Skall absolut kika närmare på det här med kort som ger cashback, ingenting jag har använt mig utav tidigare. 1% låter ju riktigt nice! Blir ju en hel del extra kronor till aktiekontot per år!

  /Utdelnignsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klockrent - förutsatt att man betalar räkningarna i tid och inte handlar mer än man skulle annars. Men det är ju inget problem för oss ekonominördar :P

   Radera
 3. Hej,
  Intressant inlägg! Blev nyfiken på att prova med hittade denna punkt under Preems FAQ:
  "Kan jag betala mina räkningar med kortet?
  Ja, genom att använda dig av Betalo på Preem MasterCard Mina sidor kan du enkelt och utan avgifter betala räkningar med Preem MasterCard.
  Betalning via Betalo är inte bonusgrundande."

  Tolkar jag det rätt får man inte 1% bonus när man betalar räkningar (vilket för min del var tanken). Stämmer det eller misstolkar jag upplägget?

  https://preem.se/privat/kort-och-formaner/preem-mastercard/fragor-och-svar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag missat! Bra fångat, så den funktionen är bara bra att ha om man inte har internetbank där man kan betala gratis. Kör Skandia själv så vinner inget på det direkt Så jag tolkar det på samma sätt som dig. Ser jag något annat så rapporterar jag här på bloggen.

   Radera
  2. Låter bra! (hoppas jag har fel)

   Radera
 4. Är kortet avgiftsfritt precis som OKQ8?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är avgiftsfritt :-) Är riktigt nöjd med det än så länge. Fick även en bulle och kaffe som välkomst gåva :D

   Radera
  2. Japp, står att det inte är någon årsavgift. Och kan bekräfta att jag inte betalat någon avgift för kortet än så länge.

   Radera
 5. Härligt! Det tackar jag för. Byter också till Preem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att få hjälpa till! Glöm nu inte bara att betala räkningen i tid :)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ursäkta min okunskap ;) "1% i bonus allt på andra i andra butiker" kan jag läsa om kortet på deras hemsida... Betyder det att jag ex kan använda kortet på ICA och få 1% cashback på de då? Eller menar de bara de man handlar i deras "butiker"? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar miljonjakten.

   Det är 1% på alla köp. Sen finns det några undantag som Betalotjänsten och några andra men i stort sätt är det 1% på det mesta man handlar i butik - vilket inkluderar ICA.

   Goda nyheter va? :)

   Radera
  2. Trevlig läsning! Då öppnar jag ett på direkten :) Tack för tipset!

   Radera
 8. https://kortio.se
  Är en bra site för att jämföra kort. Just nu är Shell och Preems lika. Men som flera skriver så kommer dom garanterat sänka till 0,3 också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips om jåmförelsesajten, uppdaterar bloggen. Blir spännande att se vem som bryr sig mest om kunderna och behåller bonusen (längst?)

   Radera
 9. en sak jag gillar med OKQ8 är möjligheten att nyttja det som ett kontokort (som går över till kreditkort när man går över det man har på kontot). Finns det några andra kort som har denna möjlighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet ej men håller med dig om att det är snygg feature.

   Radera
 10. Kan man få autogiro med prem kortet så att räkningar från Prem-masterkortet dras/betalas automatisk från ens lönekonto på Skandiabanken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vet inte om det går med autogiro. Själv använder jag skandiabanken med automatiskt godkännande av e-faktura - vilket i praktiken blir samma effekt. Dock bättre tycker jag då räkning/underlag sparas i digitalt i bankens internetkontor.

   Radera
 11. Nu verkar det som Preem och även Shell kortet går ner till 0.5% från årsskiftet. Har du hittat något annat kort som ger 1% cashback bonus?

  SvaraRadera