onsdag 14 december 2016

Vilka är ni?

På ett och ett halvt år har det blivit 160 inlägg och 1.889 kommentarer här på bloggen. Nu skulle det vara kul att få en lite bättre bild av vilka ni som läser bloggen är. Välkommen att skriva precis hur lite eller hur mycket ni vill.

Först ut är jag själv:
- Man, runt 40 år varav jag sparat i ca 9
- Bor i lägenhet i Stockholm och jobbar med <piiiiiip>
- Nybliven sambo och ett barn sedan tidigare
- Gillar saker som är enkla, matlagning, meditation, segling, dans, löpning, privatekonomi och investeringar
- Har allergi mot för mycket prylar
- Har ingen bil men cyklar eller går gärna
- Inte tidigare haft de bästa ekonomiska förutsättningarna och var fram tills jag var drygt 30 år lite grann av en ekonomiskt ignorant person - i alla fall så som jag ser på det idag
- Upptäckte mitt intresse för tidig pension, sparande och investeringar när jag läste bloggen Early Retirement Extreme runt 2008
- Lever på utdelningar och sparar hela lönen
Nu är jag nyfiken på vem du är!


Läs också: Lyxfällan eller spargud

164 kommentarer :

 1. Man 40+
  Sambo och 2 tjejer
  Bor i hus åå landet, norrbotten
  Sportnördar hela familjen
  Jag byggnadsingenjör
  Sambon lärare
  Sparar för lite.. ca 10% bara
  Mål - tidigare pension, kring 50-55 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt namn - living the dream :)

   10% räknas ju vanligen som mycket bra så du ligger väl bättre till än minst hälften av Sveriges befolkning om du kan pensionera dig vid 55?

   Svårt att cykla när man bor i Norrbotten?

   Radera
 2. Man 30 år
  Särbo två egna barn och tre bonus
  Hyreslägenhet i mindre svensk stad
  Mycket intresserad av träning och kost
  Har börjat mitt sparande för ca tre månader sedan, ligger på under 10% men amorterar ganska hårt på ett blancolån efter gamla synder.

  Målet är en trygg ekonomi där pengarna räcker månaden ut och där en tuffare månad med tex kvartalsräkningar inte gör ett större hål i budget än en annan månad, mer balans helt enkelt.
  långsiktigt mål är att utdelningarna ska bli en fin krydda till livet.

  skriva under pseudonym
  MVH Freddie Smedh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Freddie och tack för kommentar

   Ovanligt bra investering att vara intresserad av träning och kost!

   Låter helt som att du är på rätt väg med din ekonomi, att ha denna typ av marginal kommer göra det mycket roligare och lättare :)

   Radera
 3. Man, 39år
  Fru och 3 barn
  Bor i radhus utanför Stockholm
  Personlig tränare
  Försöker spara 35% varje månad, ibland mer.
  Sparat i aktier för utdelning sedan Jan 2016.innan det 2 dyra lärår.
  Målbild, gå ner i arbetstid redan om 7-10år och kanske helt vid 55.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till bra sparkvot. Personlig tränare tycker jag verkar vara ett roligt jobb, funderat väldigt löst på om det skulle kunna vara ett alternativ om man ska sadla om.

   Tack för kommentar

   Radera
  2. Ja, jag ångrar inte att jag bytte bana från servicetekniker till pt på heltid. Aldrig jobbigt att gå till jobbet. Därav så kommer jag inte tycka det är jobbigt att jobba nåt år till om jag måste, utöver min plan. Bästa vore ju när man kommer till sådan nivå att jag kan nästan kan leva på utdelning och bara hålla utbildningar, föreläsningar och coacha så mycket eller så lite jag vill. Bara för att det är kul

   Radera
 4. Hej, måste säga att detta var en bra idé :)
  Jag kan vara nästa man ut. Ska bli spännande att se vad andra "kändisar" visar sig vara för personer!

  - Jag är en man, 41 år. Bor i villa, två bilar (funderar på att byta tjänsteställe o på så vis kunna göra mig av med en av bilarna). 3 barn, en hund och en fru som tjänar dubbelt min lön, samt en. Frugan är kommunalt anställd och jag statligt (man får ge och ta, i dessa tider värderar jag säkerheten i att ha ett jobb ganska högt).
  - Kostnad bostad - Belånad på huset med ca 75%. Band mig, dumt nog? på 1,6% ränta i 3 år (två år återstår) hos SHB. Amorterar 3% av lånet/år och hamnar på en bokostnad på strax över 10k/månad inkl amort, exkl el, vatten, sopor etc.
  - Drivmedelskostnad, ca 2500/månad - Min fru kör ca 11 mil om dagen till sitt jobb och jag själv 3 mil om dagen, jobbar oregelbundet så det blir inte var dag. Kostnad drivmedel
  - Av hushållets disponibla inkomst sparar vi 8% i sparkonto, 1,35% ränta, 13% i aktieportfölj, 2,5% i en fondportfölj samt 200 kr var till barnen i dedikerade KF och aktier. Utöver sparandet utgör amorteringarna ca 11% av vår disponibla inkomst.
  - Investeringsstrategi är utdelningsinvestering, som jag själv kallar det. Jag känner att jag inte har fullt ut den kollen på bolagens siffror och trender att jag skulle kunna styra en swingportfölj. Däremot går jag igång fullt ut på en snygg Ränta-på-räntagraf som visar portföljens värde om 24 år och en uppskattad avkastn om 6% och känner att så länge jag investerar i fina etablerade bolag så bör jag göra vinst på långsikt. Givetvis återinvesterar jag 100% av mina utdelningar.
  - Jag startade mitt sparande i januari och har på något märkligt vis fått till en portfölj på ca 310000 kr (jag har lagt mycket extra pengar i början, sparkvoten låg så högt att min fru nästan började skriva skilsmässopapper) - sedan dess har jag försök att hitta en god balans mellan livskvalitet och investeringar inför framtiden.

  - De jag följer på Twitter är folk med liknande strategi, det ger mig inspiration och ett driv mot att investera i bolag med god direktavkastning.
  - Jag har också börjat intressera mig för min tjänstepeonsion, men går tyvärr från en fondportfölj jag byggt som ökat upp emot 20% i år till en traditionell tjänstepension hos Alecta. Jag känner att jag med mina ringa kunskaper ska låta bli att pilla och styra i ALL besparing jag har inför pension.
  - Anledningen till att jag investerar är för att kunna gå några år tidigare i pension, med gott samvete, men också för att dryga ut månadspengen som pensionär. Dock försöker jag inte få investerandet att inkräkta på den livskvalitet jag och familjen vill ha idag - svår balans! Jag har inte för avsikt att sluta jobba helt då jag trivs bra :)
  - Jag är en aktiv människa som tränar mycket - det ger en god krydda i livet och får mig att må bra. Tyvärr har jag varit en extremt slösaktig person fram till förra årsskiftet men jag hoppas att jag kan hålla igång mitt sparande fram till pensionen. Vi får se hur det går! Umgås med familjen står högst upp på min lista och barnen är mitt allt. Gör så mycket saker med dem som är möjligt.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stock Von Börs på Twitter :)

   Radera
  2. Tack för denna fylliga kommentar. Roligt att få en så fyllig bild av den dör Stock Von Börs som jag sett på Twitter så många gånger.

   "sparkvoten låg så högt att min fru nästan började skriva skilsmässopapper" nu snackar vi badassnivå och chockterapi! Skämt och sido, viktigt att göra resan tillsammans annars kanske man får göra den själv(!?)

   Med villa, 2 bilar och 14 mil varje dag, 3 barn hund så går det förstås en hel del pengar.

   Lycka till med sparandet och investeringarna - jag tror det blir succé!   Radera
 5. Kvinna, 40+
  Bor i hus i stockholms skärgård
  Make och två döttrar
  Tre egna företag inom lite olika inriktningar
  Gillar hästar, och har några här hemma, dyr hobby dock
  Gillar i övrigt promenader, privatekonomi, investeringar
  En fastighetsinvestering kommer ge bra utdelning nästa år
  Mål att kunna minska arbetet, och det kommer ske efter 2017. Då blir det halvtid! Typ. Kanske halvtid på årsbasis, jobba lite och resa mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de 14% - välkommen!

   Låter spännande att bo i skärgården - är du en av dem som får lyxen att åka helikopter in på vintrarna när Waxholmsbåtarna inte går?

   Många järn i elden med tre företag, familj, hästar och fastighetsaffärer. Kul att du har så nära till ett av dina mål!

   Radera
  2. Haha nej vi åker bil! Däremot blir det ju en större och dyrare bil eftersom jag kör kanske 1000 mil med hästarna bakom, och då behövs en bra bil.

   Radera
 6. Kvinna 45+
  Singel utan barn men har två hundar.
  Bor i villa (utan lån) i en del av landet där fastigheter är billiga.
  Har en Volvo v70 av 2007-årsmodell och inga planer på att förnya.
  Jag hatar att shoppa, men gillar djur, natur, böcker och resor. Också lite av en sportfreak som gillar att springa och åka skidor.
  Lever på 50% tjänst och utdelningar.
  Har en pott med pengar som successivt investeras i (främst) utdelande aktier. Hoppas kunna sluta jobba helt innan pensionsålder.
  Har sparat aktivt i aktier i cirka 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar!

   Verkar som att du redan har hittat din plats i ekonomin med 50% arbetstid och inkomst från utdelningar. Med dina 10 år ligger du 1 år före mig :)

   Hundar har jag också haft lite lösa tankar om att det kanske skulle vara trevligt att ha någon dag. Sånt blir ju också lättare när man inte jobbar för fulla muggar.

   Radera
 7. Man 30+ jobbar utomlands inom oljeindustrin
  Gift men inga barn
  Bor i hyresrätt i Göteborg och sommarstuga en bit upp i Bohuslän.
  Inga lån, en bil, 2 husdjur.
  Målet med sparandet är att någon dag när lusten slår till köpa hus utan att behöva belåna sig som en tok.
  Har numera gått över på utdelningslinjen efter lite blandade strategier med tveksamt resultat, att jag jobbar utomlands och har svårt at följa börsen dagligen är en av huvudanledningarna till valet av utdelningsstrategin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Oljeindustri - då tänker jag på alla som jobbar i Norge nu för tiden.
   Skönt att vara utan lån. Grattis till beslutet att gå över till utdelningsinvestering

   Tack för kommentar

   Radera
  2. Norge...nja, jag jobbar i betydligt varmare klimat än så

   Radera
 8. Man 48 år
  Tre barn, sambo och två bonusbarn.
  Har två hus, båda belånade.
  Hållit på med aktier sen slutet av 1990-talet med mycket varierat resultat. Gick väl mer eller mindre minus hela tiden fram till 2008 enstaka år undantaget. Sedan 2012 har det dock gått med vinst varje år. Har en portfölj idag på ca 850 000 som direktavkastar kring 40 000 kr/ för 2016. Ligger tung i utdelningsaktier typ Axfood, Castellum, Handelsbanken, Telia, Tele2 men har även mindre poster på både de större och mindre listorna. Varierar mellan att både köpa och sälja.
  Gillar att träna -gå,springa, åka skidor, styrketräna. Gillar också att äsa, laga mat och umgås. Ogillar att shoppa.
  Hoppas få ihop ett "bra att ha kapital" för maximal frihetskänsla.
  Sparar 15-20% av lönen numera och investerar minst 50 000 kr per år av sparandet på börsen samt återinvesterar utdelningar och försäljningsvinster. Kört med denna strategi i ca 3 år. Den har hittills varit den mest lyckosamma strategin jag provat. Närmaste målsättning är att passera 1 000 000 kr i aktiesparande innan 50 år fyllda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Vikingen

   Verkar onekligen vanligt med både familj och bonusbarn. Här har vi även två hus, även om de är belånade. Att ha varit med ändå sedan 90-talet och upplevt två riktiga kriser på börsen är ovärdelig erfarenhet. Men sen måste man applicera den på rätt sätt som du är inne på. Vilket inte alltid är så självklart. Låter som stabil portfölj.

   Radera
 9. Man, snart 34 år och jobbar som civilingenjör på ett teknikbolag.
  Sambo och köpt lägenhet i Sveriges andra stad, inga barn, har väl runt 65% belåningsgrad (stadigt minskande, amorterar 3%)
  Blandade intressen, styrketräning, matlagning, historia, privatekonomi och lite allt möjligt.
  Äger ingen bil men anar att det lurar runt knuten inom några år när vi börjar fundera på barn och villa.
  Alltid varit sparsam av mig men inte riktigt haft något mål, amorterade duktigt på min första bostadsrätt men fick upp ögonen för aktier via jobbets aktiesparprogram. Sålde av de flesta av mina "jobbaktier" för några år sedan för att diversifiera. Drömmen är att trygga min och min eventuella framtida familjs framtid, vore fint att kunna leva på utdelningar när man blir 50. Med en sparkvot på 60-70% ser jag det som en reell möjlighet även om man aldrig vet vad framtiden bär med sig.
  Efter att ha läst boken "Fattigfällan" är jag än mer mån än någonsin om att bygga ett eget socialt skyddsnät, är cyniker av stora mått och räknar inte med att få någon pension av pappa staten när det väl blir dags, all pension får ses som en bonus.
  Egentligen borde jag väl bli prepper och börja gräva ner guldtackor och konserver i skogen som reserv men finner inte det lika intressant som aktier. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "bli prepper och börja gräva ner guldtackor och konserver i skogen" har tänkt tanken själv men kommit fram till att Sverige och den mesta övriga delen av världen inte har några alternativ till det system vi har idag. Så min bedömning är att man kommer göra *ALLT* och då menar jag allt för att rulla systemet vidare - kosta vad det vill.

   Med villa, bil och kanske barn så får du jobba på bra om du ska hålla den sparkvoten :)

   Radera
 10. Man 31 år
  Bor i mindre stad i Västernorrland längs kusten i ett radhus.
  Fru, 1 son. Mindre än 30% belånad på bostaden.
  Portfölj cirka 120k, började september förra året. Sparkvoten 55-65% beroende på amortering till bostaden men portföljen får alltid största kakan. Jobbar på ett av Sveriges största logistikföretag.
  Tanken är att sluta jobba inom 14-15 år som senast, som 45åring, gärna tidigare. Har helt slutat köpa saker till mig själv, senast var en whisky i juni. Har inte köpt några kläder på ungefär 2 år. Matlåda varje dag till jobbet. Har alltid sparat väldigt mkt men inte i just aktier, det började jag med i september förra året. Är minimalist och är allergisk mot saker och statusprylar, det gör att man kan boosta sparandet till helt nya nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare en norrlänning, välkommen!

   Helt rätt att låta portföljen få sitt innan man själv får överleva på det som finns kvar :P Låter som en ambitiös men fullt uppnåelig plan om 14-15 år.

   Låter som du har hittat rätt spår - nu är det bara att tillsätta tid och se till att ha kul på vägen!

   Radera
 11. Man 33 år
  Fru och ett spädbarn
  Bor i brf(belånad ca 60%) på Kungsholmen
  Projektledare
  Sparkvot när vi båda jobbade var ca 33-40% varav hälften gick till börsen hälften till buffert/medellångt räntespar inför ny lägenhet
  Nu är endast buffert och räntespar kvar då vi prioriterar att spara mycket föräldradagar.
  Mål med sparande: Dryga ut pensionen. Gillar att jobba men gillar den trygghet som sparade pengar ger.
  Intressen är resor, mat, arkitektur, kultur och spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linus och tack för kommentar

   Att bo i Stockholms innerstad har ju visat sig vara en enormt bra investering hittills - bara att gratulera. Lycka till med nya livet som föräldrar :)

   Radera
 12. Man, 30 år.
  Bor på liten industriort i Småland.
  Sambo och en dotter som snart är ett år.
  Hus värt en miljon med 70% belåning.
  En liten och bra bil som är hyfsat billig i drift.
  Började med vår gemensamma portfölj för ganska precis 2 år sedan, och börjar närma oss 400k nu. Vi har helt ok löner men är långt ifrån många bloggare. Vi har ut ganska samma, 22k netto. Ca 45k/mån. Dock är vi föräldralediga nu till och från sedan början av året vilket påverkar sparandet. Trots föräldraledighet har vi sparat närmre 170k detta året vilket jag absolut inte sett som några konstigheter.
  Jag har alltid varit grym på att spara men inte alltid så vass på investeringar. Nu känner jag att vi är på rätt spår. Jag har en egen portfölj med ca 1 miljon som är väldigt försiktigt investerade, väntar och väntar på en betydande nedgång för att växla över till enbart aktier.
  Vår största post i budgeten utöver sparandet ( 35-45%) är resor. Där lägger vi ca 50k om året.
  Vårt mål är att få portföljen att växa samtidigt som vi kan resa mer och jobba mindre :)
  Min privata ambition är väl att jobba 10 år till för att sedan vara självförsörjande ekonomiskt och bara jobba för att få ihop till resor / nöjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra prioritering att lägga krutet på resor - helt i min smak. Hoppas kunna resa själv lite mer när jag kommit längre i rehabiliteringen.

   Med två bra löner är det ju nästan omöjligt att misslyckas - gäller bara att inte hålla borta misstagen i portföljen.

   Radera
 13. Man, 24 år. Högskoleingenjör från KTH.
  Bor i Stockholms förort med Sambo.
  Bostadsrätt med belåning på 55%. Har alltid varit väldigt försiktig med pengar, köper endast det absolut nödvändiga. Min sambo tycker dock att allt är nödvändigt så där får man kompromissa ibland...
  Har ingen koll på min sparkvot pga att jag har en lön som varierar väldigt kraftigt. Började köpa aktier för 500 kr/månad under gymnasiet.
  Började med 3 tusen på kontot, nu har jag en portfölj på 450k samt 200k på bankkontot och en vinst på 1,5 miljon i min bostadsrätt, mitt största problem är att folk i min omgivning uppfattar mig som snål och egocentrisk då jag har mycket fokus på mina pengar. Har ungefär 50k i bruttolön. Har en vision att sluta jobba vid 40 års ålder för att då starta någon egen verksamhet med lite annat fokus.
  Största anledningen till mitt sparande är att jag är i grund och botten lat, jag jobbar hårt nu för att kunna ta det lugnt om några år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Måste fråga, vad jobbar du med? Extremt fin lön för att endast ha studerat 3 år... Om du vill dela med dig? Ska själv snart plugga och då är de kul och veta hur andra människor valt o gå! :)

   Mvh

   Radera
  2. Inläggets yngsta kommentator!?

   Riktigt snyggt att komma igång så tidigt med en flygande start. Grymt imponerad av att du stadigt köpte aktier redan i gymnasiet. Känner igenom mig i det där med att vara lat.

   Man kan väl vända på det och påstå att det är de andra som har fokus på pengarna - eftersom de störs sig på hur du använder dina!?

   Radera
  3. Svar på Anonym ovanför: Det kan jag absolut göra. Jag har egentligen pluggat lite mer än 3 år då jag även såg till att plugga 15 HP extra över varje sommar, så har även läst 45 HP i makro & mikro. Jag sitter idag som avdelningsansvarig på ett rätt välkänt bolag i finansbranschen. Började som trainee här för 3 år sedan. Jag hade nog väldigt tur som fick den möjligheten så tidigt.

   Hej Seglaren! Vad kul att du tog dig tid att svara! :) Ja, jag har Unga aktiesparare att tacka för det samt en aktieintresserad gymnasielärare som inspirerade mig. Ja det är sant och här i bloggosfären så är det naturligt att fokusera på avkastning etc. Det hör dock till det mer ovanliga bland övriga Svenssons, kompisarna undrar varför man fortfarande åker tåg/buss :) Att förklara sparkvot, sparadkrona eller liknande för dem då finns det risk att man inte har några kompisar kvar...

   Radera
 14. Man strax över 40.
  Bor med sambo och ett barn i Gbg.
  Ingen direkt utbildning och jobbar med ett vanligt LO jobb. Jag och sambon är dock mångmiljonärer (4 till antalet) i hemlighet. Började inte spara förrän jag var 25 år och då enligt 10% regeln. Tiden gick och pengarna och intresset för att spara växte och här är jag/vi nu. Planen är att jobba några år till och sen pensionera mig. Tjejen är dock inne på att fortsätta jobba. Dock så är det ju så mycket trevligare att jobba om man inte måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, inspirerande resa, 15 års sparande med 10% sparkvot och sedan är du nu här med 4 miljoner. Sjukt coolt. Vid dessa summor rullar snöbollen på ganska bra själv, har man vanligt jobb är det ganska svårt att spara mer än utdelningarna.

   Radera
  2. Sparkvoten ökade med mitt intresse för investeringar men samtidigt har jag aldrig sparat så mycket i kronor och ören då jag aldrig har tjänat mer än kring brytpunkten för statlig skatt. Några bra investeringar har hjälpt till samtidigt som jag inte har tvekat att sälja av mina sämre inköp och ta en förlust.
   Idag jobbar både jag och sambon deltid. På det får ut ca 20 tusen var i månaden. Vi sparar 8 tusen i månaden och utdelningarna på ca 150 tusen om året. Alltså blir det aktieköp för ca 20 tusen i månaden. Snöbollen är definitivt i rullning och friheten inom räckhåll.

   Radera
 15. Man 50 plus
  Nettoförmögenhet 7 miljoner varav
  Aktier 0,5
  Fast egendom 4,5
  Räntor 2

  Går in med 1 mille till i aktier pm dipp på 30%, annars är jag nöjd med allokeringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter riktigt stabilt - skönt att du en trygg inställning till hur du vill göra så att man kan ducka för bruset. Läge/sugen på att sluta jobba snart?

   Radera
  2. Jepp. Slutar vid 55. Säljer då av den fasta egendomen och drar sannolikt söderut på vintern. Sen enklare sommaboende i Sverige.

   Radera
 16. 34-årig nyfrälst aktienörd. Lade undan 2.500kr/månad under 13år från inarbetade hantverkslöner, som jag inte rört. Förrän i somras. Då klev jag in i studentlivet. Insåg min förmögenhet & fullkomligt kastade mig in i sparpoddar & aktiebloggar. Tog nybörjarkurs på folkuniversitetet i aktiehandel på kvällstid & gick på UA-möten etc. Har nu funnit min strategi & har spridit ut "förmögenheten" primärt i utdelningsaktier, främst i Kanada för att de delar ut oftare, helt enkelt. Sambo, inga barn. Tar fullt CSN under studietiden för att kunna återinvestera utdelningarna. Målet är att gå ner i arb.timmar om 10år & sluta jobba när jag tröttnar på det, vill inte tvunget arbeta för att staten tvingar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ola och tack för din kommentar. Låter som att du hittat hem - grattis till dig med!

   Man slås verkligen av hur många det är som rider på rätt sida av ränte/investeringsvågen. Tycker det är enormt befriande att läsa alla era kommentarer i kontrast till det som syns på ytan i samhället!

   Radera
 17. Man 41, gift samt 2 barn

  Tillgångar:
  Hus: 10 MSEK
  Aktier/fonder: 2 MSEK
  Cash: 6 MSEK

  Skulder: 6 MSEK

  Väntar på en feting dipp, då skall cashen in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra setup. Dock finns väl risken att dippen kan dröja länge - men å andra sidan har du redan investerat 2 millar så du kan säkert vänta :)

   Tack och bock för din kommentar

   Radera
 18. Man 35 år. Gift, två barn 5 och 2 år. Bor i villa i Skåne. Arbetar som lärare. Blev intresserad på allvar av marknaden 2010 och tog då tag i ett fondsparande. 2012 ca började jag vikta om till aktier och nu är det i stort sett bara aktier.

  Portföljen består av ca 20 bolag + lite preffar och Reit för utdelningens skull. Egen sparkvot ca 15% av bruttolön. Gemensamt amorterar vi bolån och har ett mindre sparande på det som blir över när räkningarna är betalda. Vanligen några tusenlappar i månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare JB och tack för kommentar

   Låter som ett bra val att börja spara i aktier ;) Villa i skåne låter fint.

   Radera
 19. Kul idé! Bra blogg för övrigt. Har inte kommenterat innan!

  Man (Känner mig som en pojke) 28 år

  Jobbar som civilingenjör och har nyligen flyttat till USA. Är här på ett tillfälligt jobbvisum (2 år).
  Arbetar som beräkningsingenjör inom fordonsindustrin (svenskt företag som finns i staterna, inte så svårt att gissa). Passar på att spara aggressivt då lönen i staterna är rätt bra!

  Tillgångar: 390K
  Aktier: 260K
  Fondandelar (bonus från jobbet): 75K
  Likvider: 50K

  Intressen:
  Aktier (Duh)
  Blogga
  Dator/Tv-spel
  Gym
  Kost
  Kampsport (Utöva och titta på)
  Spela gitarr (akustisk)

  http://fuckyoufonden.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FYF

   En av dem som lyfter upp läsarstatistik från USA. Perfekt setup att hårdspara när du är där - blir skördetid desto snabbare.

   Radera
 20. Man runt 30 år som driver bloggen Kronan till miljonen där jag ska förverkliga min dröm att gå från 1 krona till 1 miljon.
  Har sambo men inga barn. Ställer mig oftast frågan om barn eller sambo kostar mest ^^ Går in fullt för att bli utdelningsinvesterare och kör all-in på seriösa bolag.
  Gillar sprit, träning och datorspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gillar sprit, träning och datorspel."

   Underbart - du trycka upp en t-shirt med detta :)

   Kul att följa din resa fram till miljonen. Kom ihåg att njuta av varenda dag - för det kommer att ha gått fort när du tittar tillbaka.

   Radera
 21. Man, 37 år, civilingenjör/civilekonom med jobb finansbranschen i Stockholm. Bor i hyresrätt med sambo/barn innanför tullarna men har sedan några år en real tillgång (och tillika min hobby) i form av en sjötomt med hus i skärgården (belåningsgrad cirka 68 % och amorterar under kommande 6-7 år cirka 5 % årligen med ambition att snabbt komma ner i belåningsgrad om 33 %). Sparar därutöver minst 11 Tkr/månad i främst aktier, men har börjat alldeles för sent och har idag en mindre portfölj om 400 Tkr. Målet är till skillnad från många andra inte att sluta jobba - tvärtom hoppas jag kunna jobba i minst 30 år till (ser det som alldeles för långtråkigt att vara ledig i längden och trivs bra med att jobba), men ser det som istället som en utmaning att se om jag klarar att bygga volym i portföljen på sikt.

  Tror på ”peak stuff” och köper gärna få, men bra saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Kul med en finansman som läsare till bloggen. Älskar själv Stockholms skärgård så kan verkligen förstå att du prioriterar detta. Med en jämnt och regelbundet sparande så kommer du vara förr eller senare vara hemma ekonomiskt - även med stuga i skärgården!

   Radera
 22. Man, 25år från norrland. Bor nu i hyresrätt i stockholm med sambo.

  Utbildad och jobbar inom vården.
  Jag har alltid gillat pengar men aldrig sparat. Jag Backpackade i Australien 1 år efter gymnasiet. Väl tillbaka började jag jobba och i samband med det spara. Sparade på inlåsta konton i 2år, köpte bil för 90k obelånat.

  Hittade aktiemarknaden efter det och har nu i 3 år sparat i aktier.
  Portföljvärde ligger på ca 450k. Obelånat.
  Sparkvot senaste 3åren är 55%.
  Nu för tiden har jag sparkvot på 70% men ibland faller den pga. Utlandsresor.
  Intressen är ekonomi och djupdykning (dykningen har jag nog spenderat 150k senaste 5åren - utbildningar och utrustning+ resor).

  Mvh Anonyma norrlandsgrabben :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till norrlänning!

   Trevligt att kunna casha bilen som du gjort. Att ligga på 70% sparkvot är riktigt fint.

   Radera
 23. Man, 26 år, sparat i ett drygt år. Bor tillsammans med sambo i en bostadsrätt (ägs av sambon) i centrala göteborg. Jobbar som programmerare. Kör stenhårt på styrketräning, programmering, investering och läsande. Gillar prylar med kvalité (allt från elektronik till möbler), samt gamla filmer och spel. Väldigt lite krimskrams.

  Haft föräldrar med dålig koll på sina ekonomier. Båda tjänar OK, men har aldrig haft pengar. En kombination av rädsla för att hamna i samma sits samt upptäckten av aktiemarknaden har fått mig intresserad av sparande och investeringar. Redan efter ett halvår hade jag sparat ihop 100k, och var redan då rikast i släkten (statligt pensionssparande ej inräknat). Har i dagsläget 150k i lån från CSN, aktier för 320k, och en buffert på 23k. Lever på ~50% av lönen, investerar resten. Kan komma att spara mindre framöver då jag vill resa mer. Inget egentligt mål med sparandet annat än ökad framtida konsumtion och säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att du kommit igång med sparande och investeringar. Riktigt starkt av dig att levla-upp från familje- och släktnivån. Stor respekt för detta. Sen har du ju tiden som jobbar för dig. Kan inte heller sluta i något annat än ekonomisk succé - tror jag i alla fall.

   Radera
 24. Man, 64, flyttat till Portugal i år, intresserad av investeringar av det mindre riskfyllda slaget. Har en del kontanter på banken efter lägenhetsförsäljning innan flytt. Kommer ev att köpa lägenhet i Portugal. Andra intressen är t ex träning och kost (vegetarian sedan många år). Vill använda mina pengar till att njuta av livet såsom resor, upptäcka Portugal, lära mig språket och annat som jag prioriterar.
  Finner det stimulerande och spännande med alla tips och kommentarer på bloggen, lyfter på hatten och tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt med en svensk-portugis. Kanske finns flera läsare som bor där nere? Vet att det finns andra bloggare, bland annat "chansar mest", som utvärderar portugal för tidig pension. Mörkt här hemma med snö o elände - kan tänka mig att det är lite varmare hos dig :)

   Tack för kommentar

   Radera
 25. Man 35+
  Sambo, tre barn
  Bor i villa nybyggd 2013 lån 3,7 mkr
  Ca 63kkr netto. Sparar ca 25kkr
  Tre separata portföljer. En min, en sambon en "gemensam". Totalt kapital ca 3mkr, utdelning 110kkr/år.
  Sambon avskyr sitt jobb och sparmålet är att hon inte ska behöva jobba, dvs passivinkomsten ska uppnå en lön typ 20kkr/mån.
  Kör totalt ca 10mil per dag till jobben trots att en åker buss.
  Två bilar.
  Vill kunnna konsumera mer :). Vill konsumera som medelsvenson men det bär alltid emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktieportföljen är alltid belånad. Idag ca 170kkr motsvarande ca 20% av min portfölj. Investerar belåningen i preffar. Haft belånad portfölj i 10år. Mycket nöjd då man värderar inköpen mer försiktigt.

   Radera
  2. Hej Anonym och tack för din kommentar

   Bra med uppdelade portföljer och en motiverad sambo. Fattar inte riktigt det där med resorna men vad gör det.

   Wow - 20% belåning på portföljen. Hur kändes det då när börsen sjönk 25% förra året?

   Radera
  3. Mest preffar i portföljen plus stor post Apple. Nedgången kring årsskiftet till februari var 10% för mig och då var belåningen mycket lägre 0-5%. Så det var ingen fara.
   Ev annat ränteläge och kraftig nedgång på räntebärande som preffarna skulle inte vara roligt.

   Radera
 26. Man 35år, gift, 2 barn och ett på jäsning. Jobbar som verkstadschef i bilbranschen. Bor i villa på landet utanför storstadsregion. Villan belånad till ca 60%. Har ägt en hög Ericsoon sedan Jesus gick i kortbyxor. I sommras "hittade" jag 2000kr på ett konto i min storbank. Insåg efter lite googlande att aktier ger mig gratis pengar. Började läsa på och konstaterade att jag sparat helt fel och mer eller mindre blivit lurad av storbanken. Flyttade över privat sparande och pensionsspar till Avanza och köpte stabila utdelare. Under kommande år kommer dock allt som kommer in på kontot gå till pågående husbyggnation.
  Målsättningen med sparandet är i första hand att ha en alternativ inkomst om det kommer en regnig dag. I andra hand att kunna välja när och hur jag bestämmer mig för att sluta jobba.
  Förutom att jag snöat in grovt på aktier gillar jag att vandra.

  MikTAnd

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har ägt en hög Ericsoon sedan Jesus gick i kortbyxor."
   - Haha

   Kul med verkstadskille och chef från "landet".

   Ja att utbilda sig kring ekonomi, privatekonomi, skatter och avgifter är sällan olönsamt ;)

   Radera
 27. 34 år, bor utanför Stockholm med sambo och två barn. Bostadsrätt med 45% belåninging, bil inbakad. Precis sagt upp mig från högavlönat jobb för att börja studera igen. Intresserad av allt men basintressen är faktaböcker, historia, film, resa, whisky och strategispel av Paradox.

  Intresserad av börsen sedan IT-kraschen men började på allvar 2011. Gillar främst "common stocks" och köper gärna när kurserna blir misshandlade. Ex Ericsson, Novo, Oriflame och Deutsche bank senast.

  Vill dock inte kalla mig fullblods "contrarian" då jag fortfarande jobbar med övertygelse.

  Gemensamt mål är boende på heltid i sydvästra Frankrike när barnen flugit ut.

  //Havrebollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej haverbollen

   Skön belåningsgrad - kan sova gott på natten :)

   Inspirerande att du sagt upp dig, men du sa inte vad du pluggade för något.

   Puh, böjar bli många kommentarer nu. Imponerad över hur många som svarande.

   Radera
 28. Man, 24år, boende i norra delen av Sverige. Alltid varit intresserad av sparande, men aktiehandeln kom jag igång med först december ifjol.

  Nuvarande portföljvärde ca 250k.
  Lön ca 30k netto.
  Sparkvot 30% under 2016 - siktar på minst 50% framöver!
  Bostadslån på en villa, ca 350k.

  Målet är att bli skuldfri och ha möjligheten att sluta jobba lite tidigare än 65år, om jag känner för det.

  Mvh Dpm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med så många "ungdomar" på bloggen. Kommit en bra bit på vägen redan - imponerande.

   Radera
 29. 25år,singel som bor i bostadsrätt i mindre mellansvensk stad. Belånad till
  50% av inköpsvärdet från 2013.
  Jobbar i hantverksbranschen och åker en äldre obelånad bil väldigt sparsamt.

  Intresserad av investeringar, teknik och sport.

  Portföljen är värd ca 500k men har inget riktigt mål med sparandet, siktat 100k i taget hittills.
  Gillar att kunna göra vad som faller mig in utan att behöva oroa mig för pengar. Alltid varit en sparsam person men bränner förhållandevis mycket pengar på mat och dryck så skulle kunna spara några procent till om jag vill.
  Började intressera mig för aktier 2014 och gick in på börsen årsskiftet 14/15 med ca 170k.Sedan dess har minst 50% av nettolönen investerats varje månad. Portföljen är en blandning av högrisk och utdelning men skiftar över allt mer till utdelningsaktier.Känns bäst på lång sikt då kroppen inte klarar detta yrke i 40år till.

  /A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej A

   Bra spridning på branschtillhörigheten. Hoppas intresset för investeringar blir långvarigt och lyckosamt!

   Radera
 30. Kliver också in i ledet, kul att läsa om alla!

  Är själv 20 år gammal, fattade intresse för aktier 2014/2015 men då visste jag absolut ingenting om ämnet. Efter studenten 2015 så blev jag introducerad till börsen via kollegor på mitt nya jobb på en känd lastbilstillverkare här i Sverige. Så hösten 2015 köpte jag lite riskaktier och brände mig såklart direkt.
  Läste på som attan och i årsskiftet stod jag redo, jag valde Utdelningsinvestering/Buy&Hold.

  Sparade mellan 75-90% av min lön första halvåret, efter det har jag slackat lite men ser till att månadsspara så mycket jag kan, om än på bankkonto för närtida bruk.

  Portföljen ligger på 120k efter mitt första år på aktiemarknaden och mycket goda resultat.

  Målet är att kunna sluta jobba för att jag måste och jobba med det jag vill för att jag kan, öka min frihetskänsla helt enkelt. Hela min släkt är usel med pengar, endast jag och brorsan som har ett öga för investeringar av olika slag. Lägger även min fritid på att lära ut om det jag kan om aktie och fonder, försöker hjälpa andra att våga ta klivet...

  Kommer plugga ganska snart och då sjunker självklart insättningarna och jag räknar med väldigt låg utveckling av mina portföljer. Men för att höja insättningarna på sikt så krävs en utbildning!

  //Utdelningsnissen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen är du här Utdelningsnissen - den yngsta inläggskommentatorn idag?

   Intressant det där om att lära ut. Min erfarenhet är att det är EXTREMT få som är intresserade att prata om dessa saker. För de som inte har några pengar är det ju ingen vits. Och för de som verkligen har pengar måste ju ligga lågt för att inte dra till sig fel uppmärksamhet - är min erfarenhet. Berätta gärna mer om hur du lär ut dessa saker.

   Radera
  2. Vilket mottagande, kul! Kanske är det så, jag har inte läst igenom alla, blivit någon yngre?

   Sannerligen intressant! Som du säger är det en rätt begränsad målgrupp då dagens ungdom inte är alltför välinformerade om aktiemarknaden, det vill säga är det många som inte vågar titta åt vårt håll. Som du säger vill man inte ha fel uppmärksamhet, gäller både folk med mycket och lite pengar märker jag... Man skyltar inte alltid med ett intresse för aktier och sparande, man hör alltid något i stil med " man ska ju leva i nuet(och spendera!)#Yolo"...... *suck* Missuppfattningarna haglar:)

   Jag är engagerad i Unga Aktiesparare, i en lokalavdelning som är nystartad där jag bor. Vi skapar evenemang året runt, bland annat kör vi grundkurser och har haft en Blogg-serie där kända bloggare fått komma och presentera sina strategier för intresserade! Vi har ungefär 100 medlemmar, och försöker ständigt nå ut till fler. Det är en utmaning, som du förstår! :) Men utöver den "publika nyttan" jag gör, så är jag en riktigt tjatig kamrat och påtvingar mina närmsta vänner intresset. Vissa är motsträvigare än andra, men de flesta blir duktigt övertalade när man visar en saftig graf över ränta-på-ränta effekten! ;)

   2017 kommer blir ett spännande år, och vi hoppas kunna lära upp många människor under året. Hör gärna av dig om du har frågor eller är intresserad, följt din blogg sen dag 1 så vi är ju goda vänner i mitt huvud redan..! ;-)

   //Utdelningsnissen

   Radera
 31. Kvinna, 26 år bor med sambo i bostadsrätt i Sthlm innerstad. Civilekonom i grunden och är inne på mitt tredje jobbår, ser det som att jag fortfarande har några hundår framför mig och är därför relativt lugn över den blyga lönen på 29k brutto. I dagsläget, 300k på sparkonto (avsatt för lägenhetsköp inom snar framtid), 50k i en blandad fondportfölj (100% aktiefonder), 20k i buffert och ytterligare 10k i aktier som privat pensionssparande. Lägenheten ägs av sambo. Har även studielån på 110k där jag amorterar 10k årligen. Framöver är planen att fortsätt avsätta ca 40% av lönen månatligen till fondportföljen tills den är uppe i ca 120k. Fonderna ska skapa en bas i portföljen som allteftersom även ska kompletteras med aktier.

  Jag har sparat sedan jag började jobba och i grunden är väl trygghet målet. Är uppvuxen med rutinen "gröt till middag sista veckan varje månad" och har väl som mål att aldrig behöva oroa mig över min ekonomi. Självklart vill jag också inframtiden kunna unna mig att bo hur och var jag vill- just nu är målet en större villa med rejäl tomt på pendlingsavstånd till Stockholm inom fem år.

  Även min sambo är intresserad av investeringar och vi sitter ofta och jämför våra portföljer, kul att ha någon som förstår ens nörderi.

  I övrigt arbetar jag med hållbarhet inom IT vilket också är ett personligt intresse. Lagar också mycket mat, där fokus är på bra svenska råvaror- ett område jag tillåter mig att lägga tid och pengar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ella

   Låter som en bra/hög ekonomisk utmaning att sikta på villa i stockholmsområdet. Starkt jobbat även av dig att kunna lämna en ekonomisk verklighet och ersätta den med något annat - respekt!

   Radera
 32. Man 29 år.
  Utbildad civilingenjör. Arbetar som gruppchef för en teknikavdelning och tjänar cirka 47 KSEK i månaden med bonus inräknad. Sparkvoten ligger mellan 50-70%,

  Bor tillsammans med min sambo i en liten brf, värderad till cirka 2,5 MSEK med en belåning på 1 MSEK, i en av landets större städer utanför topp 3.

  Investerar i stil med Lundaluppen, även om en och annan krydda tillkommer med jämna mellanrum, och har varit aktiv i cirka 6 år. Portfölj + kontanter = 1,2 MSEK, till detta tillkommer min sambos förmögenhet.

  Tränar mycket på min fritid, det är triathlon jag har fastnat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Man 29 år!

   En till högkvotssparare :) Låter tryggt att investera som Lundaluppen.
   Själv provat på ett sprint-triathlon, det är ungefär vad jag fixar när jag är vältränad.

   Radera
 33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 34. Man, 24 år
  Sambo (som jag fått in i aktiespåret också).
  Nyexaminerad ekonomistudent.
  Jobbar i ekonomibranschen (i Stockholm, uppvuxen i Norrland), sparkvot om 35-40 %.
  Nettoförmögenhet 750 K och en BRF i Norrland (belåningsgrad 60 %).
  Min ambition med sparandet är en ekonomisk trygghet och för att i framtiden kunna leva på utdelningar. Jag investerar således i stora bolag med stabil utdelningstillväxt.

  Mitt stora intresse för ekonomi växte fram redan under tiden på gymnasiet. Jag väntade dock något ytterligare år innan jag köpte mina första aktier. Utöver intresset för ekonomi är jag intresserad av allt som har med sport och friluftsliv att göra.

  Tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara genomgående tema - investeringar och sport för väldigt många läsare.

   Bra jobbat att kommit så långt redan vid 24 år! Måste vara underbart att ha en sambo som är med på samma spår :)

   Radera
 35. Man, 28 år med en sambo som jobbar på en av storbankerna (ger bl.a. bra möjligheter till låg ränta på BR-lånet).
  Jobbar som ekonom i en av de större städerna i Södra Sverige med en lön på cirka 35 innan skatt.
  Fick upp intresset för aktiemarknaden vid 20 års ålder vilket gett mig ett bra försprång. Bör nå miljonen i portföljvärde innan 2017 är över.
  Portföljen består främst av större svenska bolag men även lite danskt och amerikanskt med fokus på utdelningar.
  Det långsiktiga målet är att kunna styra min egen tid.
  Bor i en BR med ett värde på cirka 2,5 miljon med ett belåningsvärde på 60%.

  Kör runt i morfars gamla men välhållna kärra från 1994.
  På fritiden är det fotboll, polarna och resor som tar tid. Kommer inom kort att investera i en lägenhet i ett land vid medelhavet. Tanken är att uthyrningen av denna ska generera lite pengar samtidigt som vi kan utnyttja den inom familjen.
  Trogen läsare av din blogg. Keep up the good work.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, en storbanksläsare och dessutom en trogen sådan :)

   Först miljonen är den svårast säger dem ju - sedan blir det bara lättare och lättare.

   Snyggt tänk där med lägenhet vid medelhavet för uthyrning. Jag baxnar också lite när jag tänker på vad jag själv pysslade med när jag var 28 - inte var det investeringar av bostäder vid medelhavet i alla fall!

   Radera
 36. Man, 59 år, singel

  Började spara med Aktienvest vid mitt första jobb som nyexad civ.ing på 80-talet. Då var courtaget väldigt högt hos dom vanliga bankerna och Aktieinvest erbjöd köp av aktier och aktieandelar för minimibeloppet 100 kronor. Tyvärr nallade jag ofta från kontot för onödig konsumtion då. Dessutom sparade jag i privata pensionsförsäkringar och på senare tid i IPS tills man tog bort avdraget. Värde ca 1,5 MSEK

  Bor i bostadsrätt värd ca 4 MSEK. Belåningsgrad ca 12,5%. Amorterar ca 4500/månad.

  Sparkvot 45-50%. Investerar i stabila utdelare i främst Nordamerika och Norden. Inga fonder - gillar inte att betala för något jag kan göra själv.
  Återinvesterar alltid utdelning, inte nödvändigtvis i det utdelande bolaget. Tror att portföljvärdet ligger mellan 1,5 och 2 MSEK eftersom jag har ca 100 kSEK i årlig utdelning. Bryr mig inte om värdet på portföljen, det enda jag bryr mig om är att utdelningen växer.

  Har ISK, KF och vanliga depåer hos Avanza, Nordnet, Aktieinvest, Skandiabanken och SEB.

  Mål: pension vid 62-63.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej man 59 år

   Aktieinvest har jag hört talas om men aldrig använt själv. Kul att du startade så tidigt. Får en känsla att det är vanligare med aktiesparande idag i o m Nordnet osv men kan förstås ha fel.

   Radera
 37. Christoffer2016-12-14 23:46

  Hej.

  Längesen jag var inne och kommenterade här, läser lite då och då men brukar inte skriva.Skriver på mobilen så kommer inte orka skriva en roman, nog ingen som vill läsa heller. Men ville endå dela med mig av lite tankar.
  Jag är strax över 30 och har hållt på med aktier sen jag blev myndig, innan Avanza/nordnet, isk, handla direkt i mobilen��. Blir lite orolig när jag scrollar igenom kommentarerna. Det flesta har inte ens hållt på med aktier i 2 år, några max 4-5år. Alltså har ingen egentligen vart med om en riktigt sättning, zoomar man ut har vi haft bull sen finanskrisen 08/09. Många verkar tro att det räcker att köpa ett bolag med 4-5% DA och sitta på dem och räkna med snittavkastningen på 8% och sluta jobba om 10-15 år och leva på avkastnibg. Tycker det blivit lite skev syn på aktier"att det alltid går upp på sikt" bara köp och glöm så är du miljonär om 20 år. Avanza skyltar med sin "spara 2500 i månaden så har du en miljon om 18" Tyvärr är det ju inte så lätt. (men dem är en bank som villbtjäna pengar)En ränta på ränta kalkylator räknar ju linjärt med 8 procent om året och så funkar inte aktiemarknaden. Mycket är tajming, spridda inköp, riskspridning och faktiskt en hel del tur. Satte en person in hela sitt sparkapital på toppen 2000 eller 07/08 är det inte säkert dem är tillbaka på break even ännu. En hel del bolag finns inte ens kvar. -Men det är tryckt att köpa stora bolag, säger en del men tittar man bara 10 år tillbaka vilka som var världens 10 största bolag tror jag bara 2-3 finns kvar på listan och världen går ännu fortare idag. Nu blev inlägget ganska långt endå!�� Det jag ville ha sagt är att det är väldig hausse på aktier nu och det brukar betyda en topp och tyvärr är det ofta "dem nya" som det brukar slå hårdast emot. Vi kanske ska upp mer från dessa dyra nivåer, kanske 20-30% vem vet men det kommer ett bakslag förr eller senare med alla dessa ath-index och jag hoppas att folk inte sätter in alla sina pengar. Se till att han en stor buffert och använd bara pengar man har råd att förlora. Sprid risk och håll koll på varje bolag ni investerar i, man kan inte bara lägga det i byrålådan.(kolla Ericsson)Ett tillägg. Ser att många räknar sina fastigheter som tillgångar/säkerhet/förmögenhet men det tycker inte jag att man kan göra. Fastighetsmarknaden är en egen marknad och får vi en bubbla slår det mot alla. Det är orealiserade pengar och man måste bo någonstans. Nu ska inte jag vara mer negativ för den här gången!�� Godnatt /Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om att det låter väl enkelt ibland och många har blivit fartblinda efter flera år av bull. Minns IT-kraschen där allt mitt sparkapital gick upp i rök. (Ca 25k placerat i Ericsson och Nokia efter råd av andra, jag var bara 15år då med pengarna motsvarade en ny moped). Sedan kom finanskrisen, då var jag lite äldre men tyvärr bara lite klokare. När kommer nästa?
   Det vi vet är att nedgång/lågkonjuktur högre arbetslöshet och prisjusteringar på bostadsmarknaden kommer. Och då tror jag att det är just denna lilla minoritet av människor som hänger här som kommer klara sig bäst! Vi som visar månad efter månad att det går att klara sig på halva inkomsten och som amorterar på sina lån. Visst vi drömmer kanske lite för mycket om ett liv i frihet samtidigt som vi glömmer att det är precis vad vi redan har!
   De jag däremot är orolig över är de personer som vi alla känner som aldrig får ihop ekonomin hur mycket de väl har in var månad, som konsumerar upp varje krona samtidigt som de ligger fullinvestersde i bostadsmarknaden. De är personerna du ska oroa dig över, och den skara människor är desto fler än vi som sitter här!
   Med vänlig hälsning, smålänningen längre upp

   Radera
  2. Tack för din kommentar Christoffer - många kloka ord där.

   För oss riktigt långsiktiga finns det väl inte några bättre alternativ än att satsa på börsen och hoppas få betalt får den risk vi tar. Förstås risk för en skakig resa de närmaste åren, vilket nog inte skiljer sig från de flesta andra åren börsen.

   Radera
 38. Man, 19
  Studerar till civilingenjör
  Bor hemma, så inga stora utgifter
  Månadssparande 2000 (notera inkomst 2800+extrajobb någon gång i månaden)
  Ca 20000 i sparande under sommaren

  Har dock inte vågat mig på några aktier ännu, utan köper flera breda aktiefonder varje månad

  Portföljvärdet är uppe på lite drygt 50k än så länge, vilket jag anser är helt okej med tanke på min inkomst

  Måste passa på och tacka för all intressant läsning!

  /Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till din unga start, vänd dig till din lokala Unga Aktiepsparare-avdelning så kommer du få hjälp att våga dig på aktier också!

   Även jag var 19 när jag började investera...

   //Utdelningsnissen

   Radera
  2. Hej Linus och tack för kommentar.

   Önskar att jag hade varit lika förståndig som du när jag var 19 år. För mig dröjde det tills jag var över 30 år innan jag började spara :/

   Låter klokt att starta med fonder och på sikt gå över till aktier om tid och intresse finns.

   Radera
 39. Man, 20 år.
  Studerar för tillfället. Jobbade ett år mellan gymnasie och universitet. Sparade då 70% varje månad. Gillar att träna, framförallt fotboll. Intresset föddes för ca 2 år sedan och har under hösten landat i att det är utdelningsaktier som tilltalar mig mest.

  Tack för en bra och inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare och tack för kommentar.

   Att träna är nog en minst lika bra investering som att spara pengar och investera i fonder/aktier. Gäller att ha hälsan för att använda kapitalet :)

   Radera
 40. Man 29 år med sambo och nyfödd! Civilingenjör boende i Sthlm. Har sparat sedan jag och sambon tog examen för knappt fyra år sedan.
  - Vi har båda börjat från noll utan några tillskott hemifrån. Har haft en fin uppväxt men kommer ihåg att det ofta fanns oro över pengar där hemma. När jag sedan flyttade hemifrån hade jag några tuffa, knapra år och kom till en vändpunkt där jag lovade mig själv att aldrig hamna i en sådan situation igen. Sparandet för mig handlar främst om en trygghet och att inte vara beroende av någon.
  - Fick upp ögonen för sparande och investerande genom "Miljonär innan 30" år 2006 tror jag och tänkte att "det där ska jag göra när jag börjar jobba"...
  - ...det blev inte så extremt men har hållit 30-40% sparkvot senaste fyra åren. Delad ekonomi med sambon. Tycker att starten på sparresan har gått sjukt segt då vi fick "börja om" när vi sparat ihop första kontantinsatsen om 300 k och tillhörande renovering om 160 k. Men vi håller i...
  - Gillar mitt jobb, men har svårt att se mig göra detta i 40 år till, sparandet skänker en tröst när man tänker på detta. Kan tänka mig att bryta upp och göra något helt annat om 10 år.
  - Intressen: läsa, träning (och motionslopp) och resa.

  Tacksam för din blogg som är väldigt peppande i tider när det känns som att sparandet går långsamt. /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen den där känslan som kan komma om att sparandet går långsamt. Men vips så har det gått några ytterligare år och man är rejält närmare målet så bara att hålla i och sätta sparandet på autopilot och fokusera på allt man vill göra här i livet.

   Och med nyfödd har ni säkerligen fullt upp - grattis :)

   Radera
 41. Kvinna, 43, gift med två barn varav en är autistisk. Bor i hus på västkusten med en lägenhet i Spanien. Investerar med tanke att kunna ta en extra vecka obetalt eller mer i ledighet per år och tillbringa den i Spanien. Betar av mål efter mål och arbetar mycket med utdelningsinvestering. Stort idrottsintresse men kan egentligen bara utöva golf idag efter sliten kropp. Ser fram emot många fler av dina inlägg. Hälsningar Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie och tack för din kommentar.

   Låter som att du är fokuserad och medvetet jobbar mot dina mål. Gissar att det är fullt upp när ni har familj, jobb, hus och boende i Spanien.

   Radera
 42. Man 25 år
  Systemintegratör.
  Bor i min bostadsrätt med sambo, belåningsgrad ca 30%.
  Gillar golf, längd och landsvägscykling

  Alltid varit intresserad av aktier och gjorde entré på marknaden 09. Swingtradat med varierat resultat vilket har medfört att jag gått över till utdelningsinvestering. Har en ISK med svenska bolag och en KF med bolag i Europa och Nordamerika. Försöker ha 50/50 fördelning mellan ISK och KF samt blandar utdelningshöjare med high yield.

  Sparandet har mellan 2013 och 2015 varit extremt dåligt vilket är ganska ironiskt då jag fick ut mellan 60k och 110k innan skatt den perioden.(Utlandsjobb)
  Hittade av en slump Västkustinvesteraren i början på detta året vilket ledde mig till alla andra sparbloggar så nu har jag tagit på mig en stor dumstrut och sparkvoten ligger numer på minst 60%.

  Målet med sparandet är att om 25 år inte känna mig tvingad att gå till jobbet. Kortsiktiga målet är att nå miljonen till den 31 dec 2021, räknat lite lätt på att jag kommer precis att missa miljonen tills dess. Så går det när man lägger krokben för sig själv och inte sparar från början. Har och andra sidan låg belåning på bostad, påkostat renovering kontant och obelånad bil så inbillar mig själv att jag inte har kastat alla pengar i sjön.

  Mvh
  HB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej HB!

   Låter som en perfekt set-up. Bra ingångsålder och nu lite mer klok långsiktig investeringsstrategi. Milljonmålet är riktigt kul att bocka av när man kommer dit :)

   Radera
 43. Man, 21 år
  Studerande och på resande fot i Asien,
  Investerat sedan 2013 men började investera kraftigt under början av 2016
  Förmögenhet drygt 5 milj. varav hälften investerat i en bostadsrätt och hälften i ett 30-tal akter. Har tre portföljer: Utdelning, Investmentbolag och tillväxtbolag. Återinvesterar alla utdelningar.

  Målet är att bli ekonomiskt oberoende innan jag får barn så jag frigör min tid till att spendera tid och energi med de som spelar roll i mitt liv.

  Långsiktigt mål är att bli Filantrop och hjälpa människor genom mitt kapital

  Jag är minimalist men köper kvalitativa produkter när jag väl konsumerar,
  Kika gärna in på min blogg
  Ciao

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Vilken förmögenhet du sitter på, efter endast 1 års arbetande?
   Arbetade du som miljonär eller är det ärvda pengar? Om man får fråga det vill säga... Häpnadsväckande siffror!

   Radera
  2. Hej!
   Förmögenheten är från ett arv och jag gick in med inställningen att förvalta den med omsorg, därav började mitt aktieintresse.

   Pengarna är under god sysselsättning och min förvaltning är mer passiv framöver, allt "grovarbete" är klart! :)

   Mitt yrkesliv har än så länge bara givit mig pengar på att försörja mig, tur att jag är minimalist så jag inte slösade bort pengarna på meningslös konsumtion :) något jag är tacksam för

   Radera
  3. Hej Robin

   Låter som att du har hittat melodin "här-och-nu" men några riktigt sporrande långsiktiga mål som krydda på det - grattis!

   Radera
 44. Underbart intressant läsning! Jag känner mig manad att skriva min första kommentar någonsin.

  Man 30 år. Gift, Inga barn.
  Bor I hus(80% belåning) I nordvästra Skåne.
  Klassisk linjechef på globalt bolag.
  Bil(som frugan tagit I beslag) och obelånad motorcykel.
  Köpte mina första aktier när jag var 9år mkt inspirerad av min far som följde sin portfölj på börssidorna I tidningen varje morgon. Mitt första innehav blev Cloetta då jag älskade Plopp och Center...
  Köper nu enbart större utdelande bolag. Har efter manga år av periodvis närvaro på börsen och relativt frikostig livsstil förstått att jag inte är tillräckligt skicklig för att kunna förutspå om börsen ska gå upp eller ned utan följer ett strikt investeringsschema istället. Köper helt enkelt kvartalsvis eller vid dippar, sättningar och kommer så att göra tills liemannen kommer för att hämta mig. Om det finns något värde kvar så hade det varit häftigt om eventuella barn fick ärva en väl utdelande portfölj.
  Portfölj idag: 620k
  Likvider idag: 280k som succesivt(räknar med att vara fullinvesterad 2020) ska in på börsen.
  Sparkvot på ca: 30% varav mer än hälften går rakt in I portföljen.
  Kommer inte höja sparkvoten då jag dras med några dyra vanor och intressen så som; resor, mat, vin, mode, träning och diverse sporter.
  Mitt mål med sparandet har jag snott från någon blogg eller kommentar på blogg. "Copy with pride" som det heter. :)
  Att nå en årlig utdelning om 120k(10k/månad) skulle vara nice. Som att vinna på triss som någon uttryckte det.

  Lycka till allihopa, jag fortsätter med min strikta strategi.

  //Mr. O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr. O

   Kul att du också ville skriva här. Låter som en stabil strategi som låter dig fokusera på det roliga här i livet - segla på!

   Radera
 45. Man, 27år och ny separerad. Inga barn men både hund och katt.
  Bor i villa i en mindre stad i Värmland. Har alltid varit sparsam och ekonomisk.
  Började om från noll efter husköp 2013 och blev intresserad av aktier först 2015.
  Har haft en sparkvot på 44% iår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlig sparkvot :)

   Gissar att ni i Värmland är välsignade med ett lite trevligare/billigare bostadsmarknad än den här i Stockholm. Lycka till med aktier, hund, katt och eventuella ny sambo/fru.

   Radera
 46. Man 25 år med sambo. Nyligen lämnat studentlivet och jobbar inom vården. Sparkvot omkring 50%. Bor i andrahand i bostadsrätt på "obestämd tid". Siktar på lägenhetsköp inom ett år. Har en del dyra intressen som resor, mc, fallskärmshoppning. Dessutom teknik/prylnörd. Lever i övrigt ekonomiskt och försöker att hitta mest prisvärda vägen till det mesta (resulterar oftast i kvalitet, men sällan). Tack vare det kan sparkvoten bibehållas. Försöker hålla en trevlig mix av sparande och att leva i nuet.

  Intresset för ekonomi (eller kanske snarare pengar) har funnits länge, men det är först senaste två åren som jag har läst på och kommit igång med aktier. Har alltid sparat, enda sedan jag fick veckopeng som 7-åring såg jag till att få någon krona över. Dessutom hade jag en mormor som jobbade på bank som sparade ihop en del aktier och fonder till mig. Övriga familjen helt ointresserade av ekonomi. Har väl sparat ihop ungefär hälften av kapitalet själv, varav en del är csn-lån som inveaterats.

  Nuvarande portföljvärde omkring 800k, jämt fördelat på aktier och fonder. Nyspar mer i aktier än fonder. En hel del av sparandet just nu går till stundande lägenhetsköp också. Csn-lån på 300k.

  Sparar med målet att inte behöva oroa mig för pengar och att kunna gå ner i arbetstid. Som jag känner nu kommer jag fortsätta arbeta länge, men på deltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starkt jobbat att spara 50%!

   Låter som att du alltid har haft ett tänk kring det här med sparande.

   Lycka till med nya jobblivet och dina investeringar!

   Radera
 47. Kvinna, strax under 50 år
  Bor i belånad villa (58 % i lån, amorterar 3000) med sambo i Västsverige, barnen utflugna
  Kör 5 mil enkel väg till jobbet, så bil är ett nödvändigt ont.
  Intressen trädgårdspyssel, resa till värmen en gång om året, fotografering, läsa, träning.

  Jobbar 50 % med administration och ekonomi på ett mindre företag, sjukpensionär 50 %, får inte ut så mycket varje månad totalt sett. Har insett att min pension blir minimal, därför har jag börjat spara i utdelningsaktier och fonder på Avanza.

  Har lite aktier som arv sedan tidigare, samt sparat lite i fonder, men i början av 2015 startade jag ett riktigt sparande på Avanza, förde då över alla aktier jag hade.
  Hade kapital från tidigare skilsmässa som investerades i fonder först, men efter att ha läst flera inspirerande bloggar ett tag så gick jag över till stabila utdelningsaktier.
  Har idag en aktieportfölj på 365k med utdelningsaktier från Sverige, Norden och Nordamerika samt två fondportföljer (en på min bank och en på Avanza) på 30k samt på 90k.

  I dagsläget sparar jag ingenting från lönen då jag behöver bygga upp min buffert igen pga oväntade utgifter under året (minsta extra utgift gör att jag går back då jag får ut så lite varje månad).

  Kommer istället återinvestera alla kommande utdelningar samt sälja av lite fonder till aktieköp under 2017 & 2018.

  Målet är att få några tusenlappar extra varje månad i form av utdelning, som en guldkant till pensionen, så man slipper vända på varenda slant, samt att kunna resa till värmen lite mer än vi gör idag.

  Tryggpension


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tryggpension

   Snyggt jobbat med eget ansvar för den framtida pensionen! Säkert bra inspiration för andra i samma sits.

   Radera
 48. Från fattig pensionär till miljonär

  Kvinna 51- öppnade orangea kuvertet, insåg att jag kommer att bli fattig pensionär, som egen i litet företag med liten lön. Nu ska det bli ändring på det.

  Gift, ett barn
  Egenbyggt nyare hus på gård, 3ha mark, 12 mil från sthlm, 50% belåning, låg ränta.
  Sparkvot 30%, mest från min mans lön, jag tar hand om all ekonomi i hushållet
  Sparar på allt i familjen, hugger egen ved, köper bil kontant, inga övriga lån. Köper barnkläder på klädbytardagar. Mkt låga utgifter, odlar vår egen ekologiska mat.
  Udelningsportfölj, följer er utdelnings sparare på twitter, tack för er inspiration.
  nyblivet stort intresse för börsen, aktiv i ca 1,5 år
  2018 når vi vår första miljon, om 9 år har vi 4,5 miljoner, tydliga målbilder.
  Sparmål, kunna leva på utdelningar och arbeta med det som glädjer oss för stunden.
  Jag är mkt tacksam att jag slipper bli fattigpensionär och istället bli miljonär, det är inte så svårt har jag märkt. Tålamod, tid, spara, investera.

  Vi är lyckliga och gläder oss åt det lilla i vardagen.
  Tack igen

  Hälsningar från livet på landet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som att ni väldigt klart för er vart ni är på väg. Inspirerande att läsa om er beslutsamhet!

   Radera
 49. Man 38 år, gift, två döttrar och en tredje på väg. Bor i radhus i utkanten av Sthlm. Under 50% belåningsgrad på huset. Sparar 10kkr/månad av lönen (ca 33% av nettolönen) och utöver det sparas omkring 7kkr/månad som kommer från utdelningar. I princip allt sparande går in i portföljen. Har en stabil, väldiversifierad portfölj på ca 1,8 miljoner. Frun och jag amorterar ca 3kkr/månad. Frun är yngre och tjänar sämre men sparar ändå ca 4 kkr/månad.

  Jag är uppväxt i Småland ;-) med sparsamma (ej snåla) föräldrar och sparande har alltid kommit naturligt för mig. Jag har aldrig haft något intresse av att bränna pengar eller ha de senaste prylarna. Jag är inte snål utan köper det jag, barnen eller frun vill ha men har alltid varit bra på att få mycket "värde per krona". Dock är det först de senaste 9-10 åren jag sparat riktigt seriöst och organiserat där jag bokfört alla inkomster, sparande, utdelningar, har budget med diagram och staplar etc.

  Sparande handlar för mig om trygghet och att ge mina döttrar en möjlighet att lyckas. Jag har ingen som helst tillit till att våra politiker ska kunna förvalta skattepengarna väl. I nuläget är försvaret, polisen, skolan etc, etc underfinansierat TROTS ett av världens högsta skattetryck och bra konjunktur. Dessutom har den planekonomiska bostadspolitiken (hyresregleringar) gjort att vi konstant har bostadsbrist i Sverige. Problem inom olika områden förminskas, ignoreras, tystas ner in i det sista tills politikerna till sist tvingas agera i panik istället för att åtgärder sätts förebyggande och i god tid.

  Därför förbereder jag mig så att jag i framtiden kan hjälpa döttrarna med pengar, insatser till första bostäderna etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du är inne på några slutsatser som tyvärr stämmer. Tycker själv det är smärtsamt att se detta och slutsatsen kan inte bli något annat än att man behöver ta ägarskap i frågorna själv.

   Lycka till med din resa!

   Radera
 50. - Man, 27 år varav jag sparat i ca 5
  - Bor i skuldfri BR i Stockholm och jobbar inom konsultbranschen
  - Nybliven sambo
  - Älskar att resa, träna, uppleva saker.
  - Är väldigt strukturerad, planerad och sparsam.
  - Har också allergi mot oanvända prylar och är troligtvis Blockets bästa kund (dvs köpare av annonsavgifter).
  - Har mest sparat och investerat mina egna små besparingar samt lite gåvopengar jag fått från mor- och farföräldrar - fram tills 2015. Då gick min mor bort i sjukdom, och helt plötsligt så fick man ärva stort hus, bil och stora likvida tillångar. Efter denna förändring så har jag, med det ökade ansvaret som kom med de flertalet nollorna till portföljen, blivit än mer intresserad av sparande och investerande. Lär mig för varje dag som går.
  - Lever på min lön, även om jag redan idag skulle kunna leva på min portfölj.
  - Jag hade gett upp varenda en av nollorna för att mor skulle vara vid liv idag.

  Kanske inspiration till ett framtida blogginlägg? Vad är dina bästa tips till någon som väldigt ung ärver stort?

  Tack för en bra blogg utdelningsseglaren! Ta hand om dig och dina närmsta,

  mvh anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Anonym

   Tråkigt att höra om din mor och starkt av dig att kunna och vilja strukturera upp tillgångar och ekonomi.

   Är ju restriktiv till enskilda råd men om jag själv hade varit i samma sits som dig hade jag nog satsat på att utbilda mig i ekonomiska frågor, investeringar och skatter. Varit sunt skeptiskt till bankens ekonomiska rådgivare (säljare). Investerat i mig själv genom att träna, äta bra och vårda mina relationer, vänner och familj. Rest och bara jobbat med sådant som jag tycker är kul i lagom mängder.

   Radera
 51. Kille 17 år

  Fick upp intresset för sparande och aktier under sommaren. Förvaltar en portfölj lite under 10 000 på Avanza. Tänker mig att börja gå ner i arbetstid när jag skaffar en familj.

  Går i 2 på tekkniklinjen.

  Bor och äter gratis fortfarande så sparkvoten är allt som ofta 100% av månadspengen och lönen som tränare.

  Tävlar i segling vilket kommer påverka sparkvoten när jag kommer flytta hemifrån om jag fortsätter med det.

  Fonder:50%

  Länsförsäkringar glb index nära 30%

  Spiltan Global invst 30%
  Spiltan Aktie invst 30%
  Länsförsäkringar tillväxt indexnära 10%

  AKTIER

  Axfood
  Cloetta
  H&M
  Hexagon
  Stora enso
  Scandi standard

  Planerar att diversifiera mer efter jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innehaver även Nibe industrier

   Radera
  2. Hej Seglarn

   Kul att vi har gemensamt intresse - hade jollesegling som intresse när jag var tonåring men har inte blivit så mycket sedan dess tyvärr.

   Låter som att du har hittat melodin. Bara att fortsätta så så är succén given om du bara tillsätter tid och fokus.

   Radera
 52. Hej!
  Jag är kvinna, 31 år.
  Har fyra små barn och man. Bor i en liten stad i sverige och jobbar på en sparbank.
  Har investerat i stabila utdelningsaktier i ca 6 år. Målet är att kunna leva på min utdelning i framtiden och vara ekonomiskt fri. Tror dock att jag kommer jobba länge men kanske mindre i framtiden. (Gillar mitt jobb!)

  Läser din blogg (och andra aktiebloggar) för att få inspiration och tankar från andra som tänker/investerar/sparar/lever som mig.

  Tack för en bra och intressant blogg! Alltid roligt att inspireras och få nya infallsvinklar och tankar!

  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J

   Kul med ännu en bankanställd och kör egen investeringsverksamhet. Hoppas kunna fortsätta inspirera lång tid framöver, även om det inte blir så många inlägg just nu pga utmattninggrejen.

   Radera
 53. Man 27
  Sambo
  Bor i brf i av sverigest största städer, belåning 37%.
  Högskoleingenjör, jobbar som teknisksäljare på ett företag till automotive industrin.
  Lön 34000:-

  Började med aktier 2008, inta alls haft koll bara sett till kursraketer. Några gått bra, några gått i konkurs..
  Sålde av allt när bostad köptes 2013.

  Startat upp nu i höstas igen. Går mer åt företag med utdelning samt något enstaka företag med stabil ökning.

  Har varit sämst på att spara utan har ofta varit +-0 i slutet av månaden. Har dock nu börjar med att sätta av 10% av lönen till aktiesparande.
  13 000kr i aktier nu.

  Målet är att på sikt kunna välja yrke att inte behöva jobba för att få in pengar utan jobba för att det är kul och att ha utdelningar som "lön"


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Pontus och tack för din kommentar

   Kul med ingenjör inom bilindustrin. Aldrig för sent att börja spara och investera i stora, stabila och lönsamma bolag :)

   Radera
 54. Hej!
  Först o främst tack för en inspirerande blogg.

  Om mig:
  35 år gift 2-barnspappa.
  Köpte/ärvde mina första aktier när jag var 14/15år ca 50tKr och fick tack vare min föräldrar fått upp ögonen för aktier och investeringar. Har varit en lång och lärorik resa med både motgångar och framgångar. Känner nu ca 20 år senare att jag är en bättre, mognar investerare och att man trots många år på börsen har kastat bort mkt pengar helt i onödan. Borde i ung ålder sats mer på återinvestering men men, hade det kul också. Ligger nu ca på en årlig avkastning (exkl. utd) på 11% sedan 2002, så man ska egentligen inte klaga.

  Då jag och frugan är miljöförkämpar satsar vi pengarna så godt vi kan i företag eller fonder med miljöfokus. Vi konsumerar så lite som möjligt, käkar nästan bara vegetariskt, kör elbil, flyger aldrig privat och känner att vi är på rätt håll när det gäller att ha ett bra balanserat liv. Inte alltid helt lätt med två småbarn hemma och det faktumet att man ofta vill mer än man klarar av att få till. Vi älskar friluftsliv, skidåkning, träning (lite lite av den varan just nu) och ha tid tillsammans.

  Familjens tillgångar:
  Aktier/fonder ca 2MKr
  Uthyrningfastighet ca 6MKr
  Eget boende ca 7MKr

  Lån:
  Ca 7,2MKr inkl lån til aktier o uthyrningsfastigheter.

  Familjens sparande:
  Armorterar ca200tKr/år
  Sparar ca 400tKr/år

  Har dock sett väldigt annorlunda ut tidigare. För några år sedan då våra löner var sämre och vi satsade allt på att köpa en hyresfastighet och en egen bostadsrätt gick alla pengarna dit. Blev inget köp av aktier under flera år. Mycket pengar och timmar har också lagts på renovering fastigheterna.

  Mål
  Full frihet över vår tid.
  Sluta jobba som lönearbetande innan vi fyller 50år.
  Kämpar för en bättre miljö och klimat
  Bygga en stuga i fjällen.

  Gillar verkligen ekonomibloggarna som finns nu och som gör att man känner sig mindre ensam nu än tidigare. Upplever att jantelagen vill att man hellre ska konsumera än investera och förstår att många vill vara anonyma på sina bloggar.

  Lycka till!  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul att du gillar bloggen - sånt blir en bloggare glad av att höra :)

   Riktigt inspirerande att läsa om ert leverne och era mål. Uthyrningsfastighet låter som en bra set-up men kan tänka mig att det är mer jobb jämfört med att ta emot utdelningar i en utdelningsportfölj. Å andra sidan har man något att sysselsätta sig med som kan vara ganska trevligt så fattar varför folk satsar på det.

   Ja, internet, bloggar osv är verkligen enastående för oss som har lite udda och ovanliga intressen. Om vi kämpar och sprider ordet så kan vi säkert rädda några själar!

   Radera
 55. Man, 40 år och gift, 2 barn.

  Nettoinkomst för oss båda: 57 000 kr
  Månadsutgifter (rubbet): 20 000 kr

  Månadsparande:
  Barnen: 1500 kr var i Avanza barnspar. Utdelningsaktier. Målet är att framtida utdelningar finansierar språkresor, körkort o.s.v. I dagsläget får vi 13 stycken extra barnbidrag per år i utdelningar.
  Framtida resor, sparkonto: 4000 kr
  Framtida renoveringar i lägenheten, sparkonto: 4000 kr
  Varsin utdelningsportfölj (ISK): 10000 kr

  Sedan lägger jag undan själv en slant till. Sparkvoten ligger mellan 40-45 procent varje månad.

  Bor i en trea med 75 % belåning i Stockholm (inköpt för tre år sedan och värdet är upp runt 1 miljon) men istället för att låna upp massor av pengar för att köpa en fyra ska vi dela av ett rum och göra en minifyra. Kostnaden för detta är runt 30000 kr. Kostnaden för oss att köpa en fyra i samma område ligger på 2 miljoner extra i lån. Nej tack!

  Tack för en bra blogg och väldigt roligt att läsa om vilka läsarna är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ante

   Snyggt med 13 extra barnbidrag per år - kul liknelse.

   Radera
 56. -Man
  -29 år
  -Bor i Göteborg
  -Bostadsrätt värd ca 2 miljoner kr (belånad till 50%)
  -Aktier värda ca 415 000 kr
  -Sparkvot 50-70 % av lönen
  -Jobbar med trade finance
  -Älskar att resa och träna
  -Satsar på utdelningsaktier och ekonomiskt oberoende
  -Började läsa bloggen ”Miljoner innan 30” för två år sedan och sedan dess fått upp ögonen för bler bra blogar som denna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar.

   Miljonär innan 30 verkar vara ett riktigt dragplåster - kul att du läser denna blogg också.

   Lycka till på din resa mot ekonomisk oberoende!

   Radera
 57. Kvinna, 48 år. Sambo och två barn, bor i bostadsrätt. Tagit ett litet brake från jobb och lever på mina utdelningar. Tyvärr är inte portföljen tillräckligt stor än utan måste ut till arbetslivet igen. Mycket fritid nu som går till att umgås med barnen när dom kommer hem efter skolan, träning och foto. Jag har alltid sparat och spenderat. Man får inte glömma att leva och njuta av livet för det är många som dör allt för tidigt. Det brukar jag ofta tänka på när jag läser om alla som sparar för att gå i pension tidigt. Man kanske aldrig når upp till den åldern. Bra med långsiktiga mål men även delmålen ska uppfyllas med det man tycker är värt att leva för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kristina och tack för din kommentar

   Spännande att läsa om ditt lilla brake från jobbet. Gillar det du skriver om balans mellan kortsiktiga och långsiktiga mål. Inte säkert att man har hälsan med sig lika länge som man hoppas.

   Radera
 58. Gift man 33-år, civilingenjör, bor i hus (80% belånat) i södra Sverige. Inga barn. Portfölj på ca: 1,3 MSEK + 0,2 på bankkonto (utifall att). Sparkvot 40% inkl amortering på huset.

  Gillar att resa, åka utför, käka ute och träna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jame - också tack för din kommentar.

   Utförsåkning är en favorit - upptäckte själv alperna för inte så många år sedan. Fantastiskt!

   Radera
 59. 26 år gammal.
  Idrottsman som lever på idrotten och utövar den utomlands. Har inget eget boende i Sverige utan bor hos föräldrar när jag har "off season".
  Mitt klubblag betalar bil, lägenhet och allt där till och jag får skattefri lön. Det gör att jag klarar av att spara mycket pengar.
  Ligger för tillfället på en sparkvot runt 85% och utav lönen åker ca 60% in i aktieportföljen. Resterande sparpengar läggs till en kontantinsats och till en liten buffert.
  Min aktieportfölj är snart 1 år gammal liksom mitt aktieintresse och jag älskar att hålla mig uppdaterad om börsen, mina innehav och har många att tacka detta för. Utdelningsseglaren har varit en sjukt bra inspireringskälla så det tackar jag för!

  Målet är att kunna spara undan så mycket som möjligt (utdelnings samt tillväxtfaktor) under min idrottskarriär för att få en bra grund!

  Tack så mycket för din blogg! Keep it up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej idrottarn!

   Kul med idrottsproffs som läsare. Skulle vara intressant att veta hur vanligt det är bland dina kollegor att man rattar sina egna investeringar. Många kanske väljer att outsourca det för att kunna fokusera på själva arbetet?

   Radera
 60. Man, 31år, bor själv i liten hyresrätt i en av storstäderna. Civilingenjör, jobbar som konsult via eget AB. Lön ca 53 netto. Sparkvoten ligger på 78%. Har 1,5Mkr i tillgångar (200kkr CSN-lån). Ca 450kkr i aktier, resten i guld och räntefonder. Väntar på nästa krasch (aktie- och bostadsmarknaden). Äger ingen bil utan cyklar till jobbet. Är minimalist o försöker konsumera så lite skräp som möjligt. Bra för privatekonomin och bra för miljön. Drömmer om att kunna sluta jobba(eller gå ner i tid) när eventuella barn är små.

  Tack för en bra blogg Utdelningsseglaren, hoppas att du mår bättre efter utmattningssyndrom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för utmattningspepp. Går sjukt segt att komma tillbaka men ser små framsteg lite då och då så det fixar sig säkert till slut. Men kan säkert ta ända tills i höst innan det är på en vettig nivå.

   Spännande att höra om eget AB som konsult. Funderar själv i dessa banor.

   Radera
 61. Hej Vilken kul läsning:-)
  Man 51 år
  Sjökapten boende utomlands
  Förmögenhet 10.7 miljoner kr
  Fru 2 barn 16,17 år gamla
  Jobbar fulltid: Årsnettolön 1.5 miljoner kr ( sparar 600.000kr/år
  Sparar i aktivt förvaltade fonder ( Didner Lannebo mm.) sedan tidigt 2000tal förnärvarande
  70%aktier, 20% hedge, 10 %ränta,
  Anledningen till fondsparandet är att jag som expat inte behöver skatta för någon rea vinst eller portfölj innehav så länge jag inte handlar med enskilda aktier. Denna förmånliga skattestatus upphör 2018, då planerar jag att "utdelnings investera" antingen i enskilda aktier eller i dividend etf's. Kommer gå ner på halvtid 2020, sälja hus o flytta ombord i en segelbåt. Jobba halva året segla halva, 2025 sluta jobba segla fulltid jorden runt så länge hälsan håller. Leva gott ombord kostar ca. 350.000 kronor/år för två personer så 4% direkt avkastning räcker gott!

  SvaraRadera
 62. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 63. 28 årig man med civilingenjörsexamen sedan 1.5 år tillbaka. Jobbar med kvalitet på stort välrenommerat svenskt företag med mycket utlandsresor och därmed traktamente. Jag älskar mitt jobb och har absolut inga planer på att sluta jobba i tidig ålder. Dock finns ju ett önskemål om utlandsboende samt mer frihet. Spelar fotboll på fritiden på en ok nivå och får därmed in ett par extra tusen i månaden.

  Snittinkomst per månad (netto) 2016 gav följande:
  - Lön: 25 678
  - Traktamente: 2 287
  - Fotboll: 4 126
  - Övriga inkomster: 2 812
  Summa: 31 903

  Bor med flickvän i hyresrätt i en liten ort. Hon är 26 år och tjänar också bra, ca 26-27k ut varje månad. Vi har dock ingen gemensam ekonomi, delar förstås på mat, hyra, el, bil etc. Själv följer jag upp min ekonomi månadsvis och har stenkoll på allt. Min flickvän är dessvärre inte lika intresserad. Något enkelt tips som kan få henne på banan med ekonomi, aktier och sparande?

  Min egen sparkvot är på omkring 60-65% men tycker det är något lite. Av sparkvoten går omkring 40% aktier och resten till buffert eftersom vi snart planerar att skaffa hus och gifta oss, vilket kommer vara ganska tunga utgifter.

  Började nyligen intressera mig för aktier och framförallt utdelningsaktier då jag vill lägga en fin grund inför framtiden. Investerar i stora svenska företag, men har också några hög-riskare samt ett par aktier i stora erkända företag på den amerikanska börsen. Har även en del fonder.

  Tillgångar
  Aktier ca 160k
  Fonder ca 60k
  Bank ca 60

  Har inte satt upp några tydliga mål i skrivande stund. Sker nog i helgen då budget för 2017 skall spikas (förhoppningsvis tillsammans med flickvän :) )

  Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du har ett stabilt jobb och härliga framtidsplaner.

   Att få någon instresserad av ekonomi? Kan tänka mig att två frågor är bra att ställa sig:
   Vad vill man med livet, och
   Vet man hur ränta-på-ränta effekten fungerar?

   Fattar inte riktigt hur du tjänar pengar på fotbollen samtidigt som du jobbar så det får du gärna berätta mer om.

   Radera
  2. På kort sikt har vi för avsikt att både gifta oss samt bygga hus. Därför behöver vi en god handpenning och av den anledningen så tycker inte min sambo att vi skall köra alltför hårt på aktier då vi är i behov av ett visst kapital inom en 1-3 år. Jag köper det, men kräver förstås ett månatligt sparande ändå.

   Gjorde vår budget gemensamt inför 2017 (jippi!!!) och vi kom fram till sund sparkvot på ca 60-65% i snitt. Jag hoppas dock på att kunna revidera denna kvot inför Q2 och Q3 till 65-70% istället.

   Jag spelar i fotboll i en divison med lågt nummer. Utan att var skrytsam så är jag för bra för denna division och har därför kunnat förhandla mig till ett mkt bra kontrakt. Jag jobbar 100% och tränar 4-5 dagar i veckan + match. Avtalet med fotbollsklubben är skrivet så att jobbet går först även fast jag reser mkt. Ersättningen är matchpremier, bonus, resersättning samt övrigt (som inte är helt vitt om jag säger så).
   Det är en fantastiskt bra inkomst som är svår att säga nej till, även fast jag lämnar lägenheten kl 5.30 och kommer hem runt 21 på kvällen.

   Radera
 64. Man 35 och singel, industriknegare som precis börjat att spara i fonder och aktier nu i December. Lite lätt ångest över att jag inte har fattat grejen förrän nu, efter en tredjedel av arbetslivet har gått, men samtidigt nöjd över att jag fick upp ögonen till slut.
  Äger bostadsrätt i småstad med minimalt räntefritt lån kvar(förmånligt lån av föräldrarna när det begav sig ;) ) och nu skjuts allting in på fonder och "trygga, stabila" aktier då jag itne har så bra koll ännu.
  Måste börja någonstans.
  Förhoppnignsvis kan man gå i pension lite tidigare.

  SvaraRadera
 65. Man, 27 år och singel. Utb. högskoleing. och jobbar som konsult på ett av Sveriges större konsultbolag.

  Började helt och hållet från 0, investerade (gillar inte ordet spara!) för första gången för cirka 1,5 år sedan, ett halvår efter det att jag köpte min första bostadsrätt som jag sparade ihop kontantinsatsen till året innan (2014).

  Läste på ett par månader innan jag vågade mig på att öppna ett konto hos Avanza och köpa mina första tillgångar. Började med ett par böcker först (bla Robert K Rich dad poor dad, så kan alla svenskar bli miljonärer samt lite youtubeklipp med Peter Lynch, Sir John Templeton och Robert K) kompletterade det hela med ett par bra bloggar, rika tillsammans, lundaluppen, petrusko bara för att nämna några.

  Tyckte indexfonder samt obligationer, korta- och långa räntefonder blev för statiskt med automatisk månadsköp på avanza (tråkigt och alldeles för defensivt med tanke på min ålder och horisont). Blev allt mer och mer intresserade av aktier, kändes mer personligt och möjligheten att slå index och inte vara en vanlig mellanmjölkssvensson lockade (tiden får utvisa).

  Otur för mig så lyckades jag pricka toppen april 2015 men har sedan dess via månatlig insättning snittat ner mig och ligger och pendlar mellan -2 / +2 på portföljen nu. Förstår vikten av att köpa billigt och när det är som jävligast på börsen är det absolut det bästa läget för köp. Är lite farlig på att bottenfiska (nu senast Novo Nordisk) men sånt får man ta =)

  Sparar ganska stor del av min lön utöver amortering, tillsammans med amortering är min sparkvot cirka 35 % av nettolönen. Denna skall inom 1-2 års period växlas upp till 50 % har jag som mål . Med tanke på att jag började med 5-10 % så har det varit en bra resa, stött av löneökningar och mindre inköp av "måstesaker" till lägenheten osv (bättre koll på privatekonomin). Kontrollerar varje månad vilka pengar som kommer in samt vilka fasta utgifter jag har, väljer därefter hur mycket jag skall konsumera för och spara för (just nu ung samma summa varje månad).

  Ser mig själv som en utdelningsinvesterare men ändå inte, har en bra mix av små, medelstora och stora mestadels svenska bolag. Tycker många utdelningsinvesterare har för mycket "fixed income" i sina portföljer med tanke på sparhorisont och mål, känns onödigt.
  Målet är att få ihop en tillräckligt stor portfölj som årligen avkastar mitt månatliga kostnadsbehov för fasta utgifter och då helt sluta jobba. Har satt upp ett mål om 15 % totalavkastning per år, så totalavkastningen är viktigast för mig och inte utdelningen. Har hellre bolag som kan växa och har en hyfsad direktavkastning med hög utdelningstillväxt än bolag som Fortum, Telia osv (som jag helt dömer ut har något långsiktig större tillväxt)
  Hoppas att nå mitt mål vid 40 år, kanske gå ner på halvtid lite tidigare om min ekonomi tillåter det. Tanken av cirka 40 år till i arbete får mig att spy (litar inte heller på att staten ska ta hand om mig), trots att jag gillar mitt jobb som utmanar mig, ger mig utveckling osv så känner jag att mina intressen och det andra jag hellre kan göra med min tid väger tyngre. Arbeta är helt enkelt inget för mig, lat? Ja kanske det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju jävligare det är på börsen desto bättre brukar resultatet bli :)

   Kan du uthålligt i snitt få 15% avkastning är det enormt bra och ungefär dubbelt så bra som börsen genomsnittliga utveckling de senaste 50-100 åren. Svårt men inte omöjligt.

   Radera
 66. man 33år,
  jobbade som säljare fram tills 25 'års kris?'.
  Bytte helt bana och pluggade fram en master i energisystem. Fick därefter förfrågan om att gå vidare och doktorera. Under studietiden fick jag utöver mitt förstånd, ett intresse för aktier och möjligheten till tidigare pension. Vilket gav mig en portfölj på ca 600k strax efter examen.

  Sparar idag ca 50% (10k) av lönen efter kskatt. Under studietiden sparade jag hela lönen jag fick från extrajobb och levde på csn. Kortsiktiga målet var då att portföljen skulle betala csnlånet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Underbar historia med många oväntade vändningar :)

   Välkommen ombord, nu seglar vi vidare!

   Radera
 67. 22 år gammal kvinna(tjej?) singel.
  Pluggar idag och tar fullt CSN men använder långt ifrån allt och investerar istället endel i min redan befintliga portfölj. Tanken var att göra en CSN-portfölj som skulle betala av sig självt, men så har det inte blivit.
  -Innehar bil och hund
  -Har en portfölj värd 314 000 kr (Sparat ihop varenda krona själv)
  -kontanter ca 20 K
  -CSN lån 34 000 K
  -Målet är att sluta jobba vid 50, om jag vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Miljonjakten och tack för kommentar.

   Imponerad av att du kommit så långt redan och det också på egen hand. När jag själv var 22 år var på ute på krogen och brände mina pengar och hade inte en susning om något alls.

   Radera
 68. Hej,

  har börjat följa din blogg sista året (typ?). hittade hit via miljonärinnan30 eller via twitter.

  man 30 år
  Sambo
  BRF i centrala Stockholm värde 9milj.
  belånad till 60% (haft förmånen att köpa brf för 11 år sedan, likaså min sambo)
  fasta kostnader boende: 8k/månad
  jobb: mellanchef på litet bolag
  Lön: 42k/månad netto
  portfölj: 1,4 miljoner ( började med 34k som mina föräldrar sparat ihop)
  Sparande: 18k/månad + löneväxlar 4k
  Strategi: 2 portföljer - en månadssparande fondportfölj, som växlas över till stabila aktier löpande och en KF där jag noggrant väljer bolag.

  Mitt mål är att i framtiden kunna välja vad jag vill göra och när jag vill göra det. Drömmer om att driva eget men har ingen bra affärsidé.
  kämpar just nu med att "hålla upp" risken i portföljen då jag blir mer och mer defensiv ju större kapitalet blivit.

  Twitter: @procenten

  tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Procenten!

   Kul att det fortfarande kommer in kommentarer på detta. Bostad i centrala stockholm har varit en enormt lönsam investering - bara att gratulera!

   Radera
 69. Hej!

  Har läst din blogg flitigt i några år nu.

  Man 30 år fyllda.
  Gift
  Nybliven pappa till en liten flicka i somras.
  Bor i hus på landet.
  Bolån på 1 miljon.
  Jobb: Cnc-operatör på Volvo Group
  Lön: 24k/netto
  Portfölj 655.000:- (Startade med 45.000:- 2012)
  Har sålt och gjort vinst på en bostadsrätt som gick rätt in i portföljen.
  Fokus/mål: Skapa oss en extra inkomst, underlätta för oss längre fram i livet.
  Sparande: Just nu endast 10% av vår totala inkomst, då hon går hemma och är mammaledig. Mycket pengar går också till renovering av huset.

  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar.

   Snyggt jobbat med portföljen - låter som ni har kommit en bra bit på vägen.

   Radera
 70. Man 47. Jobbade som businesscontroller i många år. Sparade ca 10% av lönen. Arbetslös sedan 3 år så nu är det 0 kr som tillförs, Tvärtom får jag plocka av kapitalet då och då. Sparat i aktier sedan 2001. Gift två barn hus belånat till ca 50% . Västkusten.
  Målsättningen var att kunna unna sig lite extra guldkant på vardagen och kanske även trappa ner några år tidigare. Just nu handlar det mer om att få en utveckling som gör att den vardag vi har fortsätter fungera till jag åter kommer in på arbetsmarknaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Låter tufft med arbetslösheten och förstår att det är svårt att spara då. Bra att vara två i alla fall så har man trygghet genom varandra. Hoppas du hittar ett jobb du trivs med.

   Radera
 71. Man 30år hade som mål när jag va 19 och skolan va slut att jag skulle vara miljonär innan 30 lyckades 28 år gammal. Gemon Träget sparande i både aktier och rena buffertpengar samt bostadsförsäljning som genererade 250 000:- netto i vinst. När jag sluta skolan hade jag ca 10k i kontanta medel dem brände jag innan jag ryckte in i lumpen.

  Familj
  Fru och en bebis på 7 månader
  Precis byggt klart mitt hus och flyttat in. (gör inte det protföljen mår dåligt) mitt absolut sämsta börsår detta och förra borde lyssnat på min innre röst som sa sälj allt och titta på. Gjorde jag så... nej swinga som aldrig förr gick skit.

  Vilket fall klättrar på stegen både ekonomiskt och karriärs mässigt, börja som lastbilschaffis 2004 med 13200/månad idag projektledare på stort telekombolag lön 33.000

  Sparkvot har vart ca 6-10k netto
  nu mer obefinlig endast min lön som inkomst så den går raka vägen in i hus och tillbehör så har det varit senaste månaderna.

  Dock skall jag nu i mars gå hem på pappa ledighet och prova på aktiv daytrejding.

  Mitt mål är att leva som jag vill, inte som någon anna vill. alltså helt fri från skuld, jobbkrav och chefer undantaget chefen hemma.

  förväntas att jag lyckas med detta runt 50år och då lägger över till utdelningsportfölj, med ett hus som inte skall vara amorteringskrav på, alltså endast 50% belånat eller helst 0.

  Gillar: lira på guran, film, träning, vänner, mat och självklart aktier.

  Tack för bra blogg, följer sporadiskt och har så gjort ett bra tag, speciellt när jag började fundera på hur, när och vilka bolag man skall börja med för den framtida friheten.

  portföljvärde pendlande 650-800k just nu som kent 747 :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fyllig kommentar. Låter som att du tagit rejäla kliv i karriären. Trejding vet jag inte så mycket om förutom att det är man själv som måste stå för arbetet jämfört med investering och långsiktigt sparande i aktier och fonder då det är företagen som står för själva intjäningen.

   Radera
 72. Kul med alla kommentarer! Är man 32, gift med 1 barn som är drygt ett år. Haft aktieintresse sedan aktiespararna när jag var 15. Civ ek och levde på pokern under studietiden så inget csn. Precis köpt villa 8,2mkr i förort till Stockholm och 80% belåning. Just nu fokus på att spara buffert, och därefter börja bygga igen får noll. Ut 65' i månaden tillsammans och siktar på en sparkvot på 40% ink amortering. Vin, resor och golf äter upp det andra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till att hittat detta intresse så tidigt. Gillar sparkvoten :)

   Radera
 73. Man 32 år
  Singel
  Bor i BR i Stockholm
  Bolån på 1,76 miljon samt kontantinsats i lägenheten på 1 miljon kronor.
  Lön drygt 30k/netto
  Portföljvärdet 935.000 kr samt likvider på ca 70.000 kr.
  Har sålt och gjort vinst på ett par bostadsrätter senaste åren som använts till att göra "bostadskarriär".
  Sparar ca 45-50 procent av lönen och målet är att äga min tid i framtiden.

  Tack för en inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ah du har alltså precis nått miljonen - grattis :) Grym sparkvot där!

   Radera
 74. Man 52 år
  Gift
  Bor 14 mil norr om Gävle, Hus från 1750. Den första stenen lär vara lagd då, enligt byförfattaren.

  Hus betald.
  Lön enligt papper, ca 20/mån.Kör enskild firma.Men ibland glöms det bort att bokföras allt.
  Portföljvärde idag.1 489 982 Handelsbanken + Avanza
  Handelsbankens ligger den största delen i, Avanza 153 000.
  Den sistnämnda används mest som köp å sälj, Och det jag lärt mig under dom senaste 3 åren. Är att långsikt slår korta köp å sälj. Jag är ingen treider,har inte så pass stora kunskaper.Så jag kör huvudsak utdelningsaktier, med sikte på pension, kanske redan 2020.
  Sparande ligger på ca 150 000 / år , exl utdelningar
  Så jag siktar starkt att lösa ut min fallskärm före 65 års ålder.
  Firman min, går helt enligt planerna, bättre än alla närstående vet.Så jag hoppas lönsamheten håller i sig nåt år till. Att jag orkar jobba alla timmar som krävs.
  Kör jämt bilar som ligger på gränsen till skrot, fast jag skulle ha råd med en bättre, men ni vet avundsjukan finns ju.

  Framtiden= Pension = hemma, koka kaffe på vedspisen, omgrupera i portföljerna, kan vara så att jag köper en ny bil då.
  Försöka lära någon vad en aktie är ( det jag vet) Så att han har en bra start i livet då han är 20 år.

  Twitter = twitter.com/jari64topi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med stenhus och en solid portfölj.

   Låter som att du vet vad du ska pyssla med när du har nått ditt mål :)

   Radera
 75. Tack för en grym blogg!

  Man 31 år
  sambo, samt väntar barn i Mars!
  Bor i lgh i mellanstor stad.
  jobbar på ett stort teknikföretag.
  lön ca 24 netto.
  sparar ca 22% av nettolön.
  inga lån.
  Det är under senare delen av livet som jag har kunnat spara mer frekvent men alltid varit intresserad av aktier sedan barnsben och då aktier som har utdelning.
  portföljen ligger idag på 1,2mSEK och delar ut ca 35k/år.

  Målet för sparandet är frihet.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Grymt med 35' extrapengar varje år. Där har du 1,5 månads betald semester extra per år livet ut.

   Radera