måndag 28 mars 2016

Så sparar jag i praktiken

Lönen på ca 40.000 kr kommer in på mitt konto på SEB senast den 25 varje månad. Där har jag stående överföringar som genomförs samma dag som pengarna kommer in på kontot - enligt fördelningen nedan*

Överföring av:
25.000 kr till amortering/investering hos Avanza
1.200 kr för bolåneränta hos Avanza
2.000 kr till semesterkonto på SEB
2.000 kr till bufferkonto på SEB
8.000 kr till räkningskonto på Skandiabanken

Om jag efter några dagar ser att det finns mer utrymme för amortering och investering så för jag över dessa till Avanza. 

En vanlig månad utan resor/semester eller andra större utgifter brukar jag nu för tiden inte göra av med mer än runt 8 tusen kronor. Överskottet som då buffras upp på kontona på SEB och Skandiabanken för jag lite då och då över till Avanza för att köpa aktier eller amortera extra på mina lån.

Så summa summarum så tenderar det bli ett sparande närmare 30.000 per månad om vi räknar på lite längre tidsperioder.


Amortering
Har ju en belånad portfölj så har därför inga problem med vart jag ska göra av pengarna. Så länge jag amorterar motsvarar det en investering med lika hög avkastning som räntan på lånet. Dock med den stora skillnaden att jag har garanterad avkastning på amorteringspengarna, vilket jag inte har när jag investerar på börsen. Inte bara nackadelar med lån alltså. Har ju bland annat portföljlån med ränta om 3,51 procent vilket känns väldigt motiverande att amortera på. Superbolånet för min lägenhet har ju bara 0,99 procents ränta vilket motsvara väldigt dålig avkastning om pengarna skulle investeras istället.

Förutom lönen så har jag ytterligare ett pengaflöde vilket är utdelningarna (drygt 200.000 kr) som trillar in under året. Dessa går mer eller mindre oavkortat till amortering till mina lån.

* Beskrivning är något förenklad då jag har pengar via jobbet på Rikslunchkortet samt att jag under året lägger ut pengar på friskvård och andra förmåner som jag senare får tillbaka i form av högre lön.

12 kommentarer :

 1. Rätt seriös sparkvot!
  Önskar att jag åtminstone kunde vara hälften så duktig som du.

  Jag kör också med belåning hos Avanza och betalar 1,70% i ränta.
  Jag antar att du inte kvalificerar dig då du sannolikt har en större del utländska aktier än vad jag har eller tänker jag fel?

  Och tack för Twitter-inlägget :-)

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag har lite olika konton på Avanza har jag också olika typer av lån. Faktiskt så har jag tre olika räntor:
   - 0,99 i superbolånet
   - 1,71 i superlånet på svenska portföljen
   - 3,51 i vanliga portföljlånet

   Gott hopp om att lånet med 3,51 snart är ett minne blott.

   Angående tweet så tycker jag det är bra att du och andra skickar upp varningsflagg för tveksamma investeringsprodukter. Fint värde till bloggläsarna tycker jag.

   Radera
 2. Hur mycket lån har du kvar på portföljen? Tar sig rätt bra med 500.000 per år i amortering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det typ 730.000 kr kvar på portföljlånen. Men som du säger är det inte långt kvar till dessa är amorterade. Gäller dock att hålla i och köpa kontinuerligt också vilket förstås gör att det drar ut på tiden.

   Radera
 3. Själv sitter jag med 13% belåning nu, måste ner till 10% eller under helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leif och tack för kommentar.

   Helt rätt - lånen ska elimineras snarast! :P

   Radera
 4. Hej Seglarn!

  Har inte som du någon hög inkomst (24 kkr/mån) men precis som du mycket låga månatliga utgifter. Tvingar mig dock att över tid spendera 11 kkr per månad (EUs fattigdomsgräns). 2,5 kkr till boendet (obelånad fastighet), 1,5 kkr till bil plus 1 kkr i sparande till bättre begagnad bil vart 7-10 år samt 4 kkr för att få mig själv att gå runt. Resterande upp till 11 kkr går till resor och onödiga och onödigt dyra materiella ting. Allt över 11 kkr går till buffert och investeringar. Om några år så fyller jag 50 och då genererar min portfölj drygt 11 kkr/mån i utdelning. Från och med den dagen kommer jag endast att jobba i den utsträckning jag finner nöje i... om alls.

  Med vänlig hälsning

  Blev rik som fattig

  P.S. Jag känner mig inte fattig då jag unnar mig det jag tycker mig behöva, och den största rikedomen, FRIHET! hägrar runt hörnet... Mest troligt säljer jag fastigheten och köper mig en segelbåt och seglar några år. Nettot Fastighet minus båt kommer att investeras och generera ytterligare ca 9 kkr/mån förutsatt en direktavkastning på 5 %.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj oj, vilken grymt härligt plan du har :) Får mig att le ordentligt!

   Det är en fantastisk "edge" att inse vilka möjligheterna faktiskt är. Kul att höra, att du liksom jag, upplever ett överflöd även om vi spenderar relativt lite pengar. Verkligen guldläge att sälja boendet och investera i både fritid och boende på samma gång.

   Nu blir man nyfiken om du hade tänkt att bo på båten året runt här i sverige eller ska du pipa ner till varmare breddgrader och njuta av livet där?

   Hur länge har du hållit på att spara?

   Radera
  2. Sparat har jag alltid gjort, om än inte med avsikt. Jag har alltid bott billigt, aldrig tagit några lån bortsett från studielån och endast haft billiga nöjen eller sådana som genererat intäkter motsvarande eller större än dess utgifter, alternativt kunnat säljas av med små förluster/vinster. På så vis har det alltid funnits slantar över när nya trillat in på kontot. De överblivna har byggt hus och bytts mot värdepapper. Någonstans ska de ju ta vägen… .

   Spara medvetet enligt föregående inlägg har jag endast gjort de senaste 5 åren. Anledningen till detta var att jag ville öka mina utgifter upp till fattigdomsgränsen :) Så de senaste åren har jag levt rena lyxlivet! Det är först nyligen som jag kommit till insikt om att mina passiva inkomster snart kommer att överstiga mina utgifter om jag fortsätter att leva detta lyxliv. Det var inte min avsikt men en rätt så angenäm följd.

   Angående det eventuella seglarlivet så kommer det att kajkas runt på varmare breddgrader och guppas i någon hamn med tavernor. Om modet faller på förverkligar jag en barndomsdröm som legat och skvalpat, en dröm om att segla i min farfars kölvatten över till Västindien, genom Panamakanalen och vidare mot Polynesien, Australien samt runda Godahoppsudden och tillbaka till Gamla Världen. Men det kommer att krävas mod…

   När (om) jag kommer hem till Sverige igen så bygger jag mig ett nytt hus, fast på heltid i dagsljus, och inte som mitt nuvarande, på kvällar, helger och semestrar. Det har visserligen varit ett roligt och stimulerande projekt i kontrast till mitt akademikeryrke, men ändå rätt så slitit. Om båten behåller sitt värde någorlunda så kommer jag att kunna uppföra huset för den slanten. Jag håller faktiskt redan på att rita plan och konstruktionsritningar till det. Det kommer att bli ett jämförelsevis litet och enkelt hus för ett bekvämt pensionärsliv tills ohälsans dagar tar en vidare…

   Hur har du tänkt att leva dina dagar…

   Radera
  3. Alltså ditt liv är ju något man borde skriva en bok om :)

   Det är rent och skärt guld det du skriver, är ju helt grymt att du mer eller mindre upptäcker att kommer bli ekonomiskt oberoende bara sådär.

   Om du inte misstycker så publicerar jag dina inspirerande berättelse som ett eget inlägg här på bloggen?

   Angående mitt eget liv så är det full fokus på att spara ett par år till. Sen blir det väl att köra eget företag som konsult eller hoppas på roliga uppdrag oavsett om de ger betalning eller ej.

   Radera
 5. o du tänker på att få ekonomiskt stöd du behöver allvarligt ett akut lån, du planerar att starta eget företag, du i skuld? Detta är din chans att få din önskan eftersom vi ger ut personliga lån, företag lån, lån till företag, och alla typer av lån på 2% ränta. För mer information, vänligen kontakta oss omedelbart via e-post: (targo_bank@yahoo.com och targo1bank@gmail.com)

  SvaraRadera
 6. Hej, jag är herr Anderson Scott. Jag är en privat långivare som ger lån till privatpersoner och företag. Har du blivit nekad av så många banker? Behöver du finansiering för att etablera ditt företag? Behöver du finansiera för expansion av din verksamhet? Eller behöver du ett personligt lån? Mitt lån varierar från personligt till företagslån. Min ränta är mycket överkomlig och vår låneprocess är väldigt snabb, och intresserade personer borde kontakta oss via e-post: (vivaloanscompany@financier.com)

  SvaraRadera