fredag 25 mars 2016

Utdelningsseglaren goes ERE (3/3)

Del 1 - del 2 - del 3

Här kommer sista delen av Utdelningsseglaren goes ERE


Dag 15 - De första två veckorna
Är ju en tillbakablick på de gångna 2 veckorna. Här kan jag bara instämma att det är otroligt viktigt att se rationellt på sparandet och angripa de största kostnadsposterna först. Det är liksom inte någon stor idé att vara nitisk på att släcka lampor och optimera tvål eller tvättmedelsåtgången om du bränner hälften av dina inkomster på boendet och transport. Alla har ju sin egna helt unika förbrukning av pengar men rent generellt brukar kostnadsposterna komma i följande storleksordning. Boende, transport och mat. Vad det gäller de två sista, transport och mat, är det bara att börja omedelbart! Gå/cykla över allt du ska och laga all mat du äter från grunden. Frys in och ta med matlåda till jobbet. Ha ALLTID med dig nötter och russin i väskan/jackan så att du slipper köpa utemat när du blir hungrig på stan. Kan du inte gå eller cykla till jobb, affärer osv så har du kvitto på att du behöver flytta närmare jobbet och bra mataffär. När du flyttar passar du förstås på och downsizar till något som gynnar dig ekonomiskt i längden. Förmodligen till något mindre. Och när du ska flytta till mindre kommer du ha otrolig hjälp av att du redan gjort dig av med merparten av din prylar.


Dag 16 - Prylarna du behåller och använder
Kämpat en del med denna punkt. Först och främst gäller det att sluta köpa prylar bara för att man får en impuls - vilket jag i princip redan har uppnått. Har dock kvar ett visst köpsug när det kommer till teknik, telefoner och datorer. De flesta övriga prylar tycker jag det bara är skönt att inte behöva.

Har en mental checklista som jag går igenom när jag får lust att köpa:
- Behöver jag den på riktigt eller är det bara en vill-ha-impuls?
- Behöver jag den just nu eller kan det vänta?
- Kan jag lösa behovet på annat sätt? Med något som jag redan har? Finns något gratisalternativ?
- Kan jag låna det på bibblan, kompis, familj osv?
- Har jag verkligen verkligen plats för den? Har jag lust att betala för platsen det tar att förvara prylen samt all energi som går att flytta runt den, städa, ställa upp på vinden osv osv
- Om jag då ändå väljer att köpa ska det vara riktigt bra kvalité som gör att den håller lääänge och eventuellt även kan säljas om jag inte behöver den. Självklart innefattar själva köpet en mängd research!

Några exempel: Köpte inte ny TV när den gick sönder. Handdiskar när diskmaskinen gick sönder. Lyssnar på gratisradio istället för att betala Spotify. Har en Macbook Air som jag har gått hopp om att kunna sälja när det är dags att uppgradera dator nästa gång.Dag 17 - Bevarande och reparationer
Gäller som sagt att:
1 - köpa saker som går att reparera
2 - lära sig vårda och laga de få prylar du har

Hänger lite i hop med förra punkten om att de få saker man köper ska vara riktigt bra kvalité - då det förmodligen är lättare att laga produkten. Bra exempel på detta är skor. Köper man skor av bra kvalité som du vårdar enligt konstens alla regler kommer du förmodligen kunna ha dem mycket länge, plus det är lättare att laga dem när de blir slitna eller går sönder. Gäller också att nyttja de saker man har fullt ut - mer eller mindre tills går sönder och samman.

Några exempel: Byter däck och lagar punka på min egen cykel. Försöker ta hand om mina skor. Lagat min mobiltelefon istället för att köpa en ny och nu är batteriet helt värdelöst vilket förmodligen gör att jag ska byta batteri på den också. Kör vidare på mitt halvtrasiga kylskåp tills det ger upp helt och hållet. Har en 4 år gammal laptop med kasst batteri. Har slitna badbyxor osv tror ni fattar :)Dag 18 - Utmaningar
Påminner om dag 8 - engagera dig. Varit ganska många bloggare som kört snålmånad vilket ju är en slags utmaning. Kör själv inte några specifika utmaningar utan gillar att utveckla mig kontinuerligt och flytta upp ambitionsnivå successivt. Typiskt har jag gått in för ett område - t ex att få ner min elräkning - och jobbar på det området under en period. Har lätt att gå all-in på en grej när jag väl drar igång så det kan bli lite extremt just när jag håller på att optimera :P men just då i stunden tycker jag det bara kul. Också lättare att dra upp nivån när man sett hur långt man kan komma och ser hur det fungerar i vardagen. När jag blivit nöjd med ett område går jag vidare till nästa och ser vad jag kan göra där för att dra ned kostnaderna. Ibland händer det också att jag drar upp kostnaderna inom något område då jag vill spendera mer pengar där.


Dag 19 - Sluta kolla på TV
Håller med om mycket av Jacobs tanker kring TV-tittandet. Haft perioder där jag lirat ganska mycket data/TV-spel och även i perioder kollat ganska mycket på TV. När jag tittar tillbaka på dessa perioder så är det inte något jag direkt känner att jag saknar eller tycker att jag missar nu. Bara att skriva den här bloggen är så mycket mer givande än att kolla på något random TV-program med färdigtuggat innehåll.

Min egen TV har ju gått sönder så denna punkt är ganska enkel för mig.


Dag 20 - Äg klassiker
Känns mycket likt dag 16 och 17. Inga konstigheter - de få saker du köper köper du av den bästa kvalitén. De här har jag tyvärr inte varit så bra på de senaste 10 åren och jag märker hur mycket junk som jag har samlat på mig som jag senare slängt eller skänkt. Gäller att våga handla dyrt när man väl slår till vilket jag tycker är lite svårt. Ska försöka öva på ett par riktigt dyra och kvalitativa skor någon gång närmaste åren. Räknar med att få ge upp till 5.000 kr men då hoppas jag att jag kan ha dem avsevärt mycket längre än de skor jag piper omkring med nu.


Dag 21 - Investera, del 2
Jacobs tipsar om indexinvestering vilket jag själv tycker är alldeles utmärkt.

"I think index investing with a 3-5 year cash buffer is the simplest strategy you can get away with."

Har ju själv runt 30 olika bolag i portfölj och den går mer eller mindre som svenska börsen/index. Som jag resonerar just nu så kommer jag på sikt satsa ännu mer mot investmentbolag då det är ganska likt fonder med olika inriktningar - men med den förnämliga funktionen att de även delar ut pengar, vilket ju de flesta fonder i Sverige inte gör.Då var vi igenom hela det 21 dagar långa ERE-programmet. Vill passa på att skicka ett tack till Jacob för grym inspiration.


Läs också: Min edge över Svenne-banan

15 kommentarer :

 1. Apropå dator: som hemdatorer har vi i vår familj under ganska lång tid haft macar som knappast är purunga. Mycket - mycket! - billiga i anskaffning och de kör den senaste versionen av Mac OS X mer eller mindre utan problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra - satsar på mac bla av den anledningen. Dessutom uppskattar jag (som tidigare jobbade med IT-teknik) det relativt bekymmersfria ägandet.

   Radera
 2. Vad har du för skor? Och vad tänker du dig för dina 5K? Jag har Ecco vilket det blir nästa köp också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr dåligt insatt gällande vilka märken som är bra. Köpte dock ett par lite bättre kontorsskor på NK rean för typ 4 år sedan (tror de kostade lite drygt 2.000 på rean då). Använder dem varje dag på kontoret plus att jag dansar med dem ibland också. De se nästan ut som nya fortfarande, så genom detta har jag sett att det kan löna sig med bättre kvalité.

   Ecco har jag nog haft ett par när jag var mindre men det var så länge sedan att jag har svårt att minnas något specifikt - mer än att det var bra kvalité.

   Vad är din erfarenhet av Ecco? Hur länge håller dem om man sköter dem och går dem att laga på ett vettigt sätt? Är det några specifika modeller som man ska kika på för att få den bästa kvalitén?

   Har varit inne på Bäckmans skoservice vid nybrogatan och sett att de haft skor som jag tror är av bra kvalité samt funkar bra att reparera. Någon har erfarenhet av dessa?

   Även köpt ett gäng skoblock i cederträ där som jag kan rekommendera.

   http://www.backmansskoservice.se/

   Radera
  2. Jag bedömer att mina Eccos är hållbara och hoppas kunna ha dem minst fyra år. Jag går mycket och under vinterhalvåret (6 mån+) är det de enda skor jag använder. Förhoppningen är att ha totalt max två par skor: sommar + vinter.

   Radera
 3. Jag har köpt ett par kängor från meermin.es, handsydda skor för 2-2500kr. de kängorna jag har nu har jag haft i 3 år och dessa vårdas ömt. ser nog inte så mycket äldre ut än ett halvår. kan rekomenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok tack för tips. Men hur gör du för att prova dem så att det är bra passform? Någon mer som har erfarenhet av beställa från detta företag?

   Radera
 4. Johnston & Murphys dyrare modeller är jag väldigt nöjd med. Har haft dem i många år. Sköt skinnet och sula om någon gång om året så är du hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men va kul - såg att dessa sälj hos Bäckmans skoservice.

   http://www.backmansskoservice.se/shop/k/skor/johnston-murphy/

   Är som sagt novis på detta område och har massvis jag vill lära mig. Då bra med butik som man kan fråga tycker jag.

   Radera
 5. Det har varit roligt men framför allt givande att läsa denna serie!

  Önskar även dig en underbar påsk och ät nu ej för mycket godis = magomfång ökar = måste handla nya kläder =sprucken sparkvot = allt går åt helevete;)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din vänliga kommentar Sofokles!

   Måste tyvärr göra dig besviken på den punkten - har nämligen långtgående och avancerade planer på att testa Tössebageriets wrapsemla under dagen.

   Sen är det ju påsklunch hos päronen i morgon och där brukar det vara svårt att smita ifrån påskgodiset.

   Radera
 6. Jag instämmer med Sofokles ovan! Har varit intressant läsning de här tre inläggen om ERE. Kanske bör man göra samma sak själv, för att få en lite bättre insikt i hur man ligger till och vad man kan förbättra! :)

  Sen har jag faktiskt en fråga till dig. Det är så att på min blogg har jag en blogglista med ett par olika bloggar, och jag har lagt till din där. Skulle det vara möjligt för dig att lägga till min - http://framtidafrihet.blogspot.se/ - i din lista?

  Glad Påsk!
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar

   Kul att du startat blogg - har lagt till dig på listan!

   Radera
 7. Rolig läsning. Jag har också kört Ecco senaste 5åren, har för närvarande 4:a par från dom. Tyvärr är jag alldeles för dålig på skovård. Har du nå favoritmärken på kläder annars? Gick lös för 5k på skjortor/jeans från Tiger under rean, ska utvärderas under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok att flera som läser denna blogg kör Ecco kanske kan tolkas som att det är ett relativt ok köp gällande pris och prestanda.

   Det som har seglat upp som en liten favorit bland kläder är väl lite dyrare och bättre kvalité som t ex återfinns bland sport och funktionskläder. Och då pratar riktiga sportkläder som t ex återfinns hos Addnature och andra liknande ställen.

   http://www.addnature.com/

   Är väl ungefär lika dyrt som de dyrare rikemansmärkena men enligt min erfarenhet mycket bättre kvalité.

   Radera