lördag 2 april 2016

Lånat på lägenheten och amorterat portföljlånet

Som jag tidigare berättat äger jag en bostadsrätt i Stockholm som jag bor i. För lite drygt 1,5 år sedan lade jag över lånet på denna till Avanzas Superbolån och kunde därför få 0,99 procent ränta på bolånet - vilket jag tycker är en bra ränta.

Bopriserna här i Stockholm har ju skenat helt galet mycket senaste åren så jag gjorde slag i saken och värderade om lägenheten för att på så sätt kunna minska portföljlånet.

Enligt värderingen har lägenheten stigit lite drygt 800.000 på den här tiden och jag kunde därför minska portföljlånet med drygt 400.000 kr i ett svep vilket sänker risken med portföljbelåningen rejält.


Förutom att det sänker risken sjunker även räntekostnaden med ungefär 10.000 kr per år (0,99% i bolån istället för 3,51% i portföljlån för dessa 400.000 kr).

Som läget är just nu har jag 50% belåning på lägenheten och worst-case scenario gällande detta lån är ju att bostadsmarknaden kraschar och att lägenheten omvärderas vilket då skulle leda till att jag blir tvungen att antingen sälja aktier för att komma ner till 50% belåning alternativt amortera 1% per år tills jag är nere på 50% igen, plus en lite högre ränta för bolånet till Avanza.

Både sakerna känns som ett bättre alternativ än att bli överbelånad i aktieportföljen.

Belåningen av portföljen ligger numera på ca 380.000 kr vilket motsvarar lite drygt 9%. Känns riktigt bra att komma ner i dessa nivåer från att i höstas ligga på 22% eller 920.000 kr som mest i portföljbelåning samt att ha "dödat" det dyra portföljlånet (3,51% ränta) och bara ha kvar superlånet (1,71% ränta). Grovt räknat innebär det att jag har amorterat runt 140.000 kr av egen kraft sedan sensommaren förra året och resten är pengar som jag nu har omfördelat från lägenheten till aktier.

Ett av mina kriterier för att kunna sluta jobba är att jag inte har kvar något portföljlån. Räknar vi på ett måldatum för detta till årskiftet 2016/2017 så skulle jag alltså vara tvungen att amortera runt 40.000 - 50.000 kr per månad. Mer troligt är att jag fortsätter med en amortering med i runda slängar 10.000 - 20.000 kr i månaden samtidigt som jag fortsätter månadsköpa aktier - såvida inte börsen rusar upp väldigt snabbt.

11 kommentarer :

 1. Riktigt bra jobbat! Det där lånet amorterar du av snabbt, det ger dig ökad handlingsfrihet. Säg sen att det blir en rejäl börskrasch behöver du inte oroa dig samt att du kan belåna dig igen i portföljen för att skopa upp billiga kvalitetsaktier är det är blod på gatorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det som är planen :) Dock vore det trevligt med en lite krigskassa också. Sen är ju situationen väldigt fördelaktig så länge jag jobbar, eftersom jag då kan avsätta drygt 40.000 i månaden för aktieköp vilket i sig nästan är som en liten krigskassa :P

   Radera
 2. Låter som ett smart drag! Alltid fint att ha tillgångar så som bostäder där man kan flytta runt underliggande som lånet är kopplat mot. Inte fel att sänka risk och minska kassaflödet till lån genom lite pappersarbete. Bra jobbat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, grymt välbetalt arbete när jag fyllde i blanketten och skickade in. Sparar 10.000 kr per år för några minuters jobb :)

   Radera
 3. Varför amortera överhuvudtaget?
  Bättre att leva i nuet och endast betala räntan, själv har jag en bostadsrätt och har ansökt om ett ytterligare lån på 50000 smackers för ett ev bilbyte eller under tiden att placera på börsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt mål är att bli ekonomiskt oberoende. Att då vara tvungen att betala ränta som någon annan bestämmer nivån på är inte en bra grund. Tanken är att få ner skulderna parallellt som jag köper investerar i aktier. På sikt kommer det leda till att alla mina lån kommer betalas av. Kommer dock inte ske närmaste åren eftersom jag kommer prioritera annat - jobba mindre, köpa aktier vid dippar, resa osv

   Radera
 4. Jag tycker det är en bra fråga. Jag funderar själv mycket på det här med amortering på lägenhet. du räknar inte med att hypoteksräntan kommer var lägre än aktieportföljens tillväxt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaktus!

   Att bolåneräntan är lägre än den förväntade avkastningen på portföljen är precis den anledningen som jag är belånad just nu. Som det är nu har jag ju ett fett kassaflöde från jobbet som kanske inte alltid kommer finnas där.

   Strävar ju mot ekonomisk frihet - inte mot maximal avkastning. Får till följd att jag kommer minska riskerna (amortera lån) efter att mina kostnader täcks av utdelningarna.

   Målet är att aldrig vara i den situationen att banken kan diktera vad jag ska göra med mitt liv - därför blir amortering viktig.

   Radera
 5. Hej! lär dröja innan jag kvalificerar mig för superlånet-
  Själv funderar jag att göra tvärtom dvs belåna min aktieportfölj på nordnet med 1% ränta (är obelånad nu) och betala av lite av huslånet har 1,5 % ränta . Dock lite tveksam om man kan motivera den ökade risken i aktieportföljen med den lägre räntan..
  Ett alternativ är ju såklart att belåna portföljen lite grann och köpa mer aktier...
  Någon som har något bra råd!?

  Vänligen JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det gäller belåning så är det ju upp till var och en. Börsen gick ju nyligen ner nästan 25% på lite drygt ett halvår. Kan säga att det inte var sådär jättekul att vara belånad då.

   Om det ska vara någon som helst idé med belåningen måste man ju vara beredd att ta lånet när det är som djävligast - vilket inte så många är beredda att göra.

   Radera
  2. Ja jag antar att det kan vara något enklare för dig som har ett väldigt stort kassaflöde in från lönen, mitt är betydligt mindre-
   Problemet med portföljbelåning är ju "bara" att man (och jag är helt säker på ingen i hela världen (!)) inte vet när det är som djävligast.
   Själv har jag löst detta problem att när börsen är ner 10% från årskiftet belånar jag mig med 2% om börsen är ner ytterligare 10% dvs 20% belånar jag mig ytterligare 2% dvs 4% totalt. Inte direkt rocket science men ett väldigt enkelt och mekaniskt sätt försöka profitera på mr markets infall...

   Radera