lördag 21 november 2015

500 000 kr i utdelningar

Sedan starten för cirka 8 år sedan har nu de ackumulerade utdelningarna äntligen passerat en halv miljon kronor - känslan av detta är helt enormt bra!Som ni kan se på grafen så hände det inte speciellt mycket de första åren utan större delen av den faktiska ökningen har skett de sista fyra åren. Eftersom utdelningen nu ligger på ca 230.000 kr på årsbasis så kommer det bara dröja ytterligare 2 år innan jag spräcker 1 miljon kr i totala utdelningar. Två år råkar också den tidsperiod som jag nu tror att jag maximalt kommer köra vidare på kontorsjobb av typen kl 9-5, 5 dagar i veckan.

Kan också meddela att jag fortsätter att leva på kostnader i nivå med vad jag gissar är nära ett normalstort socialbidrag för en person (6-7 tusen). Samtidig har jag nettoinkomster på ungefär 55.000 per månad, där lön står för ca 40.000 kr och utdelningar ca 15.000 kr så det går ganska så fort i sparandet just nu. 

Börjar verkligen greppa vad Mr Money Mustache menade när han pratade om att arbetslivet är som en exploderande vulkan av rikedom som det bara är att skörda av så länge det varar.

För den som är nyfiken har jag uppdaterat fliken utdelningar där ni kan se vad det hela består av.

Har lagt in en champagne på kylning så att jag och flickvännen kan fira när hon kommer hit nästa gång :)

Skål på er och segla lugnt!

41 kommentarer :

 1. Häftig känsla! Stort grattis :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det har kittlat skönt i flera dagar nu när jag gått och väntat på den sista utdelningen för att komma över strecket :)

   Radera
 2. Stort grattis och snyggt jobbat!
  Att fira det här med en god champagne tycker jag låter som en alldeles lysande idé.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack VtF! Det blir såklart en flarra jag fått i present tidigare så inget som drabbar kassaflödet ;)

   Radera
 3. Svar
  1. Minns när jag av en slump ramlade in på Jakob Lund Fisker blogg om Early Retirement Extreme. 8 år senare tackar jag mig själv för att jag gick igång på det :)

   Radera
 4. Extremt grymt jobbat!

  Lite intresserad av hur du tänker kring skulder/amortering etc. Låt säga att du nu jobbar två år till. är planen att sedan leva på utdelningar + betala av skulder?

  Sjukt imponerad. En morot för oss andra som har en bra bit kvar på vägen...;)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog minst 2 år till av ganska stadiga amorteringar. Då har jag kommit ned i risknivå plus att jag får se i vilken form och i vilken omfattning jag känner för att jobba.

   Det bästa vore förstås att ha ett kul, fritt och välbetalt konsultjobb som gör att jag kan bli helt skuldfri och sedan arbeta upp en krigskassa för att slå till med full kraft vid nästa börskrasch. Svårt att veta och planera mer än 2 år fram i tiden men med mina planerade ekonomiska ramar så är det tanken att det ska finnas ordentligt med utrymme för att amortera även under fasen där jag är fri. Förmodligen kommer jag hur som helst att se till att alltid ha någon form av inkomst t ex blogg, godman, nämndeman, hundvakt, konsult, bostadsuthyrning och vad man nu kan tjäna pengar på som en fri man.

   Så jag pallar nog inte att köra inrutat kontorsliv ända fram tills jag är helt skuldfri.

   Radera
 5. Tjena,
  Riktigt coolt! Bra gjort.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Grattis! Man blir inspirerad :) Det skulle vara väldigt intressant att läsa hur du började spara och hur du investerade samt lite om hur din investeringsfilosofi förändrats över åren. Då jag själv bara är 6 månader in i mitt månadssparande så är jag lite nyfiken hur du gick tillväga de första åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha. Bra idé till ett inlägg men om vi tar en kort variant så låter det såhär ungefär.

   Innan jag kom igång med sparandet ordentligt ramlande jag in på ERE med Jacob Lund Fisker. I och med detta så hade jag i bakhuvudet att väg till frihet var möjlig. Var under samma period tillsammans med en tjej som var väldigt smart ekonomiskt så där lärde jag mig också en hel del om hur saker och ting kan lösas utan att spendera massa pengar. Gjorde förstås en massa nybörjarmisstag på börsen men kom på bättre köl med Lundaluppen och utdelningsinvestering. Detta parat med några rejäla kliv med den personliga utvecklingen och tålamod gjorde att jag bättre kunde hantera börsen känslomässigt. Sparandet och investeringarna har förändrat mina värderingar och hur jag ser på världen i både stort och smått.

   Allt som allt en process om kanske tagit upp till 10 år.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Fundera gärna på ett inlägg kring detta :) Känner att det är grymt svårt att faktiskt göra rätt val av både vilka aktier och när dessa ska köpas/säljas. Har märkt att jag har mycket lättare att köpa än att sälja. Att jag också kom in i maj 2015 när börsen var som högst och alla började så smått tala om "snart kommer nästa börskrasch" har kanske inte förenklat. Lätt att ryckas med till höger och vänster när man är oerfaren och att tappa tålamodet till att verkligen vänta ut bra aktiekurser.

   Radera
  3. Om du kom in först i maj 2015 så ska du inte ens fundera på att sälja. Köp bolag du gillar och behåll dom...

   Radera
  4. Maria

   Viktigast att vara riktigt långsiktig och kunna hantera sin egna känslor kring börs, aktier och egna ekonomin.

   Det absolut enklaste är att automatisera det hela med månadsvisa köp i indexfonder (t ex världen, europa, sverige och investmentbolag).

   Kom ihåg att svenska börsen de senaste 50 åren i snitt gått upp med 8,5% per år. Om du är långsiktig och får den ränta-på-ränta effekten så gör det otroligt mycket för avkastningen.

   Länk
   https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=AE924F44-E396-A4E5-11E63B09CFE37CCB

   Radera
 7. Alltså det är ju helt sjukt! En halv miljon i utdelningar! Njut av den där kylda skumpan för den är du satan värd! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska bli en sann fröjd! Tack för din kommentar.

   Radera
 8. Svar
  1. Tack för din kommentar. Alltid kul med glada tillrop :)

   Radera
 9. Grattis! Vilken snabb resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl lite både och. Ibland har det varit väldigt frustrerande hur långsamt det gått framåt. Men den här har bloggen faktiskt tillfört riktigt mycket positiv energi i det avseendet.

   Radera
 10. Kalaskul! Mycket bra jobbat.

  SvaraRadera
 11. Grattis och häftigt att få bevis på hur otrolig ränta-på-ränta är i kombination med hård spardisciplin! Gläds med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ränta-på-ränta effekten börjar märkas lite. Största indikatorn på det är ju utdelningen i sig som kommit upp i försvarbara nivåer. Skulle jag sluta spara idag så kommer det fortsätta trilla in ca 230.000 / år i utdelningar varje år. Bara det är mer än de flesta sparar.

   Radera
 12. Stort Grattis, jäklar! Du är där jag skulle vara nöjd om jag slutar! Får man fråga hur gammal du är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara för livet!

   Ja, hade det inte varit för skulderna jag har (bolån och portföljlån) är det inte så osannolikt att jag skulle tagit ett lite friare jobb redan nu (konsult eller halvtidstjänst).

   Du kan läsa lite mer om vem jag är om du klickar på bilden uppe till höger. Född på 70-talet.

   Radera
 13. Fantastiska siffror, tack för inspiration :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan!

   Jo, det är faktiskt lite svårt att greppa. Speciellt då min vardag ser ut på ett helt annat sätt.

   Radera
 14. Vill bara ge ett råd. Jag har gjort samma sak fokuserade på att jobba och spara hårt gå i pension vid 50 år. Men på ett ögonblick förändrades livet ( sjukdom). Ett visdomsord nuet existerar du i, dit minne är tiden förre nuet, morgondagen är inget individen är lovad. Lev i nuet, dit sparande är enligt mig ett beroende, minska sparandet med 75% och lev nu. Ditt konto är bra och kommer växa av sig själv. Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym

   Tråkigt att höra att du blivit sjuk. Precis som du är inne på gäller det att leva precis det liv som man vill, så att man inte ångrar något sen. Förstår verkligen vad du menar med att leva i nu:et då jag sedan ett antal år tillbaka praktiserar meditation.

   Det jag har insett med åren är att mängden med pengar jag lägger på konsumtion inte har något alls med hur lycklig jag är. Snarare tvärt om upplever jag en enorm frihet att kunna planera och besluta om min framtid utan så stort beroende till den ekonomiska biten. Men jag har också insett att inte alla kommer till samma slutsats i denna fråga.

   Hoppas du blir bättre!

   Radera
  2. Angående beroende: Visst finns det ett visst mått av att jag är beroende/vana av att spara då det blivit en naturlig del av mitt liv. Men än så länge är det med glädje jag gör det. Kommer det upp några andra känslor kring sparandet så behöver det förstås utforskas.

   Radera
 15. Detta är ju helt galet :) Stort grattis! Själv började jag med detta under andra halvåret i år och har således inte kommit särskilt långt. Jag räknar med cirka 6.000 i utdelningar nästa år :) Sparar cirka 8k i månaden, så jag ligger rätt långt bakom dig :) Men skam den som ger sig, kommer nog bli bra i slutändan ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen till bloggen Leif!

   Grattis till att du kommit igång. Bara att sätta det på autopilot och undvika de största riskerna så löser det sig självt. Det fina med utdelningar är att det är så motiverande att se skvättar komma in på kontot. Med ett sparande om 8 tusen / månad ligger du säkert högt upp bland de som sparar mest i Sverige :)

   Radera
 16. Jäklar vad bra gjort! Har det tagit 10 år alltså för dig att nå över 200tkr i utdelningar??!
  Inspiration som gör att man aldrig vill ge upp börsen! Har själv ca 20 år kvar till pensionsålder.. en omöjlighet kan det inte vara, bara man blir skuldfri snabbt så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2007-2009 var det mycket klassiska nybörjarmisstag. Så första riktiga året med en strategi som inte var "hål-i-huvudet" är väl 2010.

   Sen får du inte glömma bort att utdelningen är dopad genom att jag har lån på portföljen, vilket jag helt transparent har redovisat under fliken uppföljning,

   Om du har 20 år på dig och kan sätta av en vettig summa samt undviker de värsta misstagen borde du har mycket bra möjligheter till en fin portfölj.

   Radera
 17. hur skulle du göra om du hade säg 400000kr, kan det bli en bra portfölj av det att börja en utdelningsportfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill inte ge dig något råd men kan bara svara för vad jag själv hade gjort.

   Om jag hade startat idag med 400.000 så hade jag satsat på månadsköp i några olika indexfonder. (avanza zero, investmenbolag, världsfond osv) Storleken på månadsköpen hade jag lagt upp så att de räckte till köp under 5-10 år.
   Om man vill ha utdelningarna utbetalda så finns det faktiskt indexfonder som delar ut.

   Radera
  2. är det så du gjort? Vill gärna ha en utdelningsportfölj som gör en skillnad i ens ekonomi. Men då kanske man måste ha många miljoner?

   Radera
  3. De två bästa investering som du enligt mig kan göra
   1. börja med att läsa/utbilda dig kring investeringar och ekonomi (då menar jag inte trading eller teknisk analys) samt
   2. lära känna och hantera dig själv så att du kan hantera ditt ego/rädslor vid en 50% nedgång i en aktie.

   Om jag inte skulle vara trygg med ovanstående så skulle jag själv satsa på automatiserade månadsköp i indexfonder.

   Radera