fredag 2 april 2021

Sänkt högsta normala portföljbelåning till 2,5%


Trogna läsare vet att jag belånat Seglarportföljen vilket jag skrivit om här, här och här.

Med anledning av mina rätt skrala inkomster och att världsekonomin nu går in i ett allt osäkrare läge väljer jag att sänka den högsta normala belåningsgraden från 5% till 2,5%.






Med en normal portföljbelåning om maximalt 2,5% tror jag riskerna är tillräckligt låga för min riskaptit. I ett worst case scenario räknar jag med att börsen kan gå ner 75% och att Avanza i sådant läge kan sänka belåningsvärdena.

Nedan är belåningsvärdet för Hennes & Mauritz hos Avanza. Vid en finansiell kris är det inte otänkbart att belåningsvärdet går ned.
 Har du 100 000 kr investerat i H&M kan du med ett belåningsvärde om 80% belåna 80.000 kr av dessa


För att konkretisera tankarna bakom upplägget:

1. Normalt läge innebär att portföljens belåningsgrad är max 2,5%

2. Om börsen går ner 50% >> ökar belåningsgraden till 5%

3. Om börsen går ner ytterligare 50%, dvs en total börsnedgång på 75% >> ökar belåningsgraden till 10%

4. Om Avanza sänker / halverar sina belåningsvärden >> ökar belåningsgraden till 20%

 

Så även med detta katastrofala scenario bör portföljbelåningen inte överstiga 20% vilket är 10 procentenheters marginal mot min absolut högsta tänkbara belåningsgrad om 30%. 

Har inte heller släppt mina tidigare tankar om att helt amortera av portföljlånet så min bästa gissning är att Seglarportföljen framöver i normalläget kommer pendla mellan 2,5% kassa och 2,5% belåning.

Man kan alltid argumentera för att 2,5% belåning är så pass låg att den inte längre har någon avgörande betydelse för portföljens avkastning. Och jag tenderar att hålla med. Ett citat från Warren Buffett angående belåning ligger nära till hands:

- If you’re smart you don’t need it and if you’re dumb you don’t want to use it.


Men men, idag ligger portföljbelåningen på 1,3% och vi får se hur det går.
Prenumerera >>  
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


4 kommentarer :

  1. Tänker precis tvärtom. Även jag private banking kund hos Avanza. Så länge belåningen leder till vp-låneränta om 1,97% (tror det är så vid 50% belåning av vp-låneberättigande aktier) ser jag ingen anledning att amortera.
    1,97 minus 30% ger typ 1,4% faktisk ränta att överträffa. Köper jag tex Castellum m ”garanterad” utd som överträffar 1,4% ser jag ingen anledning att amortera bort lån bara för att känna sig ”fri”. Låneräntan ger dessutom underlag för att kunna kvitta bort schablonräntan för både ISK & KF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har naturligtvis en poäng. Men så fort man har tillräckligt med pengar uppkommer frågan, varför man ska ta onödigt med risk.

      På börsen inträffar extrema händelser med jämna mellanrum.

      Radera
  2. Det är snart dags för ytterligare en uppdatering av belångsvärden hos Avanza. De är livsfarliga, ta t.ex. deras helt otippade borttagning av Swedbank från Superlånet. Danske Bank som hade mycket värre pengatvättskandaler ligger däremot kvar. Vem mer än Avanza är orolig för att Swedbank skulle få en ekonomisk kris?

    Man får se upp med belåning i och med att all makt ligger hos kreditgivaren. De kan ändra villkoren två gånger om året när de uppdaterar sina belåningsvärden. Vi har haft kanske 6 aktier som först ingick i superlånet men som sedan av oklara omständigheter plockades bort:

    Klövern Pref
    Ocean Yield
    Atea
    Swedbank
    Simon Properties
    + några fler som jag inte minns.

    SvaraRadera
  3. Hej

    Ärligt talat känns det ganska meningslöst att ha 2,5 % belåning. Då kan man lika gärna låta bli och slippa all oro.

    Mvh Erik

    SvaraRadera