lördag 10 april 2021

Så gjorde jag utdelningsfilmenTänkte att det kunde vara skoj att dela med mig hur jag gjorde utdelningsfilmen i förra inlägget.

Har även fått frågan på YouTube och via privat DM på Twitter, so let's go!
Kortvarianten kommer här:
- Använd programmet Gapminder tillsammans med info om dina utdelningar för att skapa filmen
- Lägg ihop din film med valfri musik
- Publicera på Youtube


Programmet Gapminder är lite trickit att få att lira som man vill, så här kommer detaljerade anvisningar kring just det. Bara att följa stegen nedan.


1. Installera Gapminder

Ladda ner och installera programmet Gapminder offline. Finns för Mac, PC och Linux. Jag kör Mac så resten av denna guide utgår från det.


2. Skapa en CSV fil med dina utdelningar
 
  
Förbered en fil innehållandes utdelningarna så att du har något att importera i programmet Gapminder. Jag kör google sheets, då fungerar det såhär. Dokumentet ska ha tre namnsatta kolumner, i detta fall utdelning, tid och SEK, men du kan bestämma själv vad de ska heta. Viktigt att kontrollera att du har rätt format på datat under datum/tid samt under SEK. Datumet ska vara i formatet ÅÅÅÅ-MM och utdelningen ska vara bara vara siffror, osäker på om det fungerar med mellanrum som tusendelsavgränsare och med decimaler.


Sedan laddar du ner dina utdelningar som en CSV-fil genom att välja Arkiv, Ladda ner, Kommaavgränsade värden (csv, aktuellt arbetsblad). Spara filen på din dator med lämpligt namn på lämpligt ställe.
 

3. Ladda Gapminder med dina utdelningar  

Starta programmet Gapminder som du installerade i steg nr 1 och importera sedan dina utdelningar genom att klicka på Gapminder Offline, New chart, Your data, CSV file. Välj sedan din CSV-fil som du skapade i steg nr 2.

Välj/markera: 

- Step 1: Lines  
- Step 2: Times goes down 
- Step 3: Välj din csv-fil som du skapade tidigare 
- Optional: Ändra till "month"

Klicka sedan ok.
Du ska nu ha importerat dina utdelningar och kunna spela upp "filmen" genom att klicka på play-knappen.
Som sista steg i Gapminder spelade jag in filmen med skärminspelningsfunktion i datorn genom att hålla ner följande tangenter samtidigt KRINGLA/COMMAND+SHIFT+5. Då får man på Mac'en upp en meny som gör att man kan ta skärmdump eller spela in en valfri del av skärmen.

Videoklippet från skärminspelningen öppnade jag i sin tur i Quicktime och lade till musik genom att drag'n'drop:a (dra och släppa) en mp3-låt på den inne i programmet Quicktime.

Sedan sparade jag den nya videon som även innehöll musiken och laddade upp den på min YouTubekanal.

Lycka till!
Prenumerera >>  
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


2 kommentarer :

  1. Mycket bra! Tack för tips. Ska definitivt testa Gapminder.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  2. Intressant att veta, varit på väg att fråga dig hur du gjort dina filmer! Tackar!

    SvaraRadera