Tjänstepension: Säg att du kan ta ut en livsvarig tjänstepension som efter skatt landar på 5.000 kr i månaden.
Portfölj: Du har fram tills du är 55 år lyckats spara och investera ihop en portfölj på 3 miljoner kronor som med 4% regeln ger dig möjlighet att ta ut 10.000 kr i månaden resten av ditt liv.
Totalt har du alltså runt 29 000 kr i månaden att röra dig med. Förhoppningsvis tillräckligt för att finansiera din livsstil samt kanske t o m fortsätta att spara och investera en del så att din ekonomi blir ännu bättre på sikt.
När du fyller 65 (eller senare) kanske du väljer att sluta arbeta helt och hållet och kan ersätta lönedelen med din allmänna pension.
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-TrixÖppna konto hos Avanza >> (affiliatelänk)
Låter som ett upplägg som passar fler än extremspara till pension innan 40. Inte helt ovanligt upplägg heller tror jag om man tjänat hyfsat. Man kanske inte tänker i 4%/FIRE banor men med tjänstepension och sparade pengar så blir resultatet detsamma.
SvaraRaderaJapp, ett FIRE-koncept som borde passa den stora breda massan. Så länge man har en ordnad ekonomi, en hygglig lön och är beredd att spara så är denna väg öppen.
RaderaIntressant upplägg som inte är så där hardcore som vi annars ser i bloggarna.
SvaraRadera50% Sparande - Självklart!
50% Bostadsbelåning - Bor man sedan länge i sin "pensionärsbostad" är nog lånet max 50%. Själv byter jag från 35%-belånad BR till 0%-belånad villa efter jag gör min FIRE (geoarbitrage). Som du skriver går det inte låna då. I stället kommer jag vid behov ha mitt "bolån" som aktiebelåning.
Max 50% jobb efter 55 år - Du skriver visserligen MAX 50% men jag kan inte tänka mig mer än 10-25% jobb. Det blir dock en utmaning för en gammal löneslav att hitta ett jobb som är så fritt och samtidigt intressant.
Intressant och inspirerande geografiskt bo-arbitrage. En fantastisk möjlighet om man inte längre behöver bo dyrt/centralt.
RaderaVad det gäller jobb är mitt bästa tips att köra egen låda med något som är bra betalt och/eller väldigt roligt. Man får skapa sina egna tillfällen helt enkelt.
Yes egen låda. Vore nytt men intressant för mig bara det att köra att köra egen firma (enskild firma är rätt val antar jag? Beroende på vad man hittar på...). Har lite idéer där men det är för tidigt att yppa, skulle dock vilja mjukstarta redan nu när jag jobbar för att minska startsträckan vid FIRE.
RaderaFinns ju "anställningar" som ger lite pengar oxå: kommunpolitik, provvakt, valförrättare, god man/förvaltare...
Varför anses en globalfond som det säkraste? Jag förstår enklast, men inte mest säker
SvaraRaderaSäker: Det är i princip ett "bet" på att världsekonomin fortsätter att utvecklas.
RaderaAlternativet till det, att världsekonomin inte fortsätter att utvecklas innebär en katastrof för i princip hela jordens befolkning. Därför ligger incitamenten rätt för alla att se till att hjulen fortsätter att snurra.
Lägger man till att investeringen sker genom månadssparande är risken för att gå back på 5-10 år närmast obefintlig.
Ingen expert och jag kan naturligtvis ha fel, men det är så jag ser det.
Tack för svar. Och jag håller med, du har rätt, men jag tycker inte det innebär en säker investering även om den är mest säker/minst osäker. För du investerar i ett ganska smalt spektrum av globala megacap. Något som kan prestera dåligt i årtionden relativt andra breda indexfonder, både relativt och i absoluta tal
RaderaMen däri ligger också problemet för mig, den som vill ha den enkla investeringen, vad ger man för råd då? Globalfonden är som du säger mest lättillgänglig och enkel, och ska man bara ha en fond som du månadssparar i så är det för det mesta ett bra val såklart
För globalfonden i sig blir för mig bara ett bra svar om spararen nöjer sig med det absolut enklaste, men det är aldrig riktigt svaret i investeringar. Du kan göra det lätt, men att göra det så lätt är sannolikt bedrägligt, för fonden i sig måste oavsett utvärderas kontinuerligt, ska den bytas mot en annan globalfond? Varför globalfond? Eller varför just den globalfonden till en början? Och då är komplexiteten alltid högre redan där än att bara ha en fond och köra på
Det är nog en större fråga än bara ett svar här, men jag har aldrig riktigt nöjt mig med att ge globalfond som svar 1A på frågan om hur andra ska spara, även om det kanske är rätt svar rent tekniskt
De som jag hjälper har ofta globalfond och sverigefond, samt att i stort sett alla villa ha olika delar räntefonder till det. Någon har en teknikfond, och de flesta har spiltan investmentbolag som sverigefond, vilket för mig blir den enklaste formen jag kan tycka är bra när jag jämför komplexitet kontra säkra investeringar, tre aktiefonder landar jag på, sprider regioner och branscher
Vad har dina vänner och familj investerat i som följer dina råd?
Vid uttag av tjänstepension: undersök vilka regler som gäller för din tjänstepension, det beror på vilket avtal du tillhör. Ibland krävs att pensionen tas ut i pensioneringssyfte.
SvaraRaderaTex
Har du tjänstepension som du fått när du arbetat hos en arbetsgivare som har kollektivavtal finns det ofta särskilda regler för när pensionen får tas ut. I de flesta fall krävs att du slutar arbeta i syfte att pensionera dig. Vid helt pensionsuttag tillåts det att du arbetar i mindre omfattning, din arbetstid ska då vara kortare än 8 timmar/vecka. Du får inte ha utbetalning på grund av sjukdom, till exempel sjukpenning eller aktivitets-/sjukersättning från Försäkringskassan. Pensioneringssyftet gäller inte efter 65 år.
Bra tips Nagelfararen!
RaderaFör några månader sedan ringde jag runt till alla försäkringsbolag där jag har pensionsförsäkringar och verifierade detta.
Ett väl så intressant upplägg, som förmodligen passar många fler. Det är ju många som fortfarande känner ett behov av att "göra rätt för sig" med någon form av arbete även efter pension så att säga. Om inte annat så av sociala skäl och för att hålla intellektet igång.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com