onsdag 27 november 2019

Justerar min syn på portföljbelåningen

Har tidigare skrivit om belåningen av aktierna i Seglarportföljen samt även två inlägg som avhandlar risker förknippat med detta (inlägg 1, inlägg 2).

Tycker att de två inläggen om riskerna fortfarande står sig hyffsat såhär 3,5 år efter jag skrev dem men som FIRE-utövare utan en rejäl lön i slutet av månaden har jag fortsatt fundera en hel del på detta.


Det som jag framförallt har tänkt på är hur Avanza kommer agera vid en finansiell kris. I ett sådant scenario är det nog rimligt att anta att de kan komma att behöva justera villkoren för lånet.

Justerade villkor skulle kunna innebära sänkta belåningsgrader, att värdepapper plockas bort från listan med aktier som får belånas eller att räntan höjs.

För att kompensera för detta justerar jag nu ner min beräkning av en "säker" belåningsgrad med 2,5 procentenheter, från 7,5% till 5%.

Ingenting är förstås helt säkert men med pengarna investerade i stabila utdelningsaktier och en maximal portföljbelåning om 5% är bedömning att riskerna är på en för mig acceptabel nivå.

Idag ligger belåningen på 7,3% och jag hoppas komma ner på 5% under sommaren 2020 genom att portföljen amorterar av sig själv medelst utdelningarna. Vi får se vad som händer :)

Kör en snabb recap på min modell för hålla nere risken med aktiebelåning

5% belåningsgrad bestående av
Max 7,5% belåning - med en belåningsgrad på 7,5% kan börsen halveras två gånger om utan att den totala portföljbelåningen går över 30%
2,5 procentenheters marginal - för att kompensera för eventuellt ändrade lånevillkor
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

5 kommentarer :

 1. Sunda och bra tankar! Jag har haft (och fortfarande har) ganska hög belåning, men jobbar på att successivt få ner den iaf. Jag tycker redan att Avanza har ändrat lite avseende vilka aktier som ligger till grund för Superräntan etc, så det kan nog vara bra att ha lite extra marginal :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills har det ju varit den rätta strategin att vara belånad i boende och portfölj. I praktiken kortar man SEK genom att vara belånad vilket är en bra hedge mot riksbankens vansinnestryckning av pengar.

   Vi får se hur det blir framöver.

   Radera
 2. Låter sunt, särskilt eftersom du lever på din portfölj och inte har ett jobb som pyntar lön varje månad.

  Mina tankar kring belåning är något annorlunda och jag kommer tillåta mig själv att ha uppemot 20% belåning men det är mestadels för att portföljen inte är så stor än. Varje månadsinsättning till portföljen ökar det totala värdet med 2,5-3% i åtminstone 1 år till. 20% belåning blir "bara" 85000kr vilket är cirka 7 månaders sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Räknar kallt med att börsen kan sjunka upp till 50% när som helst. I så fall omvandlas 20% belåning ganska snabbt till 40%. I värsta fall får man sälja något innehav. Men i ditt fall låter det relativt hanterbart.

   Radera
 3. Bra och rätt tänkt.
  Avanza har ju redan vid flera tillfällen kraftigt justerat ner eller t o m helt tagit bort belåningsvärden på ett antal aktier med väldigt kort varsel, så det är nog generellt en väldigt bra idé att dra ner på lånen ifrån dem.

  SvaraRadera