söndag 25 oktober 2020

Det bästa jag hört om förhandlingar

Istället för att skriva en lång utläggning om att det varit dåligt med aktivitet på bloggen senaste halvåret tänkte jag istället skriva ett inlägg. Vill du läsa ursäkter och förklaringar finns goda chanser att du hittar det på andra bloggar :P

Var på gymmet innan lunch och lyssnade då på senaste avsnittet från The Investors Podcast. Denna gång handlade det om förhandlingar, vilket jag tycker är ett intressant ämne. Har själv tidigare berört förhandlingar i mitt inlägg Så maxar du lönen.

I detta avsnitt blir den fd FBI-agenten och gisslanförhandlaren Chris Voss intervjuad om just förhandlingsteknik. Förutom att ha arbetat som FBI-agent är han assisterande professor på Georgetown University och även författare till bästsäljaren "Never Split the Difference".

Det jag tar med mig från intervjun:
 • Spegla eller upprepa motpartens förslag / budskap för ökat (undermedvetet) förtroende och få mer information om din motpart
 • Identifiera och ta upp nackdelarna med dig och ditt förslag (accusation audit)
 • Försök få ett nej istället för ja eftersom den andra parten upplever sig ha mer kontroll över situationen då
 • Använd Ackerman model för att köpslå
Det finns en hel del underliggande psykologi i detta och och de går bara igenom det ytligt i podden.

Du lyssnar på avsnittet genom att klicka igång det nedan.


Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

4 kommentarer :

 1. Bra tips! Jag är ingen monsterförhandlare men är grymt nöjd över att jag lyckades pruta 10 % på ett redan rabbaterat pris för balkonginglasning i fredags em. Att förhandla vid en tidpunkt när motparten gärna vill ha ett avslut tror jag kan ge bra odds för framgång :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som bra ram och utfall på förhandlingen Stefan!

   Radera
 2. Svar
  1. Varsågod, vi tipsar varandra om bra grejor

   Radera