torsdag 29 oktober 2020

Gästinlägg om att flytta till Portugal, hur gick det sen? (2/2)

Fonte Luminosa De Belém
Här kommer del 2 av gästinlägget om att flytta till Portugal.

Del 1 hittar du här.


Del 1 | del 2

Fotboll Förutom allt annat positivt med att bo i Portugal så vill jag lyfta fram fotbollen, ytterligare en fördel med att bo här: man är vinnare hur det än går när Sverige och Portugal möts i fotboll, oftast är utgången given men ändå…
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that."
- Bill Shankly


Reflexion Inför att jag skulle skriva den här uppdateringen reflektera jag över vad som skett och vad som förändrats sedan sist. Det som slår mig är det som skett i Sverige under dessa år.

Härifrån Portugal har jag ett utifrån-perspektiv och följer utvecklingen i Sverige. Även om omvandlingen av Sverige pågått en längre tid har de senaste fyra-fem åren fyllts med den nya ordningen där i alla fall jag inte känner igen mig längre. De grundläggande värderingarna, moralen, det personliga ansvaret i det samhälle jag växte upp och levt större delen av mitt liv, är om inte helt borta så mycket starkt på defensiven.
Några talande exempel:
 • En i det närmaste okontrollerad invandring med dränerande ekonomiska konsekvenser på samhället och inte minst ökad kriminalitet.
 • En regeringskoalition med en politik för landet som inte fanns på kartan när folk gick till valurnorna. Man kallar det demokrati.
 • Ett för svenskarna gigantiskt ekonomiskt åtagande genom ”stödpaketet” för att rädda de sydeuropeiska ländernas ekonomier dvs rädda de tyska bankerna som lånat ut pengarna och därmed ytterst rädda euron. Då har inte ens Sverige euron.
Är detta en önskad utveckling av det samhälle vi ärvt, förvaltar och lämnar över till våra barn? Dessutom, de av invandrarna som är flyktingar, har flytt ifrån sådana samhällen som nu Sverige har starka inslag av. De är säkert undrande över utvecklingen.

Är det rimligt att varken invandringen eller det s.k. stödpaketet (som lägger en enorm skuldbörda på framförallt nästa generation), inte har föregåtts av en folkomröstning.

Sveriges hantering av Covid-epidemin exemplifierar hur man även experimenterar med svenska samhällets utveckling och framtid.


Fábrica da nata


Blev det som jag tänkt mig?
När jag flyttade hit tyckte jag nog att jag tagit reda på det väsentligaste. Väl på plats så blev det konkreta situationer som gav nya erfarenheter. Allt har gått att lösa men många gånger har det tagit mera tid än jag kunnat ana. Här är det inte lika vanligt med tjänster på internet. I Sverige är vi bortskämda med att kunna kommunicera med myndigheter och banker när vi själva vill.

Det har dock blivit bättre under mina år här. Särskilt Covid-pandemin har påskyndat detta då man vill minska det personliga mötet. En annan sida är att byråkratin här skapar många arbetstillfällen.

Ett exempel på överraskningar som är värt att nämnas är fastighetsköp. I mitt fall köp av något under konstruktion. Den processen är inget jag vill göra igen, det tog mycket mera tid än jag kunde drömma om och förtog en del av det positiva med att befinna sig här.

Osäkerheten pga språket och komplexa kontrakt med t ex utgångsdatum som inte beskrev vad som händer därefter skapade mycket stress. Jag har kommit över det nu och landat i mitt nya hemland.

Jag har lärt mig av portugiserna och förstår betydligt mer av deras syn på livet, historien och kulturen som format det portugisiska universat. Jag är mycket nöjd med att jag valde Portugal att pensionera mig i.
Länkar:
 • Här kommer en resa med spårvagn 28 genom centrala Lissabon, tyvärr blev bildformatet förminskat vid uppladdningen till youtube

Del 1 | del 2Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

11 kommentarer :

 1. Ja det är många länders invånare som tittar på Sverige och skakar på huvudet. de är inte heller rädda för att säga vad de anser om oss (vår regering). Den totalt okontrollerade asylinvandringen är nog det jag hör mest om. Tyvärr verkar det inte spela någon roll om så hela Sveriges befolkning är emot en stor asylinvandring så länge S och MP har makten. De förstår helt enkelt inte vad de håller på med, vilket är väldigt tragiskt.

  I vårat län här nere i söndra Sverige har det alltid varit lugnt, men på en ort tog de 2015 emot ett väldigt stort antal flyktingar, och nu är rån, våld, kidnappningar, mindre upplopp med påkar och andra tillhyggen samt utpressarverksamhet mot det lokala näringslivet vardagsmat. Det var i ungefär samma veva som den lokala polisstationen stängde. Vi bor som tur väl en bit utanför centrum och väljer att handla i en annan stad istället. Jag vet att man nere i Blekinge har haft ungefär samma "otur" med staden Ronneby.

  Kanske flyttar Snålgrisarna från Sverige i framtiden, det beror helt på hur samhället utvecklas. Förhoppningsvis blir det ändring vid nästa val... om inte, då är jag orolig på allvar.

  SvaraRadera
 2. Tack för dessa ord. Alldeles för många aktiebloggare är filmjölkssocialister som förtvivlat försöker hålla sig ifrån det politiska. Tyvärr går det inte att vara opolitisk idag.Det tyngsta argumentet för FIRE och ekonomisk frihet har nu blivit att ha råd att dra sig tillbaka från ett sämhälle som befinner sig i upplösning. Rösta med fötterna och låt de som röstade fram denna utveckling sitta kvar och ta konsekvenserna. Att gå i pension i Sverige framstår mer och mer som helt otänkbart. Ha det bra nere i Portugal!

  SvaraRadera
 3. Humor att som utvandrad sitta och läsa kvällstidningsrubriker och förfasa sig över hur det är i gamla Sverige. Det är en så extrem stereotyp.

  SvaraRadera
 4. Ett dåligt argumenterat och fånigt blogginlägg. Tycka saker kan vi alla vid köksbordet, oavsett om det står i Portugal eller Sverige. Men skönt att folk som sprider så dåliga vibbar flyttar från Sverige. Det finns redan för många såna här som gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla du i vilken skyddad verkstad lever du om du inte ser alla problem som Sverige har? Det räcker att prata med släkt, vänner och kollegor för att se att nåt är jävligt trasigt här med allt våld (jämför med andra europeiska länder) och felfokuseringar där bidrag och arbetsbefrielse lönar sig lika bra vid pensioneringen som den som slitit ut kroppen som polis eller sjuksköterska. Han gjorde helrätt som flyttade.

   Radera
  2. "jämför med andra europeiska länder" imponerande att du har så bra koll på den detaljnivå för andra europeiska länder - jag kan bara jämföra med mitt hemland England och det är väl ingen större skillnad - kanske något sämre där

   Radera
 5. Träffsäkert om Sveriges utveckling de senaste åren.

  SvaraRadera
 6. Skulle vara roligt att höra vem ni röstade på från 2006 å fram till Löfven fick makten. Det var liksom under dom åren alla nya lagar om flyktingar och arbetsregler kom till. Hjärnan bakom detta heter FREDRIK RAINFELT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du menar Fredrik Reinfeldt:) Det är en allt mindre skara godhetsknarkare som idag tror att asylinvandringen gynnar vårt land, vare sig ekonomiskt eller socialt/samhälleligt. Oavsett om man är mångmiljonär eller fattigpensionär kommer du inte undan längre. Segregationen har skapat en enorm kriminalitet som idag påverkar de flesta på något sätt. Att de astronomiska kostnaderna dränerar välfärdssystemet torde vara uppenbart för de flesta. Moderaterna idag känns fortfarande lite osäkra då det är samma individer som nyligen hyllade herr Reinfeldt. De enda som inte är naiva och sett det komma är ju Sverigedemokraterna. Att de inte har 51 procents stöd idag med tanke på samhällsutvecklingen är märkligt. Har inte människor barn eller barnbarn de värnar om?
   Mvh

   Radera
 7. Förvånansvärt tunt med innehåll av intresse hemmahörande på denna blogg i dessa gästinlägg. Givet vad jag läst tidigare, har nog läst allt sen start, var det långt under förväntan. Det var mer som lite vanliga Facebook inlägg o annat. Något mer konkret om det det som är huvudtemat för bloggen hade jag räknat med... Kommer det som varit o drog en hit tillbaka?
  Tidigare trogen läsare men som aldrig förr kommenterat...

  SvaraRadera