onsdag 28 oktober 2020

Gästinlägg om att flytta till Portugal, hur gick det sen? (1/2)

Fonte Luminosa De Belém

Äntligen dags för uppföljning av hur det gick för bloggläsaren som flyttade till Portugal. Det är 4 år sedan flytten och därför hög tid att höra hur det gick.

Inlägget är uppdelat i två delar och del två publiceras i morgon.Del 1 | del 2

Maskeraden, andra akten
I Portugal närmar vi oss en ny nedstängning tyvärr. Smittotalen har ökat en tid. Regeringen och myndigheterna har proklamerat åtstramningar under Allhelgonahelgen och närliggande dagar.

De vill förhindra smittspridning genom att begränsa de traditionella familje- och
kyrkosammankomsterna den här högtiden, inräknat ungdomarnas Halloweenfirande. Vi får inte lämna den kommun vi bor (samma gällde i våras) och ansiktsmask på allmänna platser, vilket troligen kommer att gälla i 70 dagar.


En återblick
Förutom att vi genom Covid19 försetts med ansiktsmask så får rubriken symbolisera att det har gått över fyra år sedan jag flyttade till Portugal och blev pensionär. En redogörelse från den första tiden, eller första akten, som jag skrev 2017 finns här.

Mitt hälsoläge skapade en dip i kurvan, efter en tids strålbehandling och därefter alternativbehandling så mår jag bra. Strålbehandlingen var lyckad men slog också ut konditionen och gjorde mig oerhört trött. Det var en lång väg tillbaka, 6-8 månader i mitt fall, men jag är givetvis tacksam. Hälsa är något som är lätt att ta för givet. När vi blir sjuka påminns vi om att det inte är självklart.


Nytt boende
I början av 2019 blev fastigheten i Lissabon klar. Det var ett renoveringsprojekt av en fastighet från 1973 som tidigare var kontor. Jag tecknade mig 2017 för två lägenheter, en som jag bor i och en som jag hyr ut. Lägenheterna är de enda på samma våningsplan. Uthyrningslägenheten ger en inkomst och blir extra viktig när endast folkpensionen återstår.


Kastanjer

Vintertid
Vi har nu kommit till den tid på året när portugiserna tagit fram sina vinterkläder. Vi andra
vägrar ge upp och envisas med att gå i kortbyxor och kortärmat på dagarna med solsken och 18-20 C. Iallafall ett tag till.

Vagnarna har rullats fram, de där som står i gathörnen med ett bord där kastanjerna rostas och röken står tät. Julbelysningarna har åter börjat dyka upp i stadsmiljön. Någon gång i november slås strömmen på.


Staden
Trots avsaknaden av turister så hålls staden i mycket fint skick. En och annan gatumusiker håller ut. Parker har rensats, blommor och buskar har planterats, fontäner och statyer har renoverats. Vackra gamla förfallna fastigheter renoveras, om det inte gått för långt vill säga.

Annars byggs nya fastigheter med modern arkitektur. Det är mycket positivt att byggena hålls igång då de skapar välbehövliga arbetstillfällen.

Ekonomin bygger på turismen
Nuvarande situation med pandemin slår hårt mot portugiserna och Portugals ekonomi som till största delen sysselsätter och är beroende av turisterna. I mitt kvarter har två av tre restauranger slagit igen. En hel säsong är förlorad och vi står inför ytterligare 5-6 månader innan en ny säsong börjar, om pandemin ebbat ut vill säga.

Gatumusikant

Regeringen är därför ytterst känslig för att stänga ner och negativt påverka ekonomin. Restauranger och affärer har öppet men med begränsningar av antalet besökare. Många får försöka hitta nytt arbete, såsom assistenten hos min tandläkare.

När min tandläkare fick börja ta emot patienter igen, påbörjade jag en amalgamsanering. Min tandläkare berättade att hon sett sin granne (som är kock) hemma och undrade: - varför är du inte kvar på restaurangen? Han förklarade att de fått stänga. Så hon erbjöd honom att hjälpa till på mottagningen då hennes assistent var tvungen att vara hemma med barnen då skolan var stängd. Kreativ lösning. (Jodå, han fick lära sig vad alla instrumenten heter och gick parallellt en tid.) Någon undrar kanske, vad kostade saneringen?

Jag kan säga att det var ytterst professionellt gjort med inplastning av allt – och bara friläggning av den/de tänder som skulle borras i, ventilation, sugar etc. Det blev sex behandlingar och kostade totalt € 580.

Jag har en sjuk- och tandvårdsförsäkring men min tandläkare är inte med i försäkringsbolagets nätverk av tandläkare. Min tandläkare är toppen, har mitt förtroende och jag byter inte. Jag betalade med glädje!

Del 1 | del 2

PS Om du också är intresserad att skriva ett gästinlägg här på utdelningsseglaren är du välkommen att kontakta mig via mejl på utdelningsseglaren @ gmail punkt com eller på Twitter
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

2 kommentarer :

  1. Väldigt intressant! Här går folk med shorts tills det är < +10 grader. Att ha 18-20 denna årstiden låter som en dröm.

    Hur försörjer ni er där nere? FIRE eller ett vanligt kneg? Hur ser er budget ut? Ser fram emot del 2.

    SvaraRadera