söndag 26 januari 2020

Benchmark 2012 - 2019

Att välja rätt finansiellt fordon
Som ni kanske har sett jämför jag utvecklingen i Seglarportföljen med ett antal andra investeringar och i och med att vi nu kan lägga 2019 bakom oss är det dags för uppdatering av den nu åttaåriga historiken.

Häng med.


Men först vill jag välkomna alla nya läsare som hittat hit efter torsdagens intervju i Aktiespararna samt även fredagens intervju i di.se.

Vi i seglarcommunityn består av 10 000 - 15 000 månatliga läsare som siktar på mer frihet och bättre ekonomi. Vill du också mönstra på är det bara att skriva upp dig på mejllistan som poppar upp nere i högra hörnet.

Och om du inte redan har gjort det kan jag rekommendera att läsa sidan Starta här för att komma igång samt att botanisera bland utvalda inlägg på Bag-of-Trix.

Okey, nu tillbaka till jämförelselistan. Den visar hur investeringarna har utvecklat sig de senaste åtta åren dvs 2012 - 2019. Rubrikerna förklaras i texten nedanför.


PlatsInvesteringAvkastnÅrlig
avkastn
(CAGR)
Kommentar
1Spiltan Investmentbolag310%12019%Svenska investmentbolag
2AP7 Aktiefond299%10919%Global aktiefond i premiepensionen
3Lundaluppen223%3216%Bloggare med storbolag & onoterat
4SPP Aktiefond Global194%314%Global aktieindexfond
5Berkshire Hathaway191%0,514%Warren Buffet & Company
6Seglarportföljen ⛵️190%014%Främst högutdelare och stabila företag
7SEB Sverige Indexfond189%−114%Svensk indexfond följer SIXReturnIndex
8Didner & Gerge Aktief184%−714%Svergiefond aktivt förvaltad
950/50 Zero & Globalfond169%−2213%Lika delar Avanza Zero & SPP Globalf.
10Avanza Zero144%−4712%Svensk indexfond som följer SIX30RX
11Alecta Optimal Pension127%−6411%Tjänstep. traditionell försäkr. 60% aktier
12Yale Endowment116%−7510%Donationer förvaltas enl. Yalemodellen
13Avanzas kunder109%−8110%Genomsnittligt konto hos Avanza
14Svenska kyrkan83%−1078%Svenska kyrkans förvaltning
15Skandia61%−1306%Tjänstepension traditionell försäkring
16Carnegie Corp. Bond36%−1544%Nordiska företagsobligationer
17Lynx Hedgefond29%−1613%Hedgefond, managed futures / CTA
18Brummer Multi-Strategy25%−1663%Flera ingående hedgefonder
19Spiltan Räntefond Sv17%−1732%Svensk korträntefond
20Guld−6%−196−1%SIX-Gold

Klicka på respektive investering för att läsa mer. Flera av länkarna ovan är affiliatelänkar


Sedan förra året har SEB Sverige Indexfond tillkommit då jag bedömt den som ett relevant jämförelseobjekt. Övriga i uppställningen är samma med undantag för Svenska kyrkan som ännu inte inkommit med sin avkastning för 2019. De har å andra sidan ett ganska stort hopp både till den framför (Avanzas kunder) och den som ligger efter (Skandia). Så jag räknar inte med att plats nr 14 ändrar sig.

Listan är sorterad på periodens totalavkastning. Var uppmärksam på att vissa investeringar räknas i SEK och andra i en annan valuta, exempelvis Berkshire Hathaway och Yale Endowment räknas i USD.

Delta som symboliseras med den lilla triangeln visar hur många procentenheter som investeringen skiljer mot Seglarportföljen. T ex har bloggaren Lundaluppen 32 procentenheters högre totalavkastning än Seglarportföljen och Avanzas kunder har i snitt haft 81 procentenheters lägre totalavkastning.

Slutligen visas den årliga avkastningen för respektive investering, den så kallade CAGR (Compound Annual Growth Rate).

Jag skulle kunna tänka mig att investera i alla jämförelseobjekt förutom Lynx hedgefond, Brummer multi strategy och guld.

Kommentar till resultat
Jämfört med förra året går Spiltan investmentbolag upp en placering och kniper förstaplatsen strax före AP7 aktiefond. Både investeringarna har gett 19% i årlig avkastning vilket är enormt bra.

Ett litet snäpp under de båda ledarna hittar vi bloggaren Lundaluppen som kvalar in på en årliga avkastning på 16%. Lundaluppen har lite mer än tripplat sina pengar på 8 år vilket verkligen inte är illa.

Strax bakom Luppen har vi fem olika investeringar vilka alla gett ungefär 14% i avkastning per år. Det är SPP Globalfond, Berkshire Hathaway, min egen förvaltning i Seglarportföljen, SEB Sverige indexfond samt Didner & Gerge aktiefond.

Jämför vi med förra året klättrar Seglarportföljen en placering till nr 6 och den årliga avkastningen ökade två procentenheter från 12% till 14%.

Hade man istället satsat sina pengar i Avanzas gratisfond Avanza Zero eller kört hälften i Avanza Zero och hälften i SPP's globalfond hade utvecklingen varit 22 respektive 47 procentenheter lägre jämfört med Seglarportföljen. Den årliga avkastningen skulle fortfarande varit god på runt 12, 13 procent.

På plats nr 11 hittar vi Alecta som med sin tjänstepensionslösning "Alecta optimal" haft 11% i årliga avkastning sedan starten 2012.

Vidare har universitet Yale förvaltat sina donerade medel på ett sätt som gjort att de fått 10% i årliga avkastning, vilket faktiskt är lika mycket som Avanzas kunder i snitt lyckats prestera.

Svenska kyrkan har jag som sagt redan kommenterat och jag inväntar deras resultat.

Skandia lyckas med nöd och näppe skrapa ihop 6% i årliga avkastning. Jämför vi med Alectas 11% i årliga avkastning är det riktigt uselt. Båda är så kallad traditionell tjänstepension.

Hade man öst in alla pengarna i företagsobligationer hos Carnegie hade man fått 4% i årlig avkastning.

I botten av listan hittar vi finansbranschens välbetalda experter - hedgefonderna. Att investera sina pengar i dessa hedgefonder skulle givit 3% i avkastning per år vilket är bedrövligt om vi betänker att vi har ungefär 2% inflation varje år. Kvar blir alltså endast 1% i årlig avkastning om vi räknar i reala termer.

Guldet kniper precis som tidigare år jumboplatsen och har på åtta år givet en negativ avkastning. Guldets utveckling räknas här i USD på samma sätt som Berkshire Hathaway och Yale endowment.




Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


8 kommentarer :

  1. Kul att se att Spiltan kniper en första plats, som ofta. Aktiv förvaltning på riktigt och som det borde skötas. Samtidigt något tråkigt att se hur det stora kollektivet hos Avanza tenderar att misslyckas tämligen permanent. Vem vet kanske det hade lönat sig för dem att betala något mer för rådgivning, för det blir ju en otroligt dyr underperformance att sköta det själv med sådan performance.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fascinerande hur 4/5 av totalen (de har 40% i Investor och 40% Industrivärden tror jag) kan prestera så förnämligt. Det behöver inte vara svårt att investera egentligen :)

      Radera
    2. Men hur aktiv är den fonden, handen på hjärtat, egentligen? Avanzas kunder ska inte dömas som ett kollektiv. Folk kan ha sparkonton och andra pengar man vill förvalta till lägre risk än börsen. Således äpplen och päron.

      Radera
  2. Intressant, och grattis till framgångsrik förvaltning!

    Synd bara att du inte har bara lite längre sekvens så att du får med nedgången 2010. Det är alltid intressantast att jämföra över en hel konjunkturcykel med nedgångar och uppgångar för att se vilka som är robusta och vilka som bara glider med vid uppgång.

    T.ex. tvåan AP7-fonden använder belåning så den kommer gå upp mer vid uppgång och gå ner mer vid nedgång så den gynnas av att slippa ta med 2011.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nedgången 2011" skulle det vara.

      (2002, 2008 och 2011 ser ut att ha varit intressanta år när jag kollar min egen data)

      Radera
    2. Vi lär få med en nedgång förr eller senare :)

      Det här med den godtyckliga starten 2012 har att göra med att jag tabbade mig genom att avsluta ett konto som jag hade flyttat värdepapprerna från. Big nono på att avsluta konton om man vill ha kvar historiken. Dock gick utdelningarna att återskapa då man kan få transaktionshistoriken som PDF av Avanza.

      Radera
  3. Hej!
    Tack för en bra blogg. Hittar inte BMW pref hos avanza. Det jag hittar verkar vara den vanliga aktien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan köpa den genom telefonorder, vilket är ganska kostsamt jämfört med vanligt courtage.

      Radera