måndag 29 februari 2016

Ned 1 miljon kr

Pratar ju ganska lite om vad portföljen är värd och hur den utvecklar sig eftersom jag har valt att fokusera på utdelningarna. En helt vanliga dag kan portföljvärdet lätt fluktuera med 100.000 kr upp eller ned. Som ni vet har ju börsen gått ned ganska kraftigt sedan i våren 2015 och nu senaste dagarna har det börjat stiga igen.1 miljon back under perioden
2015-04-15 till 2016-02-11
och 350.000 kr upp sedan 12 februari
Har varit en utmanande tid att äga bolag som håller på med energi och råvaror. 

Några bolag i portföljen har meddelat rejäla utdelningssänkningar:
- Bonheur sänkte utdelning med 64 % förra året och 20 % i år
- KMI sänkte utdelningen med ca 75 % i år
- BHP sänkte utdelningen med ca 75 % i år

Andra bolag som sänkt utdelningen i år är:
- Fortum med 15 %
- Industrivärden med 20%

Har ju diversifierat ganska så mycket så det är ingen fara för utdelningen på det stora hela. Väger vi samman alla höjningar och sänkningar för 2016 uppskattar jag påverkan till ca 10.000 kr i lägre utdelning för helåret 2016. Det motsvarar en "lönesänkning" av utdelningen om ca 5%.

20 kommentarer :

 1. Haha, så bölar jag över 60000! 😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totalt sett har det ju gått upp så det känns ganska bra. :) Men visst är det svårt att greppa att det typ är en villa som har försvunnit från kontot. Viktigt att fortsätta köpa när det går ner - och definitivt inte sälja.

   Radera
 2. Hej!

  Fy fasen, det är inga kaffepengar det handlar om, 1 miljon ner senaste året, lite svettigt ändå när man tänker på det.

  Fortum har ju i dagarna bekräftat köp av Polska Nuon samt någon vindkraftshistoria som jag inte hunnit ägna någon tid åt ännu. Nu sätter de sprätt på kassan och det är väl bara att hoppas att de gör kloka investeringar för framtiden så kommer nog det bolaget att få rätsida så småningom också.

  Kollade lite på Nuon häromdagen och företagets siffror verkade imponerande för de senaste åren så förhoppningsvis en bra investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren

   Blir förstås en miljon ganska snabbt om det stiger eller sjunker 100.000 om dagen. Portföljvärdet svänger rejält men utdelningarna är väldigt stabila, trots de extrema sänkningarna i några bolag.

   Radera
  2. Såg just att jag mixade holländska Nuon med Polska Duon...edit mig själv :)

   Radera
 3. Tack för att du visar upp portföljvärdet! Hur gör du för att hantera dessa börspsykologiska aspekter? För jag grinar för att jag är -19000 kr back. Jag är dock inte på plus totalt sett, då jag lyckades pricka in att aktivt börja spara i maj.. Men jag har börjat lära mig vikten av att fortsätta köpa när de går ner. Dock har jag sålt bolag som jag inte riktigt trott på då jag blivit skrämd av börsanalytikers "säljskrik".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att börsen kan gå ned 20-30 % är förstås något man måste räkna med kan hända. Det är t o m förväntat att det ska hända med jämna mellanrum så det tycker jag inte är så märkligt egentligen. Och portföljen har ju rört sig ungefär som börsen i stort - trots mina innehav i råvaror och energi. Så lite förvånad att den inte gått ner mer faktiskt. Så att börsvärdet går ner är inget att man behöver lägga någon energi på egentligen. Däremot kan man ta sig en funderare på om alla bolagen är av tillräcklig kvalité så att man inte blir frestad att sälja när det är som billigast. Det gäller ju att köpa när det är billigt - inte sälja :)

   Det var många år sedan jag hade en direkt koppling mellan den delen av ekonomin som spenderar och den delen som sparar. Det hjälper också till.

   Radera
 4. Hej utdelningsseglaren!

  Det är därför vi är utdelningsinvesterare! Då kan vi rycka på axlarna åt fluktueringen av portföljvärdet och istället passa på att köpa mer utdelning för pengarna! Som du skriver är utdelningarna pålitliga och ramlar in på kontot oavsett börsklimat, lite tråkigt med de sänkningar du fått erfara dock. Ägde själv Bonheur, KMI, BHP och Indiustrivärden precis som du och därför är det viktigt att ha en diversifierad portfölj.

  Må väl och lycka till framöver!

  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha Utdelningsstugan.

   Kul att vi är fler som upptäckt det fantastiska med utdelningsinvestering! Finns alltid något att glädja sig åt:
   - Går kurserna ned är det bara att handla mer till högre direktavkastning
   - Går kurserna upp är det bara att fortsätta håva in utdelningarna och amortera om man som jag har lån.

   Radera
 5. Jisses! Vilken jäkla portfölj :) Bra jobbat!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pengaregnet!

   Gäller att hålla pengarna sysselsatta - den sämsta investeringen du kan göra är att spara dem på konto och låta inflationen äta upp dem.

   Vad det gäller innehållet i portföljen är jag nöjd till stora delar. Men nedgången i energi och råvaror visar hur vanskligt dessa områden är.

   Radera
 6. Också imponerad av portföljens storlek! Men vänder det så är det lika fina siffror i blått om ett tag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Investerarens

   Storleken är inte så viktig - det kommer av sig själv bara man är flitig i sparandet och håller i över tid.

   Med över 200.000 i utdelningar per år och och nysparande om 25-30 tusen i månaden så får börskurserna gärna lugna sig och INTE dra iväg för mycket de närmaste två åren.

   Radera
 7. Helt sjuka siffror du hanterar, jag skulle verkligen behöva intala mig att det är låtsaspengar för att inte gå in i emotionell kris haha! :)
  Än så länge har jag 0.01% av dina nedgångar att hantera, vilket går helt okej! ;) Handlar om att lära sig/vänja huvudet vid det.. för är man på börsen med större kapital är det väl så det alltid kommer att vara kan jag tänka mig :)
  Tack för siffrorna och kolla gärna in min blogg, ett personligt mål för mig är att få komma upp på din "blogglista". Det vore väldigt kul att synas inför fler läsare.

  God eftermiddag på dig,
  Utdelningsnissen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsnissen :)

   Kul att du startat blogg - har lagt till dig på blogglistan. Din blogg blir förhoppningsvis en bra motivationshöjare över tid. Förbered dig på en lång resa. En av de viktigaste egenskaperna är tålamod, både vad det gäller bloggande och investeringar.

   Radera
  2. Tack, och tack igen för blogglistan! Jag är beredd på en livsresa, ser det lite som ett livsverk...

   Mvh

   Radera
 8. Bra självdisciplin att inte fokusera på börsvärdet utan på utdelningarna.

  Om man tänker sig den vanliga analogin med att "pengamaskinen" skulle vara en fysisk maskin som stod och brummade i uthuset, så skulle det kanske vara enklare att ta till sig att efterfrågan på maskinen och dess delar varierar över tiden, men att så länge den fungerar och spottar ut pengar så är det inte så mycket att fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Hausse!

   Bra tänk där. Vi har ju några delar som stånkar och låter lite dåligt nu (BHP, KMI och Bonheur). Vi får se om det ger med sig, annars så blir det till att beställa reservdelar och byta till bättre komponenter.

   Viktigt att motorn i skutan fungerar som den ska =D

   Radera
 9. Sjukt vilka summor, men en vacker dag är man där med :) Känner du att det "tär" på dig när det kan skilja så mycket från dag till dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stabil investeringsmotor+tid+pengar så kommer du dit :)

   Jag skulle ljuga om jag sa att jag hade precis samma känslor när det går upp som när det går ner. Svårt att sätta ord på det, det är mer på det undermedvetna planet. Det blir en lättnad när jag fått ner belåningen till säg max 5-10%.

   Radera