tisdag 23 februari 2016

Intervju med Frivid42 (2/2)

Frihet
Här kommer andra delen av intervjun med Frivid42.

Första delen hittar ni här.

Frivid42 tipsar...


...om jobb
När det gäller jobb så skulle jag motivera de flesta och tänka på två aspekter när det gäller jobb, det ena är vad man är bra på och vad man tycker är roligt och den andra delen är vad man kan få för inkomst. Tror att många stirrar sig för blinda på den ena eller andra aspekten och hamnar sedan i att de antingen är välbetalda men missnöjda med vad de sysslar med eller har ett OK jobb men är väldigt lågt betalda. Om du vill bli fri så är höga inkomster jättebra men det är inte så kul om det ska vara en plåga på jobbet hela vägen. Vad gäller inkomster kan det också vara bra att tänka på att det egentligen inte är inkomsterna som är viktiga utan hur lite man kan leva på. Vissa yrken (Lärare, Läkare, Sjuksköterska, Polis etc etc.) kan ha ganska liknande löner i olika delar av landet och då kan det finnas en möjlighet i att bo där det är billigare jämfört med att bo i storstan. I andra yrken kan det vara värt att betala en premie för boendet i storstan för att det går att tjäna så otroligt mycket mer.


...om fritid
Försök hitta gratis fritidsintressen eller framförallt fritidsintressen som inte löpande kostar pengar. Det är bättre att köpa en cykel, en kanot eller skidor och sedan använt dessa flitigt jämfört med att börja med något som löpande drar pengar. Du bör även hitta aktiva fritidsintressen som hjälper dig att bibehålla din hälsa vilket i sin tur  gör livet betydligt mer njutbart och sparar pengar.

Det finns någon teori om att du är ett tvärsnitt av de 10 människor som du spenderar mest tid med. Att ha vänner och familj runtomkring sig som är olika torde därför vara ganska hälsosamt för att få nya intryck. Samtidigt behöver man då vara uppmärksam på att man inte har någon av dessa relationer som bara dränerar en om det så är känslomässigt eller ekonomiskt. Var inte rädd för att vara annorlunda för att du är rädd att mista dina vänner...om de är verkliga vänner så finns de kvar..å annars så...


...om mat
Mat är ett område som får lite för mycket utrymme egentligen. Det är så vansinnigt enkelt egentligen, man äter det man mår bra av och inte för mycket. Man lagar från grunden och restauranger säljer inte mat de säljer en service och en upplevelse. Vanlig och varierad mat, lite fysik aktivitet allt i lagom mängd. Allt annat du hör om dieter och träning är antingen för elit idrottsmän eller bara marknadsföring.


...om transport
Transport, försök klara dig utan bil. Om det inte gå eller blir för opraktiskt köp en begagnad bil som går väldigt snålt och använd den så lite som möjligt. Se det som en framgång varje dag som gott när bilen inte har lämnat parkeringen. Om möjligt bosätt dig så att det du använder ofta finns på gång och cykelavstånd.


...om boende
Lån kan vara ett nödvändigt ont i vissa fall till exempel för att köpa bostad. Du ska dock se det just så som ett nödvändigt ont som du helst skulle vilja leva utan. Alla typer av konsumtionskrediter är att se som en kris och skall behandlas så....=diet havregrynsgröt och barkbröd tills skulden är återbetald!!

Gå inte på myten att större är bättre. Köp så litet boende som känns praktiskt möjligt. Se till att boendet ligger praktiskt så att du behöver använda (en eventuell) bil så lite som möjligt. Renovera långsamt och med eftertanke, tänk på att det troligen är en större tjänst för miljön (och plånboken) att lära sig att älska den gamla linoliummattan än det är att göra en badrumsrenovering med all världens mest ekologiska material. Tänk på boendet som mer än ett boende, det binds ofta mycket kapital och det kanske kan jobba för dig på mer än ett sätt...? Går det att hyra ut någon del vid behov? Ligger boendet på en sådan plats att det kan finnas intresse från turism så kanske det går att göra en "house swap" vid nästa utlandsresa?


Då var intervjun slut och vi tackar Frivid42, nej förlåt Fantastiska Farbror Fri :P för att vi fick chansen att ta pulsen på honom. Om ni vill fortsätta följa honom är det bara att gå in på hans nya blogg som ni hittar här.


Läs också: Intervju med Onkel Toms stuga

1 kommentar :