fredag 6 november 2015

Jobba en månad och var ledig 10?


När jag gick igenom oktober månads utgifter fick jag en rejält glad överraskning! Förra månadens utgifter landade nämligen på endast 8.668 kr - vilket för mig är någon form av rekord för de senaste 20 år, typ.

I princip är det fyra saker möjliggjort den här uppryckningen för kostnaderna:



1. Cyklat varje dag utom när jag varit förkyld så jag har i princip inte haft några kostnader för resor till och från jobb. Normalt köper jag månadskort för 790kr eller vad det nu kostar.

2. Knapp några kostnader för uteluncher på jobbet. Har kört matlåda nästan varje dag. Normalt lägger jag typ 1.500 - 2.000 kr på uteluncher.

3. Inga semesterresor under perioden. (Men har ett periodiserat sparande om 2.000 kr / månad för just semesterresor.)

4. För varje köpinpuls jag haft har jag funderat om jag verkligen har ett behov och om jag kan lösa behovet på något annat sätt. Det har alltid slutat med att jag löst det på annat sätt.

Som ni kanske kommer ihåg räknar jag på en månadsbudget på 16.000 kr / månad. Att jag nu landar på nästan halva den kostnaden är helt enkelt bara fantastiskt. Det betyder i praktiken att jag nästan kan fördubbla mina kostnader utan att spräcka min sluta-jobb-budget.

Det här har också gjort att jag känner mig extremt motiverat då jag nu i princip kan smaka på hur det känns att kunna bestämma över min egen tid. När jag cyklar fram och tillbaka till jobbet och när jag går för att plocka fram matlådan vid lunch kan jag verkligen känna hur "badass:et" i mig bara växer! :)

För en del kanske 8 - 9 tusen kr i månadsbudget kanske upplevs som lite snålt men när jag tittar i genom månadens transaktioner på OKQ8 så kunde jag identifiera ca 2.500 kr som i princip var sådant som jag inte måste ha, restaurangbesök, kaffe på stan osv. Det betyder att mina kostnader för att bara "leva" ligger kring 5.000 kr / månad vilket jag är otroligt nöjd med.

Om vi ställer 5.000 kr i relation till min nettolön på ca 40.000 kr så innebär det att jag får varje månad jag jobbar så har jag tillräckligt med pengar för 8 månader. Lägger vi till mina månadsutdelningar om ca 15.000 kr (netto efter alla räntor, avgifter, kostnader skatter osv) så räcker pengarna ytterligare 3 månader.

Att kunna "leva" ca 11 månader för varje månad som går/jag jobbar är förstås rätt extremt och jag kan inte inte låta blir att le lite granna för mig själv när kollegorna pratar om sportbilar, villor, renoveringar och semesterboenden.

Om jag i framtiden lyckas hålla mig i närheten av 8 eller 9 tusen i månadsbudget hamnar jag definitivt i kategorin spargud tillsammans med miljonär innan 30, frivid42, Sofokles och några andra.

Önskar att ALLA någon gång under sitt liv får uppleva den otroligt stärkande känslan av att ha total kontroll på sin ekonomi och vara HELT fria att bestämma hur de vill leva utan att styras av vad någon annan tycker att de ska konsumera!

Hur många månader kan du leva på en månads inkomster?

FreeImages.com/henri snijders

21 kommentarer :

  1. Grymt! Själv kör jag med appen Tink, har verkligen fått mig att pressa ner levnadskostnaden.

    Med en så fin lön måste man ju fråga:
    Hur gammal är du och vad du jobbar med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

      Har också provat Tink men inte riktigt fattat tycke för den. För mig har manuell uppföljning varit det som funkat allra bäst.

      Sen är jag egentligen inte helt bekväm med att lämna ut så mycket information till Tink, men det är förstås ett personligt val man gör.

      Svårt att berätta alla detaljer om arbete då jag vill vara anonym.

      Många som är intresserade av just lönen så tänkte återkomma med ett generellt inlägg om lön.

      Radera
  2. Grymt!

    Keep it up!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla som sparar mer än 50% av sin lön är grymma! :)

      Radera
  3. Hej! Tack för en grymt bra blogg :) Tänkte söka lite tips och råd bland dig och dina visa läsare :)
    Jag och min sambo håller på att sälja våran bostadsrätt och ska flytta till en hyresrätt för att i lugn och ro smida husplaner. medans vi smider dessa planer kommer vi ha ganska mycket kontanter från lägenheten. Jag tycker det är synd att ha pengarna på ett bankkonto och gå miste om någon form av avkastning. Dock vill jag inte riskera att pengarna tappar i värde då vi verkligen vill bygga hus.

    Alltså maximal avkastning till så låg risk som möjligt. Spartiden är ca 3 år. Idéer är mer än välkomna! Tack :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karl!

      Vill inte ge råd men om jag själv skulle vilja ha kvar pengarna till 100% om bara några år så skulle jag i alla fall utesluta aktier och istället titta på sparkonto med insättningsgaranti.

      Själv har jag ju ett HELT annat mål/strategi. Den är nämligen att minimera kostnaderna och maximera avkastningen - vilket gör det lätt att snåla och investera i aktiemarknaden långsiktigt. Vilket för med sig att den mesta av konsumtions senareläggs i livet mot att jag kommer ha mycket mer pengar totalt sett att spendera under mitt liv.

      Lycka till med bostadsplanerna!

      Radera
    2. Tack för svar! Och tack för råd :) bostadsplanerna är bara en del i våra planer. Vi har dessutom ett långsiktigt sparande vid sidan om och där brottas vi med precis samma problem som dig :)

      Radera
  4. Uppdatering: Tullade nog lite väl mycket på fredagsvinet när jag kom fram till att ca 8.500 - 2.500 blev 5 tusen :)

    SvaraRadera
  5. Grattis, trots fyllebloggningen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, känns snablans bra att ha ett sådant enormt GAP mellan inkomster och utgifter. Samtidigt tjänar det som simulering av hur min slutajobba budget funkar i praktiken.

      Radera
  6. Otroligt låga kostnader du har. Intäkterna är bra men att på det lyckas vara så kostnadseffektivt är imponerande. Hur bor du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mina kostnader har sakta sjunkit sedan jag startade resan för typ 8 år sedan. Har gått från att vara relativt välbetald och spendera nästan alla pengar på saker jag inte visste vad det var - till att vara ganska välbetald och knappt spendera några pengar alls.

      Kostnadsbiten är jag riktigt stolt över och nu har jag dragit upp sparnivån ett par snäpp med cyklande oavsett väder och matlåda kanske 90% av dagarna.

      Bor som en normalsvenne i en bostadsrätt fast med låg avgift. Har lån via private banking på Avanza så räntekostnaderna är försvinnande små. Räknar vi bort ränteavdraget tror jag inte jag betalar mer än totalt ca 2.700 kr för min lägenhet om 2 rum och kök.

      Radera
  7. Fin text och grattis till din disciplin! Däremot vill jag ge dig en brasklapp ;-) Ponera att du slutar jobba, äter matlåda, cyklar till vänner (kvällar eller helger) eller museum / bibliotek. Vad gör du resterande 8 timmar som du vanligen arbetar och inte spenderar pengar? Jag betvivlar att du klarar hålla samma sparsamma linje. Om du gör det, är det då värt det? Alltid fascinerande att spara till sin frihet men när den väl existerar försvinner oftast själva romantiken och friheten blir plötsligt en kopp kaffe som sedan blir en utgift. Allt det där man strävat att hålla borta när man jobbade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jojo!

      Finns precis som du säger en viss risk att mer tid kan kosta mer pengar. Men min livsstilsinflation har pågått i princip sedan starten för 8 år sedan och jag är, som jag känner det nu, inte speciellt sugen på att bränna pengar. Det har blivit någon slags "gameification" att göra saker på ett sätt som inte behöver kosta så mycket. Den känslan har bara blivit roligare med åren så jag är inte speciellt orolig för att jag kommer ändra mig inom en snar framtid.

      Som jag skrev i en annan kommentar så kommer jag förstås att göra saker/frivilligt arbete som genererar ett positivt kassaflöde även om det inte råkar vara på just ett kontor under tiderna mån-fre kl 9-5.

      Skulle det ändå skita sig totalt kan jag ju alltid börja jobba igen - så jag är inte speciellt orolig :)

      Radera
    2. Jojo, jag kan som utcheckad svara att du inte behöver oroa dig för detta. Har du klarat av att ta dig till ekonomiskt oberoende så har du med största sannolikhet förvärvat vissa mentala egenskaper och praktiska färdigheter som utesluter detta problem. Problemet kan snarare vara det omvända. Det kan vara svårt att väna sig av med optimera förmögenheten.

      Mr Money Mustache skriver bra om detta här:

      Great News – Early Retirement Doesn’t Mean You’ll Stop Working

      Radera
    3. Tack för kommentaren Storugglan. Ibland önskar jag mig en grupp där vi som redan är där eller aspirera på denna typ av leverna kunde tipsa och stötta varandra i den här typen av frågor. Iofs funkar bloggar ganska bra för det syftet. Sen finns förstås Gustavs ekonomiprat i Stockholm men där var det mest aktier som gällde, i alla fall när jag var där.

      Radera
  8. Jag är en i mängden som sparar och låter målet bli där du, Storugglan, tydligen befinner dig. Samma som med dina planer Utdelningsseglaren. Det var inget påhopp alls utan försökte få en diskussion som sällan tas i forum eller bloggar. De flesta vill klappa varandra på ryggen, visa sina inkomster som strömmar in. De som de facto är seriösa att spara långsiktigt (som jag), blir det en annan verklighet att bemöta den dagen du stämplar ut från jobbet med en säker utdelning att leva på. Det man jobbat för, försvinner plötsligt. Vad sker då? För min del så vill jag inte lägga sparandet som den främsta hobby eftersom när man slutar jobba blir det märkligt att glo på en skärm om ekonomi 8 timmar. Finns ju annat att göra…… hoppas ni förstår mig rätt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt förståeligt att det finns en oro för förändringen i sig. Men som jag ser det är det kopplat till själva målet i sig. Om man inte tror att det går att finna en meningsfull (och ekonomisk hållbar) tillvaro utanför det vanliga jobbet - varför söka denna förändring?

      Själv siktar jag på en kompromiss - att en del av min tid kommer att ägnas åt att göra saker (arbete på frivillig basis) som jag tycker är kul, plus att jag ska/kan tjäna pengar på dem.

      Den förväntade konsekvensen blir mer fritid och mindre "lön" jämfört med hur jag har det idag.

      Vad det gäller att aktivera sig är min uppfattning att min upplevda kreativitet och energi kommer att öka i samband med avvecklingen från ordinarie arbetsmarknad.

      Men det är förstås svårt att föreställa sig hur det blir i och med att de flesta av oss är tränade i att förverkliga andras mål och drömmar, istället för våra egna.

      Radera
    2. jojo: Då förstår jag. Det handlar ju i så fall om meningen med livet. En klassiker. Det blir nog inte lättare att lösa som utcheckning. Snarare tvärtom. Ett jobb gör ofta att man varken har anledning eller tid att fundera på det. Arbetet är ofta alltuppfyllande och ger mening om än ofta på ett kravaller sätt.

      I den här.kretsen av människor har de flesta insett att meningen varken är pengar eller konsumtion. De är bara medel, inte ett mål i sig. Det var bl a det jag tänkte på angående mentala egenskaper och praktiska färdigheter. Jag tycker att MR Money Mustache behandlar dessa.frågor exemplariskt. Här i landet har vi t ex Fri vid 42 och den tidigt pensionerade hedgefondförvaltaren Mikael Siding.

      Men det är nog en synnerligen god.idé att ha klurat ut meningen med ens.tillvaro innan man dränerar den på mening i form av arbete. Annars kan man få problem.

      Själv har jag fortsatt att göra det jag alltid gjort vid sidan av arbetet. Kostar inte mer nu än tidigare.

      Radera
  9. Som av en händelse läste jag just detta inlägg på en annan blogg av en kille som pensionerade sig tidigare i år när han var typ 36:

    Midlife FI-sis

    En djupdykning i vad det kan innebära att förbereda sig för tidig pension. Långt inlägg i flera delar, men givande.

    Den pensionerade hedgefondfövaltaren som jag nämnde ovan heter förstås Mikael Syding och inget annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för länken Storugglan, tycker artikeln var mycket bra!

      Visar ganska tydligt att den ekonomiska biten kanske inte alltid är den svåraste.

      Radera