måndag 10 juni 2019

Vässar portföljstrategin

Som ni vet kör jag idag en odefinierbar variant av utdelningsinvestering där portföljen grovt kan delas in i investmentbolag och högutdelare.

Den faktiska utvecklingen av Seglarportföljen gör mig inte modfälld. Däremot drabbas jag oftare av tankar att gå över till ett ännu mer passivt sparande med t ex indexfonder och investmentbolag som bas i portföljen.


För flera år sedan hade jag en del fonder som jag sålde av för att tydliggöra resultatet av min egen förvaltning. Sedan någon månad tillbaka har jag tänkt vidare i samma banor och kommit fram till att jag ska försöka agera lite kraftfullare på mina egna idéer för att få ännu tydligare kvitto på resultatet.

Rent konkret tror jag att det här kan betyda att antal innehav kan minska något och att jag kommer satsa lite mer på de idéer jag har. Jag kommer även fortsättningsvis försöka lägga ut alla portföljförändringar så snabbt som möjligt i transaktionslistan.

Som jag ser det är det ett win-win scenario. Antingen går min egen förvaltning på sikt sämre än börsens genomsnitt vilket då innebär att jag byter till en mer indexnära förvaltning med bättre avkastning och mer ledig tid som följd.

Blir resultatet av min egen förvaltning bättre än börsens snitt är det förstås oförsvarbart att outsourca förvaltningen till någon annan.Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

12 kommentarer :

 1. Mycket kloka ord. Jag har gått helt över till fonder och den stora anledningen är just lugnet med fonder jämfört med aktier och speciellt över pölen där man har lite sämre koll. Har du redan nu funderingar på vilka fonder du kan tänka dig plocka in?
  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det går men generellt är det mest passiva strategier med investmentbolag och olika typer av indexfonder som jag tänker på nu

   Radera
 2. Intressanta tankar. Tips: Glöm inte att skriva ner dina egna "regler" och sedan följa dessa för att undvika "snabba klipp".

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabba klipp försöker jag hålla mig ifrån.

   Har inga hårda regler som jag absolut måste följa. Däremot har jag en investeringsfilosofi som ni kan läsa här >> http://utdelningsseglaren.blogspot.com/2017/10/min-investeringsfilosofi.html

   Radera
 3. Är du verkligen säker på att det är sunt att ha en högre koncentration i en portfölj som är tänkt att leverera utdelningar?
  Eller, för den delen, att det skulle vara sunt att utvärdera sin förmåga med högre risk? Oftast är det väl precis tvärtom, dvs att när man verkligen är säker på sin edge, då lyckas det riktigt bra med större positioner men inte annars.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Tycker inte 20-30 bolag är speciellt hög koncentration. Sen hänger det ganska mycket på innehaven, många av bolagen jag investerar i är investmentbolag eller internationella jättar som var för sig nästan skulle kunna jämföras med en fond i några avseenden.

   Så som centralbankerna agerar nu tycker jag att aktier är ett utmärkt ställe att investera i om man tittar på risklandskapet.

   Radera
 4. Under hur lång tid ska du utvärdera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bagarn!

   Hoppas kunna se någon form av resultat för de investeringar jag gör nu inom 3 år. Ett definitivt resultat för portföljen som helhet borde kunna skönjas inom tidsperioden 5 - 10 år.

   Radera
 5. Hej Utdelningsseglaren!

  Jag kan förstå din vilja till ett mer passivt innehav. Tanken har själv slagit mig när man kollat på enkelheten och effektiviteten i indexfonder.

  Istället så kommer jag försöka vikta om min portfölj till enbart svenska investmentbolag och XACT Högutdelande. Vill helst att detta ska stå för åtminstone 70% av portföljen :P

  Kul att du postade ett inlägg! Ser fram emot att se dina nya innehav.

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej fröken Investera

   Ditt upplägg låter alldeles utmärkt och något som jag själv skulle kunna investera i. Men skulle nog vilja komplettera med globalfond för att få mer exponering mot USD och övriga världen

   Radera
 6. Det här är så sjukt häftigt, älskar verkligen det här! Man blir så pushad att själv bli bättre, kom ihåg att jag läste ett inlägg om att du har flera banker då olika funktioner är gratis hos olika banker, en bank för lönekonto, en för betalningar och en för kontokort och så. Småsummor som faktiskt inte blir så små efter ett tag, har bara inte gjort det själv för jag betalar ju bara 12kr /mån för allt på en bank. Kom ej ihåg vad du betalade eller så ;)

  Är förresten så taggad på din nästa portföljmall för 2019! Det kommer bli så grymt! Hoppas det är massor med mer avancerade saker som man kan lära sig om!
  Sluta aldrig skriva!

  Tjo
  /Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, har fortsatt med mitt upplägg med olika banker och har som princip att inte betala något om det är möjligt.

   Hatar fasta, löpande och passiva utgifter. Däremot har jag släppt lite på kostnadskontroller för mer rörliga utgifter som resor, mat, restaurang osv

   Den uppdaterade portföljmallen är sedan tidigare utlovad och kommer publiceras, frågan är bara när :)

   Radera