måndag 2 oktober 2017

Bloggen är köpt?

Har varit en del diskussioner om mängden reklam, utvalda samarbeten (affiliates) och sponsrade inlägg hos oss ekonomibloggare.

Det är nog en och annan läsare som funderar på följande två frågor:
 • Går det att lita på att det man läser är sant, och  
 • Hur mycket "reklam" orkar man stå ut med

Svaren varierar säkert en hel del från blogg till blogg och det är upp till var och en att bilda sig sin egen uppfattning. Att vara läsare av en ekonomiblogg och inte reflektera över dessa frågor får nog anses innebära en viss risk.


Med anledning av ovan vill jag klargöra hur jag ställer mig till dessa saker:
 • Bloggens inlägg ska vara lätta att ta till sig - reklamen ska inte vara i vägen när man läser  
 • Det ska vara tydlig skillnad mellan inlägg och reklam  
 • När affiliatelänkar används ska det framgå tydligt 
 • Har bara samarbeten med företag vars produkter jag själv använder och verkligen kan rekommendera. I praktiken betyder det att jag använder mig av produkterna oavsett om jag får någon ersättning eller ej.
 • Texten i inlägg och sidor här på bloggen baseras på mina egna tankar och åsikter och skrivs uteslutande av mig själv om det inte framgår av inlägget.  
 • Har aldrig haft och kommer aldrig att ha inlägg som är skrivna och betalda av andra.


Bloggen bedrivs i övrigt som ett fritidsprojekt och är inte något jag är beroende av för min löpande försörjning.

Vän av ordning tänker då - stor del av dina inkomster kommer från bloggen? Hur kan jag som läsare bedöma om du är beroende av reklamen och de utvalda samarbetena?

Ingångna avtal förhindrar mig att berätta om den exakta nivån på ersättningen men tror att jag riskfritt kan avslöja att ersättningen under ett helt års bloggande motsvarar ungefär en och en halv dags konsultarvode i mitt ordinarie arbete.

Utöver inkomsten från mitt ordinarie arbete har jag förstås även utdelningarna från portföljinnehaven som med marginal täcker mina levnadsomkostnader.

Läs fler inlägg under Bag-of-Trix

15 kommentarer :

 1. Är så fruktansvärt less kring det människor skriver till mig ang. reklamen på min blogg. Det går bra att se på reklam på youtube eller TV4, men direkt när det är en enskild person som ligger bakom reklamen blir det ett j*kla liv.

  Trots att jag dokumenterar exakt vad bloggen drar in och till och med sammanställer min timpenning:
  http://www.kronantillmiljonen.se/bloggen/borja-blogga-tjana-pengar/

  Ursäkta att jag låter less, men tycker det är så onödigt att människor klagar över den lilla reklam vi gör trots att det vi gör innebär sååå mycket nytta till envar.

  Men bra inlägg från din sida. Har själv suttit och knåpat på ett ungefär i den här stilen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där håller jag faktiskt med. Det finns väldigt mycket läsvärt på många ekonomibloggar, där man kan lära sig mycket. Att då sitta och ösa ur sig klagomål? De som klagar har förmodligen någon slags problem med sina liv helt enkelt. Feedback är alltid nyttigt dock, om den är konstruktiv.

   Radera
  2. Exakt. Jag har väl sagt att när de utför så mycket nytta som jag faktiskt gör för mindre än 5,7 kr/timme så är de välkomna att återkomma :)

   Sedan är det svårt att förstå att det faktiskt Kan kosta att driva en blogg, beroende på vilket utförande man väljer. Min blogg kostar exempelvis att driva varje år.

   Dessutom är det få av oss som Inte tillåter Adblock.

   Men är de avundsjuka (vilket jag tror oftast är fallet) är de givetvis välkomna att starta en egen blogg. Har dock förvarnat att det kan ta upp mycket tid om man väljer att göra det på min nivå i alla fall :)

   Tack för svaret

   Radera
 2. Skulle det vara ett problem? Man får väl följa varje blogg, eller podd, under en tid och bilda sig en uppfattning om trovärdighet och/eller underhållningsvärde? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte börja köra med aktier och preffar. Spara minst 15 år.

  ISK eller depå? Känns som depå är bättre långsiktigt? Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid börja med att läsa på här

   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/06/isk-eller-kf.html

   Själv använder jag ej vanlig depå utan kör KF och ISK

   Radera
 4. En bra läsvärd blogg tål massor av reklam.

  Din blogg är både bra och läsvärd.

  Jag gläds åt dina reklamintäkter!

  Den oerhört viktiga kunskap du delger folket ges tyvärr inte i skolan.

  Du bidrar med ett mycket betydelsefullt folkbildningsarbete.

  Stort tack!!! //Friman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden, hälsar Seglarn

   Radera
 5. Jag tycker faktiskt att det är förkastligt att ni, menar såväl seglaren som de som har gjort kommentarer, att ni anser er vara "värda" reklamintäkter för allt slit ni lägger ned på era bloggar/inlägg. Förstå mig rätt, men finns det någon som har tvingat er till detta? Har ni någon sorts arbetsgivare?

  Är man värd en "lön" via reklamintäkter för att publicera inlägg såsom "Filmtajm - bli ekonomiskt oberoende på 10 år" eller "X bolags utdelningstillväxt senaste X åren"? tycker att "arbetet" bakom inlägg likt dessa mer är rena rama semestern jämfört med många andra bloggares inlägg.

  Sedan undrar jag, Seglarn, varför du ej är mer transparent i dina köp/sälj. Du tycks göra relativt många transaktioner och du redogör ofta ej varför du köper/säljer. Varför tog du t.ex. in Catena Media, trots att de ej har utdelning (vilket jag antog var ett krav från dig)? Det skulle vara kul om du, likt Chansar Mest, kunde ta en skärmdump varje fredag, då jag gärna skulle vilja se/jämföra era portföljer, eftersom ni är störs/har mest pengar av alla bloggare (mig veterligen).

  PS. varför döljer du exakt siffra beträffande reklamintäkter? Du är ju anonym, så vad har du att "förlora"?

  /Greger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommenterar i princip aldrig några transaktioner jag genomför.

   Är man intresserad av att se resultatet finns det här: http://utdelningsseglaren.blogspot.se/p/p.html

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Dock anser jag ej att du besvarar samtliga frågor.

   Hur mycket får du in på reklamen och varför dölja detta? Är inte du sjukskriven (har för mig det stått ngt om detta ngn gång, men kan ha fel)? Hur är det då med dessa reklamintäkter? Får du ”tjäna” dem?

   Varför kan du ej tänka dig att publicera bilder på portföljen? Det skulle öka trovärdigheten något så enormt.

   Förvisso en högst subjektiv åsikt, men tycker du mer ofta än sällan agerar exakt likt många andra bloggare (dvs. tar rygg). Skulle vara kul att se en analys eller två...

   /Greger

   Radera
  3. Är du på riktigt eller bara en parodi på de fördomar folk har om människor som heter Greger?

   Radera
  4. Lev ditt eget liv Greger! Vad har du för anledning att försöka styra och ställa. Skaffa en egen blogg och visa lite allmän hyfs.

   Radera
 6. Det har ju varit en hel del kommentarer kring inte minst Petruskos "smygreklam" som blivit allt mer provocerande med länkar överallt för att tjäna pengar på sitt bloggande men även hans högst märkliga inlägg som måste var smygsponsrade reklaminlägg - där hyllandet av 'Rikemanscoachen' Bolmesson tog priset. Så det är klart att ni bloggare har ert eget val, men i Petruskos fall är jag helt säker på att han kommer se sina totala bloggintäkter kommer att minska sedan han började fylla sin blogg mer reklam istället för kvalitet. Läsarskaran minskar garanterat och därmed även antalet visningar & "klick". Det är också ganska symtomatiskt att de som stödjer dig i att följa i Petruskos reklamfotspår, Utdelningsseglaren, är dina "bloggbröder" medan få läsare har uttryckt sitt gillande... Kanske är det nu vi börjar se början på slutet för ekonomibloggar där läsare inte vill se reklam och bloggare vill "få betalt"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man som läsarna röstar med fötterna finns potential att saker och ting löser sig snabbt.

   Radera