onsdag 27 september 2017

Asymmetriska utgifter

Som ni vet har jag redan uppnått mitt långsiktiga sparmål - en stabil utdelningsportfölj som täcker kostnaderna för det liv jag lever nu.

Med anledning av detta tillför jag just nu inte några nya pengar till portföljen utan de slantar som kan sparas går istället till bygga buffertar enligt principerna för Wibblekonto.

Att jag nått mitt sparmål betyder också att jag växlar upp mitt spenderande inom vissa områden. Några exempel på ökat utflöde av pengar under senaste året är:

- Åter igen skaffat Wifi till lägenheten 
- Köpt ny diskmaskin och ny telefon (iphone SE)
- Betalt ett par skulder
- Vräker ut pengar på uteluncher & restaurangbesök 
- Dyrare och bättre mat hemma genom t ex ekologiskt 
- Ett antal semesterresor, både utomlands och inrikes

Å andra sidan fortsätter jag i övrigt leva mitt liv precis som jag gjorde tidigare med vanor som gör att de pengar jag har spenderas mycket effektivt (länk här, här och här).

Upplevelsen av att jag för vissa saker spenderar massor och för andra områden bara fortsatt leva det liv jag haft de senaste 4-5 åren är ett liv i överflöd och lyx.

Bedömning är att mina kostnader fortfarande ligger långt under genomsnittet. Dock vet jag inte med exakthet hur mycket jag spenderar per månad eftersom jag inte bemödat mig med att räkna på det ännu.

Lessons learned: Börja med att dra ned kostnaderna rejält och lägg sedan till den lyx du verkligen uppskattar

Nu passar jag på att skicka ett tack och klapp på axeln till den 10 år yngre version av mig själv som bestämde mig för att utforska den lite galna idén om att kunna leva på passiva inkomster samt radikalt effektivisera mitt spenderande.

Sluta aldrig drömma - utdelningarna ger dig mer frihet snabbare än du tror.
Läs fler inlägg under Bag-of-Trix

7 kommentarer :

 1. Grattis och enormt häftigt och inspirerande att du kan leva på utdelningarna! :) Jag vet inte om du nämnt det innan men lever du enbart på utdelningar nu?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan juni 2015 täcker utdelningarna mina kostnader med en viss marginal. Så fr o m den tidpunkten är det ett fritt val att jobba för mig.
   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/06/lever-jag-pa-utdelningarna.html

   Har ju startat eget konsultbolag nu och jobbar typ 50% - så ett halvt steg in i friheten får det nog betraktas som. Sen är jag ju en riktig trygghetsknarkare som gärna har en klumpsumma med pengar på bankkontot som täcker 1 års utgifter.

   Radera
 2. Underbart, fortsätt inspirera oss som ännu inte har nått dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge som ni läser bloggen och att jag tycker det är kul att skriva är risken överhängande :)

   Radera
 3. Det låter bra det, man ska ta hand om sig. Jag själv brukar vara rätt sparsam, men på sistone har jag tänkt en del. T.ex. vad vill jag tänka när jag ligger på min dödsbädd? Jag vill inte då ångra en massa saker jag inte gjorde i mitt liv... så vill jag absolut inte ha det, då jag vet personer som haft det så. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Får jag bara fråga hur gammal var du när du började bygga portföljen ? Tack för en bra blogg !

  SvaraRadera