måndag 25 april 2016

Mönstra på

Riktigt kul att se att det är minst 10 matroser som valt att mönstra på (röstat hos Västkustinvesteraren)den här skutan. Häng med du också - vi lättar ankar, hissar storseglet och beger oss ut på nya spännande äventyr alldeles snart.


2 kommentarer :

  1. Hej seglarn! Jag har precis(i mitten av mars) påbörjat ett sparande i aktier,inspirerad av podden "Prata Pengar". Innan jag lyssnade på podden har jag nog varit lite rädd för aktier, pga okunskap och förutfattade meningar. Visserligen stämmer ju vissa saker, att en viss risk alltid finns osv. Men efter att ha lyssnat på podden, läst på och förstått aktiesparande (med utdelningar som delstrategi) och långsiktigt sparande som huvudstrategi påbörjade jag sparandet inspirerad.
    Det har lett till att jag kommit in på flera bloggar bla. din. (Bland de bästa i min tycke!). Blir ännu mer inspirerad av läsningen här.

    Än har jag bara Kinnevik, Investor, Nordea & Wallenstam i portföljen, ska väl upp till 10-15 bolag iaf, men redan en förväntad utdelning på 950kr. Liten summa för storsparare som dig ;) men en bra summa för mig och framförallt för motivationen. Aldrig varit mer inspirerad till sparande som nu. Har strypt onödiga utgifter t.ex postkodlotteriet. Har insett att man fan sparar ihop till en miljon innan man ens sett en liten vinst från ett sånt lotteri.

    Hursomhelst, en liten fråga har jag till dig!
    Nicklas Andersson verkar aldrig sälja av något av sina innehav och återinvestera vinsten i nya aktier. Men jag funderar över om det inte är en bra strategi ändå att ha en målkurs för en del av sina aktier och sälja av där för att återinvestera i andra aktier som är i ett köpvärt läge?

    Vinsten som annars bara ligger i aktien kommer ju då till nytta för köp av fler aktier och därav mer utdelning.

    Tankar?

    Tack på förhand /B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej B och tack för din trevliga kommentar

      Riktig kul att höra att du gillar bloggen och att du blir inspirerad - bästa betalningen för en bloggare som mig :)

      Förstår var du kommer ifrån och hur du tänker. Som jag ser det finns det en helt avgörande skillnad i hur man tänker kring de företag man väljer att köpa. Antingen köper du aktien med förhoppningen om att någon annan köper den för ett högre pris eller så ser du dig själv som delägare i en verksamhet som är lönsam med goda framtidsutsikter. Gör du det första tar man en rejäl risk eftersom man uppenbarligen inte sett något egenvärde i det man köpt. Gör du det senare så spelar det förstås inte så stor roll hur börsen råkar värdera företaget just denna sekund utan du känner dig trygg med det VÄRDE du fått när du betalade ditt erlagda PRIS för aktien.

      Kan förstås vara trevlig att säkra hem en vinst. Enklast och säkrast är det enligt mig att ha mekaniserade regler för detta för att undvika att sälja för tidigt och missa stor del av uppgången.

      Själv hanterar jag det rent operativt genom att jag inte vill att ett företag ska bli för stort i portföljen. Börjar sälja av när ett portföljbolag stigit kanske 100% eller utgör för stor del av portföljen, vilket jag själv anser vara mer än 5-10% av totala värdet av portföljen.

      Sen relaterar din frågan också till när man ska sälja av rent generellt vilket ofta är mycket svårare än själva köpbeslutet.
      Själv funderar jag på att sälja/minska vid följande tillfällen:
      - Det jag beskrivit ovan
      - Kan inte lita på ledningen
      - Värderingen blir för hög (PE-tal osv)
      - Faktorer som påverkar företagets grundläggande förmåga att göra affärer.
      - Hittar en bättre och säkrare investering.

      Är man osäker kan man alltid sälja hälften som en bra kompromiss. Och är det företag som går bra och stigit mycket i pris är det förstås dumt att sälja allt. Bättre då att skala av en del eller max hälften kanske och investera pengarna i en aktie som t ex har högre direktavkastning.

      Stora problemet med att sälja är att du måste hitta någon annat ställe att investera dina pengar. Och det ska ju vara en bättre investering än bolag du säljer för att det ska vara någon idé med att göra det. Om det inte bara handlar om att ha en sund portföljfördelning.

      Radera