lördag 16 april 2016

600 000 kr i utdelningar

Kabaaam - där gick jag förbi 600.000 kr i ackumulerade utdelningar sedan jag startade min resa mot ekonomiskt oberoende. All information om utdelningarna hittar du här.Även om utdelningskurvan talar sitt tydliga språk om att det är utdelningsinvestering som gäller har det inte bara varit en dans på rosor. Det har bland annat varit en del mindre lyckade investeringar i Impact coatings, American Realty, Bonheur, BHP, Kinder Morgan, BP och Ratos. Trots alla dessa snedsteg så har portföljen gått mer eller mindre som SIX30RX - totalt är det faktiskt 10% bättre sedan 2012 då min statistik börjar.

De första 100.000 kr i utdelningar tog nästan 6 år att tjäna in - vilket uppnåddes i mitten av februari 2013.

När väl de första 100.000 kr var i hamn gick det betydligt snabbare att nå till nr 2, 3, 4 osv:

 • Nr 2 tog drygt 13 månader - totalt 200.000 kr i april 2014
 • Nr 3 tog drygt 8 månader - totalt 300.000 kr i mitten av december 2014
 • Nr 4 tog drygt 4 månader - totalt 400.000 kr i slutet av april 2015
 • Nr 5 tog drygt 6 månader - totalt 500.000 kr i mitten av november 2015
 • Nr 6 tog 5 månader - totalt 600.000 kr i mitten av april 2016

Känner mig tacksam mot den tidigare versionen av mig själv som tog beslutet att ge mig in på den här resan!

21 kommentarer :

 1. Fascinerande hur snabbt det går med ränta på ränta! Efter detta året kommer jag ha runt 65 000:- kvar till mina första 100 k i utdelningar! Hoppas min andra 100 k går lika snabbt som din!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktienovisen och tack för din kommentar.

   Jo det är smått hisnande hur det utvecklar sig. Gäller dock att inte ta för mycket genvägar när det gäller kvalitén på bolagen och hur säkra utdelningarna är.

   Det är som du skriver mest tålamodskrävande i början av resan. Med uppnådda 65.000 kr så är ligger du bra till för att surfa vidare på utdelningsvågen =D

   Radera
 2. Inspirerande :) och såna minor kommer alla trampa på. Tydligt kan du se risk reward på ett bra sätt! Hur gör du med såna utdelningar då? Återinvestera allt eller viss procent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju fortfarande massvis med lån så om det inte blir månadsköp blir det amortering istället. Lite grovt har jag bestämt att jag minst ska amortera för utdelningarna och investera månadssparandet.

   Radera
 3. Sjukt vilka summor det blir snabbt! Vad hade du för målnivå på belåningsgraden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kortsiktigt vill jag få ner portföljlånet till 0 vilket kommer ta ungefär 1-2 år. Sen är det rock'n'roll :P

   Långsiktigt vill jag få ner bostadslånet också men det är ett lite längre projekt.

   Radera
  2. Ska ju säga det att jag de senaste åren sparat på i en ganska bra takt. Plus att börsen ju har gått bra i ett gäng år före den här senaste dippen.

   Radera
 4. Grymt jobbat! Vid den här nivån är det inte långt kvar till det går av sig själv! Min egen fundering är att när man når 300000 kr per år i utdelningar (typ där du är nu) kan man halvera sparandet, dubbla levnadsstandarden och ändå se utdelningarna växa med dubbla takten jämfört med vad jag har idag. Magiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Har inget behov av att öka levnadsstandarden på något avgörande sätt. Dock har jag skjutit fram ett antal uppdateringar/inköp (diskmaskin, spis osv) som kan dra lite engångskonstnader.

   Jo det vore trevligt att det maskinen spottade ur sig mer pengar än vad man bränner för att på så sätt på lite mer frihet. Sen får man inte glömma att portföljbolagen också kan öka i värde som gör att man kan sälja av vid behov.

   Radera
 5. Sjukt bra jobbat! Det här var precis vad jag behövede läsa när motivationen dippar lite. Keep it ut!

  /Sempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - jo har ju sparat/investerat en del pengar som annars kunnat gå till att bli helt skuldfri eller typ en villa eller så.

   Kul att du tycker det motiverar - en av anledningarna till att jag skriver bloggen!

   Radera
 6. Jättebra inlägg. Kul o inspirerande. Heja heja! /Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Charlotte och tack för din kommentar

   Kul att du gillar inlägget

   Radera
 7. Stort grattis! Riktigt imponerande!

  SvaraRadera
 8. Riktigt bra jobbat. Tänk sen när du kan leva av kanske halva utdelningen. Resten återinvesteras. Då kommer din SWR minska år efter år och du kanske t o m kan unna dig lite bubbelvatten ;) (Vi har kolsyrat vatten på jobbet i en automat så jag får mitt behov täckt där)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore drömmen det - att unna sig lite bubbelvatten efter alla dessa år ;)

   Radera
 9. Grym utveckling du visar upp, mycket imponerande och roligt att läsa. Hoppas du behåller motivationen till att blogga så man kan fortsätta följa dig. Lycka till framöver oavsett.

  /Tonårsmiljonären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja viktigt att mata motivationselden kontinuerligt. Snart rullar snöbollen snabbar än jag kan springa :P

   Radera
 10. Hej!

  Intressant och givande blogg måste jag säga!

  Jag håller själv på att dra igång ett sparande med fokus på utdelningar. En fråga som dykt upp många gånger när jag läst runt bland bloggarna är hur man hanterar sina bolån, då jag gissar att många bor i bostadsrätter. Det är ju en väldig trygghet att amortera av större belopp om ekonomin tillåter, samtidigt är ju räntan så låg så det känns knappt lönsamt. Hur tänker du här? För egen del är jag exempelvis bara belånad ca 50%. Vore det inte bätte att investera de pengarna på börsen i stället? Hur tänker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar!

   Lite grovt ser det ut såhär just nu:
   - Prio 1 amortera portföljlån (ca 360.000 kr kvar i lån)
   - Prio 2 fortsätta månadsköpen till pengamaskinen (tills 4,8 miljoner i portföljvärde)
   - Prio 3 amortera på bostadslån (långsiktigt projekt)

   Kan som mest tänka mig att ha 50% belåning på lägenheten vilket jag också har nu. Går börsen upp blir det mer amortering och går börsen ner blir det mer köp och mindre amortering.

   Radera