All redovisad statistik är i reala termer, det vill säga att man tagit hänsyn till inflationen. Detta till skillnad från nominella termer som inte tar hänsyn till inflation.
Vi pratar alltså om tidsrymder på 117, 50 respektive 17 år. Dataunderlaget kommer från Credit Suisse rapport "Global Investment Returns Yearbook 2017 Summary Edition", länk här.
Bilderna nedan avser den årliga avkastning i % (CAGR) under respektive tidsperiod.
Bilderna nedan avser den årliga avkastning i % (CAGR) under respektive tidsperiod.
Senaste 117 åren, 1900 - 2016
Senaste 50 åren, 1967 - 2016
Senaste 17 åren, 2000 - 2016
Några slutsatser:
- Hade man kunnat investera i en världsomspännande indexfond redan från år 1900 hela vägen till slutet av 2016 skulle den genomsnittliga årliga avkastningen legat på ungefär 5%.
- Om man valt att skippa övriga världen och bara investerat i svenska indexfonder (som förstås inte heller fanns år 1900) under samma period hade avkastningen blivit 0,8 procentenheter bättre - varje år.
- De senaste 50 åren har Sverige varit den bästa aktiemarknaden att investera i med en genomsnittlig årlig avkastningen på 9,4% - vilket i sin tur innebär att kapitalet fördubblas var 8:de år.
- De senaste 17 åren har den årliga avkastningen på svenska marknaden varit 5%. Det kanske inte låter så mycket men det ska jämföras med utvecklingen för hela världen som ligger på mindre än halva den, nämligen 1,9%.
- USA - vilket av många anses ha en av världens största och mest effektiva ekonomier, dessutom uppbackad av den starkaste militärmakten - har de senaste 117 åren bara haft en halv procentenhet bättre årligt avkastning jämfört med Sverige.
Kom ihåg att dessa siffror är justerade för inflationen - vill man ha den fullständiga (nominella) börsutvecklingen ska inflationen adderas för respektive år.
Snittet för den svenska inflationen (källa SCB) de olika tidsperioderna:
- 3,7% mellan åren 1900 - 2016
- 4,5% mellan åren 1967 - 2016
- 1,2% mellan åren 2000 - 2017
Avkastningseliten
Gör vi en likavägd summering för avkastningen under de tre perioderna får vi följande 10-topplista på länder som varit mest lönsamma att investera i. Med likavägd menar jag att avkastningen för de tre tidsperioderna har adderats samman för respektive land och att ingen av perioderna väger tyngre än någon annan.
- Plats 1: Sydafrika
- Plats 2: Danmark
- Plats 3: Sverige
- Plats 4: Nya Zeeland
- Plats 5: Australien
- Plats 6: Canada
- Plats 7: USA
- Plats 8: Storbritanien
- Plats 9: Finland
- Plast 10: Nederländerna
Att investera på den svenska aktiemarknaden verkar alltså inte ha varit så pjåkigt sett ur ett historiskt perspektiv. Däremot är det oroande läsning i rapporten att den svenska valutan SEK de senaste 50 åren tappat 0,7% i värde per år jämfört med den amerikanska valutan USD.
En årlig försämring av köpkraften med 0,7% kanske inte låter så mycket men på 10 år har det med ränta-på-ränta effekten blivit 7%. Räknar man på ett helt yrkesliv (40 år) försämras köpkraften med en tredjedel. Något att tänka på om man som svensk planerar att pensionera sig utomlands.
Läs också: Alla fördelarna med utdelningsinvestering.
JA, Sverige har en historia av politiker som lever på devalvering. Man spenderar friskt de pengar man inte har i förväg, sedan hoppas man att samma trick som alltid fungerar (att inflatera bort skulderna). Därför är det mycket hög risk att ha allt i SEK som jag ser det. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaJa, det ger ökad internationell konkurrenskraft men urholkar samtidigt vår relativa rikedom mot andra i världen.
RaderaUppdaterade inlägget med konsekvenserna av en inflation på 0,7 % per år under 40 år - det ger faktiskt en försämrad köpkraft med hela 1/3 - skrämmande!
Väldigt intressant, stort tack!
SvaraRaderaKul att det uppskattas
Radera-"under samma period hade avkastningen blivit 0,8% bättre varje år."
SvaraRaderaNej, 16% bättre avkastning, eller 0,8 PROCENTENHETER.
Bra fångat, uppdaterar
RaderaIntressant att Sydafrika ligger så bra till. Har besökt landet och fastnade för det på flera plan. Är tveksam till om jag kommer investera i det dock men jag blev lite mer sugen efter att ha sett dess utveckling historiskt. Jag trodde att de hade lidit mer av sina politiska problem (som i och för sig är långt ifrån över).
SvaraRaderaFör mig var det också lite oväntat även om jag nog hört att de legat bra till tidigare.
RaderaHar du investerat i ngn aktie från sydafrika / tänkt göra det efter denna? :)
SvaraRaderaInte direkt - men kolla med Gustav, har för mig att han har en del investeringar där.
Raderahttp://gustavsaktieblogg.blogspot.se/
Jodå, jag äger aktier i Discovery Ltd och Famous Brands.
RaderaTack för ett mycket bra inlägg! Och för referensen.