söndag 9 juli 2017

10 bästa länderna att investera i

Här följer sammanställning av avkastningen på de tio bästa aktiemarknaderna genom tiderna. Uppmätta tidsperioder:
år 1900 - 2016 
år 1967 - 2016 
år 2000 - 2016

All redovisad statistik är i reala termer, det vill säga att man tagit hänsyn till inflationen. Detta till skillnad från nominella termer som inte tar hänsyn till inflation.

Vi pratar alltså om tidsrymder på 117, 50 respektive 17 år. Dataunderlaget kommer från Credit Suisse rapport "Global Investment Returns Yearbook 2017 Summary Edition", länk här.

Bilderna nedan avser den årliga avkastning i % (CAGR) under respektive tidsperiod.


Senaste 117 åren, 1900 - 2016
Senaste 50 åren, 1967 - 2016


Senaste 17 åren, 2000 - 2016
Några slutsatser:
 • Hade man kunnat investera i en världsomspännande indexfond redan från år 1900 hela vägen till slutet av 2016 skulle den genomsnittliga årliga avkastningen legat på ungefär 5%.
 • Om man valt att skippa övriga världen och bara investerat i svenska indexfonder (som förstås inte heller fanns år 1900) under samma period hade avkastningen blivit 0,8 procentenheter bättre - varje år.
 • De senaste 50 åren har Sverige varit den bästa aktiemarknaden att investera i med en genomsnittlig årlig avkastningen på 9,4% - vilket i sin tur innebär att kapitalet fördubblas var 8:de år.
 • De senaste 17 åren har den årliga avkastningen på svenska marknaden varit 5%. Det kanske inte låter så mycket men det ska jämföras med utvecklingen för hela världen som ligger på mindre än halva den, nämligen 1,9%.
 • USA - vilket av många anses ha en av världens största och mest effektiva ekonomier, dessutom uppbackad av den starkaste militärmakten - har de senaste 117 åren bara haft en halv procentenhet bättre årligt avkastning jämfört med Sverige.

Kom ihåg att dessa siffror är justerade för inflationen - vill man ha den fullständiga (nominella) börsutvecklingen ska inflationen adderas för respektive år.

Snittet för den svenska inflationen (källa SCB) de olika tidsperioderna:
 • 3,7% mellan åren 1900 - 2016
 • 4,5% mellan åren 1967 - 2016
 • 1,2% mellan åren 2000 - 2017

Avkastningseliten
Gör vi en likavägd summering för avkastningen under de tre perioderna får vi följande 10-topplista på länder som varit mest lönsamma att investera i. Med likavägd menar jag att avkastningen för de tre tidsperioderna har adderats samman för respektive land och att ingen av perioderna väger tyngre än någon annan.
 • Plats 1: Sydafrika
 • Plats 2: Danmark  
 • Plats 3: Sverige
 • Plats 4: Nya Zeeland
 • Plats 5: Australien
 • Plats 6: Canada
 • Plats 7: USA
 • Plats 8: Storbritanien
 • Plats 9: Finland
 • Plast 10: NederländernaAtt investera på den svenska aktiemarknaden verkar alltså inte ha varit så pjåkigt sett ur ett historiskt perspektiv. Däremot är det oroande läsning i rapporten att den svenska valutan SEK de senaste 50 åren tappat 0,7% i värde per år jämfört med den amerikanska valutan USD.

En årlig försämring av köpkraften med 0,7% kanske inte låter så mycket men på 10 år har det med ränta-på-ränta effekten blivit 7%. Räknar man på ett helt yrkesliv (40 år) försämras köpkraften med en tredjedel. Något att tänka på om man som svensk planerar att pensionera sig utomlands.


Läs också: Alla fördelarna med utdelningsinvestering.

11 kommentarer :

 1. JA, Sverige har en historia av politiker som lever på devalvering. Man spenderar friskt de pengar man inte har i förväg, sedan hoppas man att samma trick som alltid fungerar (att inflatera bort skulderna). Därför är det mycket hög risk att ha allt i SEK som jag ser det. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ger ökad internationell konkurrenskraft men urholkar samtidigt vår relativa rikedom mot andra i världen.

   Uppdaterade inlägget med konsekvenserna av en inflation på 0,7 % per år under 40 år - det ger faktiskt en försämrad köpkraft med hela 1/3 - skrämmande!

   Radera
 2. Väldigt intressant, stort tack!

  SvaraRadera
 3. -"under samma period hade avkastningen blivit 0,8% bättre varje år."

  Nej, 16% bättre avkastning, eller 0,8 PROCENTENHETER.

  SvaraRadera
 4. Intressant att Sydafrika ligger så bra till. Har besökt landet och fastnade för det på flera plan. Är tveksam till om jag kommer investera i det dock men jag blev lite mer sugen efter att ha sett dess utveckling historiskt. Jag trodde att de hade lidit mer av sina politiska problem (som i och för sig är långt ifrån över).

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig var det också lite oväntat även om jag nog hört att de legat bra till tidigare.

   Radera
 5. Har du investerat i ngn aktie från sydafrika / tänkt göra det efter denna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte direkt - men kolla med Gustav, har för mig att han har en del investeringar där.

   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/

   Radera
  2. Jodå, jag äger aktier i Discovery Ltd och Famous Brands.

   Tack för ett mycket bra inlägg! Och för referensen.

   Radera