lördag 4 december 2021

Pasta salsiccia

Här kommer ett pastarecept utöver det vanliga. Varning för maxade smaker. Utan att överdriva skulle det kunna vara den godaste pastan jag käkat. Inte för att skryta utan mer för att jag känner mig tvingad att hålla mig till fakta :P

Och nej, som vanligt är det inte off-topic utan den här bloggen handlar alltid om det som jag tycker är viktigt. Och vad kan vara viktigare än en snuskigt god pasta?




Räkna med att det tar minst 1 timme att laga så om du har bråttom får du göra halv sats för att få ner tiden.


Till denna förnämliga anrättning behöver du:

  • Lika delar morot, lök och stjälkselleri, dvs italiensk soffritto / fransk mirepoix. Totalvikten väljer du själv men tar du intervallet 50 - 100 % av mängden salsiccia är du hemma
  • Färsk salsiccia ca 700 - 800 gr
  • Smaksättning
    • Guanciale (lufttorkad griskind) ca 200 gr, skivad lika tunt som bacon ungefär
    • Grädde ca 5+ dl
    • Vitlök efter smak. Jag kör 4 st solovitlökar
    • Tomatpure ca 1,5+ tub
    • Vitt matlagningsvin 1 flaska
    • Svartpeppar nymalen
  • Pasta valfritt men jag kör oftast fusilli fullkorn

Nu gör vi detta tillsammans i 17 enkla steg!

Steg 1 - hacka morot, lök, stjälkselleri, vitlök och sedan gå i med lite olivolja.

Pro tip: spara lite av den råa vitlöken till senare så du får extra tryck i smaken.





Steg 2 - gosa på mellanvärme så att smakerna blommar ut.



Steg 3 - mecka ut korvarna som ska hackas.
Här kör jag med två olika varianter, en med fänkål och en med lite chilli i.

























Steg 4 - hacka färdigt salsiccian, sedan får kocken läppja på vinet


























Steg 5 - skär guancialen i mindre bitar



Steg 6 - smält ned på låg mellanlåg värme




Steg 7 - nu ska allt blandas ihop


























Steg 8 - höj till mellanhög värmen (7 av 10) och lägg i korven

































Steg 9 - börjar bli klart

































Steg 10 - i med grönsakerna och den extra råa vitlöken (typ 2 st solovitlökar) du sparade från steg 1

































Steg 11 - i med tomatpuré och stek.

Pro tip: viktigt att det inte blir för mycket tomat då det ska vara mild tomatsmak

































Steg 12 - i med matlagningsvin, här kör man efter smak, men behövs minst en halv flaska.

Pro tip: om du kör vanligt vin ska det vara så torrt som möjligt.

































Steg 13 - i med grädden, snåla inte.

































Steg 14 - nu ska det koka ihop, räkna med minst 30 minuter. Nu gäller det att jobba med smakerna. Ha i mer tomatpuré, vitlök, matlagningsvin och grädde om det behövs. Nymalen svartpeppar. När smakerna sjunger är du klar.

Pro tip: koka ihop länge så den blir tillräckligt krämig och tjock i konsistensen. På bilden är det ganska lagom med färg/tomatpuré men den behöver koka en stund till för att bli tjockare.

































Steg 15 - koka pastan

Pro tip: ställ av lite av pastavattnet som innehåller smak och stärkelse som du kan använda om det behövs.

























Steg 16 - blanda pasta och sås.
Här kör jag med en lyxpasta men funkar nästan bättre med vanlig fullkornspasta enligt mitt tycke.

Pro tip: såsen är extremt smakrik, så ta lite sås i förhållande till pastan. På bilden är det lite för mycket sås för min smak.

































Steg 17 - ät

Pro tip: rödvin passar bättre till





















Om du gillade detta recept kanske du även gillar mitt sillrecept?

 


Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

6 kommentarer :

  1. Kuled recept. Det ser gott ut och även om det var många moment så får vi prova det! ;)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Receptet går naturligtvis att förenkla om man vill.

      Men smakerna man får fram med alla ingredienserna är inget man behöver skämmas över.

      Radera
  2. Ser riktigt gott ut! Ska testa framöver!
    Tack för en inspirerande blogg!

    / Cson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du gillar bloggen, lycka till med pastan :)

      Radera
  3. Det ser riktigt gott ut och var en mycket gedigen beskrivning på hur det tillagas! Trevligt att kocken fick läppja på vinet under processens gång! :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  4. Inspo!

    Blev peppad en fredagskväll som denna. Gjorde enligt ovan men stekte soffriton i fettet från salciccian.

    Misstag att bryta mot den helig regel som lyder att aldrig kombinera soffrito, eller ragu eller nåt liknande, med mejerier. Kommer inte att upprepa detta kulinariska misstag igen.

    SvaraRadera