fredag 31 december 2021

Svärfarportföljen

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har nyligen investerat 100.000 kr i "Svärfarportföljen", bakgrund till det kommer här.

Efter att ha pratat aktier med svärfar i somras kände jag att jag behövde beväpna mig med några habila värdepappersidéer ifall det skulle bli vidare snack under julfirandet.

Av uppenbara skäl vill man inte prata högriskaktier med svärfar utan jag klurade en del på en portfölj som skulle vara underhållsfri, ha bra diversifiering, hög andel aktier samt ge utdelning.

Tyvärr blev det inte mycket portföljsnack under jul men själva idén med Svärfarportföljen fortsatte att växa för mig. Själv investerar jag nästan allt mitt kapital i Seglarportföljen men i rätt många blogginlägg slänger jag lite slarvigt ur mig att det bästa för nästan alla är att "månadsspara i en global indexfond med låg avgift".

Nu består Svärfarportföljen av ETF'er (börshandlade fonder) vilket inte är optimalt för månadssparande p g a kostnaden för courtaget (köp/sälja av fonder är oftast kostnadsfritt). Men bortsett från det är det inte en portfölj man behöver skämmas över.

Istället för yra en massa om att det här skulle vara en sådan förnämlig portfölj eller kunna vara ett alternativ till en fondrobot går vi istället igenom innehållet så får du avgöra själv.

VärdepapperAndelAvgiftDirekt-
avkastning
Andel
aktier
Xact Norden Högutdelande20%0,30%4,5%100%
Xact Sverige20%0,15%4,0%100%
Vanguard FTSE All-World20%0,22%1,4%100%
Vanguard S&P 50020%0,07%1,1%100%
Vanguard LifeStrategy 60% Equity20%0,25%1,8%60%
Sum/snitt100%0,20%2,56%92%

Affiliatelänkar ovan

Jag har igår alltså investerat 100.000 kr enligt ovan och tanken är att jag ska redovisa utvecklingen här på bloggen framöver. Om jag skulle övergå till att investera helt i fonder istället för aktier så ligger den här portföljen ganska nära något som jag själv skulle kunna välja. Även om 100.000 kr inte är att förakta så är det ett litet belopp jämfört med det som är investerat Seglarportföljen som jag försörjer mig på.

I nästa inlägg tänkte jag gå igenom respektive fond och vad de innehåller men här kommer några snabbkommentarer.

Innehaven

Fonderna ges ut av Handelsbanken och Vanguard. Både är i mitt tycke högkvalitativa aktörer med låg risk i verksamheten. Om jag förstått upplägget i Vanguard rätt så är man som fondandelsägare med och äger fondbolaget vilket borgar för att incitamenten ligger rätt och Handelsbanken har låg risk i sin verksamhet och god kreditrating.

Xact Norden Högutdelande (Handelsbanken) innehåller 45 stabila nordiska företag med utdelning. Det är väl främst stabilitet och utdelning som ger denna fond en plats i portföljen, vill man ha maximal kursavkastning finns andra alternativ.

Xact Sverige (Handelsbanken) ger exponering mot svenska aktiemarknaden med upp till 80 svenska företag. Inte fel med svenska aktier om man bor i Sverige och som historiskt haft en av den bästa avkastningen i världen.

Vanguard FTSE All-World är en helt vanligt global indexfond, dvs något som ensamt skulle kunna utgöra hela portföljen då den innehåller tusentals olika företag från stora delar av världen. Det enda speciella med just den här varianten är att den har utdelning.

Vanguard S&P 500. Detta är den legendariska investeraren Warren Buffetts rekommendation till de som inte vill eller kan hålla på med enskilda aktier. Fonden innehåller amerikanska börsens 500 stora bolag och ger utdelning. Börsen i USA har tillsammans med svenska börsen varit en av de absolut bästa historiskt. Warren Buffett lär ha sagt: "never bet against America".

Vanguard LifeStrategy 60% Equity är väl den fonden som sticker ut lite eftersom den inte bara innehåller aktier. I denna fond får man nämligen 60% aktier och 40% räntor / fixed income. Fonden balanseras om med jämna mellanrum av Vanguard. Jag har sett statistik på att runt 90% aktier ger ungefär samma avkastning som 100% aktier fast till lägre risk. Och med den här fonden landar Svärfarportföljen total på 92% aktier och du får automatisk ombalansering, även om det bara är på de 20% som är investerade i denna fond. Sen är det inte heller fel att ha ett innehav som vid en börskrasch går ner lite mindre som man kan sälja av för att trycka in i de andra fonderna om man känner för det.


Direktavkastning, fyraprocentsregeln, långsiktigt avkasting och risk

Direktavkastningen på portföljen som helhet ligger på runt 2,5%. Så om man hade tänkt att investera en större summa i denna portfölj och leva på avkastningen är det enklast att konsumera upp utdelningen och sedan sälja av runt 1,5% per år för att komma upp i nivåerna som gäller för fyraprocentsregeln.

Både börsen och den amerikanska dollarn är högt värderade för tillfället. Vi får se hur det påverkar avkastningen närmaste åren. Långsiktigt tror jag ändå att denna portfölj har goda chanser att avkasta det som krävs för fyraprocentsreglen, dvs 4% per år plus inflation.

Känner man att man vill ta lägre eller högre risk (mindre eller mer aktier) än det jag investerat i är det bara att ändra den femtedel som ligger i Vanguard Lifestrategy, den finns nämligen i ytterligare tre varianter, 80% aktier, 40% aktier och 20% aktier.

Genom att ändra Vanguard LifeStrategy delen får du på totalen följande mängd aktier:

 • Vanguard LifeStrategy 80% Equity = 96% aktier
 • Vanguard LifeStrategy 60% Equity = 92% aktier (Svärfarportföljen)
 • Vanguard LifeStrategy 40% Equity = 88% aktier
 • Vanguard LifeStrategy 20% Equity = 84% aktier

Som jämförelse har jag själv totalt 72% aktieexponering i hela min ekonomi om jag räknar in Seglarportföljen, boende och tjänstepension.


Das war alles, återkommer i nästa inlägg med mer info om fonderna. Grått nytt hår på er!
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

10 kommentarer :

 1. Hej
  Tack för dina informativa inlägg. Läser med nöje varje gång. Nu har jag en fråga.
  Hur köper du Vanguard fonder som du nämnde i inlägget? De går ju inte att handla i Sverige.
  Vänliga hälsningar Adela
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Adela. Klickar du på länkarna kommer du till värdepappret på Avanza där du kan handla dessa ETF'er. Men de finns säkert hos Nordnet och andra aktörer också. Mer info om fonderna kommer i nästa inlägg som sagt.

   Radera
  2. Tack för svaret!
   Adela

   Radera
 2. Tack för den. Den ska jag nog prova i en liten tjänstepension som jag hoppas snart flyttas till Avanza. Kan man se någonstans när dessa delar ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I nästa inlägg tänkte jag skriva om utdelningen och när den kommer.

   Radera
 3. Kul initiativ, ska bli roligt att följa!

  SvaraRadera
 4. Nordnet har en lösning där de erbjuder ett courtagefritt månadssparande, vilket gör att det går att månadsspara i ETFer på ett ekonomiskt sätt. Helt automatiserat, även om Du inte kan välja belopp, fraktioner fungerar alltså inte. Du väljer hur många andelar Du vill ha varje månad.

  Nordnet är LITET bättre på just börshandlade fonder, men vi har sett hur Avanza blivit väldigt mycket bättre under det senaste året.

  SvaraRadera