lördag 21 december 2019

4 grejor för att bli ekonomiskt fri

För en oinvigd kan FIRE-communityn kännas ouppnåelig. Men zoomar vi ut är det faktiskt inte så märkligt det vi håller på med.

Vill du inte behöva vänta tills 65 årsdagen för att äga din tid är det faktiskt bara fyra ganska simpla grejor du behöver göra.


1 Jobba
Hoppas det inte kommer som en överraskning att man behöver en inkomst för att kunna spara. Här handlar det snarare om att hitta rätt balans mellan att tjäna pengar här och nu och att ha ett meningsfullt liv.

En person som redan har investerat tid och pengar i en utbildning eller karriär tycker säkert ofta att det är värt att kämpa på lite extra under några år för att kunna lägga undan pengar i en högre takt. Medans en annan som levt lite mer vind för våg och hoppat på arbeten som känts bra utan att tänka på lönenivån kanske är mer ok med att lönearbeta under längre tid.


2 Spendera effektivt
Detta är kärnan i FIRE-rörelsen. I princip lever man det liv man vill fast för bara halva kostnaden. För att uppnå detta är det en fråga om perspektiv, prioriteringar och kunskap. Om det är någon av punkterna som kräver lite mer engagemang är det denna. Får du t ex ut 25 000 kr / månad efter skatt behöver du alltså komma på ett sätt att leva det liv du liv fast för bara 12 500 kr varje månad. Använd din kreativitet och fantasi. Det är förstås tillåtet att spara mer än 50% om du känner för det.

Om man inte vill eller inte kan leva på halva sin lön är det bara att genomföra de effektiviseringar som man finner lämpligt. Vem vet, du kanske väljer att börja med 20% sparkvot och lever loppan för resterande 80%.


3 Investera
Eftersom du i punkt två valde att sätta av pengar till din egen frihet kommer du nu ha en del medel att investera. Oavsett om du har 20, 50 eller 75% av din lön att investera är det bara att skrida till verket.

Det enklaste och säkraste är att bestämma sig för att sparandet är för evigt och lägga upp ett automatiskt månadssparande som går in i breda och billiga indexfonder.


4 Tid och tålamod
Sådär, nu är det bara att leva på som vanligt, ha kul och njuta av livet. Medans du gör det kommer frukterna av arbetet du la ner i steg 1, 2 och 3 att komma successivt över tid. Lever du på 80% av lönen äger du din tid efter 37 år*.

Bumpar du upp ditt sparande till 50% har du din frihet efter 17 år* och blir du med tiden en spargud med en sparkvot om 75% står du som kapten på din egen skuta efter bara 7 år*.

Känner du att du trivs med ditt arbete och kan som tidig pensionär tänka dig att jobba 50% resten av ditt liv går det naturligtvis på halva tiden. Dvs 18,5 år för 20% sparkvot, 8,5 år för 50% sparkvot eller 3,5 år för 75% sparkvot.


För att för att summera:
 • Du ska ha ett jobb
 • Spara en del av lönen
 • Sätta upp ett automatiskt månadssparande i indexfonder med en evig sparhorisont
 • Fortsätta leva på som vanligt

Skulle det skita sig fullständigt och du fortfarande tycker det är kul att jobba när du nått ditt mål är det inte värre än att du får donera pengarna enligt eget tycke eller att dina efterlevande får ta över ansvaret för dina medel.
Som du märker är det inte direkt någon raketforskning att äga sin egen tid. Det riktigt fina är att alla fyra områden är tillgängliga för de flesta. Det är bara en fråga om tid och hur mycket du prioriterar att investera i dig själv och din egen frihet.

Låter det rimligt? Kör!

* Den chokerande enkla matematiken bakom tidig pensionering
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


13 kommentarer :

 1. En mycket bra summering. Inte lätt, men ändå enkelt...

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon

   Att ha rätt perspektiv och inställning underlättar det mesta

   Radera
  2. Hehe, snyggt sammanfattat av Egon: "inte lätt men ändå enkelt".

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Och så borde man lägga till att tiden att börja är idag och skjuta inte fram det till imorgon. Även om det är lördag idag och börsen är stängd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parre

   Det du gör idag får du skörda i morgon. Dagens tankar och inställning är grunden för hur hela morgondagen upplevs.

   Radera
 3. Hej Utdelningsseglaren!
  Det låter så enkelt, och det är det säkert om man verkligen vill.
  Kul att nu är några som lyckats ta er hela vägen fram!

  Själv så hankar jag på i mitt lilla tempo. Jobbar deltid för att ha mer tid med barnen. Skulle ta för lång tid för mig att bli ekonomiskt fri så jag tar en mellanväg nu när barnen är unga. Sedan kanske jag kommer jobba hårdare för att bli ekonomiskt fri.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Pappa betalar?

   Bara köra på i sitt eget tempo och trivas med livet. Tiden går inte att stoppa (vad vi vet) så du kommer i mål. Och när du kommit i mål kommer du undra hur det kunde gå så snabbt.

   Radera
 4. "Skita sig fullständigt" :) Det skulle ju innebära att du går igenom tillvaron och hatar ditt jobb och din vardag under lång tid det. Ja, tragiskt. Glöm inte att kul under vardagen och inte bara i den där framtiden.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Uppskattade större delen av mitt arbetsliv och fick chans att arbeta med ett visst ansvar och med spännande frågor och kollegor jag lärde mig mycket av.

   Att man efter så där 15 - 20 tröttnar lite att hänga på ett kontor är inte så förvånande egentligen. Snarare är det förvånande att så många gör samma grej och identifierar sig med sitt jobb och prioriterar pengarna före mycket annat.

   Radera
 5. Kul att du nämner jobba 50%. Lite så min plan är. Tror många helt förbiser hur mycket snabbare man kan nå en stor känsla av frihet 😁🙏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har man en bra lön och ser till att hamna på låga kostnader går det sjukt snabbt. 3,5 år!

   Efter det kan man gå ner på 50% och rikta om fokus till att starta egen verksamhet på sikt.

   Radera
 6. Förstår inte riktigt fallet med att jobba 50% resten av livet. Om jag idag sparar 50% av min lön (fri efter 17år ) så är jag ju fri dag 1 om jag går ner till 50% och anser att 50% jobb är att vara fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Du har naturligtvis rätt, måste ha rökt på rejält när jag skrev det där.

   Tror det beror på att jag testkörde en sparkvot på 25% vilket råkade resultera i en halvering i av tiden som behövdes om man kunde tänka sig att jobba 50%. Denna slutsats överförde jag felaktigt på övriga sparkvoter. Bra idé till ett kommande inlägg som benar ut hur snabbt det går för respektive sparkvot.

   Radera