söndag 22 juli 2018

Mer aktiv förvaltning

För någon vecka sedan gjorde jag ytterligare en justering i min premiepension genom att logga in hos pensionsmyndigheten.se


Har tidigare under lång tid valt att uteslutande använda mig av svenska statens egna globala indexfond (AP7 Aktiefond) som har den fenomenalt låga avgiften 0,1%.

I slutet av 2017 gjorde jag den första justeringen för att få exponering mot aktivt förvaltade fonder då jag tycker det är förmånligt med den rabatt som finns inom premiepensionen.

Om man överhuvud taget ska ha aktivt förvaltade fonder är det nog smartast att ha dem i premiepensionen p g a rabatten.

Min nu valda fördelning för premiepensionen är:

Tidigare var fördelningen 30% aktivt förvaltat och 70% passivt förvaltat vilket jag nu justerat till 50/50.Tittar vi på avkastningen under 2018 har det inte lönat sig att flytta pengar från AP7 Aktiefond till någon av de andra fonderna. Vi får se hur det blir framöver.Inte heller avgifterna är bättre än AP7 Aktiefond.


Avkastningen på min premiepension sedan start har i snitt varit 11,3% per år (CAGR)


Framgent kommer jag redovisa ändringarna i premiepensionen under sidan Transaktioner här på bloggen, länk även under Seglarportföljen i högerspalten.

Där kan du välja att få ett mejl varje gång jag gör en ändring i Seglarportföljen eller i premiepensionen. Skriv då in din mejladress i rutan som poppar upp i nedre högra hörnet på denna sida.
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

8 kommentarer :

 1. AP7 har faktiskt en viss del aktiv förvaltning men är i huvudsak passiv. Den och Coeli Global Select är mina favoriter i PPM utöver Tundras EM-fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, vad är det som är aktivt?

   Förstått att en del indexfonder inte bara sitter på aktier utan ibland får sin exponering på aktiemarknaden på annat sätt. Är det detta du menar eller är det private equity?

   Radera
  2. Vet inte säkert men gissar att det är deras lilla del som är mot EM. Sen har jag för mig att jag hörde via en podd att de även körde pair-trades på utvalda aktier. Tror inte de har onoterat men låter det vara osagt.

   Radera
  3. Även belåning varierar, vilket borde betraktas som aktivt.

   Radera
 2. Ap7 är väl enda fonden inom PPM som får nyttja belåning?

  SvaraRadera
 3. Även jag har bytt AP7 mot andra fonder, men de senaste åren har ju AP7 gått riktigt bra. Frågan är hur bra den går i sämre tider? Den brukar väl svänga en hel del?

  För övrigt får jag gratulera till det vältajmade inköpet av Intrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, långt ifrån säker på att det är en bra idé att byta ut delar av AP7. Detta handlade mer om att komma åt rabatten för aktiv förvaltning. Time will tell...

   Det var lite roligt att se när man låg plus över 30 000 kr på ett innehav på bara en dags innehav. Sen backade den ju rejält igår. Känns som det är extremt mycket spekulation i den aktien.

   Radera
 4. Kasta ett öga på Handelsbanken Brasilien. Intressant högriskare med ljus framtid. Jag hoppade in för en månad sen och det ångrar jag inte :)

  SvaraRadera