lördag 3 februari 2018

Warren Buffet fick rätt - hedgefonder är skit (1/2)

År 2007 ingick Warren Buffet ett vad om 1 miljon dollars att indexet S&P500 skulle slå utveckling av en korg beståendes valfria hedgefonder.

Nu 10 år senare visar det sig förstås att han fick rätt - för den som vill läsa mer finns länk här.Kika gärna på nedanstående videoklipp från 2015 där Warren Buffet går igenom vadet, bakgrunden och hur utvecklingen varit fram tills dess. Redan då visade siffrorna åt vilket håll det barkade.
Har själv inga 1 miljon dollar att ingå något vad med (ännu i alla fall... :P) men nyfiken som jag är kollade jag lite snabbt hur utvecklingen för ett sådant vad skulle sett ut här i Sverige.

Istället för S&P500 väljer jag Avanza Zero som följer SIX30RX och som hedgefonder väljer jag helt slumpvis ut några stycken för att jämföra utveckligen. Resultatet för 10-årsperioden 2007 - 2017 kommer här:

PriorNilsson Idea149,90%
Avanza Zero111,37%
Nektar97,47%
Atlant Edge80,84%
Lynx74,80%
Brummer multi strategy60,30%
Excalibur50,89%
Catella hedgefond44,54%

Utvecklingen för respektive fond har jag tagit från Avanzas hemsida och perioden jag ställt in är sista december 2007 till sista december 2017.

Någon som fortfarande tror att investera i hedgefonder är en bra idé på 10-års sikt? Siffrorna ovan talar sitt tydliga språk men det som är ännu mer talande är alla de hedgefonder som lagts ner under dessa 10 år och alla de hedgefonder som bara har några års historik totalt sätt.

Detta skvallrar förstås om att fondbolagen lägger ner olönsamma fonder och löpande startar nya - allt för att kunna visa upp en bra avkastning. De hedgefonder som har 10-års historik är alltså den verkliga gräddan som lyckats avkasta tillräckligt bra för att inte bli nedlagda.

De dåligt presterande finns alltså inte kvar och snedvrider således jämförelsen. Trots detta ser det ut som att de som grupp är betydligt sämre än en vanlig indexfond.

Men hedgefonder är förstås inte skit för de som jobbar där - bara för de som investerar i dem på lång sikt.
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

10 kommentarer :

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Tack för påminnelsen kring detta vad. Relaterat till detta kanske mitt lilla index vs hedge experiment kan intressera eller senaste uppdateringen.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och: Tack för en utmärkt blogg!

   Radera
  2. Intressant med ditt "liveexperiment" - ska bli kul att följa! Hoppas du kör detta längre än två år :)

   Radera
 3. Hej, Nu har du ju jämfört äpplen med päron ovan. Excalibur är en räntefond, och ska knappast jämföras med ett aktieindex, som ett exempel. Sedan bör man i övrigt titta på samma riskklass. Men, visst du har rätt i att det är svårt att hitta stjärnorna, eller att förstå vad de gör. Men, men det sagt, så skulle jag inte ha allt i aktieindex nu efter den uppgång vi sett.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltså svårt att hitta hedgefonder som har 10 års historik så jag var tvungen att ta dem jag hittade. Har inte kategoriserat dem på något annat sätt än att de just är hedgefonder. Har hittat dem slumpvis genom att läsa artiklar på Morningstar, Avanza och övriga nätet.

   Radera
 4. Välkommen tillbaka från semestern! Tycker du har god koll på din fruktkorg i din jämförelse och jag tycker eg inte heller att de är huvudfrågan här.
  För min del så handlar mycket av frågeställningen om incitament, då Hedgefonder tar betalt oavsett om de slår index eller ej och lyckas de slå index får de då X% ytterligare av det det benämner "överavkastning" mot index, vilket i sin tur uppmuntrar risktagande med någon annans pengar...
  För egen del så tror jag en korg med investmentbolag slår index i 95 fall av 100, så länge huvudägaren är av kött & blod.
  "Pilotskolan" med huvudägaren i cockpit gör ju att man gärna vill ta ner planet man själv sitter i som huvudägare medan en hedgefond mer kan liknas vid någon som leker med någon annans radiostyrda plan. När det radiostyrda planet sedan störtar kan man enkelt bara ge kontrollen tillbaka till ägaren och säga "Du jag tror det verkar vara något problem med DITT plan...". Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, fortfarande semester i solen en vecka till :)

   Incitamenten kan säkert vara en nyckeln till att förklara detta. Det är ju trots allt rätt smarta och välbetalda personer som arbetar med dessa fonder.

   Radera
 5. Intressant sammanställning. Har själv Avanza Zero men den känns ju så tråkigt. Men tråkigt behöver ju onekligen inte vara fel.

  SvaraRadera
 6. Det beskrivs att många Hedgefonder får lägga ner.
  Finns det någon klok person som kan svara på vilken risk man tar som investerare vid nedläggning av en sådan fond?
  Får man alltid tillbaka befintligt värde i fonden?

  SvaraRadera