tisdag 13 februari 2018

Köp & sälj i Seglarportföljen

Fortsätter att misslyckas kapitalt med intentionen om att hålla nere courtagekostnaderna.

Intalar mig själv att den långsiktigt önskade versionen på portföljen är nära - men det resonemanget har jag kört med de senaste två åren.

En för mig sällsynt kommentar till portföljen kommer här:
Antal innehav har minskats till 25 stycken eftersom jag vill att portföljen ska bli mer lätthanterlig.

Två ganska tydliga inriktningar har utkristalliserat sig; dels inriktningen mot investmentbolag och dels innehaven med hög direktavkastning. Den sistnämnda har fått större utrymme då jag nu inom en överskådlig framtid för första gången kommer att ta ut pengar från portföljen. Investmentbolagen med lägre direktavkastning har större chans till uppgång både i vad det gäller priset på aktierna samt till en över tid stigande utdelning.

Förändringar i Seglarportföljen sedan förra uppdateringen:
Ökat:  
Skanska 170, 168, 162
Investor 373, 352 
Öresund 131
Klövern pref 309 
Handelsbanken 111
Hennes & Mauritz 162, 146
Kinnevik 287
Energias de Portugal 2,86, 2,72
Europris 33,25, 30,35, 27,6
Pandora 581  
Senior Housing Properties Trust 16,89  
WP Carey 61 
Latour 95
Industrivärden 195

Minskat: Inget

Nya bolag i portföljen:  
Transalta Renewables 13, 12,99, 12,29, 11,75
EPR Properties 60, 58
SAS pref 542
  
Sålt av helt:  
Klövern pref 301
Johnson & Johnson 139
eWork 109
Topdanmark 272
Beijer Alma 260
AT&T 37,59
Axfood 149

Aktiearbitrage: Inget

Har behållt en (1) aktie i vardera bolagen Axfood och Beijer Alma för att kunna gå på årsstämman.

Som vanligt finner du innehaven i Seglarportföljen genom länken i högerspalten - alternativt klickar du här.

Även uppdaterat utdelningskalendern som du hittar här.
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

12 kommentarer :

 1. Missade att notera min ökning i Latour och Industrivärden - nu uppdaterat inlägget. Hoppas jag fick med allt nu.

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
 2. Hej där Seglaren! Kul att vi delar ägande i några lite udda bolag. Ser att du minskade i Axfood, hur tänkte du där? Var det rapporten som skrämde dig? Själv ökade jag i Axfood sm jag tror kommer leverera på sikt, då vi alla behöver äta, samt att jag hade dålig representation inom detaljhandeln.

  Och ett ökande i Senior Housing? De har ju backat rejält på senare tid, men vad är det som lockar med detta bolag, mer än deras nuvarande DA? Ser du en kommande uppsida, eller är det fritt fall mot noll? Det finns ju de som anser att REITs agerar cykliskt, och att en uppsida kommer, som inte alls har att göra med räntornas upp- och nedgång. Varför just SNH och inte t.ex. Sabra Healthcare eller OHI? Finns ju en uppsjö av andra REITs med inriktning hälsa. Nyfiken på ditt resonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig Snålgrisen och tack för din kommentar.

   Avstår från att kommentera mina transaktioner men generellt gäller att när man inte längre tillför några pengar till portföljen behöver man sälja för att köpa nytt.

   Lycka till med dina investeringar och hoppas utdelningarna är med dig

   Radera
  2. jaha.. ja det är i alla fall kul att läsa om någon som vågar investera lite i alla dessa fallande REIT-knivar. Kommer förmodligen inom kort att pytsa in lite mer stålar i Sabra Healthcare och OHI, som båda har fallit mellan 20 och 30%.

   Som du skriver, det är utdelningarna som räknas för oss. Och jag ser ingen risk att något av dessa bolag sänker eller stoppar utdelningarna, kassaflödet är fortsatt gott.

   Radera
  3. Min avkastning har historiskt varit fördelad mellan 50% utdelning och 50% värdetillväxt. Nu när direktavkastningen är högre räknar jag med lite lägre totalavkastning och kanske 25 / 75 mellan värdetillväxt och utdelningar.

   Radera
 3. Låter sunt!

  Om man ska leva av börsavkastningen och är i slutet av en väldigt lång börscykel ska det nog viktas mot 0/100 tillväxt/utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se hur det går - tiden och utfallet är den bästa domaren :)

   Radera
 4. Under Ökat så står det Klövern pref 309. Och under Sålt av helt så står det Klövern pref 301. Förstår inte. Hur kan du öka samtidigt som du sålt av helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alla portföljtransaktioner sedan förra inlägget där samma ämne behandlades vilket var den 22 december 2017. Redovisar inte transaktionerna i realtid utan samlar ihop dem och redovisar dem i klump.

   Radera
 5. Hej utdelningsseglaren!

  Hur kommer det sig att du sålde av ditt innehav i JnJ?

  Mvh/ Investmentbolagsinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte svårare än så att jag behövde pengar för att köpa andra innehav. Detta är faktiskt ett ganska svårt problem nu när jag inte längre sätter in några pengar i portföljen. Omsättningshastighet och avgifterna för courtaget ökar tyvärr.

   Radera
 6. Hej! Utdelningarna minskade mellan 2016 och 2017 ser det ut som, berodde det på att du började lev på utdelningarna och inte återinvesterade dem längre?
  Sen har din portfölj en makalös utdelningsutveckling från 2009 till 2015 (sen planar den ut lite), men hur gjorde du för att ibland nästan tredubbla utdelningarna från ett år till ett annat? Måste ha varit ett enormt sparande några år, eller?

  SvaraRadera