tisdag 27 februari 2018

Early retirement - nya ekonomin

Följer upp mitt tidigare inlägg med ett mer inriktat mot ekonomi.

Att som jag gå från en "normal" månadslön på runt 40.000 kr efter skatt samt ytterligare typ 10.000 kr i tjänstepension till att enbart förlita sig på portföljens utdelningar samt några småinkomster är ett stort steg.Min situation de senaste 1,5 åren har tyvärr varit allt annat än normal eftersom jag har till stora delar varit sjukskriven och i snitt kanske jobbat 40 - 50% över den perioden. Det sista året körde jag min egna konsultlåda och hyrde ut mig själv till min tidigare arbetsgivare och kunde därmed höja ersättningen per arbetad timma.

Trots detta var det aldrig tal om att komma upp i tidigare inkomstnivåer. Konstaterar att det är dyrt att vara sjuk - inte bara för att man tjänar mindre utan också därför att utgifterna tenderar att öka.

I samband med att jag övergick till att bli egenkonsult slutade jag också spara i Seglarportföljen. Pengarna har istället gått till att bygga buffert som nu kommer väl till pass att använda i livet som fri.

Kontantbufferten är idag uppe i ungefär 8 månadsomkostnader och jag vill nog inte under några omständigheter se den falla under 3 månadsomkostnader.

Om vi tittar på överblickbara inkomster utöver utdelningarna för resterande delar av 2018 räknar jag med att få viss ersättning från bloggen samt även göra ett eller två kortare konsultinhopp för att hålla några dagars utbildning.

Intäkterna från bloggen har sakta men säkert börja stiga och ger idag ett litet men välbehövligt tillskott. Utbildningen jag ska hålla är bara några dagar lång och är riktigt välbetald men kräver en del förberedelser. Totalt sätt (blogg och utbildning) gissar jag att det blir runt 100.000 kr på faktura för resterande del av 2018.

Zoomar man ut och tittar på de grundläggande förutsättningarna har jag ju redan tidigare levt på utdelningarna. Lägger man därtill att jag inte har några problem med att leva på under 12.000 kr / månad och har över 300.000 kr / år i utdelningar behöver man inte göra några avancerade beräkningar för att konstatera att det rent ekonomiskt inte föreligger några hinder att vara utdelningsseglare på heltid.

Även om det inte är något mål i sig vore det förstås lite kul om det bara råkade bli så att jag inte behövde använda utdelningarna att leva på under 2018 - eller 2019 för den delen :P

Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

9 kommentarer :

 1. Jag har aldrigt funderat på hur mycket mitt liv ”kostar” innan jag började läsa din och andras bloggar kring tidigt pension. Och förstått att utgifterna är lika viktiga, om inte viktigare, än inkomsterna. Men nu har jag stenkoll. Och det var faktiskt din blogg som fick mig att djupdyka i excel under julen, och inse att en pensionering om sju år är möjlig. Så tack för energin!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var väldigt kul att höra! De flesta är nog offer för sitt spenderande utan att förstå det själva.

   Det är vi entusiaster som har knäckt koden och lever ett minst lika bra liv som alla andra fast bara till en tredjedel av priset.

   Radera
 2. Var rädd om dig och gör det inte till en tävling med dig själv att leva så snålt att du klarar att "... jag inte behövde använda utdelningarna att leva på under 2018 - eller 2019 för den delen...".
  Dags att lära dig att leva och njuta och inte vara snål emot dig själv.
  I all välmening och du är en jättegod inspirationskälla! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppskattar omtanken men har inga problem med att spendera pengar. Än så länge inte redovisat kostnaderna för de senaste månaderna men kan avslöja att det bara var 5 och 4 stjärniga hotell, vin och restauranger på Kanarieöarna :)

   Radera
 3. Mycket läsvärt. Jag brukar tänka som så, att alla ökade fasta kostnader jag drar på mig förlänger tiden att nå målet som vi satt upp. Det kan tyckas lockande att låna för att bygga nytt hys, ny bil etc, men ökas månadksostnaderna blir det mer pengar som måste till för att kunna upprätthålla sin fria livsstil.

  SvaraRadera
 4. Det låter som att du skall lägga lite krut på din hälsa också, annars kanske det inte blir så mycket utdelningsseglande.
  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag och det var ju anledningen till att jag slutade jobba just nu

   Radera
 5. Låter som en dröm... Får runt 44000 kr i utdelningar i år, det ÄR ju inte kattskit men ändå bara 4,5 månads behov... Känns oändligt länge till den summa jag kommer behöva...

  SvaraRadera