måndag 25 september 2017

Hur tjänar man pengar på aktiearbitrage?

Fick följande fråga på det inlägg där jag beskrev hur jag tjänar pengar på de ständigt varierande prisskillnaderna mellan A- och B-aktier.

---klipp----
Hänger inte riktigt med i resonemanget att byta aktier mellan A- och B-slagen. Ta till exempel Investor där skillnaden idag är 2,26%. 

Jag har ca 800 Investor B-aktier. Om jag säljer dessa och köper A-aktier skulle jag få 818 A-aktier. Mitt courtage för affären blir ca 900 kr (0,15% courtage). 

Hänger med på att jag får mer utdelning (ca 11 kr/aktie X 18 st = 200 kr per år). I ditt fall ovan skriver du att du får en engångsförtjänst på 9 000 kr, det är där jag inte hänger med riktigt. Mina B-aktier var värda 800 x 389,2 = 311 000 kr och mina A-aktier 818 x 380,6 = 311 000 kr. Från det senare beloppet ska oxå courtaget dras. Hmmm...??

Kan du förklara så en nybörjare fattar hur man kan tjäna på detta vore jag mycket tacksam ;-)

/Jörgen
---/klipp----

Har byggt två olika funktioner för detta - finns under rubriken Information om aktier och Aktiespread i högerspalten här på bloggen. De två funktionerna är:
1. en självuppdaterande tabell som visar prisskillnaden mellan A- och B-aktien i samma bolag, samt  
2. en funktion där man kan lägga in en bevakning och få larm via mejl när det lönar sig att göra ett sådant byte.

Grundprincipen för att tjäna pengar på aktiearbitrage / aktiespreadar:


Du får fler aktier för samma summa pengar 

Fler aktier i bolaget innebär att du äger en större del av företaget och därigenom också äger rätten till en motsvarande större del av företagets alla framtida vinster. Att äga en större del av bolaget innebär förstås också att du ökar din rätt till utdelningar i motsvarande grad.

Vill du däremot inte öka din del i företaget kan du ändå genomföra bytet av aktieslag (A->B eller B->A) och använda prisskillnaden för behålla din ägarandel och dessutom få en summa pengar över på kuppen.

I ditt specifika fall skulle det bli:

Du har 800 investor B-aktier och genom att byta till A-aktier skulle du, precis som du är inne på, ÖKA ditt ägande med 18 aktier.
Antingen gör du bytet och får 2,25% (18 delat på 800) större ägarandel av alla framtida vinster från företaget. 18 fler aktier ger med nuvarande utdelning även 198 kr extra i utdelningar varje år.
Alternativet till ovan är att du genomför byte av aktieslag men behåller din ägarandel på 800 aktier. I detta fall blir det 7.005,6 kr (18 gånger 389,2) över när bytet är klart med bibehållen nivå på ägarandel och utdelning.

Från denna vinst ska sedan alla transaktionskostnader (courtage, växlingsavgifter osv) räknas bort. Med anledning av detta är det svårt att tjäna några meningsfulla pengar om transaktionskostnaderna är höga på små innehav.Läs fler inlägg under Bag-of-Trix

4 kommentarer :

 1. Mycket bra förklarat tycker jag!

  Vet att spreaden mellan Handelsbanken A och B brukar skilja rätt kraftigt, men finns det andra bolag i Large cap som man borde hålla reda på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid titta i den självuppdaterande tabellen över bolag med flera aktieslag :)

   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/p/aktiespreadar.html

   Radera
 2. Om jag har 100 hsb B och de är köpta på 120 och nu går de ner till 115kr medans hsb A ligger på 114kr tjärnar jag fortfarande på att göra bytet eftersom jag ligger minus ju ? Hoppas du förstår är ny på detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex

   Inköpspriset påverkar inte detta. Det enda som påverkar om du tjänar pengar på bytet är
   - hur många aktier du har
   - hur stor prisskillnaden är, och
   - hur mycket courtage du måste betala för att kunna göra bytet.

   Så som du beskriver det blir förtjänsten i så fall 1 krona per aktie minus kostnaderna för courtage.

   Radera