fredag 30 juni 2017

Svenska ekonomibloggar (1/3)

Till min glädje konstaterar jag att ni är flera läsare som använder den här bloggen som startsida. Ni surfar in, läser något inlägg och klickar sedan er vidare till andra spännande inlägg på nätet via blogglistan i högerspalten - vilket precis är syftet med att den finns där.

Har i dagarna gått igenom svenska ekonomibloggar. Utgångspunkten har varit den egna blogglistan. Har försökt skriva en kort kommentar för var och en så att ni ska få en känsla för vad respektive blogg handlar om.

Nedlagda eller inaktiva bloggar har inte fått någon beskrivning. Har satt en gräns om ett år för inaktiv. Nedlagd räknas den om bloggaren själv skrivit det eller att det inte gått att komma fram till bloggen när jag försökte.

Har även lagt upp en sida där ni med egna bloggar kan registrera er - länk här vilken även nås under övrigt i högerspalten.

Blev något av "information overflow" att ta del av så många bloggar. Resultatet liknar snarare en kvantitativ genomgång än en kvalitativ - vilket var ambitionen när jag startade. Känner mig även tacksam för att jag har er som läsare när det uppenbarligen finns så många ekonomibloggar där ute. Tack för att ni följer 🙏

Normalt sorteras blogglistan enligt senaste uppdaterade blogg men denna redovisning sker i bokstavsordning. Eftersom listan innehåller över 130 bloggar delas redovisningen upp i tre inlägg, varav det första kommer här.


A - F |  G - N |   O - Ö

40procent20ar.blogspot.seEn av de första ekonomibloggarna i Sverige - startades 2009. Handlade från början mest om utdelningar och utdelningstillväxt men utvecklades genom företagsvärdering, kassaflödesanalyser och värdeinvestering. Även grundare av sajten Börsdata. Bloggen uppdateras nu mycket sällan även om den har ett omfattande antal kvalitativa inlägg och säkerställer däför sin plats på listan.
6mille.mot6miljoner.seBloggaren förvaltar ett arv som ska utvecklas till 6 miljoner på börsen vilket kommer ske 2028 enligt den plan som finns på bloggen. Tyvärr utdaterad portfölj från 2016 på bloggen.
aktiefokus.seSkribenterna Kenny och Martin skriver analyser och om sina investeringar. Inriktning på fundamental analys. Portfölj på Shareville. Även skribenter i tidningen Värdepappret. Bloggen pausad t o m hösten 2017.
aktieinkomsterTradevenue. Man får följa med i skribenten Davids vardag där har jobbar med sin portfölj för att skapa inkomster. Portföljen finns på bloggen. Frekventa inlägg.
aktiepappa.blogspot.seTvåbarnsfar som tillsammans med Aktieflickvännen driver bloggen och investerar på börsen. Har en rolig flik med förmåner för aktieägare. Företagare i fastighetsbranschen. Portfölj finns på bloggen.
aktietips.netGränsfall till nedlagd blogg. Senaste uppdateringen i augusti 2016.
aktietipsen.sePrecis som det låter, massvis med aktietips - högt och lågt.
amatorens-aktieblogg.blogspot.seNoggrann ekonomisk rapportering av vad som hänt under månaden samt sparkvoter. En utdaterad portfölj från mars 2016 finns på bloggen.
anothervalueinvestor.blogspot.seGränsfall till nedlagd blogg. Senaste uppdateringen i september 2016.
arnetalving.se/bloggDen populära twitterprofilen Kavastu har en hemsida som också innehåller en blogg.
attvaljalycka.blogspot.seSmåbarnsfar som sadlat om från restaurangbranschen till ekonomi. Man kan läsa om hälsa, ekonomi och livskvalité. Matrecept och whiskey går det också att läsa om.
besser1.wordpress.comBesser skriver strukturerat, eftertänksamt och tydligt vad som gäller vid investeringar.
billigaaktier.blogspot.seFår vara med på nåder eftersom den inte verkar uppdateras så ofta.
billigabolag.wordpress.comBlogg där det är priset på aktierna som styr. Flik med de analyserade bolagen.
blogg.avanza.se/avanzaAvanzas officella blogg
blogg.avanza.se/hembergClaes Hemberg bloggar för Avanza.
blogg.avanza.se/private-bankingAvanzas privatbankingblogg
borsjagarcoachen.blogspot.se25-årlig bloggare med sambo och litet barn. Jobbar i försäkringsbranschen med utbildningar och har en sparkvot runt 30%. Portföljen finns på bloggen och är nära bräcka 100.000 kronorssträcket. Blandade inlägg.
christoffer-motmiljonen.blogspot.seChristoffer har bloggat sedan 2011. Stort fokus på utdelningar. Numera är bloggen mest månadsrapporter och inkomna utdelningar. Portföljen finns uppdaterad på bloggen.
cristofferstockman.blogspot.seMånga strängar på lyran. Försvar, politik, löpning och investeringar. 864 inlägg sedan bloggen startades 2007 även om det varit ett uppehåll under 2016. Finns också på Twitter. Rekommenderas av 4020 enligt bloggaren själv. Rekommenderas även av Seglarn. Bakar bröd på stockmansbrod.blogspot.se.
danielinvesterar.blogspot.seNådde nyligen milstoplen där utdelningarna för en månad var större än utgifterna. Har ett verktyg där man kan jämföra två olika företag och ställa in parametrar som utdelning, utdelningstillväxt och inflation och jämföra utfall.
danielwikstrom.seBloggens författare Daniel (familjefar med tre barn) som vill ha egen tid har nyligen passerat 10.000 kr i utdelningar under en månad.
defensiven.comBloggat sedan 2010. Går att följa portföljen och dess utvecklingen på bloggen. Skriver om börsen, bolagsanalyser och sina investeringar.
dividendbomber.wordpress.comDalmas boende i Stockholm som vill bli bombad av utdelningar. Bred portfölj (2,8 miljoner kr) med utdelningsaktier som går att följa på bloggen.
dividendhawk.blogspot.seFinsk utdelningsblogg som får vara med på listan eftersom den bevakar svenska utdelningsbloggar.
egoninvestor.blogspot.seBloggen startades ungefär samtidigt som min egen vår/sommaren 2015. Blandat kompott med köp/sälj, tankar om ekonomi mm. Sparkvoten låg på 30% under 2017. Mål om att ha tillgångar på 8 miljoner för att kunna leva på avkastningen. Portföljen går att följa på bloggen.
ekonomiskfrihet.blogspot.seHerr "Chansar mest" skriver om sina eskapader på börsen. Nådde sommaren 2017 över 10 miljoner i börsvärde på portföljen som går att följa helt transparent på bloggen. Frankofil och egen företagare som vill flytta från Sverige. Gillar goda viner. Har en bromans med twitttraren Sofokles @don_crisse .
ekonomisktrygghetTradevenue. Bloggat sedan 2009. Här kan man läsa om bolag, aktier, köp/sälj och utdelningar.
ettfattigtlandskap.comAnna med två barn som driver bloggen faller snart för strecket då den senast uppdateringen är från september 2016.
fantastiskafarbrorfriEn av få bloggare som tagit steget fullt ut och slutat på fina jobbet. Strax är även frugan där också. Massvis med inlägg om att leva gott på en billig penning och hur man gör för att få ekonomin att gå som ett väloljat maskineri. Allt är transparent på denna blogg, inkomster, balansräkning, utdelningar, investeringar, hus, uthyrning, budget osv.
fattigbonddrang.blogspot.seVi får följa en fattig bonddräng som sår för att senare kunna skörda. Bred portfölj där de flesta innehav delar ut finns att följa på bloggen. Värdet är ca en halv miljon kr. Hittills under 2017 har drängen skördat ca 16.000 kr i utdelningar. Aktiearbitrage förekommer.
fermentumvitae.blogspot.seBloggande filosof och även författare med intresse av antikens Rom som blivit frälst av investeringsvärlden. Ambitiösa, omfattande och intressanta inlägg om allt möjligt. Gillar att prata med sina läsare i kommentarsfältet så lämna gärna en kommentar så gör du hans dag. Pågående bromans med Chansar mest som driver en annan blogg.
finanstankar.seInsider från finansbranschen. Allt inom ekonomi utom teknisk analys och kompis med Lundaluppen? Har en populär inläggsserie om praktiskt fundamental företagsvärdering som jag kan rekommendera. Månadsutgifterna ligger runt 19.000 kr. Finns även på Twitter.
flutetankar.blogspot.seEkonomi, energi, miljö och jordbruk. Peak oil. Kritisk mot vanligt media. Bloggat sedan 2007 och första inlägget handlade om den svenska bobubblan.
framtidafrihet.blogspot.se19-årig bloggare som är utdelningsinvesterare. Första inlägget skrev 11 mars 2016 vilket var ett par månader innan sista året i gymnasiet. Intressen är bland annat privatekonomi och investeringar. Sparkvoten är över 70% och portföljen går att följa på bloggen och ligger på ungefär 200.000 kr.
framtidsplanen.blogspot.seBloggen handlar om ekonomisk frihet och drömmar. Bloggen är ett vertkyg för att bli bättre på de långsikta mål i livet. Målet är att kunna leva på passiv inkomst (utdelningar). Utdelningskalender och innehav finns att följa på bloggen.
frihetsfonden.blogspot.se"En resa från modernt slavari till ekonomisk frihet." Inläggen handlar om mottagna utdelningar, köp/sälj och månadsrapporter i den egna ekonomin. Senaste inlägget från oktober 2016 så gäller att uppdatera nu...
frihetsmaskinen.blogspot.seInvesteringar med inriktning mot sånt som delar ut och portföljen har många innehav. Utdelningsmålen är dokumenterade och det går att följa utvecklingen att nå dessa. Har en flik om hur man kan leva på utdelningar. Har bloggen ända sedan 2009 men då på adressen http://imperiet.blogspot.se/. Historik om att "gått in i väggen" och jobbar nu halvtid. 3-4 år kvar till ekonomisk oberoende uppnås.
frisomfan.wordpress.comJobbar på oljeplattform i Norge och Nordsjön. Vill bli fri som fan. Hög lön och lyckats behålla jobbet trots nedskärningar i o m det fallande oljepriset. Blandande inlägg. Har för mig att bloggaren har en lägenhet i Thailand men kan minnas fel.
fundamentalanalys.blogspot.seSom man nästan kan gissa av namnet är det fundamental analys som gäller här. Intressanta och skarpa analyser av företag som bloggaren investerar i. Detta kombinerat med en vass penna gör det alltid en fröjd att läsa på denna blogg. Nämn det inte om du har H&M eller Fingerprint i portföljen. Bloggat sedan 2009.

Nedlagda eller inaktiva bloggar:

agamintid.blogspot.se
aktieanalysen.blogspot.se
aktieboom.se
aktiebubblaren.blogspot.se
aktieresan.se
barbastarkinvest.wordpress.com
chrimatistikos.blogspot.se
dubbelutdelning.wordpress.com
femarmiljon.blogspot.se
finanskvinnan.blogspot.se
finansmamman.blogspot.se
finansnovis.tumblr.com
fixaenbuffert.wordpress.com
framtidautdelning.blogspot.se
jagborjarom.wordpress.com
jaggillarutdelningar.blogspot.se
morgondagensmiljonar.blogspot.se
nordicyield.blogspot.se
samuraimannen.blogspot.se
spartankar.com
startaommittilivet.blogspot.se
xperimentinvest.blogspot.se

Del två kommer i morgon lördag och del tre på söndag.
Välkommen att dela denna sammanställning för maximal spridning av alla fina ekonomibloggar vi har i detta land!

20 kommentarer :

 1. Oj finns det så många svenska ekonomibloggar där ute? Jag följer mest en handfull, som följer mig tillbaks. Men, då får man väl vara tacksam för de som besöker min blogg varje dag :) Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min blogglista var tydligen begränsad, det fylls på med nya bloggar under blogroll - mäktigt!

   Radera
 2. Man får tacka ödmjukast över att vara länkad i högerkolumnen här. :)

  SvaraRadera
 3. Får man vara med? http://miljonarnagongang.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att du registrerar dig på blogroll så lägger jag till allt eftersom

   Radera
  2. Tack för tipset!

   Radera
 4. Riktigt fin sammanställning och otroligt bra jobbat Utdelningsseglaren. Ser fram emot del nr 2

  SvaraRadera
 5. Otroligt vad många bloggar det finns. Det är ett spännande ämne som man aldrig kan lära sig tillräckligt mycket om. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, blev faktiskt lite förvånad själv över omfattningen.

   Radera
 6. Jag tror antalet ekonomibloggar ökar snabbare än ekonomin själv!

  SvaraRadera
 7. Jag saknas :-(

  http://framtidsinvesteringen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan lägga till sin blogg själv under "blogroll - registrera din blogg" som du finner uppe i högerspalten.

   Radera
 8. Du får gärna lägga till min blogg också: https://www.privatspararen.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan lägga till sin blogg själv under "blogroll - registrera din blogg" som du finner uppe i högerspalten.

   Radera
 9. Tack för att man fick vara med trots att jag inte alls kan skriva som förut pga av jobbet. Men jag har en plan, ska skicka in en ny ansökan under sommaren och se om jag kan komma tillbaka med aktieanalyser och värdera bra case. Just nu håller jag mig ovanför vattenytan och njuter av andra bloggar som ger mig sjukt bra info om nya case att undersöka vidare.

  Tack och allt gott

  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel
   Kul med dina egna analyser - du är välkommen tillbaka till bloggossfären när du känner dig redo. Allt har sin tid.

   Radera
 10. Härlig lista! Tack för att man fick vara med! Dags att skanna av lite bloggar nu :).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera