fredag 27 januari 2017

Bloggens 6 hemliga mål (1/2)

Då var det dags att avslöja bloggens hemliga mål. Är av uppfattningen att det är viktigt med inre drivkrafter då dessa inte är lika utsatta för extern påverkan som vad andra tycker och tänker, samhällets värderingar, reklam osv.Har under de senaste 10 åren gått från att vara relativt externt motiverad - en Svennebanan? (länk 1, länk 2) - till att nu framförallt drivas av mina egna värderingar och mål. Detta oavsett vad majoriteten av min omgivning gör. Det är något som jag medvetet jobbat med även om jag misstänker att den stigande åldern kan ha något med saken att göra.

I o m avslöjandet nedan så minskar förstås den interna motivationen en anings. Men det är helt ok eftersom jag redan har kommit så långt på min resa och är relativt djupt förankrad med min inre målbild sedan några år tillbaka.
Del 1 | del 2

De sex hemliga målen med bloggen:
1. Bli bättre på att skriva 
2. Skapa en blogg som jag själv skulle vilja läsa 
3. Inspirera andra och komma i kontakt med likasinnade 
4. Öka min egen motivation
5. Gratis fritidssysselsättning
6. Ha någon att rapportera till

Vi går igenom dem en och en:

1. Bli bättre på att skriva
Har haft ett notoriskt dåligt självförtroende för det skrivna språket då jag haft svårt för att läsa. Som en naturlig konsekvens av detta har jag fått svårt att formulera mig i skrift. Säkerligen någon form av odiagnostiserad läs- och skrivsvårighet. Som jag minns det fick jag kämpa (!) för att få en trea i svenska under skolgången. Att blogga har inneburit att jag tvingat mig själv att skriva enormt mycket mer än vad jag tidigare har behövt och jag tycker nu att jag är på god väg att bli lite mer bekväm med skrivandet och mina känslor inför det samma. Ibland tycker jag till och med att jag får till en och annan mening riktigt bra :P

2. Skapa en blogg som jag själv skulle vilja läsa
Eftersom jag fortfarande har svårt att till mig stora mängder text så föredrar jag korta texter som är av de mer rättframma slaget. Tyvärr är det långt från alla texter som är utformande med tanke på att läsaren ska ha lätt att ta till sig innehållet. När jag läser vissa texter (bloggar, tidningar, böcker) får jag en känslan att de har skapats för att författaren ska få utlopp för sina känslor och ostrukturerade tankar. Här på bloggen försöker jag köra enligt silverfatsmetoden och siktar på att göra det så lätt som möjligt för er läsare att ta till er budskapet.

3. Inspirera andra och komma i kontakt med likasinnade
Eftersom jag tycker det är löjligt kul med privatekonomi, investeringar och utdelningar och fått inspiration av flera andra bloggare så vill jag ge tillbaka samma energi. Brukar lägga ut krokar lite här och var för att se om folk hänger på när jag tar upp ämnen som sparande, investeringar och privatekonomi. Tyvärr är responsen oftast ganska skral så blir att att nätverka här på bloggen och i sociala medier för att komma i kontakt med likasinnade. Min erfarenhet är att de som verkligen har pengar inte vill prata om det pga det stigma som det kan ge och de som inte har något sparande är mer intresserade av att bränna pengarna för att känna sig rika - istället för att vara rika på riktigt. Kvar har vi oss entusiaster som kämpar varje dag för att göra resan från arbetstagare till tillgångsägare.


För att nu inte missa att leverera mot målet om korta och enkla texter kommer de hemliga målen nr 4 - 6 i nästa blogginlägg.


Läs också bloggen bästa inlägg vilka finns samlade under fliken bag-of-trix.

photo credit: Sudden Fiction via photopin cc

17 kommentarer :

 1. Intressant att läsa om hur andra bloggare resonerar och vad som motiverar dem/dig. Jag håller med i det där med att det inte får bli för långt. Jag tröttnar själv om det blir för långt. Även om det är intressant...

  Ser fram emot de sista målen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lustigt att man kan uppleva saker så olika, själv tycker jag de flesta blogginlägg är för korta och saknar att skribenten utvecklar sina tankar rörande det denne skrivit om :)

   Radera
 2. Har sagt det tidigare, men vill trots det upprepa: Jag tycker att du skriver bra. Har hela mitt yrkesliv arbetat med språk och kommunikation så min synpunkt är nog lika mycket professionell som personlig.

  Kanske är din starka sida just det faktum att du har varit tvungen att arbeta med ditt eget förhållande till det skrivna. Det kan ge insikter som är helt nödvändiga för att bli en bra skribent. Ta bara detta:

  "Tyvärr är det långt från alla texter som är utformande med tanke på att läsaren ska ha lätt att ta till sig innehållet. När jag läser vissa texter (bloggar, tidningar, böcker) får jag en känslan att de har skapats för att författaren ska få utlopp för sina känslor och ostrukturerade tankar."

  Strålande formulerat! Många som skriver för andra förstår inte att det inte är de själva som ska känna och tänka. Det är ju läsaren som ska göra det, och då måste man skriva så att man når fram till läsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback Storugglan

   Blir ju sällan negativa kommentarer här på bloggen så det är ju lite skyddad verkstad.

   Radera
 3. Likes Storugglan skriver ovan har jag absolut inte märkt att du kämpar med det skrivna språket. Tack för en intressant blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Det ska jag ta med mig när jag skriver del 2 av detta inlägg :)

   Radera
 4. Jag håller med skribenterna ovan. Jag har inga problem att ta till mig text skriven av någon som kämpar med språket. Mitt problem är med text skriven av någon som INTE gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och enkel summering. Läste i någon bok om en speciell författare/lärare tog för vana att reflektera om skribenten "gillade" sina läsare. Även det skulle jag påstå är viktigt.

   Radera
 5. Kul och bra inlägg. Jag valde tex att vara anonym med min blogg av den anledningen att pengar är stigmatiserat i Sverige, sjukt nog. Andra människors syn på dig kan ändras om de vet att du har pengar. Avundsjukan sitter djupt i den svenska folksjälen. Dessutom vet man inte med risk för att drabbas av kriminella numera, Sverige är otryggt nu. Jag vill heller inte att mina barn ska veta hur mycket tillgångar som finns, då jag tror att det kanske inte vore bra för deras karaktär. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt även om avundsjukan nog är en vanligt förekommande mänsklig egenskap oavsett land eller kultur.

   Radera
 6. Märks inte att du kämpar med språket. Har alltid tyckt att texterna är lätta att ta sig igenom. Ser fram emot att få läsa om mål 4-6. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, då har jag lyckats dölja det bra då :P

   Radera
 7. Jag får sälla mig till hyllningskören och säga att du framstår som allt annat än en person med läs- och skrivsvårigheter. Det finns ett fint flyt i språket, bra meningsbyggnad och textbindning.

  För övrigt ser även jag fram emot att få veta mer om de hemliga målen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha SC, men som sagt inget som kommer gratis. Inget annat än hårt arbete som ligger bakom denna ändring och du skulle se mina texter i det skick de är innan jag bearbetar dem... Det som skulle vara kul är att komma till det stadiet att jag kunde spotta ur mig det skrivna språk jag har idag UTAN att behöver anstränga mig så fruktansvärt mycket. Vem vet, det kanske kommer :P

   Radera
 8. När kommer del 2 av de hemliga målen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälsan har svajat en del i veckan. Men om vi ska bedöma det utifrån historisk data så går det (återhämtningen från utmattningssyndromet) som en sinuskurva = för eller senare kommen nr 2. Ledsen att ni behöver vänta.

   Radera