lördag 10 december 2016

Fixade fyra gratisluncher

Precis som superbloggarna Lundaluppen och Petrusko har jag sålt mina Handelsbanken A och istället köpt Handelsbanken B. Eftersom prisskillnaden mellan dem var runt 3% fick jag förstås lika många fler aktier och därmed också en lika stor utdelningshöjning.

Summa summarum blev det ungefär 400 kr extra i utdelning per år eller omräknat till en engångsförtjänst, drygt 70 st fler aktier eller ca 9.000 kr. Här i Stockholm kostar en utelunch lätt runt 100 kr så kan översätta min manöver till fyra gratisluncher per år - förhoppningsvis resten av mitt liv :P

Handelsbanken är som ni kanske kommer ihåg mitt största innehav vilket gör att effekten av den procentuella spreaden inte blir helt försumbar räknat i absoluta tal. Är ens innehav modell mindre så finns förstås risk att marginalen i en sådan här operation äts upp av courtage, växlingsavgifter osv.Det här tyckte jag var så kul att jag snitsade till ett litet google spreadsheet som flaggar upp när det är bra läge att göra dessa byten. Se bild ovan. Så nu för tiden när jag tar upp mitt google dokument där jag följer upp min ekonomi möts jag av denna bild. Den rödmarkerade uppmaningen till att byta till Industrivärden A är en simulering så att ni kan se hur det ser ut när det flaggas upp för byte. Nu fattas bara att få till en notifiering via mejl så att jag slipper ta upp dokumentet för att få denna signal.

Uppdatering: har nu lagt upp verktyget här

Redovisar nedan hur jag tänker kring vilken aktie jag köper om det finns flera olika typer att välja mellan: A, B osv.

Mest utdelning för pengarna = köp den billigaste
Lättast att köpa och sälja = köp den som har högst omsättning
Mest makt i bolaget = köp A-aktien

Eftersom jag är långsiktig (köper och säljer inte så ofta) och inte har några maktambitioner med mina innehav blir det så gott som alltid aktien med högst utdelning för min egen del.

Läs mer om sparande och investeringar här

11 kommentarer :

 1. Finns det möjlighet att få ta del av denna uträkning i Google Spreadsheet?

  /Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör silverfatsmetoden här på bloggen så det är bara att ladda ner det nu :)

   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/12/byt-eller-behall.html

   Radera
  2. 'Silverfatsmetoden' ;)

   Riktigt snyggt fixat!

   Radera
 2. Snyggt jobbat, det är precis en sådan typ av funktion jag har varit på jakt efter en tid och kommit fram till att jag förmodligen behöver snickra ihop själv. Om du vill bespara mig mödan så tar jag mer än gärna emot din kodning.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 3. Gjorde ett google spreadsheet jag med,men det efter att Krösus Sork talat om sin switch. Mitt ark säger "köp A" och "köp B" när det är dags att byta och sedan får jag kika om %-uella skillnaden är tillräckligt stor för att det ska vara värt det :-). Runt 3% är det ju det (så även jag har gjort bytet i SHB...). Keep up... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till några gratiskronor Lars :)

   Radera
 4. Här är en guide som visar hur man hämtar Alphabets kurs varje minut(Hoppa över steg 2):

  https://support.geckoboard.com/hc/en-us/articles/207337458-Using-Google-Sheets-GOOGLEFINANCE-function-to-display-market-data-in-Geckoboard#automaticupdate

  Dock har det tillkommit en ändring i scriptet, istället för "komma" är det semikolon:
  function getData() {
  SpreadsheetApp.getActiveSheet().getRange('A2').setValue('=GOOGLEFINANCE("GOOG";"price")');
  }

  När man väl fått det att funka är det bara att lägga till nya bolag som ska hämtas från google finance.

  //Money Machine Gun

  SvaraRadera
 5. Hänger inte riktigt med i resonemanget att byta aktier mellan A- och B-slagen. Ta till exempel Investor där skillnaden idag är 2,26%.

  Jag har ca 800 Investor B-aktier. Om jag säljer dessa och köper A-aktier skulle jag få 818 A-aktier. Mitt courtage för affären blir ca 900 kr (0,15% courtage).

  Hänger med på att jag får mer utdelning (ca 11 kr/aktie X 18 st = 200 kr per år). I ditt fall ovan skriver du att du får en engångsförtjänst på 9 000 kr, det är där jag inte hänger med riktigt. Mina B-aktier var värda 800 x 389,2 = 311 000 kr och mina A-aktier 818 x 380,6 = 311 000 kr. Från det senare beloppet ska oxå courtaget dras. Hmmm...??

  Kan du förklara så en nybörjare fattar hur man kan tjäna på detta vore jag mycket tacksam ;-)

  /Jörgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jörgen och bra fråga!

   Har lagt upp svaret som ett eget inlägg.

   http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/09/hur-tjanar-man-pengar-pa-aktiearbitrage.html

   Radera