lördag 25 juni 2016

Sparat 87 % av inkomsterna under 2016

För att hålla uppe motivationen kikar jag ibland genom mina månadsrapporter.

När vardagen rullar på är det lätt att känna att man inte kommer någonstans. Därför viktigt att ibland zooma ut och se vilka framsteg som faktiskt görs.





I alla fall, under perioden januari - maj i år såg sparandet ut såhär:

Inkomster* 353.777 kr
Utgifter** 44.540 kr

Vilket ger 
sparade om 309.237 kr eller nästan 62.000 kr i månaden, samt
genomsnittliga månadskostnader om nästan 9.000 kr

Egentligen har jag sparat lite ytterligare då jag formellt bara räknar det jag sätter in på Avanzakontot som sparande. Utöver dessa pengar har jag så smått börjat buffra upp på mina sparkonton på SEB och Skandia. Tanken är att använda dessa för semestrar, extra aktieköp, amortering och liknande.

Månadskostnaderna har dragit iväg lite grann under året men egentligen är jag väldigt nöjd så länge jag kan ligga på kostnader under 10.000 kr / månad. Förutom att jag lyxat till det med fler köp på systembolaget, restaurangbesök och jobbluncher så har det blivit flygresa till Skellefteå för att fira midsommar samt de vanliga tågresorna till min flickvän på andra sidan Sverige.

Att spara 309.237 kr av totalt 353.777 kr innebär en sparkvot om 87%. I denna takt tar det bara fyra år att att bli ekonomiskt fri om man startar från noll. Så bra tryck i sparandet nu. 

Inte helt osannolikt att jag nu under dessa månader peakar i mitt sparande då jag efter sommaren byter till ett jobb med 5% lägre lön samt lovat att försörja min blivande sambo fram till årskiftet om det skulle behövas.

* I inkomsterna räknar jag in lön netto, utdelningar brutto, reklam på bloggen plus lite andra småinkomster.

** Till utgifterna räknar jag alla mina fasta och rörliga kostnader plus alla kostnader jag har för portföljen, courtage osv. Dock räknar jag bort avdraget för räntekonstnaderna.

22 kommentarer :

  1. Grymt sparande. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha.

      Lite frustrerande att det tar sådan tid att komma till målet. Men men skam den som ger sig :)

      Radera
  2. Hej,

    Fantastiska siffror som lär fortsätta år ut och år in. Bra inspiration för oss som är i starten av resan mot målet.
    Kul med nytt jobb snart.

    Allt gott
    /DanielWikstrom.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel och tack för kommentar

      Gläder mig att du finner bloggen inspirerande. Hoppas kunna sänka sparkvoten på sikt. Främst då genom att sänka arbetstid och inkomster. Men ett tag kvar tills dess.

      Radera
  3. Imponansfaktor hög. Bara att gratulera. 9 000 i månaden kan vilken student som helst leva på (enligt CSN), så har man inte ont av det så finns ingen anledning att sluta. Fortsätt så !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Redaktionen

      Visst är student ett bra jämförelsetal. Lite grann av en realitycheck för dem som tycker det är att leva i misär på dessa nivåer.

      Spännande tid nu när friheten kan nås inom en inte allt för lång tid. En del avgörande val gällande boende och jobb kommer lite grann sätta ramarna framgent.

      Radera
  4. Bra jobbat! Både inkomster och sparande i toppklass ger resultat helt klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Onkel Tom - alltid lika trevlig att se dig kommentera här på bloggen. Gläder mig att du tillstyrker både inkomster och sparande.

      Haft lite prat med sambon och det är inte omöjligt att det blir en eller två elcyklar trots allt.

      Radera
    2. Elcykel? Är ni lama?

      Radera
    3. Tack för ditt engagemang i min och min blivande sambos eventuella framtida transportmedel. Lovar att uppdatera här på bloggen så fort vi kommit vidare. Vill gärna bibehålla spänsten i frågan.

      Radera
  5. Svar
    1. He he - ja, lite av en grandios personlighetsstörning och inleda inlägget med en bild på "sparguden" ;)


      Radera
  6. Gratulerar till den fina sparkvoten :D Det är lika imponerande som det är motiverande att läsa dina inlägg. Upplever själv att det blir lättare att faktiskt hålla sin styrkurs när jag med jämna mellanrum kikar på kartan och vart jag är påväg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden. Bästa uppskattningen är att ni läser bloggen och att några av er dessutom kommenterar.

      Stärker absolut sparmoralen att sammanfatta läget och se vart man ligger enligt karta och plan.

      Radera
  7. Jag är grymt imponerad av din sparkvot.

    Tack för en inspirerande blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare

      Det intressanta med sparkvoten är att den tenderar att öka med tiden. Kändes ganska otroligt att jag skulle öka sparkvoten när den låg på 50%. Och det var bara typ 4 år sedan. Men allt hänger på intresse och om man tycker det är kul att spara och köpa sin frihet - bit för bit.

      Slog upp på google vad Hilly Billy betyder
      "an unsophisticated country person, as associated originally with the remote regions of the Appalachians."

      Radera
  8. Du skriver att du räknar det du sätter in på Avanza som sparande, men i beräkningarna av sparkvoten verkar du även ha tagit med mottagna utdelningar?

    Utdelningar är ju egentligen bara en omfördelning av depåsammansättningen från aktier till kontanter, så det blir konstigt att räkna som sparande. Depåvärdet ändras inte. Vanligt sparande är ju annars pengar som kommer utifrån som ökar depåvärdet.

    Säg till exempel att du sätter in (sparar) 100 000 kr och investerar i ett bolag som delar ut 10 %. Du får 10 000 kr insatt på kontot och aktievärdet sjunker samtidigt till 90 000 kr. Sammanlagt värde är fortsatt 100 000 kr. Men om du summerar både insättningar och utdelningar så har du sparat 110 000 kr. Det saknas helt plötsligt 10 000 kr, men du har ju inte förlorat några pengar. Något är som sagt konstigt med beräkningen och felet uppstår när man räknar utdelningar som sparande.

    Själv gör jag det enkelt för mig och definierar sparande precis som du gör i texten, nämligen endast insättningar till Avanza. Sedan lever portföljen sitt eget liv.

    -- Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Max

      Visst har du rätt om beräkningen gällande utdelningen.

      Att jag bytt beräkningsmetodik beror på att jag närmar mig läget att ska leva på utdelningarna - jag ska alltså använda utdelningarna som är min inkomst och jag vill redan nu anpassa min uppföljningsmodell enligt detta.

      Sedan är ju oftast pengarna som betalas i utdelning sådana som bolagen inte behöver för att driva sin verksamhet så på det sättet kan man nog säga att det kan räknas om inkomst utan att nalla på bolagens värde.

      Radera
  9. Grattis! Det jag tycker är coolast är din viljestyrka och självdisciplin. Det är många som glömmer bort att det ekonomiska resultatet bara är ett resultat av vårt beteende. :-)

    Jan / rikatillsammans

    Blir lite nyfiken på hur gammal du är om jag får fråga? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jan och tack för din fina kommentar.

      Vet inte om det är viljestyrka länge, känns mer som det har utvecklats till värderingar och invanda rutiner.

      Hade varit spännande att fixa en träff mellan mitt nutida mig och den version av mig själv som jag var för 20 år sedan. Har ju förändrats något oerhört (på flera plan) sedan dess.

      Är inte lika modig som dig gällande att vara publik person, men kan iaf avslöja att jag är född på 70-talet. Hade varit kul att berätta mera men blir svårt om jag ska behålla min anonymitet.

      Radera
  10. Wow! Så oerhört imponerande!
    Man blit extremt taggad & motiverad när man läser din blogg.

    Ha en fin vecka!/ Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micke

      Låter perfekt i mina öron.

      Hoppas du hittar något att köpa på rean idag :)

      Radera