fredag 13 maj 2016

Passiva utgifter

För en early retirement kandidat som mig är det helt avgörande att hålla nere kostnaderna för återkommande utgifterna som tex bolån, el, försäkringar och olika typer av abonnemang. 

Sorterar in en del av dessa utgifter under kategorin passiva utgifter - d v s att jag inte behöver tillföra någon energi för att det ska fortsätta uppstå en kostnad. Dessa kostnaderna fortsätter alltså att rulla på mot oändligheten om jag inte aktivt gör något för att förhindra det. Utmärkande för dessa utgifter är också att jag inte upplever ett direkt samband mellan det det jag får (elen, boendet osv) när jag betalar för det (elräkning, bolåneränta som ofta är på autogiro/efaktura). Detta till skillnad mot när jag t ex går ut och käkar på restaurang där kopplingen mellan själva spenderandet och upplevelsen är mycket tydligare. Just restaurangbesök tycker jag är ett klockrent exempel på en aktiv utgift.

Förutsatt att den passiva utgiften nu inte är ett verkligt behov eller något som jag som prioriterar högt - tycker jag att det finns två olika sätt för att hantera dessa:
Nr 1 - Sluta med den / säga upp
Nr 2 - Minska kostnaden

Vad det gäller Nr 1 vill jag tipsa om mitt tidigare inlägg "Spara 100%" som grundar sig på att man inte blir lyckligare bara för att man köper eller konsumerar saker -vilket förstås den som säljer varan eller tjänsten vill få dig att tro. Gäller att se till vilka de faktiska behoven är och istället basera sin lycka på saker som är universella och fritt tillgängliga som t ex vänner, familj, hälsa, motion, ha mål och förverkliga sina drömmar osv.

Så om jag inte kan tänka mig att vara utan tjänsten/varan så lämnar det oss kvar med Nr 2 på listan - minska kostaden.

För varje passiv utgift gäller det att gå lös med sin kreativitet för att få ner kostnaden. Man har förstås alltid möjligheten att minska ned konsumtionen något och på så sätt få lägre kostnad. Men här drar jag några exempel där jag sänkt kostnaden genom att hitta ett billigare erbjudande:




Läs också: Motivation & vanor

8 kommentarer :

 1. Själv spar jag in ränta på att inte ha bolån. Elen på elskling förnyas en gång om året för att få ny rabatt. Cashback just nu 2% hos santander Men annars Shell och Preem. 15000Kr sparande både på Preem och shell till 1,45 och 1,5% ränta. Hemförsäkring har jag skippat ingår en försäkring mot fukt i hyran. Allt kött som köps är kort datum 50% rabatt. Mesta av aktiesparande i Avanza Zero och superfonden Sverige= Låg courtage kostnad. Byter även bilförsäkring varje år och spar mycket på det. Frugan och pojken min kostar men annars är sparsamheten extrem ;) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!

   Du är alltså redan där jag vill vara d v s utan bolån. Visste inte att Santander har cashback på 2 %, detta tips ska kollas upp. Fru och barn låter som ett bra sätt att spendera sina pengar :)

   Radera
  2. Har kollat Santanders kort utan att hitta något med 2% bonus/cashback?

   Radera
  3. Santander har sina erbjudanden ibland bara :) Kampanjen nu är till 31 maj och Max 500kr tillbaka. I vanliga fall har de 0% tillbaka. Men gången jag skaffa kortet 3% tillbaka max 1000kr så det var bra :) Håll utkik iallafall detta kort är också gratis och köp utomlands utan valutaväxlingsavgift. Jo det är härligt att vara skuldfri men det brukar finnas utgifter enda så det räcker :) Mvh

   Radera
  4. Hittar ingen information på hemsidan om bonus/cashback så gissar att man måste komma in genom en annonslänk för att få erbjudandet.

   Sen har de minst två varianter av kort vad jag kan se. Mitt kort samt Mitt kort+. Vilken av dem har bonus/cashback?

   Radera
  5. Är på jobb nu men skriver lite senare vilket av korten det är jag pratar om :) Har vart kunf hos din ett tag var 3% erbjudandet som lockade mig första gången. Detta erbjudande med 2% fick jag hem med brev. Kan vara till befintliga kunder. Men är du intresserad av 2% tillbaka till 31 maj tycker jag du kan ringa kundtjänst och göra om det. Skriver efter 21 vilket kort jag har :) Mvh

   Radera
  6. Är ett Santander mitt kort MasterCard jag har :) Mvh

   Radera
  7. Ok tack för utförlig information :)

   Radera