måndag 4 april 2016

Det som mäts blir gjort

Man brukar ju säga att "det som mäts blir gjort" och det är mycket riktigt många bloggare som kör månadsrapporter där de redovisa saker som:
- mottagna utdelningar
- lön och utgifter
- sparkvot
- hur nettoförmögenheten utvecklar sig
- mfl

Själv kör jag ju inte med några månadsrapporter här på bloggen utan redovisar löpande mina utdelningar i en egen flik. Amortering, investeringar och sparande lägger jag upp som enskilda inlägg.

Rent privat har jag ett ganska omfattande excelark genom Google spreadsheet där jag för in det mesta jag skulle kunna vara intresserad av att följa upp, men det är inte något jag redovisar speciellt strukturerat här på bloggen.

Till skillnad från börsnoterade företag har vi som privatpersoner (som tur är :P) inte någon skyldighet att göra sådan här uppföljning utan vi kan mäta precis vad vi vill.

Så om vi vill kunna sluta jobba så snabbt som möjligt gäller det förstås att hitta bra mätetal för just det som vi vill uppnå.

Finns två olika typer av mätetal - eller indikatorer om vi så vill:
- Ledande
- Släpande

Ledande indikator = mäter det som leder till målet.
Släpande indikator = mäter våra mål och hur vi uppfyller dessa.
En ledande indikator används för att förutse utfallet för den släpande indikatorn.

Dessa två användas tillsammans genom följande relation:
Ledande indikator > Släpande indikator

Några exempel:
Hur stor del av inkomsten avsätts till att köpa utdelningsaktier? > Hur stor del av dina kostnader täcks av utdelningarna?

Hur många gånger i veckan tränar du löpning? > Hur snabbt springer du milen?

Vi kan ha flera ledande indikatorer mot ett och samma mål.
Ledande indikator 1: Hur många av dina resor gör du genom att cykla eller gå? >
Ledande indikator 2: Hur ofta reparerar du dina saker istället för att köpa nytt? >
Ledande indikator 3: Hur ofta shoppar du för att det är kul? >
Ledande indikator 4: Hur stor andel av dina måltider har du lagat själv?
Dessa fyra kan vi koppla till målet (släpande indikator) att ha så små utgifter som möjligt. D v s är du duktigt på de fyra ledande indikatorerna kommer det med stor sannolikhet leda till låga utgifter.

Inte helt ovanligt att man fokuserar på att mäta resultatet (släpande indikator) istället för att mäta det som leder till målet (ledande indikator) vilket egentligen är ett ganska begränsat sätt att jobba med målstyrning och uppföljning. Låt mig förklara.

Om jag har som mål att få en viss utdelning per år (istället för att ha som mål att köpa utdelningsaktier) finns det kanske(!) risk för att jag köper aktier med en för hög utdelning som företaget inte kan upprätthålla över tid.

Är man riktigt proffsig så tänker man alltså igenom sina mål här i livet och tar fram ledande och släpande indikatorer för de saker som man vill ska hända. Sen presenterar man dem lättöverskådligt i en instrumentpanel (eng. dashboard).

Uppdatering: 
För att uttrycka det enkelt. Om man vill åstadkomma förändring är det viktigt att fokusera på processen som kommer leda dig till målet och inte bara på resultatet.

Ett konkret exempel på hur en dashboard (på svenska instrumentpanel) kan se ut kan jag rekommendera er att titta in på Stefans Thelenius utmärkta blogg.

4 kommentarer :

  1. Intresant. Kan du inte ge ett exempel på hur en sådan instrumentpanel skulle se ut?

    Själv tycker jag visualisering av strategier o mål genom flödesschema eller liknande är väldigt bra o givande. Tvingas man förklara något om så bara för sig själv, Lär man sig ofta mkt o ser snabbt brister o möjligheter.

    Berätta gärna mer om hur du tänker kring detta
    /Johan84

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Johan84

      Poängen med inlägget var ju inte själva dashboarden utan mer att fokusera på processen för att komma till målet.

      En panel eller dashboard med dessa mätetal ser nog inte annorlunda ut än någon annan. Om du vill se ett konkret exempel kan du titta in hos Stefan Thelenius utmärkta blogg.
      http://z2036.blogspot.se/p/mina-utdelningar.html?sheet=1PY_hUP0oTKLmeiPNqoU1EGJ9ouKJjlMtmWJhzMH4FjA&sheetname=Data

      Radera
  2. Skulle inte kunnat sagt det bättre själv! Håller verkligen med om att det som mäts och det vi fokuserar på till slut blir verklighet :)

    Bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena

      Enkel logik - och omvänt gäller också. Att vi inte kan uppnå några som helst mål utan att först tänkt oss in hur det är att nå målet.

      Det är alltså först när man föreställt sig en värld där man själv är ekonomiskt oberoende - som det är möjligt att det kan förverkliga sig.

      Radera