fredag 8 januari 2021

Gör det du inte vill för att nå dina mål

Har du också tröttnat på klatschiga och usla råd från förståsigpåare om hur man når sina mål eller blir framgångsrik?

Inte sällan handlar det om banala saker som "gör det du är bra på så blir du framgångsrik", "gör det du tror på och tro på det du gör", eller "skriv ned det du vill ha på en lapp och sätt upp den på badrumsskåpet".

Är det verkligen så lätt att nå sina mål? Och om det var så lätt, varför har du inte redan nått dem?




Överlag tycker jag att det verkar vara ganska vanligt att sätta upp mål utifrån det man vill ha istället för att göra det som krävs.

Att sätta upp mål som utgår från det du vill ha är lika smart som att försöka spara ihop 1 miljon kronor genom att varje dag logga in och kolla saldot men utan att lägga undan en enda spänn. Den där miljonen blir inte mer verklig bara för att du tänker på den. Istället behöver du göra det som krävs och avstå något du kunnat köpa.

Ett mål för mig är mer av en belöningen för att jag gjort det som krävs.

det som krävs: (arbeta och avstå konsumtion) >> belöning: (miljonmålet)

Lägg fokus på den första delen eftersom belöningen kommer av sig själv bara du har gjort det du ska.


Fler exempel:
  • Istället för att ha ett mål om att gå ner i vikt blir ditt mål t ex att träna 3 gånger i veckan, avstå godisätande under veckorna och fasta en dag varje vecka.
  • Istället för att ha ett mål om att höja din lön blir ditt mål t ex att ständigt försöka göra ditt bästa, visa framfötterna och ta extra mycket ansvar och lösa din chefs eller din chefs chefs problem.
  • Istället för att sätta upp ett mål om att nå 10.000 månatliga sidvisningar på din blogg blir ditt mål t ex att skriva två inlägg i veckan och att i varje inlägg försöka leverera så mycket värde som möjligt till dina läsare.

Tittar vi närmare på det du faktiskt behöver göra (träna, avstå godis, fasta, anstränga sig extra på jobbet, skriva högkvalitativa blogginlägg osv) är det uppenbart att dessa saker inte kommer av sig själv. I själva verket kommer det när det kommer till kritan vara tufft att ändra beteende och välja att göra dessa saker istället för att fortsätta med det som du gjorde tidigare.

Så när du funderar på vad du vill uppnå och vad dina mål är ska du mer fundera på vilka uppoffringar du är beredd att göra. Det är dessa som det kommer att handla om. Frågan är alltså om du är beredd att lägga ner det arbete som krävs och varför du inte redan har gjort det. För om det främst handlade om att "göra det du vill" hade du troligtvis redan gjort dem.

Och då är vi kommit tillbaka till där vi började - gör det du inte vill för att nå dina mål.

För att borra vidare i frågeställningen finns tre frågor att ställa:
  • vad är det positiva med att fortsätta att ha det som du har det, dvs vad vinner du på att behålla status quo
  • vad är det som hindrat mig tidigare
  • vad är det jag inte vill göra eller offra

Speciellt bakom första frågan kan det dölja sig intressanta svar om man vågar vara ärlig mot sig själv. Fundera på varför du inte redan är där du vill vara - vilket du naturligtvis borde vara om det var så lätt som att bara fokusera på det du vill och är det du är bra på.

Så se nu till att göra det du inte velat göra tidigare så att du kan komma närmare dina mål. Det är troligtvis de sakerna som har håller dig tillbaka. Belöningen och målet är självklara och kommer av sig själv. Lycka till!


PS. Man kan förstås vara helnöjd med läget så som det är och behålla status quo, men då kanske det inte var så viktigt med målen från första början.




Prenumerera >>  
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


8 kommentarer :

  1. Jag lyfter på hatten. Ett verkligen fint blogginlägg!

    Mvh Lars

    SvaraRadera
  2. Jättebra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Saken är väl att du blandar ihop mål respektive process i ovanstående text?
    Har du inga mål att utgå ifrån så blir processen meningslös och vice versa.
    I övrigt håller jag inte alls med om vitsen av att påverka ditt mentala tillstånd och de vederlagda verktyg som finns för det. Mycket betydelsefullt enligt egen erfarenhet, samt påvisad forskning.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur utgår man från ett mål?

      Radera
  4. Håller med dig till viss del men vill också skilja på mål (resultat) och aktivitet (vad som driver dig mot målet). Viktigt att ha båda dessa delar tror jag för att lyckas...

    SvaraRadera