Dags att presentera Seglarportföljens resultat för 2020.
Året har varit extremt med tanke på Coronapandemin, världshistoriens kanske största stimulanspaket och börsens snabba och kraftiga svängningar.
Seglarportföljen gav 2020 en avkastning på -7,86% vilket är det sämsta året sedan jag började mäta 2012. Den årliga avkastningen (CAGR) har i och med detta sjunkit med två procentenheter och ligger nu på 12%. Även om den årliga avkastningen är lägre än tidigare är den fortfarande ungefär dubbelt mot vad man behöver med 4% regeln som ju kräver 6% i årlig avkastning, 4% avkastning och 2% extra avkastning för att täcka inflationen.
Samtliga 5-årsperioder visar en positiv avkastning.
Hela periodens 9 år har gett en totalavkastning på 168% och består nu av ungefär två tredjedelar utdelningar och en tredjedel kurstillväxt.
Strategi
2020 var inget bra år att ha stor exponering mot bank, restauranger, nöjes- och kontorsfastigheter samt oljebolag som jag hade i början av året. Utöver detta gick "stora och stabila" företag överlag sämre än snabbväxande företag med digitala affärsmodeller.
Det var heller ingen höjdare att med kort varsel se utdelningarna inställas in under våren eftersom jag hade tänkt att amortera ned mitt portföljlån med de dessa.
Jag försökte i det längsta undvika att göra stora ändringar i portföljen men insåg till slut att det var bättre att justera innehaven bort från bank, minska fastighetsexponeringen och sälja oljebolagen för att istället vikta över mot annat.
Det du ser ovan är de största realiserade förlusterna. Beloppen är totalavkastning och inkluderar mottagna utdelningar för respektive bolag de senaste tre åren. Bra påminnelse om att det finns risker med att investera i aktier. Jag har naturligtvis gjort en del bra investeringar också men det tar vi en annan gång.
Transaktioner
Försäljningslikviderna från de realiserade förlusterna gick till bland annat till att amortera ned portföljlånet samt att köpa tillbaka de gamla favoriterna Castellum och WP Carey. Du kan se alla mina transaktioner i Seglarportföljen på denna sida.
Precis som förra året blev omsättningshastigheten relativt hög och avgifterna jag betalade till Avanza (courtage, växlingsavgifter osv) blev totalt 15 125 kr. Ett för mig högt belopp räknat i kronor men sett i relation till portföljvärdet är det acceptabelt.
Antalet innehav har under 2020 minskat och ligger nu på 18 st, tidigare 23.
I skrivande stund motsvarar portföljvärdet 379 st månadskostnader och ser ut som följer:
Nu är det 2021 och vi får se vad som händer.
Hej!
SvaraRaderaTrist med en sämre år. Men börsen ska utvärderas på längre sikt och då ser det fortfarande bra ut för dig!
BMW Pref, är det som en vanlig preff eller är villkoren annorlunda i Tyskland?
Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi
Seglarportföljen har mest gått som index eller lite bättre. Men förr eller senare kommer ett sådant här riktigt skitår. Investering är ett maratonlopp och jag har inte gett upp ännu. Tvärt om känner jag mig väldigt optimistisk med innehaven i portföljen just nu. Vi får se hur det går.
RaderaAlltid trist att ta den typen av förluster. Men du är nog knappast ensam om det i utdelningsfokuserade strategier i år. Jag sålde själv just av ett innehav i PriorNilssons dylika fond åt min sambo.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Ja, den största delen av nedgången berodde nog på själva portföljinriktningen som du är inne på. Förhoppningsvis lär man sig något och blir en bättre investerare på sikt.
RaderaNu ser din portfölj klart bättre ut! Lycka till i år!
SvaraRaderaTack, skoj att du tycker det.
RaderaOmöjligt att veta vilken bransch drabbas näst... bra att du ser över portföljen och korrigerar
SvaraRaderaVet inte riktigt vad du menar med det. Förhoppningsvis avrundas pandemin det närmaste halvåret och mina fastighetsbolag kan göra revansch.
RaderaDet där känner jag igen. EPR, RDS med flera var stora sänken i vår portfölj och såldes av med förlust, vilket grävde ett djupt hål i portföljen. Alltid trist när det händer men det är modigt att sälja av och ta förlusten, vilken jag gissar är i mycket bättre skick nu.
SvaraRaderaHur resonerar du med dina finska innehav? Det är mycket pengar att ligga ute med i tre år... Jag kommer nog att trimma ner dessa något, till förmån för mer kanadensiskt och amerikanskt.
Pengarna går vidare i andra innehav och gör nytta där. Men visst är det aldrig lätt att ta en förslut, det har du rätt i.
RaderaHar ju använt mindre än hälften av utdelningarna till konsumtion så rent kassaflödesmässigt har jag inga sådana problem. Men det kan ändras på sikt. Men så länge jag inte har behov av alla utdelningarna för konsumtion gör det mig inte så mycket att vänta på dem några år.
Jag har hållt mig utesluutnde till fonden Robur Ny Teknik i flera år och är supernöjd. Bara som ett tips. Kolla in avkastningen...
SvaraRaderaDet gläder mig att du vill dela med dig av fondtips. Känner till fonden.
Radera2020 var verkligen lärorikt. Har, liksom dig, dumpat HM, Claes O, Midsona m. fl. bolag för att förhoppningsvis få en så resilient utdelningsportfölj som möjligt framöver. Hade som mål att nå 72 k i totalutdelning för 2020, men när det var som svartast såg det ut som att bli 38. Till slut, tack vare en del återupptagna utdelningar på hösten, slutade det i alla fall på 50 k.
SvaraRaderaSer att du inte har någon exponering mot telekom, vad beror det på?
Inte funderat på att ta in lite ädelmetallsgruvor i portföljen? Flera av bolagen som har lågt p/e, låga/obefintliga skulder och utdelningshöjningar. Som österrikare borde du se värdet. Råvaror generellt verkar ju ha svängt i sin cykel.
SvaraRadera// Erik G
Utesluter inget men inget jag funderar på idag. Under 19/20 gästspelade jag i några oljebolag vilket slutade i förskräckelse.
RaderaTja, jag är inne och läser din blogg då och då i syfte att gå över till utdelningsaktier vid bättre tillfällen. Har du några tips vad gäller underhållningsföretag framöver?
SvaraRadera