söndag 20 december 2020

Skaffa dig ett inner scorecard

En av det mest betydelsefulla bakomliggande koncepten för att lyckas med FIRE är att ha ett inner scorecard.
För mig är ett inner scorecard något som kommer inifrån och definierar dig som person. Det grundar sig i dina kärnvärderingar, perspektiv och din tro. Det handlar mer om att vad som är rätt att göra istället för vad andra tycker om dig. Du styrs alltså mer av dina egna värderingar och vad som är rätt enligt din egen regelbok istället för att lägga energi på att fundera på vad andra tycker.

Ett yttre scorecard är naturligtvis motsatsen till ovanstående och troligtvis det mest vanligast förekommande och grundar sig i tänkande som "vad ska jag göra/säga för att bli populär", "det är riskabelt att sticka ut och inte vara som alla andra", "vad kommer andra tänka om jag säger eller gör så här"

Man skulle kunna förenkla det till inre och yttre drivkrafter. Inre drivkraft har du oberoende av andra och yttre drivkrafter är något som kan ändra sig snabbt och är starkt kopplat till vad andra tycker.

Att skaffa sig starka inre drivkrafter är naturligtvis lättare sagt än gjort då vi alla är i en del av ett sammanhang och många är mer lagda åt antingen det ena eller andra hållet. Men nyttan av ett väletablerat och omfattande inner scorecard kan inte underskattas. Varken för att nå FIRE eller något annat personligt mål.

Avsaknad av en stark inre drivkraft gör oss sårbara för reklam, vad som är populärt för stunden och riskerar att driva oss längre bort från ett liv vi verkligen vill leva. Det falska självet.

Att bara hänga med i vad andra tycker och gör kan vara lockande för personer som inte har hittat hem till sina personliga värderingar. Men som jag ser det är det en illusion. Det är svårt att vara riktigt nöjd med sitt liv om det inte grundar sig i ens personliga värderingar.

Hur just du kommer fram till dina personliga inre drivkrafter kan jag inte svara på, men för mig har nycklarna varit att söka mig inåt, reflektera, vara i naturen samt genom seriös meditation.

PS. Ett väletablerat och omfattande inner scorecard gör det oerhört mycket lättare att praktisera asymmetrisk FIRE

Prenumerera >>  
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix


4 kommentarer :

 1. Helt sant det. Jag har de senaste 7-8 åren tänkt varje dag på de mål jag har satt upp, vad jag gör för att nå dit och hur det går. Det stärker ens fokus mycket och saker och ting går bättre.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspirerande! Låter som att du verkligen lever med dina mål och att de blivit en naturlig del av ditt liv :)

   Radera
 2. Påminner om en japansk filsofi som kallas IKIGAI, inspirerande och tänkvärt.
  Mvh
  Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! IKIGAI är tyvärr bara bekant till namnet, får kolla upp det lite mer.

   Radera