lördag 12 december 2020

Asymmetrisk FIRE

För den som vill
djupdyka i Early Retirement världen, dess olika former och definitioner finns mycket att läsa på nätet. Det finns alla möjliga och omöjliga varianter.
Det är Regular Fire, Fat Fire, Lean Fire, Barista Fire, Coast Fire och Fast/Fart Fire. Den som är intresserad kan läsa vidare här.


Själv är jag inte speciellt intresserad av vad andra kallar något utan det viktiga är ens egen resa och vart man vill komma och om man är nöjd med det sen. Efter att ha sparat och investerat i 10 år och sedan varit en praktiserande FIRE-utövare under nästan 3 år har jag landat i ett förhållningssätt som skulle kunna beskrivas som asymmetrisk FIRE.

En googlesökning på "asymmetrisk FIRE" eller engelskans "asymmetric FIRE" ger inga resultat som är kopplade till tidig pensionering eller early retirement så jag kanske är på obruten mark?
Om jag skulle vara tvungen att få fram kärnan i asymmetrisk FIRE är det att värde är helt subjektivt och uppstår hos dig själv. Andra har inte med det att göra utan det grundar sig på ett rationellt självintresse och det faktum att vi lever våra liv för vår egen skull.

Om vi är överens om antagandet att det bara är du själv som kan komma fram till vad något är värt för just dig öppnar sig enormt mycket bra möjligheter att "hacka livet". I praktiken handlar det om att du som första steg förkastar alla priser eftersom de inte säger något alls om värdet det ger i ditt liv. I steg två gör du sedan en utvärdering för att hitta din sweet spot där tillräckligt värde skapas utifrån dina förutsättningar och mål.

Ett konkret exempel: för mig personligen kan t ex att bada i en sjö på sommaren innebära ett mycket högre värde än att betala inträde till en simhall. Att bada i sjön är kostnadsfritt och simhallen kostar en slant.

 

Här är det en uppenbar skillnad mellan pris och värde och om man är lagd som mig får man ett högre värde genom att ta alternativet som är kostnadsfritt. Skulle man istället utgå från principen att priset sa något om värdet skulle naturligtvis alla simhallar med avgift ständigt vara fullbelagda och alla sjöar där man badar gratis vara helt tomma på folk.

Det viktiga här är principen;

att det bara är du själv som kan avgöra vad något är värt för just dig.

Och det stannar inte vid saker man betalar för utan den här principen gäller för alla val du kan göra i ditt liv. Man skulle kunna säga att om du inte har gjort den här avvägningen så gör någon annan den åt dig och du börjar i praktiken leva ditt liv enligt någon annans värderingar eller plan. Det finns förstås många aktörer (staten, din arbetsgivare, företag, intresseorganisationer osv) som gärna ser att du inte bryr dig om dina egna värderingar och mål så det gäller att du planerar ditt liv innan någon annan gör det åt dig.


- Okey, nu börjar jag fatta det här med att värde är helt subjektivt och att det uppstår hos mig själv. Men vad har det med FIRE att göra?


Jo, det jag har märkt hos mig själv och mitt eget spenderande är att det har blivit mer och mer asymmetriskt med tiden. Budgeten på 16.000 kr per månad är den samma som tidigare men jag har märkt att jag utan problem kan lägga lite större summor pengar på vissa saker (t ex kaffe på stan, utelunch och resor) samtidigt som jag fortsätter betala 0 kr för mycket annat, precis som jag gjort tidigare. Det ser jag inte som något misslyckande utan mer som en bekräftelse på att jag är bättre på att veta vad som ger bäst värde i mitt liv och vad jag ska spendera mina pengar på.

För att summera; om symmetrisk FIRE är att göra Early Retirement enligt de priser, konventioner och normer som andra sätter upp så är asymmetrisk FIRE en form av leverne där man utgår från ens personliga stil och värden för att komma fram till vad som är rätt för just sig självt. Man försöker att maximera fördelarna av att värde är helt godtyckligt och gör val och spenderar pengar i linje med vad som maximerar det upplevda värdet. Asymmetrisk FIRE har för mig ingenting med själva budgeten eller summan du spenderar utan handlar mer om hur du fördelar de pengar du spenderar.

Men det inkluderar som sagt inte bara spenderandet av pengar utan omfattar även alla val före och under tiden som ekonomiskt oberoende. Inte med avsikten att bryta mot några konventioner i samhället eller inom FIRE-rörelsen utan för att det ger mest värde i just ditt liv.


Du är naturligtvis välkommen att läsa vidare här på bloggen, här är tre inlägg att läsa:
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

4 kommentarer :

 1. Asymmetrisk fire. Mycket intressant. Fick läsa 2 gånger innan jag fattade.
  Men det är precis detta med värde framför pris jag söker. Svamp- och bärplockning, pianoklinkande, fiske från eka eller strand eller på is mm är några av mina exempel.

  Jag gör dock inte detta mycket idag då jag dels bor i sthlm men framför allt ofta inte har orken efter heltidsarbete. Eller har tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar, ont om tid och energi är ett klassiskt problem när man är uppbunden på ett jobb 40 timmar i veckan.

   Bästa tipset jag kan ge från andra sidan FIRE är att du redan nu börjar leva lite mer enligt dina prioriteringar och inte fortsätter skjuta på det.

   Radera
 2. Intressant! Jag tänker att 80/20 regeln innehåller motsvarande tänk. Vad är det som ger mest värde i relation till insats och att det kan variera lite hur som. Att reflektera över detta i de val som hela tiden görs är värdefullt. Mvh Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt tänkt! Ja med 80/20 tvingas man prioritera hårt vilket gör att man tvingas satsa på de saker som ger mest värde.

   Det enda som jag kan tänka mig skiljer i och med FIRE är att man kan vara lite mer radikal och friare i tanken.

   Radera