tisdag 19 november 2019

Hantera frågor på vad man gör

Häromdagen fick jag frågan från bloggaren Miljonär innan 30 om hur jag hanterar frågor kring vad jag gör eller jobbar med och i vilken utsträckning jag går ut med att jag inte behöver jobba mer.

Jag kör mitt svar till miljonären som ett eget inlägg som du kan läsa nedan.

För det första. Just vad andra har för åsikter om vad man pysslar med på dagarna är knappast ett av de svårare hindren för att nå FIRE. Vidare är en av huvudpoängerna att kunna ägna sig åt det man vill oavsett vad andra tycker det är värt. Med andra ord är det en motivation som kommer inifrån.

Vad någon annan tycker att man borde eller inte borde göra är således det raka motsatta till den faktiska innebörden av FIRE. Om man oroar sig så pass mycket att det blir ett faktiskt problem är nog risken stor att man aldrig kommer att gå i mål med sin frihetsplan.

Men med det sagt är vi ju alla människor och även den med en fantastiskt stark inre drivkraft är inte immun mot vad andra säger och tycker. Så frågan vad man jobbar med tenderar att bli ett praktiskt problem som behöver ett svar. Som vanligt är det alltid bäst att hålla sig till sanningen men ibland har jag inte någon lust att gå in på för mycket detaljer vilket gör att jag drar till med att jag kör eget företag (vilket är sant) samt har gått ner i tid eftersom jag jobbat många år och fått ett utmattningssyndrom på kuppen (vilket också är sant).

Här brukar jag betona olika saker beroende på situation men med folk som är mitt uppe i karriären brukar jag trycka på hur mycket jag njuter av friheten i mitt eget företag och att man inte alltid måste optimera för göra maximal karriär.

Med andra som inte är lika inriktade på karriär pratar jag istället mer om utmattningen och att jag nu valt att fokusera på andra saker än jobbet.

Om det efter det kommer ytterligare frågor handlar det ofta om vad företaget gör eller hur det är vara utmattad. Det är bara de som är extra nyfikna och vågar fråga väldigt mycket om företaget och hur mycket jag jobbar som har chans att förstå att det inte blir mycket inkomst där. Hittills är det bara någon enstaka som luskat så långt.

Efter detta blir det lite av en vattendelare. Antingen säger jag bara att ”jag har en sådan situation att jag inte behöver jobba så mycket” eller så berättar jag helt enkelt att jag även håller på med investeringar.

För bekanta som jag tror kan vara intresserade av min livsstil har jag på senare tid valt att vara mer öppen och sagt att jag sparat och knetat under många år för att ha möjlighet att jobba med investeringar.

En lite udda situation som uppkommit för mig är frågor från de kunder jag jobbar med. De undrar naturligtvis om jag vill ha mer uppdrag och vilka andra kunder jag har. Det är en situation som är lite mer svårförklarad eftersom de via sin affärsrelation har mer insyn kring inkomsterna. Även här brukar jag förklara att jag startat mitt bolag eftersom jag vill styra min egen tid och faktiskt inte är intresserad av speciellt mycket mer debiterbar tid.
Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

6 kommentarer :

 1. Märklig fråga tycker jag. Folk som rotar i ens privata liv utan att ha att göra med saken brukar jag göra processen kort med. Övriga har jag vanligen inga problem att säga som saker är till.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Säger som det är: Jag jobbar inte. Folk tappar hakan.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg! Denna typ av info från FIRE rörelsen är svår att läsa sig till. Att spara, tjäna pengar, räkna fram tidpunkter och allt annat står det väldigt mycket om. Vad som händer på andra sidan står det väldigt lite om. Tack för att du skriver och delar med dig!

  SvaraRadera
 4. När jag började med valutahandel så drev jag redan eget inom IT. Om jag någonsin hamnar i den situationen så tror jag att det kommer vara det minsta problemet.

  SvaraRadera
 5. Grymt bra och intressant inlägg!!

  SvaraRadera
 6. Intressant ämne och själv kan jag också ha svårt och se mig göra RE men helt klart ändå vilja styra mer över min egen tid. Utdelningssmålänningen har ett bra inlägg om ”One more year” syndrom och här kan jag nog tänka mig många fastnar på inklusive mig själv.

  SvaraRadera