- Tack! Jo, jag har hört en del om det här med att få en bra ekonomi och till och med så att man skulle kunna få det så att jobbandet blir ett helt valfritt inslag i vardagen.
Då har du kommit alldeles rätt för vi har nyligen sammanställt den ledande forskningen inom området och kan äntligen presentera våra slutsatser.
- Intressant, vad har ni kommit fram till?
När vi tittar på "real world data" ser vi klart och tydligt att det du pratar om är mer eller mindre omöjligt att uppnå i praktiken.
- Varför då? Är ganska säker att jag sett på Aftonbladet och något TV program om folk som slutar jobba i 40 års åldern.
Datan tar sitt tydlig språk, förutom att hantera pressen av att se sin granne renovera sitt kök, kollegan som köper ny bil och kompisen som är på Maldiverna under vintersemestern behöver man även behärska ett antal avancerade moment i vardagen.
- Ok! Även om det låter orimligt, låt säga att jag rent hypotetiskt pallar med denna press. Vad är det då mer jag behöver klara av för att få en såndära skön kick-ass ekonomi så att man kan be chefen fara och flyga?
Det är knappt vi vågar gå ut med det eftersom det är på så pass hög teknisk nivå.
- Jag vill veta, vad är det man behöver göra för att få en riktigt bra ekonomi, ge mig svaret nu!
Det är förstås ingen mening att ge dig hela listan men här kommer några smakprov bara för att du ska förstå nivån:
- Sluta köpa saker du inte använder
- Inte handla på impuls
- Säga upp abonnemang
- Gå och cykla
- Bo nära jobbet och aktiviteter du gillar att göra
- Köpa mat på en lågprisbutik och tillaga den själv
- Inte bo onödigt stort
- Varje månad spendera mindre än vad du tjänar
- Löpande investera överskottet i en global indexfond
Som du hör är det här mer än vad en högskoleutbildad person med hög lön och stort ansvar på jobbet skulle kunna klara av.
- Ja, du har nog rätt. Det ser mer eller mindre hopplöst ut. Bäst att skärpa till sig på jobbet för att ligga rätt till i nästa lönesamtal.
Toppen! Och för säkerhets skull, glöm inte att plocka upp en offerkofta på vägen ut, det är vår statliga giveaway som vi ger till alla våra besökare - helt gratis.
Toppen! Och för säkerhets skull, glöm inte att plocka upp en offerkofta på vägen ut, det är vår statliga giveaway som vi ger till alla våra besökare - helt gratis.
Underbart inlägg. Faktum är att det känns nästan omöjligt när man kört fast i konstumtionsträsket. Nu när vi är dryga året in i processen sker det ganska natruligt. Pengarna investeras i frihet och inte kinaplast...
SvaraRaderaBra poäng, gäller att byta band eller skiva så att säga för att ha en chans.
RaderaLåter som att ni är på god väg :)
Glöm inte att du måste arbeta tills du fyller 75. Men då får du ut en otroligt omfattande nivå på pension, hela 7500 kr före skatt och inte justerat för inflation. Om vi inte har lagt dina pengar på någonting helt annat förstås. Och för att motivera dig till hårt arbete avser vi att varje år höja skatten, för alla måste faktiskt bidra till slöseriet.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.se
Gäller att odla sin egen trädgård eftersom den gemensamma verkar växa dåligt (pga okunskap hos trädgårdsmästaren)
RaderaRäcker nog nästan med att förenkla ner det till de två sista raderna:
SvaraRaderaSpendera mindre än vad du tjänar och investera mellanskillnaden.
Saker ska göras så enkla som möjligt, men inte enklare än så :)
RaderaSom ett sidospår från en berest bloggare: Seychellerna är helt underbart och skulle gärna åka tillbaka dit någon gång i livet men är hellre fri och tillbringar tiden ute på Västkusten.
SvaraRaderaVill du ha snålspararguiden till Seychellerna så går det faktiskt att komma lindrigt undan där också. Man kan åka buss runt både Mahe och Praslin för en struntsumma och de matbutiker/hak som lokalbefolkningen använder bortom all-inclusive-hotellen har rimliga priser (varför vill man ens bo där, går att få bättre lägen billigare). Lagade flera mål mat själv och åt ute några gånger mer för att få lite guldkant. Tyckte Maldiverna var värre där det är restaurang-oligopol på öarna eftersom lokalbefolkningen inte bor där.
Tack för tips, gillar också att resa. Som du säger inget problem att få in det i budgeten om man verkligen prioriterar och planerar smart.
RaderaHej.
SvaraRaderaSjälv investerar jag allt i Avanza Global 100%. Månadsvis 12000 kr. Vill jobba till pensionen. 42 år snart. Några miljonär i Avanza Global just nu.
Mvh. Filip
Låter som att du har bra styrfart Filip.
RaderaUnderbar trygghet att bära med sig. Rätt var det kanske du får andra prioriteringar och kan spela ditt trumf som du har på hand.
Hej utdelningsseglarn, jag har funderat på när barnen ska ärva min utdelningsportfölj, går det att begränsa till bara utdelningar exempelvis familjestiftelse eller liknande? Finns det något smart sätt att nästa generation ska få ta del av livsstilen?
SvaraRaderaÄr inte så duktig på området men skulle själv tittar vidare på en lösning baserat på en kapitalförsäkring och se hur långt man kommer den vägen. Stiftelse kan jag tänka mig är bättre men borde vara rejält mycket mer admin och kostnader för att få till en sådan lösning.
RaderaVi kanske har någon läsare som har genomfört något liknande?
Också funderat i dessa banorna. Vill helt klart att min framtida förmögenhet skall göra något gott över tid.
RaderaJag har kollat lite på stiftelser eller "trusts" som det heter på engelska. Om man sätter upp den i Sverige kommer avkastningen beskattas två ggr. Så är inte fallet i ex Schweiz eller UK. Först beskattas Stiftelsens avkastning (ej vinst!) sedan beskattas förmånstagaren såsom inkomst av tjänst/periodiskt understöd. Men det finns fördelar också, särskilt för att förhindra att förmögenheten skingras/delas/sätts sprätt på. Riktigt bra om omyndiga barn finns i bilden. Men allt bestäms i stiftelsens stadgar och de kan inte ändras, många IF-satser måste byggas in från början men det är på det hela en god idé. Det går faktiskt att villkora utbetalningar, tex att en viss ålder ska uppnås, eller att förmånstagaren inte får bruka alkohol/droger, måste vara gift, vara verksam inom ett visst yrke. Japp, sånt går om man vill. Jag sneglar på detta, vill trygga barnen men inte finansiera något missbruk. Finns en bra bok om stiftelser på Björn Lundén Förlag men den är svår att få tag på.
RaderaHej och tack för den fina sammanfattningen av dina slutsatser!
RaderaHahah! :-) Så enkelt med ändå så svårt att följa!
SvaraRaderaJa, är väl ungefär som livet i övrigt, ingen hemlighet hur man mår bra. Investera i sina relationer, äta bra, träna, lägga sig i tid, inte stressa osv.
RaderaEtt mycket bra inlägg som borde varit med i veckans bästa men av någon anledning hade jag missat det. Alla borde läsa det!
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Tackarrr! Alltid en ära att få vara med på gode herrns topplista :)
RaderaMycket bra skrivet......
SvaraRaderaJag tycker nog att man skall fortsätta jobba, men mindre...
Då blir det både (lägre...) lön (med lägre skatt....) och kapitalinkomster.
Det blir guldkant på tillvaron om 50% är lön och 50% kapitalinkomst....
Besser
Tack Besser!
RaderaTycker man ska jobba precis så mycket man känner för det, oavsett om det är 0 eller 100%. Men visst har du en poäng. Om jag skulle gjort något annorlunda själv är det just att gå ner i arbetstid tidigare och jobba kanske 50% sista 2-3 åren.
Jobb är som salt i maten, förhöjer smaken men i för stora mängder är det rent ut sagt giftigt
Helt rätt.
RaderaEn lagom avtrappning och en lagom nivå på fortsatt jobb är den bästa lösningen. "Jobb är som salt i maten" mycket bra sagt, något att tänka på för alla som jobbar......
Själv jobbade jag extra några år som "projektledare" med egen tidplan. Det startade som 50% och slutade några år senare med 25% innan jag fortsatte med 100% att ta hand om mig själv och mina egna investeringar.
Besser
Kul och bra skrivet. Lyfter på hatten!
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Måste erkaerk att det behövs väldigt lite salt i thaimaten...
SvaraRaderaDet gick förvånansvärt snabbt att vänja sig. Nu använder jag egentligen bara salt när jag ska lyda till det med att koka rakor.