lördag 9 mars 2019

Ut ur ekorrhjulet - Så blir du också ekonomiskt fri

Nu har jag läst boken Ut ur ekorrhjulet som är skriven av Oskar och Maribel (aka Familjen Fri) som tillsammans driver bloggen Enkelboning.

Har träffat både Oskar och Maribel ett par gånger nu. Speciellt Oskar har jag haft lite mer kontakt med under våra respektive frihetsresor senaste åren så var extra nyfiken på innehållet pga detta.

Det fokuseras en hel del på den filosofi som Oskar och Maribel mejslat fram under sin egen resa mot ekonomisk frihet som de förstås delar med sig av. Det låter brett och det är det också. Man går t ex igenom följande:

 • hur mycket pengar som behövs för att bli ekonomiskt fri
 • hur man sätter upp mål och struktur för att leva effektivt
 • metoder, verktyg, perspektiv och förhållningssätt
 • kopplingen mellan pengar och lycka
 • hur viktigt det är med prioriteringar för att nå resultat22 januari 2019 var det releasefest på Pug förlag i Aspudden i Stockholm

Boken är fullspäckad med konkreta spartips och smarta sätt att tänka vad det gäller att leva ett effektivt och sparsamt liv.

Utformningen är synnerligen bra, det finns många minnesvärds citat, fina bilder och en del intressanta skisser som gör det lätt att ta till sig bokens innehåll. Även om det inte är bokens huvudfokus finns även ett kapitel mot slutet som handlar om investeringsbiten.

Totalt är boken 169 sidor lång och jag som sällan läser böcker hade inte några problem att komma igenom den på 6 timmar.

Det finns flera minnesvärda passager i boken men en som jag tyckte var extra bra var detta förhållningssätt som går ut på att man i grunden ska försöka leva ett kvalitativt liv istället för att kompensera ett jobbigt (!) liv med extra mycket belöningar i form av konsumtion och upplevelser.
Även nedanstående bild som beskriver olika nivåer att frihet är tänkvärd. Redan vid de första ansträngningarna att leva effektivare uppstår en viss frihet. Och när man sedan fått smaka på den första frukten av frihet är det inte helt osannolikt att man går vidare och tids nog kanske går hela vägen till oberoende eller överflöd.Boken är allmän och personlig på samma gång. Med allmän menar jag att de allra flesta verktyg, tips och metoder fungerar för de flesta att applicera. Med personlig menar jag de underliggande värderingar som gör Oskar och Maribels filosofi till deras egna "friolosfi". Man behöver naturligtvis inte hålla med i allt och man behöver inte heller applicera alla tips för att ha nytta av boken.

Jag gillar boken och den är nu obligatorisk läsning för alla som siktar på bli ekonomiskt fria i Sverige!

Boken går att beställa direkt på Pug förlag eller låna på närmaste bibliotek.

Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

4 kommentarer :

 1. Jag hade egentligen redan satt ihop min "veckans bästa-lista" men så såg jag det här inlägget och får såklart ändra inlägget. Ha en fortsatt go helg Seglarn!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. Det låter läsvärd, jag får göra det ekonomiskt och låna den på bibblan kanske.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera