lördag 10 november 2018

När har du tillräckligt?

För att kunna uppnå tidig pensionering är det nödvändigt att bestämma sig för när man i absoluta tal har tillräckligt.

Därför föreslår jag att du tar dig igenom följande övning.

Föreställ dig att du redan idag i alla väsentliga aspekter lever ett bra liv.

Med bra liv menar jag här att du har allt på plats som man mer eller mindre objektivt kan hävda är nödvändigt för att leva ett meningsfullt liv med hög inneboende kvalité.

Det innebär däremot inte att du har möjlighet att vid minsta infall köpa allt som faller dig in. Istället utgår din konsumtion från den objektiva nytta (eng. utility) du får från det du köper.

Nu släpper vi det högtravande teoretiserandet och tittar på ett enkelt exempel på hur ett sådant liv skulle kunna se ut.

Ekonomi & jobb
Rent ekonomiskt har du redan kostnadstäckning för ditt liv och behöver inte längre jobba för att din ekonomi ska gå runt. Men du tar gärna ett påhugg någon gång ibland bara för att det är kul och den intellektuella stimulansen det ger dig.

Boende och daglig transport
Du bor så att det är lätt för dig att cykla och promenera till fritidsaktiviteter, affärer och kommunal service. Bostaden ligger i ett tryggt område och är enkel, funktionell samt inte större än vad du behöver.

Familj & vänner
Det finns ordentligt med tid att umgås med familj och nära vänner. Du odlar aktivt dina relationer och kan utan problem ställa upp om någon i din närhet får problem eller behöver stöttning.

Hälsa & mat
Eftersom du rör på dig så mycket i vardagen är du redan i hyfsad form. Men du tränar ändå för att du tycker det är kul och är aldrig tvingad att ställa in ett träningspass pga av tidsbrist.

Behöver du ta igen dig efter en hård ansträngning (fysisk eller mental) är det inga problem eftersom du närsomhelst kan ta en sovmorgon eller paus för att vila.

Den mesta maten tillagar du själv från grunden med näringsrika råvaror som köps efter säsong. Det blir en del storkok med dina supersmarriga favoriträtter som sedan fryses in. Dessa kan plockas fram och värmas snabbare än vad det tar att ordna fram takeaway-mat. Dessutom till en bråkdel av priset.

Fritid & självförverkligande
Du har oceaner av tid att förkovra dig i det du tycker är intressant och kan fritt välja mellan allt som som antingen drar in pengar, är självfinansierande eller går att utöva utan kostnad.

Resor
När du reser är du borta någon månad åt gången. Det är inga problem att hitta billiga biljetter och prisvärt boende då du planerar långt i förväg och undviker de dyraste avgångarna. Eftersom du bokar ett långtidsboende blir hyreskostnaden lägre.

Väl på plats skippar du de stressiga, dyra och överfulla turistfällorna och provar istället på att leva som en local, lagar din egen mat osv och har därför ungefär samma kostnader som när du bor hemma.

Det här var ett exempel på hur det livet skulle kunna se ut, bara att justera enligt din egen unika situation.

Utöver den här grundläggande konsumtionsnivån som täcker det mest nödvändiga i ditt liv ställer du dig själv frågan:
Hur mycket extra är jag beredd att jobba
för möjligheten att konsumera mer?


Genom det här sättet att tänka vänder du på den meningslösa konsumtionshetsen och tvingas fundera igenom vad du verkligen prioriterar.

Kanske kommer du fram till att du faktiskt prioriterar ett onödigt stort boende och att kunna käka på restaurang varje dag resten av ditt liv.

Bra, då är det bara att räkna på dina grundläggande kostnader och ovanpå detta lägga på kostnaderna för din valda lyxkonsumtion.

Innehaven >> Seglarportföljen
Ny på bloggen >> Starta här
Utvalda inlägg >> Bag-of-Trix

8 kommentarer :

 1. Jo. Att lära sig vad som är "tillräckligt" för en själv som individ, är nyckeln till frihet och lycka!

  Sen tror jag inte jag träffat någon fri människa som inte är en trygghets narkoman!

  Ingen är perfekt utan det blir gärna "tillräckligt och lite till"

  Jag och hustrun skulle säkert kunna halvera våra utgifter och samtidigt få ett bättre liv men det ältas från båda håll, fram och tillbaka.

  Men det går framåt med tomtesteg och vi är ju redan fria, så det är svårt när man saknar ekonomiska incitament att slå till med yxan!

  Man måste vara mentalt klar för friheten också och det tar sin tid.

  Titta bara på alla som går hem vid 65 och sakta tynar bort, för dom har aldrig skaffat sig ett liv brevid sin yrkesroll !
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med!

   Även det där med frihetliga individer som är trygghetsknarkare. Ändå lite märkligt men kanske det som krävs för att bryta mot samhällets normer.

   Det måste vara riktigt hemskt att en dag upptäcka att man gjort jobbet till sitt liv till den milda grad att man tynar bort när jobbet inte längre finns.

   Radera
 2. Ja, vi får väl se hur pass "fri" vissa känner sig den dag börsens uppgång bryts, när det nu blir. Att leva på avkastning kan också vara extremt påfrestande, utan tvivel. För min del så handlar det inte heller om när "jag" har tillräckligt, utan jag bygger även för framtida generationer.
  https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tycker du att man helt plötsligt ska sluta tjäna pengar bara för att man KAN livnära sig på kapital?

   Vem är mest fri?

   - En person som bara förlitar sig på sin egen förmåga, på sin anställning och sin lön. Och dessutom bränner nästan alla pengar varje månad. (dvs typ 90% av befolkningen i detta land)

   - En annan person som har total kontroll över sin ekonomi och kan (förutom att jobba som alla andra) klara sig på avkastningen på kapital.

   Vem är mest fri?

   Radera
 3. Jag är enig i många analyser du gör. men jag har en fråga eller relektion som kanske kan vara bra att ta med i beräkningar och som gör att man absolut inte känner sig "fri". Barn. Jag vet inte men när man läser dina bloggar så tyder det på att du inte har barn för tillfället. Jag hade varit försiktig att sluta arbeta innan man har ett boende och buffert som även hanterar de kostnader som barn innebär (långsiktigt och kortsiktigt). Tex är det inte så lätt att resa iväg några månader med barnen i skolan, så semesterplanerna ovan blir utmanande.
  med det sagt -tack för härliga inlägg och reflektioner, det gör att jag tänker ännu mer på mitt sparande och framtida tid som "fri" pensionär.
  mvh henrik
  ps. jag klickar på många reklamlänkar på din sida och hoppas du får kickback :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det bästa gåvan man kan ge sina barn är rätt förutsättningar och verktyg för att kunna klara sig på egen hand. Att spara ihop pengar som ska täcka alla möjliga tänkbara problem som barnen kan tänkas råka utför är knappast möjligt och inte heller något eftersträvansvärt, tycker jag.

   Jag var noga att med att skriva att det var ett exempel som man fick anpassa till sin egen unika situation.

   Om man - med barn eller inte - verkligen prioriterar att komma iväg flera månader om året till ett annat land går det ordna. Kolla bara på bloggaren Vägen till Frihet som bloggar om just detta.

   https://vagentill-frihet.blogspot.com/2018/04/reflektioner-efter-nagra-manader-i.html

   Lycka till med din egen resa!

   Radera
  2. Själv sparar jag mot ekonomisk frihet för att kunna vara mer fri MED mitt barn. :-)

   Radera
 4. Tjeena seglarn!

  På tal om annat hur ser du på Boston pizzan dagsläget? Kursen har ju blivit ner tryckt endel på grund av skatter, höjda löner, mindre marginaler m.m Du har ju ett rätt stortinnehav

  Mvh Marcus

  SvaraRadera